Вторник, 16.04.2024, 21:50
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Журналістика

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Характеристика друкованого видання “Україна молода”
Характеристика друкованого видання
УКРАЇНА МОЛОДА
“Україна молода” – щоденна інформаційно-політична газета. Заснована у 1991 році. Засновником є приватне підприємство “Україна молода”, свідоцтво про реєстрацію: КВ N№3386, видане Мiнiстерством iнформацiї України. Періодичність – 5 разів на тиждень: понеділок, вівторок, середа, п'ятниця, субота. Газета публікує матеріали виключно українською мовою. Обсяг – 16 сторінок А3 , обсяг суботнього випуску 8 сторінок А3. Тираж - 157,5 тисяч екземплярів.
Редакція газети знаходиться за адресою: Київ, проспект Перемоги. Газета має свою сторінку в Internet , проте не розбудовану, свій інтернет-сервер. Газета друкується у видавництвах “Преса України” у Києві та “Вільна Україна у Львові. Верстка та виготовлення фотоформ – комп'ютерний центр редакції “України молодої”.
Головний редактор газети з 1995 року – Михайло Іванович Дорошенко, радник прем'єр-міністра Віктора Ющенка на громадських засадах. Народився у 1956 році у Сумській області, одружений, має трьох дітей. Здобув вищу освіту на факультеті журналістики Київського університету ім. Шевченка. З 1980 року працював кореспондентом, а згодом завідувачем відділу у газеті “Молодь України”. З 1984 року – інструктор сектору преси ЦК ЛКСМУ. З 1991 року працівник редакції газети “Україна Молода”, у 1994-95 роках прес-секретар Президента України, у 1999 році керівник прес-центру виборчого штабу Леоніда Кучми на виборах Президента. Заслужений журналіст України (1989), отримав у 1996 році Почесну відзнаку Президента України.
Заступник головного редактора – Ожогіна Ірина Андріївна. Народилася в 1962 у місті Дніпродзержинську, здобула вищу освіту на факультеті журналістики Київського державного університету. У 1985-93 роках кореспондент, згодом завідувач відділу редакції дніпропетровської газети “Прапор юності”. Член спілки журналістів України з 1987 року. З 1993 року працює в “Україні молодій”.
Другий заступник головного редактора – Лиховій Дмитро Вікторович. Народився у 1974 році у місті Узині Київської області. Вищу освіту здобув в Інституті журналістики Київського державного університету. З 1992 року кореспондент, з 1993 року оглядач, а з 1994 року завідувач відділу політики газети “Україна молода”.
Завідувач відділу міжнародної політики – Зварич Олена Вікторівна. Народилася в 1968 році у місті Полтаві, здобула освіту на факультеті журналістики Київського державного університету. У 1985-86 роках працює кореспондентом у газеті Полтавського РККПУ “Ленінським шляхом”. З 1991 року кореспондент, а згодом завідувач відділу інформації, з 1993 року завідувач відділу зовнішньої політики, з 1994 року заступник головного редактора газети “Україна молода”.
Завідувач відділу спорту з 1998 року – Корольов Ігор Валентинович. Народився у 1969 році у Львові, вищу освіту здобув на факультеті журналістики Львівського університету ім. Франка. З 1992 року спортивний оглядач тижневика “Пост-Поступ”. З 1995 року спортивний оглядач газети “Україна молода”.
Завідувач відділу науки та освіти – Романець Дана Володимирівна. Народилася в Києві у 1975 році. Вищу освіту здобула в Інституті журналістики Київського університету.
Розміщення рубрик та матеріалів в газеті має доволі постійну та визначену структуру. Простежимо її на прикладі кількох випусків газети.
Ось приблизна побудова буденного випуску:
На першій сторінці – актуальне фото та короткий зміст провідного матеріалу випуску, що є своєрідним лейтмотивом. Сам матеріал розміщується на 2-3 сторінках. На відміну від газет, які привертають увагу читачів скандальними назвами, які не відповідають змісту матеріалів, провідні статті в “Україні молодій” завжди на високому рівні, події дається всебічна оцінка. Поряд з актуальним фото – анонси декількох інших найважливіших матеріалів, витримані в інформаційному стилі (наприклад: “На Рівненищині жінка півтора місяці жила поруч із мумією своєї матері”). Рубрика “Новини плюс” – серія хронікальних заміток, тематично структурованих, без подальших коментарів. Внизу – оголошення про передплату (місячна передплата газети коштує 3 гривні 75 копійок) та хронікальне повідомлення з фото під рубрикою “Світ у вікні”.
Друга сторінка з підзаголовком “У номер” – матеріали про найважливіші події українського та світового життя, як правило короткі інформаційні або аналітичні матеріали. Газета не “завантажує”, подібно до “Дзеркала тижня” та деяких інших подібних видань, читача надглибоким аналізом політичних подій, проте і не лишає факти без коментарів.
Слід сказати, що, окрім постійних усталених рубрик, матеріали часто мають своєрідні “тематичні” рубрики, назви яких “підганяються” під тематику самих матеріалів. Наприклад: “Зустрічайте” – про приїзд Папи Римського до Львова, “З-під води” – про події з субмариною “Курськ” тощо. Постійні тільки загальні рубрики, або ж підзаголовки, як я тут їх називаю. На другій сторінці розміщується не більше одного фото.
Третя сторінка з підзаголовком “Політінформація” – матеріали, що присвячені політичному життю України, вже більш грунтовні в порівнянні з тими, що розміщуються на другій сторінці. Тут, як правило, розміщений і провідний матеріал випуску. Кількість фото – не більше одного. Усталених рубрик також немає, превалюють тематичні.
Четверта сторінка з підзаголовком “Політика великим планом” – грунтовний матеріал або матеріали про ту чи іншу політичну постать або подію. Як правило, супроводжується одним фото.
П'ята сторінка з підзаголовком “Селяни і Ко” – освітлення подій аграрного сектору української економіки, життя селян тощо. Не можна сказати, що селяни становлять велику частину аудиторії “України молодої”, проте вона старанно і без зайвого загравання з сільським читачем освітлює події на селі.
Шоста сторінка з підзаголовком “Економіка” – аналіз актуальних економічних подій в Україні та світі, переважають аналітичні матеріали. Фото – не більше одного.
Сьома сторінка з підзаголовком “СоціУМ” – грунтовне висвітлення соціальних подій, проблем працевлаштування тощо. Як правило, розгорнуті аналітичні матеріали або інтерв'ю, фото не більше одного.
8 та 9 сторінки зазвичай займає “Інфорум” – найрізноманітніші матеріали з закордонних та українських подій, не так актуальні, як цікаві та сенсаційні. Тут бувають розважальні матеріали, світська та кримінальна хроніка тощо. Кількість фото – можливо 2 і більше на кожній сторінці.
Десята сторінка з підзаголовком “Я вам пишу... “ – публікація найцікавіших листів до редакції газети. Слід сказати, що, на відміну від багатьох видань, “Україна молода” не робить таких популістських кроків, як публікація кумедних листів, листів без особливого змісту, передавання привітів. Тут розміщуються тільки ті листи, що мають художню або інформаційну цінність і, в принципі, могли б бути повноцінними газетними матеріалами. Редакція залишає за собою право виправляти “ляпсуси” та здійснювати стилістичну правку листів. Публікуючи прийслані матеріали як листи, редакція звільнюється від необхідності платити за них гонорари авторам. Фото – не більше одного.
Одинадцята сторінка з підзаголовком “Наука” – освітлення проблем науки, як правило, глибокі аналітичні матеріали та інтерв'ю. Газета не грішить публікуванням неперевірених сенсаційних новин зі світу науки. Часто присутнє одне ілюстративне портретне фото.
Дванадцята сторінка з підзаголовком “Культура” містить матеріали з культурного життя країни. Тут публікуються відомі театральні та літературні критики, провідні українські письменники та літертурознавці, звіти про культурні події пишуть редакційні працівники газети. Кількість фото – одне або більше.
Тринадцята сторінка з підзаголовком “Світ без політики” – подорожні нотатки, нариси про іноземне життя, фоторепортажі.
Чотирнадцята сторінка з підзаголовком “Спорт” – регулярний спортивний відділ газети, що користується величезною популярністю серед читачів. Тут публікуються інформаційні матеріали, проте завжди присутні 1-2 аналітичні статті або інтерв'ю. Фото – одне або більше.
П'ятнадцята сторінка з підзаголовком “Департамент чесних послуг” – своєрідний “Клуб споживачів”, що відстоює споживацькі інтереси. Викривальні матеріали щодо порушення торгівельних правил, цінні поради покупцям тощо. Фото – не більше одного.
Остання сторінка з підзаголовком “Калейдоскоп” – розважальна. Не більше одного портретного фото, цікаві розважальні матеріали з життя музичної та кінематографічної богеми, скандали. Рубрика анкедотів “Інтернет-приколи” та завжди – “Кросворд від Бантини”. Ярко Бантина є харизматичною постаттю, редактором останньої сторінки та деколи пише зворушливі звернення до читачів. Тут також кілька разів на тиждень публікується рубрика “Обличчя України” : конкурс, в якому беруть участь дівчата з усієї країни, публікуються фото учасниць та короті резюме.
Реклами в газеті небагато: кілька разів на тиждень їй відводиться одна або половина шпальти, інколи рекламні оголошення розміщують на одній з тематичних сторінок.
Деякі інші загальні рубрики, що можуть заміщувати перелічені вище на сторінках газети:
“Освіта” – матеріали про освіту України, інтерв'ю з освітянами, аналіз новітнього законодавства.
“Надзвичайна ситуація” – розгорнуті звіти про надзвичайні ситуації в Україні, інтерв'ю та фоторепортажі.
“Людина” – портретні нариси, присвячені видатним діячам тієї чи іншої сфери громадського, культурного, політичного життя України.
“Ля-ля-фа” – музична рубрика, обов'язкові фото, часто великі розгорнуті інтерв'ю або добірка інформаційних та аналітичних матеріалів.
“Тема” – найзагальніша рубрика, під якою виходять будь-які великі тематичні матеріали (або компіляції матеріалів).
У п'ятничному номері публікується програма телепередач.
Суботній випуск удвічі скорочений, в ньому можуть бути присутні, окрім перших 3 обов'язкових, будь-яка тематична рубрика.
Структурованість газети допомагає читачу знайти в ній саме те, що його цікавить, робить її доступнішою. Концепція газети надзвичайно виважена, зазнає впродовж років невеликих змін, редакція вивчає думку аудиторії щодо можливих змін у газеті і враховує її.
Позиція газети у висвітленні політичної ситуації в Україні неоднозначна. Від початку “Україна Молода” була незалежним виданням і займала позицію спостерігача. Газета не надавала свої шпальти для політичних дискусій та дебатів, не підтримувала тих чи інших кандидатів або партії у передвиборній боротьбі. Проте під час останніх виборів, у яких прес-секретарем Леоніда Кучми був головний редактор “України молодої” Дорошенко, газета явно підтримувала Кучму, проте лише як демократичного кандидата, що протистояв комуністичному. Газета завжди мала національно-демократичне спрямування, проте ніколи не була опозиційною, не стояла на позиції жодної партії або руху, не публікувала (принаймні офіційно) замовлених статей, не була інструментом політичної агітації. Об'єктивність є основним принципом в освітленні політичної ситуації.
Під час політичної кризи кінця 2000 – 2001 років, коли Президента України Леоніда Кучму було звинувачено в багатьох злочинах, і національно-демократичні сили перемістилися в опозиційний табір, “Україна молода” значно відхилилася від свого нейтралітету. Наприклад, стаття про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти була названа “Справедливість перемогла”, ряд інших матеріалів також засуджував дії влади стосовно Тимошенко та інших опозиційних політичних діячів. Матеріали, присвячені акції "Україна без Кучми”, також містили критику Президента. Проте позиція “України молодої” під час кризи є поміркованою порівняно з позицією багатьох інших інформаційно-політичних видань національно-демократичного спрямування.
Цільова аудиторія газети – переважно інтелігенція та молодь. Ідейна незаангажованість привертає до неї увагу тих читачів, які зацікавлені в об'єктивному висвітленні широкого спектру подій без нав'язливих коментарів та ідеологічного забарвлення. Назва однозначно вказує на орієнтацію на молодь, проте брак розважальних матеріалів не дає їй завоювати масову молодіжну аудиторію; молодша частина читачів газети – переважно студенти вищих навчальних закладів. Доросла частина доволі різноманітна, це як інтелігенція, так і представники “середнього класу” і навіть селяни. Газета має не дуже велику, проте постійну аудиторію, за останні 4 роки її наклад зріс удвічі.
За рівнем журналістських матеріалів, повнотою та об'єктивністю висвітлення інформації газета знаходиться на дуже високому рівні в порівнянні з іншими українськими виданнями.
Категория: Журналістика | Добавил: Aspirant (05.05.2015)
Просмотров: 700 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: