Пятница, 17.05.2024, 13:15
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Теорія держави та права

Реферат на тему: Норми-звичаї і норми права
Реферат на тему: Норми-звичаї і норми права.

Норми-звичаї — правила зовнішньої поведінки, які розгляда-ються членами соціального об'єднання як обов'язкові або на підставі безпосередніх умов суспільного життя, або на підставі якогось суспільного авторитету; здійснюються добровільно, а у разі їх порушення до правопорушників застосовуються засоби громадського впливу.
Норми-звичаї — правила поведінки, що склалися внаслідок фактичного їх застосування протягом тривалого часу. Це осно-вна форма регулювання відносин у додержавному суспільстві.
Ознаки норми-звичаю:—
етнічний характер;—
колективістський характер;—
моральна обумовленість;—
пов'язаність із релігійними уявленнями і ритуалами;—
підкреслена публічність та ін.
Дотримання норм-звичаїв забезпечувалося засобами громад-ського суспільного впливу на порушника (страта, вигнання з роду, позбавлення вогню і води та ін.) або схваленням засобів, що застосовувалися до кривдника скривдженим, його рідними або членами роду (кревна помста).
У державному суспільстві норми-звичаї були санкціоновані дер-жавою:
1. У процесі судової або адміністративної діяльності, коли звичай служив підставою для вирішення спору (англо-американський тип правових систем).
Для визнання норми-звичаю правовим звичаєм, що захища-ється судом, ця норма повинна була:—
виражати тривалу правову практику;—
відбивати однакову практику — як дії, так і бездіяльності;—
втілювати природну і розумну потребу в правовому ре-гулюванні ситуації. Необхідність застосування норми-звичаю доводилася в суді.
2. Шляхом включення звичаю до законодавчих актів рабо-власницьких і феодальних держав, які утворили найдавніший шар права — звичаєве право (романс-германський тип право-вих систем та ін.).
Для набуття юридичної сили норма-звичай:—
не повинна суперечити закону;—
повинна його доповнювати і як би «оживляти»;—
не може підмінювати закон.
Після набуття нормою-звичаєм правового характеру, тобто санкціонування її державою (правовий звичай), його дотриман-ня забезпечується примусовою силою держави. Так, закони Хаммурапі включали норми-звичаї, які після надання їм письмо-вої форми набули стійкішого характеру. Наприклад, один із за-конів Хаммурапі встановив: якщо син ударить батька, йому слід відтяти руку. Якщо раніше й були сумніви щодо даного пока-рання, цей закон вирішив їх. І одночасно він зробив це покарання важкозмінюваним, перешкоджаючи зм'якшенню покарання, коли відсіч руки сина було визнано згодом надто суворим покаранням.
Звичаєве право — система правових норм, яка ґрунтується на нормах-звичаях, що діють у суспільстві в результаті тривалого застосування, санкціоновані державою і забезпечуються його примусовою силою (у разі потреби).
Звичаєве право сформувалося на ранніх ступенях розвитку суспільства, у період розпаду родового ладу. Виникаючі в суспіль-стві суперечності викликали потребу у фіксації сформованих від-носин у формі різних нормативних установлень (Руська правда, Алеманська правда, Салична правда та ін.). Перші писані зако-ни, що ґрунтувалися на нормах-звичаях, мали справляти вра-ження на підданих своєю стабільністю і розвивати в них почуття впевненості у справедливості.
Згодом звичаї минулого (кревна помста, виклик на дуель) поступово трансформувалися відповідно до соціально-економіч-ному ладу суспільства і дотепер продовжують відігравати досить істотну роль, особливо на рівні повсякденної свідомості, у пра-восвідомості.
Можна назвати сучасні держави, так звані «країни, що розви-ваються»», де звичаєве право відіграє домінуючу роль у регулю-ванні земельних, сімейних і спадкоємних відносин (країни Океа-нії, тропічного поясу африканського континенту, деякі азіатські країни), проте в жодній з них правові звичаї не є самостійним і виключним регулятором суспільних відносин. Ці країни керують-ся і нормами-звичаями, і нормами, виданими або санкціонова-ними державою. Наприклад, у Папуа-Новій Гвінеї діють як но-рми звичаєвого, так і норми загального (англійського) права. На становлення системи права горців Північно-Західного Кавказу (частина Російської Федерації) істотний вплив справили росій-ське законодавство, норми шаріату і норми традиційного (звича-євого) права, що проявилося у всіх сферах їх життя.
Таким чином, норми-звичаї і звичаєве право, яке ґрунтується на них, є провідними нормативними регуляторами поведінки в ранніх державних утвореннях, сприяють формуванню їх на-ціональної правової системи. Величезний вплив у цьому плані належить національним, релігійним та іншим особливостям, влас-тивим конкретному етнічному утворенню (або їх сукупності), а також тим навичкам, традиціям і звичаям, що, повторюючись і закріплюючись у свідомості індивідів, перетворюються на нор-ми поведінки.
Звичай може вважатися правовим як у силу санкції держави, так і внаслідок визнання його «своїм» певною етнічною спіль-нотою, плем'ям, кастою і т.д. Наприклад, нормою-звичаєм у Британії є затвердження королевою законопроекту, прийнятого обома палатами парламенту.
Те, що сучасний юрист не вважає правом, іноді розглядаєть-ся таким із традиційних позицій. Особливо це має місце там, де проходить межа між юридичним (спеціально-соціальним) і загально соціальним регулюванням — торгівля, виробництво, транс-порт, надання послуг та ін. Так, у сучасному українському сус-пільстві суб'єкти господарської діяльності нерідко вдаються до ділового звичаю — правила, що у силу визнаної корисності ре-гулярно повторюється в процесі господарської та іншої діяльно-сті, стає звичкою. Такий діловий звичай, набуваючи правового захисту в арбітражному суді, нерідко стає правовим.
Звичай ділового обороту — сформоване і широко застосовува-не в якійсь галузі підприємницької діяльності правило поведін-ки, не передбачене законодавством, незалежно від того, чи за-фіксовано воно у будь-якому документі Не застосовується зви-чай ділового обороту, який суперечить положенням законодавства або договору, обов'язковим для учасників відповідних відносин.
Близькими до норм-звичаїв є норми-традиції — такі, що скла-лися, способи поведінки людей, які передавалися з покоління в покоління і перетворилися на правові норми. Традиції — ширші за змістом утворення, ніж звичаї. Традиції нерідко мають зовніш-нє вираження в нормах обрядів — дій або комплексів учинків людини, що стають правилами поведінки (весільні обряди, об-ряд вручення свідоцтва про народження та ін.). Обрядові цере-монії, що відбуваються в урочистій обстановці, мають назву ри-туалів. Ритуал можна назвати різновидом звичаю або тради-ції, підтримуваної і забезпечуваної державою. Наприклад, прийняття присяги в системі Збройних сил, МВС, СБУ, прове-дення стройових оглядів та інших церемоній закріплені в стату-тах, положеннях відомчих нормативних актів і забезпечуються, крім морального впливу (громадського осуду), можливістю за-стосування засобів дисциплінарної відповідальності.
Корпоративні норми і норми права
До корпоративних норм належать:—
норми, що містяться у документах некомерційних, недер-жавних корпорацій — громадських об'єднань (партій, профспі-лок, добровільних товариств, що ґрунтуються на членстві);—
норми, що містяться у документах комерційних корпорацій, насамперед тих, що створюються для підприємницької діяльно-сті (господарських товариств — повних, командитних, акціонер-них товариств — відкритих, закритих тощо).
Корпоративні норми — правила поведінки, які встановлені в корпорації (підприємстві, установі, організації) для регулюван-ня відносин між людьми, спрямовані на досягнення цілей її функціонування і виражені в її статутах, положеннях, рішеннях.
Якщо соціальна норма — це правило (зразок) поведінки, яке виражається у ставленні однієї людини до іншої, то корпоратив-на норма — правило поведінки, встановлене організацією для своїх членів. Нею визначаються обсяг, характер, межа можли-вого і дозволеного в їх поведінці. В комерційних корпораціях — це норми внутрішньо організаційного (внутрішньофірмового) права.
Корпоративні норми комерційних організацій розробляються органами управління цих організацій, регулюють відносини між співробітниками корпорації і кредиторами, робітниками корпо-рації і клієнтами, адресуються їх членам (фундаторам, акціоне-рам, робочим, службовцям тощо). Хоча вони діють усередині певної організації, як і норми громадських некомерційних об'єд-нань, між ними є відмінності.
Позаяк норми комерційних організацій породжують права і обов'язки, забезпечені юридичним механізмом державних орга-нів, норми громадських організацій такого забезпечення не ма-ють.
Спільне у корпоративних норм і норм права полягає у тому, що вони:*
регулюють типові ситуації або вид відносин, а не окремий випадок чи конкретні суспільні відносини;*
мають багаторазове використання, тобто розраховані на багатократне повторення;*
мають однаковий неперсоніфікований характер, тобто за-стосовуються відразу до багатьох, поіменно не вказаних осіб;*
викладаються у письмових актах, прийнятих в офіційно встановленому порядку уповноваженими органами (державни-ми органами, з'їздами, конференціями, зборами громадських об'єднань та ін.).

Відмінності між корпоративними нормами і нормами права
Корпоративні норми |
Норми права
1) встановлюються від імені кон-кретного об'єднання громадян і виражають волю (інтерес) цього об'єднання;
2) обов'язкові тільки для членів цього об'єднання, тобто мають точну кількісну визначеність;
3) забезпечуються передбаченими внутрішніми організаційними за-ходами, аж до виключення з чле-нів об'єднання; щодо забезпечен-ня їх державою, то воно може бути тільки опосередкованим;
4) не повинні суперечити нормам права, санкціям, встановленим у нормативно-правових актах;
5) є додатковими стосовно норм права, виданим державою. |
1) встановлюються від імені держави і виражають волю всього народу (через поєд-нання громадських, групових і особистих інтересів);
2) обов'язкові для всіх гро-мадян держави, тобто не ма-ють кількісної визначеності;
3) забезпечуються, крім ін-ших способів, державним примусом;
4) не залежать від змісту кор-поративних норм;
5) є основними стосовно кор-поративних норм; формулю-ють загальнообов'язкові (у тому числі для корпорації) санкції.
Корпоративні норми (норми всіх організацій, включаючи під-приємницькі) слід розглядати як норми, що заповнюють прога-лини в нормативній системі права і мають субсидіарний (допо-міжний) характер. Корпоративними нормами повинні регулюватися лише ті відносини, що зачіпають основи життя колекти-ву (використання фінансів, встановлення умов праці, заохочен-ня робітників, порядок застосування заходів відповідальності тощо), тобто трудові і організаційно-управлінські.
Корпоративні норми, що містяться в локальних нормативних актах, мають правовий характер і тісно пов'язані з нормами права, виданими державою, тому що:
1) в виданих державою нормах права передбачається мож-ливість колективу корпорації регулювати свою поведінку само-стійно;
2) в нормах права визначаються напрямки корпоративного регулювання за допомогою зазначення цілей і завдань суспіль-ного і державного розвитку, того чи іншого нормативно-право-вого акта або призначення того чи іншого виду громадської діяль-ності;
3) в нормах права вказуються межі корпоративного регулю-вання (наприклад, відповідно до Кодексу законів про працю України, додаткові пільги для робітників можуть встановлюва-тися підприємствами лише за рахунок власних коштів);
4) від корпоративних норм, так само як і норм права, вида-них державою, вимагається відповідність природі права як мірі справедливості і свободи, принципам права (загальним, галузе-вим, міжгалузевим);
5) норми права у певних випадках визначають і процедуру прийняття корпоративних норм;
6) корпоративні норми по своїм змістом не повинні супере-чити нормам загальнодержавним;
7) корпоративні норми, хоча й опосередковано, забезпечу-ються державним примусом.
Юридичне значення корпоративних норм полягає насампе-ред у тому, що вони визначають правосуб'єктність корпорації. У разі їх порушення є можливість звернутися до компетентних правоохоронних органів. Так, при порушенні положень устано-вчих документів акціонерного товариства, наприклад, про по-рядок розподілу прибутку, зацікавлений суб'єкт може оскаржи-ти ухвалене рішення у судовому порядку.
На відміну від корпоративних норми, що містяться у стату-тах політичних партій, не мають правового характеру. Тому ви-несення рішення про порушення статуту політичною партією оскар-женню в судовому порядку не підлягає.
Поняття і ознаки норми права
Норма права — це загальнообов'язкове, формально-визначе-не правило поведінки (зразок, масштаб, еталон), встановлене або санкціоноване державою як регулятор суспільних відносин, яке офіційно закріплює міру свободи і справедливості відповід-но до суспільних, групових та індивідуальних інтересів (волі) населення країни, забезпечується всіма заходами державного впливу, аж до примусу.
Ознаки норми права такі ж, що й права в цілому, але норма не має такої ознаки, як системність, оскільки вона регулює гру-пу певних суспільних відносин і лише в сукупності з іншими, узгодженими з нею нормами складає систему права.
Оскільки ознаки права вже наводилися, перелічимо специфічні ознаки норми права:
1. Правило поведінки регулятивного характеру — норма права вводить нове правило, фіксує найтиповіші соціальні процеси і зв'язки; впливає на суспільні відносини, поведінку людей; є модель (зразок, еталон, масштаб) регульованих суспільних від-носин. Регулятивність норми права підкреслює її дія, «роботу», яка повинна призвести до певного результату.
2. Загальнообов'язкове правило поведінки — норма права ви-ходить від держави, повинна сприйматися як керівництво до дії, котре не підлягає обговоренню щодо доцільності.
3. Правило поведінки загального характеру — норма права має загальний (без зазначення конкретного адресата — неперсоніфікований) характер, тобто поширюється на усіх, хто стає учас-ником відносин, регульованих нормою. Як регулятор суспіль-них відносин, норма має багаторазовість застосування (напри-клад, заборона хуліганства).
4. Формально-визначене правило поведінки представницько-зобов'язуючого характеру — норма права закріплює права і обов'язки учасників суспільних відносин, а також юридичну від-повідальність (санкції), яка застосовується у разі її порушення. Надаючи права одним, норма права покладає обов'язки на ін-ших (наприклад, молоді люди мають право на навчання, обов'я-зок інших — забезпечити це право). Формальну визначеність норма права отримує після викладення її в законах, інших писа-них джерелах права.
5. Правило поведінки, прийняте в суворо встановленому поряд-ку, — норма права видається уповноваженими на те суб'єктами в межах їх компетенції з дотриманням певної процедури: розроб-ка, обговорення, прийняття, набуття чинності, зміна або скасу-вання чинності.
6. Правило поведінки, забезпечене всіма заходами державного впливу, аж до примусу, — держава створює реальні умови для добровільного здійснення суб'єктами зразків поведінки, сфор-мульованих у нормі права; застосовує способи переконання і примусу до бажаної поведінки, зокрема, ефективні санкції у разі невиконання вимог норми права.
Риси норми права як класичного розпорядження:
1) норма відтіняє, підкреслює кількісну і якісну сторони по-ведінки (вид і міру поведінки);
2) норма вбирає в себе всі основні властивості права (норма-тивність, формальну визначеність, стабільність, владність);
3) норма має чітко виражену структуру, складається з елеме-нтів (диспозиція, гіпотеза, санкція).
Поряд із цим норма права має внутрішній зміст:
- є мірою свободи і справедливості;
- є результатом владної діяльності держави, яка полягає в узагальненні і систематизації типових конкретних право-відносин, що виникають у громадянському суспільстві;
- має завжди загальний характер, тобто це таке розпоряд-ження, що адресоване безлічі індивідуально не визначе-них суб'єктів і розраховано на багатократність застосу-вання за певних життєвих обставин.
Категория: Теорія держави та права | Добавил: Aspirant (04.05.2014)
Просмотров: 360 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: