Воскресенье, 19.05.2024, 09:37
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Твори

ТВІР НА ТЕМУ: Євразійство проти Антлантизму. Європейський контекст
На мою думку це дуже актуальна тема. Чому? По-перше – розпад Радянського союзу другої надпотуги, формування однополярного світу, намагання Росії повернутися Росії повернутися до “клубу найсильніших” призводить до теоретичного протистояння.
По-друге, обидві геополітичні доктрини розглядають Євразію як домінанту свого впливу.
По-третє, як в одній, так і в другій геополітичній структурі домінантою є одна держава, в Євразійства – Російська Федерація, Антлантизму – Сполучені Штати Америки.
Що цікаво, та на відміну від Атлантизму, який ґрунтується на раціоналізмі, і причино-наслідкових звязках Євразійство є достатньо містичною геополітикою.
Стосовно Європи, як мжна привязати ці дві течії до сучасних інтеграційних процесів у Європі.
Євразійство, як продовження свого розвитку, розглядає створення Євразійського союзу по аналогії з Євразійським союзом.
великі дискусії ведуться стосовно країн колишнього Радянського союзу їхньої ролі в геополітичних розкладах багато країн колишнього “соцтабору” виступають геополітичними осями і гравцями.
Перш за все треба приблизно окреслити основні риси Євразійства і антлантизму.
А. Дугін у своїй статті “Тезиси глобалізації” дає визначення і окреслює Євразійство – як цивілізацію суші, до якої відноситься “Третій Рим” – Москва. Іншу ворожу силу становить цивілізація моря – представником цієї цивілізації є Сполучені Штати Америки. Теоретиками Євразійства є російські вчені І. Панарін, А. Дугін, Р. Козирєв. Предсатвниками антлантизму є американські вчені і в минулому державні діячі: Збігнев Бжезінський, Генрі Кісінджер, Самюель Хантінгтон.
Я хочу виділити слова А. Дугіна: “Геополітика – це дуже заполітизоване явище, геополітика для держави може замінити ідеологію, всі геополітики займаються державними справами. Євразійство наголошує на тому, що Росія (читай) (Євразія) змушена врівноважувати атлантичний блок і може стати вищим субєктом міжнародних глобальних відносин. Антлантизм висуває антитезу: “Росія не може стати потужним геополітичним гравцем, а тим більше партнером, коли йде мова про рівноправний кондиніум, то росіяни повинні вважати це самобманом”. “Росія надто слабка, щоби бути суперником, і надто сильна, щоб бути її пацієнтом”.
З. Бжезінський і А. Дугін погоджуються, що Росія зараз у програмі, але Дугін вважає, що Росія є можливості до “месіанської” ролі, антлантисти заперечують, що Росія є не більш цікава, ніж Німеччина і Франція. А інший вчений Самюель Хантінгтон вважає, що без США світ став би небезпечний, світ більшості жорстокості і безладу меншої демократичності і економічного зростання”.
Євразійство стаїть на домінуванні Росії в цьому геополітичному блоці, і взагалі у глобальному масштабі можливий лише тоді, коли буде створена вигідна платформа шляхом пртнерства і побудови альянсів. Тоді вона зможе мати силу, як первинна глобальна сила. Глобальних партнерів поділяє на різні категорії. До першої категорії Євразісти відносять зокрема Євросоюз. атлантична геополітична доктрина на іншому трактує відносини Росії (Євразії) з Європейським Союзом.
Співпраця і геополітичне партнерсов за антлантичним вченням, можливе лише за умови, коли Росія зуміє запровадити ряд демократичних реформ, і відмовитися від імперських планів (але це важко зробити) і тому, якщо Росія відповилася від цих планів, вона могла б стати рівноправним партнером.
З. Бжезінський наголошує, “що ні Німеччниа, ні Франція, як ситуативні лідери євроінтеграції не зуміють без втручання Америки (збудувати незалежну Європу і вирішити і неясності з Росією стосовно остаточного статусу прибалтійських держав і України)”. Досить цікавим у Євразійстві є створення Євразійського союзу. І. Панарін висуває аналогію з Єврпейським союзом.
Євразійський союз – це нова форма добровільного обєднання рівноправного союзу країн СНД.
Самі антлантисти розглядають СНД, як намагання Росії не допустити кінцевому фрагментованому руйнуванню колишньої імперії, хоча антлантисти спокійно реагують на спільний економічний простір. Розглядають з економічної точки, і прагматичної необхідності. Хоча на думку З. Бжезінського Росія завжди декларувала постімперську інтеграцію у спільну економічному просторі.
Антлантисти наголошують, що СНД і в майбутньому Євразійський союз – це реставраця імперії прикрита “економічного конечністю”.
Атлантизм розглядає Євразійство, містицизм, заснований на месіанській ролі Росії. Створення Євразійського союзу на думку З. Бжезінський: відновлення імперії і заохочення країн СНД відбувається по-перше безликість СНД, по-друге економічне заохочення; по-третє містичність і месіанство Євразійства.
Євразійські ідеологи порівнюють структуру. Євразійського союзу з Європейським Союзом. Але вчені-антлантисти активно заперечують подібність цих двох структур.
ЄС не є керований владою.
Не має домінантної країни, яка затьмарила всіх інших своєю часткою ВНП.
Уявимо собі на хвилинку, що Німеччина себе домінантою розвитку ЄС центром інтеграції.
Рівноправність стосунків у ЄС, чого не можна сказати про Євразес. Основним заохоченням для когорти “близького зарубіжжя”, для них це буде великою радістю, коли вони об’єднаються з колишньою великою “родиною”.
Європейська спільнота пропонує взаємовигідні умови для своїх членів. Ліберально-демократичні цінності , які пропаганду вали рівність і свободу. Євразійські на противагу колективного над особистими. З цього можна зробити висновок, що дві культури є антиподними.
Щодо політичної структури суспільства то Євразійська імперія буде основана на сильній принциповій владі. Формально проголошується принцип рівності і добровільності, але водночас в доктрині Євразійства чітко розроблені фундаментальні основи для створення військових сил для придушення сепаратизму
У культурному плані, зокрема А.Дуг ін наголошує на те, що Росія повґязана з православґям і православґя являється основою для Євразійства.
Економіка, Євразійці проголошують, те, що Росії (Євразійській імперії) притаманні державний державний протекціонізм, перевага колективної власності приватна власність розглядається , як особиста власність.
Атлатизм доводить, що такі речі, як суспільний протекціонізм, економічний патерналізм може призвести до катастрофи у Європі, ці ідеї смертельні для ЄС.
З цього видно, що ніякі альтернативи з Європейським співтовариством неможливі.
З. Бжезінський переконаний, що США можуть стати лідером більше, ніж Росія, бо Америка є більш гнучкою у культурному і асиміляційному плані.
В той час, коли Росія (Євразія) пропонує створити централізовану державу з Євразійським “обличчям”. США як головний представник Атлантиської течії пропонує, вирішити проблеми так званих воєнних паритетів, стратегічного партнерства.
По-перше атлантисти пропонують демократизувати Росію, запровадити конфедеративний устрій, бути лояльним до розширення ЄС і НАТО на східно-європейському напрямі, і тоді матиме партнерство, але ми усі чудово розуміємо, що якщо ситуація повернеться так, Євразійство стане ідеологією, то, не побоюсь цього слова на міжнародній арені знову протистоятимуть два антагоністичні блоки і основна їх ціль Євразія бо хто володіє осердям землі, той володіє світом.
Мої враження від геополітичних доктрин Євразійства, і є досить строкатими. По-перше я суб’єктивно ставлюсь до Євразійства, бачу лише пережиток минулого. Євразійство розглядається більш як “імперіалістична доктрина” хоча атлантизм також проголошує першість однієї держави США, і можливо, якщо буде втілено в життя це протиставлення в світі можливо буде побудовано багатополярну систему.
Категория: Твори | Добавил: DoceNt (27.09.2014)
Просмотров: 464 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: