Пятница, 17.05.2024, 14:39
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Теорія держави та права

Реферат на тему: Підстави і стадії юридичної відповідальностi
Реферат на тему: Підстави і стадії юридичної відповідальностi

Підстави юридичної відповідальності — це сукупність обста-вин, наявність яких робить юридичну відповідальність можли-вою та повинною. Відсутність сукупності таких обставин виклю-чає її.
Слід розрізняти підстави притягнення до юридичної відпо-відальності і підстави настання юридичної відповідальності.
Підстави притягнення до юридичної відповідальності — це су-купність обставин, наявність яких робить юридичну відпові-дальність можливою.
Фактичною підставою притягнення до юридичної відповідаль-ності є склад правопорушення.
Правопорушення не приводить автоматично до настання від-повідальності, а служить лише підставою для притягнення до неї.
Підстави настання юридичної відповідальності — це сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність по-винною.
Підставами настання юридичної відповідальності є такі обставини:
1) факт здійснення соціальне) небезпечної поведінки (право-порушення) — фактична підстава;
2) наявність норми права, яка забороняє таку поведінку і встановлює відповідні санкції (за її допомогою відбувається ви-значення складу правопорушення) — нормативна підстава. На-приклад, у диспозиціях багатьох статей КК факт вчинення зло-чину організованою групою розцінюється як кваліфікуюча ознака, яка істотно обтяжує відповідальність за вчинене;
3) відсутність підстав для звільнення від відповідальності. Мож-ливість звільнення від відповідальності зафіксована нормами права (наприклад, передача неповнолітнього під нагляд батьків). У законах можуть міститися вказівки про обставини, які виклю-чають відповідальність (стан крайньої необхідності, необхідної оборони або перебування в стані неосудності);
4) наявність правозастосовного акта — рішення компетент-ного органу, яким покладається юридична відповідальність, ви-значаються її вид і засіб (наказ адміністрації, вирок суду та ін.) — процесуальна підстава.
Як юридичні факти можуть виступати правові презумпції'.
презумпції неспростовні — припущення, що не підлягають сумніву і доведенню (закріплені в законі) про наявність або від-сутності певних фактів. Це положення, які є принципами;
презумпції спростовні — припущення, що не підлягають сум-ніву (закріплені в законі) про наявність або відсутність певних фактів, доки щодо них не буде доведено інше. Це положення, які допустимо заперечувати.
Настання юридичної відповідальності особи, яка вчинила правопорушення, відбувається в результаті її (відповідальності) покладення уповноваженими на те посадовими особами держа-вних органів.
Юридичній відповідальності властива чітка нормативна рег-ламентація здійснення, яка встановлюється нормами процесуаль-ного права. Відсутність в окремих випадках процесуальної регла-ментації, механізму покладення відповідальності ускладнює роз-гляд обставин справи, складу правопорушення, забезпечення прав усіх учасників процесу.
В механізмі покладення юридичної відповідальності можна виділити певні стадії. Вони подібні стадіям правозастосовної ді-яльності, однак мають свою специфіку.
Стадії юридичної відповідальності охоронного характеру:
1 | Стадія загального стану (попереджувальна відпові-дальність)— | виникнення підстав для при-тягнення до відповідальності настає з моменту правопору-шення, тобто юридичного фак-ту, що спричинив конкретні правовідносини
2 | Стадія притягнення до від-повідальності (суб'єктивна сторона)–– | встановлення компетент-ними органами суб'єкта пра-вопорушення (фізичної або юридичної особи) і досліджен-ня обставин справи про право-порушення
3 | Стадія встановлення юри-дичної відповідальності (об'єктивна сторона) | ухвалення рішення про за-стосування (незастосування) санкції, вибір у її межах виду та заходу відповідальності
4 | Стадія настання юридичної відповідальності— | реалізація конкретних заходів юридичної відповідальнос-ті — на підставі певних норм правозастосовного акта: вико-нання стягнення (наприклад, в адміністративному праві) або покарання (у кримінальному праві)
Правопорушення і юридична відповідальність співробітника органів внутрішніх справ
Правопорушення, вчинені співробітниками органів внутрі-шніх справ, можна поділити на такі види:
1) вчинені на службі;
2) вчинені у зв'язку зі службою;
3) вчинені поза службою.
Численний персонал органів внутрішніх справ як частина населення країни піддається впливу загальних факторів право-порушень, що кореняться в соціальних суперечностях.
Особливі умови, що сприяють вчиненню правопорушень у системі правоохоронних органів, виражаються в таких можли-востях:—
зловживання владними повноваженнями (зловживання службовим становищем);—
використання не за призначенням табельної зброї;—
зловживання службовими приміщеннями;—
використання не за призначенням спецзасобів, спецтехніки;—
зловживання ізоляторами тимчасового затримання підо-зрюваних (ІТЗ) і слідчих ізоляторів (СІЗО).
Правопорушення, вчинені співробітниками органів внутрі-шніх справ на службі і у зв'язку зі службою, як і всі правопору-шення, можуть бути двох видів:
проступки | злочини
Проступки
Адміністративні
Настає адміністра-тивна відповідаль-ність— | суспільне шкідливі, протиправні, вин-ні діяння співробітників, що посягають на державний лад або суспільний порядок, власність, права та свободи громадян, на встановлений порядок управління.
Дисциплінарні
Настає дисциплінар-на відповідальність— | суспільне шкідливі порушення закріп-леного нормами права (статутами, поло-женнями, правилами) юридичне обов'яз-кового порядку діяльності конкретних колективів органів та установ внутрішніх справ, тобто службової, учбової, трудової дисципліни.
Цивільно-правові
Настає цивільно-правова відповідаль-ність— | посягання на врегульовані нормами цивільного права майнові і особисті не-майнові відносини, а також деякі відно-сини, передбачені нормами трудового, сі-мейного, земельного права.
Матеріальні
Настає матеріальна відповідальність— | заподіяння шкоди організаціям або гро-мадянам під час виконання службових обов'язків.
Злочини
1. Фальсифікації:
а) посадове підроблення — фальсифікація матеріалів;
б) зловживання службовим становищем у формі приховування злочинів від обліку, одержання хабара.
2. Насильство:
а) дії, спрямовані на незаконне позбавлення волі із застосуванням до особи фізичної сили, нанесенням побоїв, заподіянням легких і менш тяжких тілесних ушкоджень, тяжких тілесних ушкоджень без обтяжуючих обставин;
б) дії, що спричинили неумисне убивство. | Проти правосуддя
а) притягнення сві-домо невинного до кримінальної відпо-відальності;
б) за свідомо неза-конний арешт;
в) примушування до давання показань та ін.
Юридична відповідальність співробітника органів внутрішніх справ є складовою частиною його спеціального правового ста-тусу як посадової особи (разом з повноваженнями, тобто права-ми і обов'язками). Вона має вторинний характер: реалізується в результаті вчиненого правопорушення, являє собою не просто порушення виконання обов'язку, а й реакцію на правопорушен-ня, що спричиняє несприятливі наслідки для винної особи. Правда, чинне законодавство України не завжди конкретизує відповідальність окремих категорій співробітників органів внут-рішніх справ, за винятком кримінальної і адміністративної. Ефек-тивності юридичної відповідальності співробітника органів внут-рішніх справ сприяла б чітка вказівка на склади правопорушень, що спричиняють дисциплінарну, матеріальну та інші традиційні види відповідальності.
Якщо розглядати особливості юридичної відповідальності співробітника органів внутрішніх справ у контексті загальногро-мадянської юридичної відповідальності, то висновок може бути один: він несе однакову відповідальність за однакові правопору-шення з іншими громадянами; для нього існують однакові під-стави для притягнення до юридичної відповідальності (наявність складу правопорушення), єдиний процесуальний порядок, єди-не судочинство та ін. Тут діють загальні для всіх громадян конституційні принципи: рівність перед законом, рівна відповідаль-ність перед судом.
Якщо розглядати особливості юридичної відповідальності співробітника органів внутрішніх справ у контексті його служ-бової діяльності, то загальним правилом є таке: він несе підви-щену відповідальність за порушення норм права, тому що наді-лений значним обсягом прав і обов'язків — повноважень (правообов'язків) щодо особи і громадянина.
До особливостей юридичної відповідальності співробітників органів внутрішніх справ можна віднести:
1) більш широке коло підстав для відповідальності;
2) наявність підстав для відповідальності, застосовуваних лише до співробітників органів внутрішніх справ як до службовців;
3) підвищений рівень відповідальності стосовно тих її видів, що поширюються і на громадян;
4) виникнення складів правопорушень як безпосереднього результату наявності державно-владних повноважень.
Види юридичної відповідальності, застосовувані до співробі-тників органів внутрішніх справ:
кримінальна — позбавлення волі, майна, виправні роботи без позбавлення волі та ін. — конкретні санкції застосовуються лише за вчинення злочинів, перелік яких міститься в кримінальному законодавстві;
адміністративна — особи рядового і начальницького складу несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами; за порушення правил дорожнього руху, полювання, рибальства і охорони рибних запасів, митних правил і за контрабанду — на загальних підставах. До них не можуть бути застосовані такі заходи, як штраф, адміністратив-ний арешт, виправні роботи;
дисциплінарна — накладається в порядку, передбаченому пра-вилами внутрішнього трудового розпорядку, а також відповідно до норм Положення про службу в органах внутрішніх справ і Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ — у разі, якщо за такі порушення не встановлена адміністративна чи криміна-льна відповідальність;
матеріальна — настає тоді, коли співробітник (заподіювач шкоди) перебуває в трудових або службових відносинах з потер-пілим. Матеріальна відповідальність поширюється на випадки заподіяння шкоди державній власності, її розмір за шкоду, заподіяну співробітником (особою рядового і начальницького скла-ду) державі під час виконання службових обов'язків, залежить від складу правопорушення. Як правило, це неповне відшкоду-вання шкоди в порядку регресу відповідному органу внутрішніх справ, оскільки збитки заподіюються під час виконання службових обо-в'язків. Орган же внутрішніх справ відшкодовує шкоду у повно-му обсязі незалежно від вини співробітника (заподіювача шко-ди) — в результаті неправильного виконання їм службових обо-в'язків — тим організаціям, підприємствам, громадянам, яким вона була заподіяна;
цивільно-правова — настає тоді, коли співробітник (заподію-вач шкоди) не перебуває в трудових або службових відносинах з потерпілим; він відшкодовує будь-яку майнову шкоду, заподія-ну ним не під час виконання службових обов'язків.
Слід зазначити, що наукова громадськість України останнім часом активно виступає за доцільність створення адміністратив-ної юстиції. Передбачається, що вона здійснюватиметься в сис-темі загальних судів шляхом їх спеціалізації. Створення адмініс-тративних судів дозволить зробити крок до побудови правової держави, реалізації принципу відповідальності держави перед особою, а не тільки особи перед державою, створити додаткові гарантії від порушень прав і свобод людини і громадянина з боку державних органів та їх посадових осіб, у тому числі спів-робітників органів внутрішніх справ.
Категория: Теорія держави та права | Добавил: Aspirant (04.05.2014)
Просмотров: 423 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: