Воскресенье, 19.05.2024, 00:59
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Соціологія

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Пивний алкоголізм і молодь
Пивний алкоголізм і молодь

План.
1) Вступ.
2) Молодіжна революція.
3) Користь «пивного допінгу»
4) Наслідки-алкоголізм…
5) Боротьба молоді за здоровий спосіб життя.
6) Висновок.
Вступ.
Типовим і дуже розповсюдженим слабоалкогольним напоєм, який найбільш охоче споживає молодь, є пиво. У нашій країні говорять про «пивну революцію». Уже неможливо уявити собі спілкування підлітків і молоді без пива. В останній час все частіше на вулицях, на стадіонах, в кафе, в парках з'являються неповнолітні хлопці і дівчата, які тримають у руці пляшку з пивом. Пиво активно вживають дівчата й жінки. За даними опитувань, школярі систематично п'ють пиво, починаючи з 10-13 років. Для вживання пива ніякого особливого приводу, на думку пивних споживачів, не потрібно. Дорослі й підлітки п'ють його по дорозі додому, на вулиці, «для підтримки розмови» під час зустрічі, під час перегляду телевізійних передач, у тому числі спортивних, дегустують і порівнюють смакові й хмільні властивості різних сортів і т.д. Часто пиво вважають майже безалкогольним напоєм, не тільки не шкідливим, але й корисним. І сьогодні існує думка, що випити пляшку пива для подолання спраги більш корисно, ніж склянку лимонаду. Саме твердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють поширенню його розповсюдження.
Цим пояснюється залучення до вживання пива дітей для «підвищення апетиту», «рекомендації» споживати пиво вагітним та для покращення лактації, при гіповітамінозах замість пивних дрожів, полівітамінів. Здійснюється свого роду культ пива.
Виробники пива відверто вказують на джерело розповсюдження пивних спекуляцій – це конкуренти з ринку алкоголю. “Пивна істерія” - це штучно створене суспільне явище, яке нагнітається виробниками міцного алкоголю. В Україні пиво давно стало конкурентом горілчаних напоїв, і через значне зростання споживання пива протягом останніх років (не враховуючи 2008-2009 рр., коли відбувається зниження попиту та виробництва), а також підвищення акцизних ставок на алкоголь, виробники міцних напоїв прагнуть обмежити пивний ринок. Саме їхні прихильники у парламенті «проштовхнули» підвищення акцизу на пиво майже у 2 рази з 1 липня цього року”, - сказав голова Ради ЗАТ «Оболонь» Сергій Блощаневич.

Пивний алкоголізм: спекуляція на фобіях?
Пивний алкоголізм – національна проблема чи скелет у шафі, який витягають лише у потрібний момент, аби згодом знову про нього забути?

Пивний алкоголізм – національна проблема чи скелет у шафі, який витягають лише у потрібний момент, аби згодом знову про нього забути? Істерія навколо статусу пива і його шкідливості базується на промовистій статистиці невідомого походження, та й, зрештою, має ряд ознак надуманості. Втім, від зловживання цим напоєм, правда, як й іншими, таки стають алкоголіками.
Пивний, горілчаний, коньячний, винний... Розмежовувати слід?
Пиво – алкоголь. На цьому давно наполягають працівники ДАІ, з цим довелося погодитися водіям. У дорожній ситуації все зрозуміло. Чому ж на побутовому рівні одні пиво хвалять як вітамінний напій, корисний у помірних дозах, інші – критикують його за вміст алкоголю і навіть... трупної отрути, що впливає на здоров’я людини, й ініціюють акції на подобу: “Обережно, пиво! – тверезий погляд”?
Нагадаємо, експерти погодилися, що пиво знижує рівень холестерину в крові, відповідно, скорочує ризик таких захворювань, як інсульт та інфаркт. Але знавці акцентують увагу саме на помірному і регулярному вживання пива. Ще високоякісним “живим” пивом добре споліскувати волосся – для блиску і сили, робити з нього компреси від набряків, маски для обличчя і подібне.
Водночас, через вміст алкоголю пиво нажило собі ворогів серед громадських активістів, що опікуються здоровою мораллю суспільства. Власне, противники споживання пива акцентують на тому, що найбільше суспільству шкодить пивний алкоголізм, що набув значного поширення серед дітей і молоді. Мовляв, саме у тому його підступність, що неконтрольоване вживання пива, напою з незначним вмістом алкоголю, спричиняє поступову, але незворотну деградацію організму.
Власне, недруги пива порахували, що одна літрова пляшка напою міцністю 5 градусів еквівалентна 50 г спирту чи 125 г горілки. Прибічники теорії пивної залежності, відстоюючи суспільну мораль, наполягають на тому, що пивний алкоголізм слід виокремити серед інших, тому що цей напій – як перший легальний наркотик – прокладає дорогу в життя людини іншим, потужнішим нелегальним наркотичним речовинам, оскільки викликає залежність, після якої “рука так і тягнеться” до пляшки. Хоча, з цих позицій заклеймити слід і горілку, вино, коньяк, інші спиртні напої, оскільки усі вони містять алкоголь.
Проте, авторитетні фахівці мають аргументи для захисту права на існування цих алкогольних виробів, оскільки кожен з них може бути навіть корисний у відповідній ситуації, головне – міра. “Коли я почула, що пиву закидають ще й вміст кадаверіну – так званої трупної отрути – для мене це була новина. Я обшукала всю доступну популярну й наукову літературу, результати досліджень якості пива, й не знайшла підтвердження цій тезі. Це радше страшна казка, якою вміло послуговуються ті, кому не вистачає аргументів “проти”. Пиво, за технологією, - це продукт, який виготовляють з ячменю шляхом пророщування, подрібнення, варіння й бродіння. Такими ж “небезпечними” за цієї логіки речей мають бути й інші продукти харчування, виготовлені з зерна, у тому числі, й хліб. Єдиною шкідливою речовиною, яку містить пиво, є алкоголь, але ж самі виробники наполягають на розумному його вживанні”, - відзначила віце-президент Української асоціації якості Валентина Микусевич.
Виробники пива відверто вказують на джерело розповсюдження пивних спекуляцій – це конкуренти з ринку алкоголю. “Пивна істерія” - це штучно створене суспільне явище, яке нагнітається виробниками міцного алкоголю. В Україні пиво давно стало конкурентом горілчаних напоїв, і через значне зростання споживання пива протягом останніх років (не враховуючи 2008-2009 рр., коли відбувається зниження попиту та виробництва), а також підвищення акцизних ставок на алкоголь, виробники міцних напоїв прагнуть обмежити пивний ринок. Саме їхні прихильники у парламенті «проштовхнули» підвищення акцизу на пиво майже у 2 рази з 1 липня цього року”, - сказав голова Ради ЗАТ «Оболонь» Сергій Блощаневич.
Пити – модно, займатися саморозвитком – не актуально
Згідно з міжнародними стандартами, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 9 л чистого спирту на душу населення на рік. Середньостатистичний українець споживає 12 л.
В Україні офіційно на обліку в медичних закладах перебувають до 1 млн. громадян, які хворі на хронічний алкоголізм. Проте, підкреслюють експерти, реальна кількість залежних у 8–10 разів більша. Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис. осіб, а понад 30% чоловіків не доживають до пенсійного віку.
Невтішну статистику підтверджують реалії, які доводиться спостерігати на вулицях наших міст і сіл. Багато людей спиваються, а з часом взагалі втрачають людську подобу. Та чи варто звинувачувати у цьому алкогольну галузь, мовляв, у всьому винні горілка, пиво чи вино? Питання риторичне, його не раз виносили на публічне обговорення, а у відповідь навіть приймали сумнозвісний “сухий закон”... Чи полегшало суспільству від того радикалізму? Відповідь дала історія: народ пив, п’є і питиме, аж поки не знайде інших цінностей у житті.
Здорові цінності, як правило, виховують батьки-вчителі-викладачі та й саме життя. Проте, свідоме суспільство мало би сприяти цьому процесу. Розвиток культури й спорту повинен бути пріоритетом самої держави, що піклується про майбутнє. Натомість, пересічні українці найбільше переймаються проблемою “як вижити”, держава - завданням щонайбільше “вичавити” зі своїх громадян. За таких умов суспільству не до культури і не до моралі. А покинута молодь, не знаходячи необхідної уваги в колі дорослих, з вдячністю мавпує поведінку оточення й оперативно засвоює шкідливі звички.
У стрімкому розповсюдженні алкоголізму й тютюнопаління, ніде правди діти, частково винні й виробники, які через рекламу доносять споживачеві: “пити – модно, палити – сучасно й круто”. “Національна експертна комісія здійснила моніторинг протягом усього п’яти днів висвітлення пивної реклами на телебаченні, яке, як відомо, є найбільшим чинником впливу на суспільство й головним інструментом інформування. Моніторинг показав, що реклама пива транслюється здебільшого перед спортивними, дитячими та підлітковими передачами, під час демонстрації фільмів, призначених для сімейного перегляду. Таким чином, агресивна реклама формує стереотипи: “успіх у житті залежить від того, чи споживаєте ви алкоголь”. На рівні підсвідомості формуються установки на те, що без пива життя неможливе. Тому необхідно вберегти суспільство від формування стереотипів, які ведуть до алкоголізму, тютюно- та наркозалежності й деградації нації”, - відзначає голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.
Вихід там, де й вхід
Якщо наші громадяни, особливо юні співвітчизники, дізнаються про існування алкоголю й тютюну від оточення й ЗМІ, саме ці джерела інформації мають їм невпинно нагадувати про небезпеку цих шкідливих звичок, а також привчати до здорового способу життя.
“Пивну” дискусію допоможе вичерпати прийняття закону про обмеження вживання й реалізації слабоалкогольних напоїв та запровадження активної, масштабної пропаганди здорового способу життя”, - вважає заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко. На його думку, аби покласти край пивним спекуляціям, необхідно об’єднати зусилля влади й громадськості, а також виробників у напрямку реалізації двох стратегій: пропаганди здорового способу життя та запровадження чітких заборон у сфері реклами та вживання алкоголю. Важливим кроком у цьому напрямку М.ТОМЕНКО вважає прийнятий ВР у першому читанні 5 березня ц.р. проект закону “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” щодо обмеження споживання й реалізації спиртних напоїв.
Що ж до виробників, то вони готові за власний кошт долучитися до формування високої культури споживання пива. Так, наприклад, компанія “Оболонь” у рамках програми «Споживай відповідально!» почала розміщувати на етикетках своєї продукції повідомлення про необхідність відповідально ставитися до пива, а також інформацію про безпечні норми споживання. Відтепер етикетки пива компанії «Оболонь» містять застереження щодо вживання напою: «Не рекомендується вживати особам до 18-ти років, вагітним жінкам, водіям. Добова норма споживання: чоловіки – 0,5-0,7 л, жінки - 0,3-0,5 л».
У компанії відзначають, що останнім часом питання культури споживання пива в Україні постало особливо гостро, і його вирішення вже на часі. “Варто врахувати особливості пивоварної галузі та доопрацювати законопроект. Зокрема, ми погоджуємося із необхідністю обмежити місця споживання пива та встановити кримінальну відповідальність за продаж пива неповнолітнім. Ми наголошуємо на потребі посилення роботи контролюючих органів щодо продажу пива та алкогольних напоїв неповнолітнім, а також вживання пива та алкогольних напоїв у заборонених місцях. У випадку повторного продажу пива та алкогольних напоїв неповнолітнім та за сприяння в придбанні таких напоїв варто передбачити кримінальну відповідальність, високі штрафи, скасування дозволів на торгівлю тощо”, - підкреслив С.Блощаневич.
До подібних інструментів реалізації соціальної відповідальності, не чекаючи вказівок згори, вдалися й інші компанії, що виробляють пиво. Крім того, виробники охоче підтримують запровадження категоричної заборони реалізації алкоголю дітям до 18 років і суворої відповідальності за порушення цієї норми. Однак, чи помітили на владному олімпі таку солідарність бізнесу? Зважаючи на підігрівання “пивної істерії” у суспільстві – навряд чи.
Тому сьогодні перед владою стоїть надзвичайно складне завдання – зваживши усі «за» та «проти», прийняти рішення, яке би дозволило врівноважити інтереси усіх зацікавлених сторін, бо потреба серйозного і, водночас, компромісного регулювання цього ринку назріла. Якщо ж злагодженої співпраці не буде, то вирішення пивної проблеми, як і алкогольної загалом, у черговий раз відкладеться “у довий ящик” нездійсненних популістських намірів.
МОЛОДІЖНА РЕВОЛЮЦІЯ
Типовим і дуже розповсюдженим слабоалкогольним напоєм, який найбільш охоче споживає молодь, є пиво. У нашій країні говорять про «пивну революцію». Уже неможливо уявити собі спілкування підлітків і молоді без пива. В останній час все частіше на вулицях, на стадіонах, в кафе, в парках з'являються неповнолітні хлопці і дівчата, які тримають у руці пляшку з пивом. Пиво активно вживають дівчата й жінки. За даними опитувань, школярі систематично п'ють пиво, починаючи з 10-13 років. Для вживання пива ніякого особливого приводу, на думку пивних споживачів, не потрібно. Дорослі й підлітки п'ють його по дорозі додому, на вулиці, «для підтримки розмови» під час зустрічі, під час перегляду телевізійних передач, у тому числі спортивних, дегустують і порівнюють смакові й хмільні властивості різних сортів і т.д. Часто пиво вважають майже безалкогольним напоєм, не тільки не шкідливим, але й корисним. І сьогодні існує думка, що випити пляшку пива для подолання спраги більш корисно, ніж склянку лимонаду. Саме твердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють поширенню його розповсюдження.
Цим пояснюється залучення до вживання пива дітей для «підвищення апетиту», «рекомендації» споживати пиво вагітним та для покращення лактації, при гіповітамінозах замість пивних дрожів, полівітамінів. Здійснюється свого роду культ пива.
КОРИСТЬ «ПИВНОГО ДОПІНГУ»
Науково доведено, що алкогольна залежність настає не тільки при регулярному вживанні міцних спиртних напоїв. Алкоголізм – захворювання, в основі якого лежить систематичне вживання алкогольних напоїв, виростає зі звичного вживання алкоголю. Хвороба формується поступово, непомітно для оточуючих і самого майбутнього алкоголіка. Систематичне вживання пива може викликати алкоголізм так само, як вино, горілка, коньяк («пивний алкоголізм»). Пивний алкоголізм розвивається за законами звичайного алкоголізму. Алкоголь –- це отрута, що має наркотичну дію. Фармакологічна дія пива така, що воно сприяє відпочинку й заспокоєнню. Із пивом людина привчає себе не тільки до звичайної оп'яняючої дії алкоголю, але й до седативного засобу. Пиво стає необхідним елементом відпочинку, заспокоєння. Згодом людина без «пивного допінгу» не здатна почувати себе нормально, порушується самопочуття, знижується настрій, з'являється напруженість, порушується сон, погіршуються взаємини із близькими. Пиво стає звичкою. Однієї пляшки пива виявляється недостатньо, наростають дози пива, з'являються алкогольні ексцеси, виникають провали пам'яті, з'являється похмільний синдром. Перша за день випивка переноситься на усе більш ранній термін – на ранній вечір, на полудень, і, нарешті, на ранок. Так формується пивний алкоголізм. Серед тих, хто звертається за допомогою до наркологів, приблизно 15-20% хворіють пивним алкоголізмом.
На думку вчених, для формування алкоголізму пиво навіть більш небезпечне і підступне, ніж міцні алкогольні напої. Наукові дані свідчать, що ризик становлення важкого або надмірного пияцтва вищий у тих, хто віддавав перевагу пиву, у порівнянні з особами, що віддавали перевагу вину, як серед чоловіків, так і серед жінок, що служить додатковим поясненням факту більш високого ризику захворюваності й летальності серед осіб, що надавали перевагу пиву. Пиво завдяки своєму швидкому усмоктуванню в шлунково-кишковому тракті викликає навіть більш виражене сп'яніння, ніж горілка.
З НАУКОВОЇ ТОЧКИ ЗОРУ…
Дія пива обумовлена компонентами, які воно містить – алкоголем і продуктами бродіння солоду. Пиво готується з ячменю, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни. Мікроби бродіння «поїдають» ці продукти для росту й розмножування. В наслідок бродіння виділяється алкоголь. Свою сильну дію надає спирт, що міститься в пиві. На етикетці пивної пляшки надруковане число, що показує, скільки об'ємних відсотків етилового спирту міститься в пиві (наприклад, 5,0% об). Об'ємний відсоток алкоголю трохи більший, ніж вагарний. Виходить, у цьому пиві – 4,35% вагарного алкоголю. Іншими словами, у півлітровій пляшці слабоалкогольного пива міститься 20 мл чистого спирту. Таким чином, пляшка пива міцністю 5% об. адекватна приблизно 60 мл горілки. Якщо пиво міцне (утримуюче, наприклад, 8% об.), пляшка адекватна 100 мл горілки, а дві пляшки міцного пива – це вже стакан горілки. Між тим, багато хто із сучасних 16-17-літніх підлітків випивають більше трьох літрів пива за день, що еквівалентно приблизно 400 мл горілки.
Більшість дослідників свідчать про негативний вплив пива на організм, вважаючи його клітинною отрутою, що приводить при вживанні великих кількостей не тільки до алкоголізму, а й до важких соматичних наслідків. Необхідно відзначити, що пиво містить у своєму складі важкі (токсичні) метали, такі, як кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Нагромадження важких металів в організмі людини приводить поступово до симптомів хронічного отруєння. У ряді токсичних металів у пиві кадмій, як добавка для збереження піни, займає особливе місце, тому що має особливі біологічні властивості й механізм вражаючої дії. Установлено, що великі дози кадмію при непомірному вживанні пива можуть викликати в організмі явища гострого отруєння, а постійне надходження невеликих його кількостей – хронічне отруєння. Так, солі кадмію впливають на усмоктування й обмін ряду необхідних мікроелементів, у тому числі міді, заліза й цинку. Кадмій порушує передачу сигналів у нервових й ендокринних ланках регулюючих систем організму: пригнічує вироблення гормонів, сповільнює умовні рефлекси. Солі кадмію завдають мутагенної дії, впливають на сперматогенез, вражають нирки й серце, пригнічують травні ферменти. Кадмій відомий як речовина, що пригнічує продукування ряду гормонів: чоловічих статевих та інсуліну. Умовно тимчасово стерпним граничним надходженням кадмію в організм за один тиждень прийнято величину 400-500 мкг (0,4 - 0,5 мг). Як безпечна добова доза надходження кадмію із харчовим раціоном, (включаючи весь набір продуктів), прийнята доза 1 мкг/ кг маси тіла.
У пиві містяться моноаміни, що утворюються в результаті бродіння хмелю, які, впливаючи на головний мозок, викликають у сп'янілого стан якоїсь приголомшеності, отупіння. Серед моноамінів у пиві присутня й трупна отрута – кадаверин. У пиві містяться і рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. У відповідь на вживання пива печінка синтезує речовину, що пригнічує секрецію метилтестостерону (основного чоловічого статевого гормону). Саме тому у чоловіків, що надмірно захоплюються пивом, формується схожа на жіночу фігура: стає ширшим таз, збільшуються грудні залози, жир відкладається на стегнах і животі («пивний живіт»). У жінок пропорційно кількості споживаного пива зростає ймовірність захворювання раком молочної залози.
Ще наприкінці ХІХ століття відомий лікар Bollinger описав пов'язану з вживанням пива чоловіками молодого й середнього віку патологію, що проявляється у збільшенні серця й розширенні його камер – «алкогольне святкове серце». Цей стан пізніше став відомий як «Мюнхенське пивне серце». Алкогольна кардіопатія (сучасна назва даного захворювання) представляє і натепер дуже важливу медичну проблему для людей, які зловживають пивом. Світовими дослідженнями доведено позитивний зв'язок між вживанням пива й серцево-судинною хворобою, що заперечує існуюче серед населення уявлення про те, що вживання пива захищає серце. Відзначається несприятливий вплив пива на ожиріння, рівень артеріального тиску й виділення із сечею натрію й калію. Смертність серед людей, які зловживають пивом, вища, ніж серед тих, хто його рідко п’є. Пиво, як і інші алкогольні напої, впливає на шлунково-кишковий тракт, спочатку збуджуючи його секрецію, а потім пригнічуючи її, що призводить до гастритів, виразкової хвороби, панкреатиту, коліту. Пиво може викликати цироз печінки, як й інші алкогольні напої. Вживання пива поза прийманням їжі збільшує ризик розвитку алкогольного ушкодження печінки і підшлункової залози.
Навіть невеликі дози пива впливають на потомство питців, як чоловіків, так і жінок, які виробляють під впливом алкоголю неповноцінні статеві клітини, наслідком чого є викидні, народження неповноцінних або мертвих дітей. Діти, які народилися з алкогольним синдромом плода, але без грубих каліцтв, відстають в фізичному і психічному розвитку. Вкрай небезпечним є вживання пива матір’ю, яка годує немовля грудним молоком, тому що дитина таким чином отримує і алкоголь, росте слабкою, безпорадною, підвладною інфекціям і нервово-психічним розладам.
Думка вітчизняних та іноземних вчених щодо неприпустимості вживання слабоалкогольних напоїв, в тому числі пива, дітьми і підлітками єдина. Доведено, що найбільш небезпечним щодо виникнення залежності вживання алкоголю молодими людьми до 18-20 літнього віку, тому що в період інтенсивного зростання клітини мозку та інших органів найбільш чутливі до шкідливих впливів. Пивний алкоголізм особливо розповсюджений серед молодих людей. Так, за останні 7 років значно зросла кількість хворих на алкоголізм у віці до 25 років. Захворювання у цих пацієнтів, зазвичай, прогресує дуже швидко, супроводжується тяжкими психічними розладами, деградацією особистості, важко піддається лікуванню. Ученими встановлено, що чим у більш ранньому віці розпочато систематичне вживання алкоголю, тім частіше зустрічаються випадки тяжких соціальних і медичних наслідків, скоріше розвивається алкоголізм, незалежно від освіти, етнічної приналежності, сімейного становища, спадковості. Доказаною є висока асоціація між вживанням слабоалкогольних напоїв дітьми і дитячою злочинністю у зв'язку зі швидкою трансформацію поведінки з девіантної (яка відхиляється від нормальної) у делінквентну (із порушенням громадського порядку) у середньому в 61% випадків. Підлітки, які вживають слабоалкогольні напої, демонструють більш бідне функціонування у важливих областях особистого й громадського життя через 4-5 років після початку вживання, ніж особи, що не вживають алкоголь.
Крім того, знайомство зі слабоалкогольними напоями для дитини дуже часто стимулює до вживання інших психоактивних речовин. Стан зміненої свідомості під впливом пива або лонгера стає відомим, а потім і привабливим для підлітка. Це може стати початком «експериментів по зміненню свідомості» з іншими психоактивними речовинами – міцним алкоголем або, навіть, наркотиками.
РЕКЛАМА ДБАЄ ПРО ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ
Однією з причин масового поширення вживання пива серед дітей, підлітків, молоді більшість учених усього світу вважають масивну, наступальну рекламу пива, яка робить вживання пива соціально прийнятним і навіть схвалює це. Питні звичаї і «привабливі» властивості слабоалкогольних напоїв нав'язуються не тільки рекламними роликами на телебаченні, а їх пропаганда йде в художніх фільмах, різних телепередачах, в пресі, на рекламних щитах та ін.
Розповсюдженою, «модною» рекламною акцією, спрямованою на поширення аудиторії споживачів, ефективне широкомасштабне залучення молоді і підлітків до вживання алкогольних напоїв, насамперед пива, є так звані «свята пива», «свята пива і тютюну». У суспільстві існують різні точки зору на безпечність цих заходів. На жаль, сьогодні засоби масової інформації найчастіше займають невиважену позицію, яка суперечить науково-обґрунтованим фактам, відверто впроваджують «алкогольне виховання».

У ДОРОСЛЕ ЖИТТЯ – ЗДОРОВИМИ!
У зв'язку із наведеними обставинами для запобігання проблем у дорослому житті вчені різних країн вважають розумним прагнення затримувати раннє використання алкоголю, пропонують спрямовувати зусилля суспільства (юридичні, медичні, освітні), щоб запобігти ранньому початкові алкоголізації.
Молодь розпочинає активну боротьбу проти реклами смерті
Молодіжні громадські організації розпочинають системну роботу щодо повної заборони алкогольних напоїв та пива в першу чергу.
Українська федерація молодих медиків України, Українська асоціація студентського самоврядування, Асоціація молодих медиків України, Республіканська християнська молодь України прийняли рішення щодо створення Молодіжного громадського комітету «Молодь за повну заборону реклами алкоголю».
Всупереч чітко позначеній у Західній Європі тенденції до зниження рівня споживання пива й алкогольних напоїв, в Україні їхня популярність із кожним роком збільшується. За даними фахівців, рівень споживання пива в Україні складає близько 60 літрів в рік на кожного жителя України.
Пиво є повноцінним алкогольним продуктом і містить такий же алкоголь, як і горілка, причому алкоголь низькосортний з високим вмістом «важких» багатоатомних спиртів, в основному пропилового й ізоамілового. Ці спирти ще називаються сивушними маслами. Так, у півлітровій пляшці пива із вмістом алкоголю 5,8% стільки ж спирту, скільки й в 60 грамах горілки.
Пивний алкоголізм – це не вигадка, а сувора реальність. За спостереженнями лікарів, через порушення обміну речовин сп’яніння від пива дуже важке, супроводжується змінами в різних органах і системах. З усіх видів алкоголізму пивний виникає легше всього й позбутися від нього важче. За твердженням європейських вчених, саме пиво й часте його вживання стає пусковим механізмом для розвитку в людині алкогольної залежності.
У чинному законодавстві України (як і Росії) пиво виведене за рамки алкогольних напоїв, а тому до нього не застосовуються нормативні акти, що регулюють оборот і рекламу алкогольної продукції. Саме тому зараз стали з’являтися молоді «пивні алкоголіки» - підлітки, що занедужали алкоголізмом тому, що вживали винятково цей напій.
Враховуючи особливу гостроту проблеми пивного алкоголізму в молодіжному середовищі України та за дорученням Молодіжного громадського комітету «Молодь за повну заборону реклами алкоголю», Андрій Черних виступив 3 грудня 2008 року на засіданні робочої групи при Мінсім’ямолодьспорті щодо внесення змін до Закону України „Про внесення змін до деяких законів України”(щодо посилення контролю продажу та заборони реклами пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів).
Пропозиції стосувалися необхідності внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів в частині формулювання визначень алкогольного напою, пива то слабоалкогольної напою, а саме:
«алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць (щодо пива – понад 0,5 відсотка), які відносяться до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодами 22 03, 22 04, 22 05, 22 06, 22 08;».
«пиво – алкогольний напій, який одержується в результаті спиртового бродіння (низового чи верхового) розчину (сусла), приготовленого з зернової сировини (ячмінного, пшеничного або іншого солоду), хмелю та води, в який можуть бути додані цукор, ароматизатори, барвники, діоксид вуглецю та інші речовини з вмістом спирту етилового не менше 0,5 відсотків об’ємних одиниць та відноситься до товарної групи Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодом 22 03, а також будь-який напій, що виготовлений шляхом змішування пива з безалкогольними напоями, що відноситься до товарної групи Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодом 22 06 з вмістом спирту етилового не менше 0,5 відсотків об’ємних одиниць;
слабоалкогольні напої – алкогольні напої з вмістом спирту етилового від 1,25 до 8,5 відсотків об’ємних одиниць та екстрактивними речовинами не більше ніж 14,0 г/100 смі, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю».
Прийняття зазначених змін сприятиме серйозним обмеженням на рекламу пива, заборону на продаж неповнолітнім і на розпивання в громадських місцях. Зазначені міри зможуть знизити ріст дитячого пивного алкоголізму – переконаний Координатор Молодіжного громадського комітету «Молодь за повну заборону реклами алкоголю» Андрій Черних.

Висновок.
У запалі боротьби з наркоманією тема алкогольної залежності у нас якось відійшла на другий план. А широка реклама пива тим часом робить свою справу. Пивний алкоголізм - проблема молоді, про яку все частіше говорять наркологи. Все більше і більше представників молодого покоління потрапляють під згубну залежність.
Приємно після важкого робочого дня або в літню спеку випити прохолодну пляшку пива чи добре посидіти в компанії друга за келихом цього напою. Але сама молода людина, його рідні та близькі повинні чітко усвідомлювати загрозу, яку таїть у собі пінний напій, і запобігти їй.
Довгий час до пива у нас ставилися поблажливо, як до невинного і легкого напою. Погодьтесь, людина, котра на ходу відпиває з пляшки горілку або коньяк, м`яко кажучи, викликає здивування. А от перехожий з пляшкою пива в руці нікого не здивує. Але потрібно глянути правді у вічі: проблема пивного алкоголізму таки існує. Пивний алкоголізм підступніший, ніж горілчаний! Він розвивається непомітно, але потім одразу переходить у важку форму і дуже важко лікується.
За сучасними дослідженнями, пиво - це перший легальний наркотик, що відкриває шлях іншим, сильнішим наркотичним засобам. Наркологи стверджують, що пивний алкоголізм характеризується особливою жорстокістю. Цим вони пояснюють завершення пивних вакханалій бійками, вбивствами, грабежами та згвалтуваннями.
В Україні лише за останні 10 років споживання пива виросло у 10 разів. У минулому році на долю кожного українця припало майже 60 літрів пива. Кількість алкоголіків у нашій країні складає один мільйон, із них понад 120 тисяч - підлітки. Причому, це лише вершина айсберга. Наркологи стверджують, що ці цифри потрібно помножити, як мінімум вп`ятеро, щоби побачити реальну картину.
Зараз пиво - найпоширеніший напиток серед молоді. Його п`ють в барах, кафе, на вулицях, інколи замість води - для втамування спраги. І мало хто при цьому знає, що одна літрова пляшка пива міцністю п`ять градусів еквівалентна 50 грамам спирту або ж 125 грамам горілки.
Пиво продається всюди, ледь не на кожному кроці і коштує так дешево, що купити його може навіть школяр. І мало хто задумується, до чого може привести звичка потягувати пиво. Формування справжньої алкогольної залежності відбувається приблизно через два роки регулярного вживання напитку, при цьому у підлітків цей процес прискорюється. Жінки також у групі ризику - при однаковій кількості споживання вони швидше стають залежними.
Перша ознака звикання - відсутність блювотного рефлексу при передозуванні. Це означає, що перший природний захист зламаний! Якщо людина, перевищуючи дозу, майже не п`яніє, не соромиться вживати спиртне в суспільних місцях, з випадковими знайомими чи наодинці - це теж ознаки залежності.
Якщо людина звикає до певної кількості алкоголю, то в неї з`являється толерантність до міцних напоїв і вона потребує щоразу більше пива й переходить на міцніші напої. Як в тій народній приказці: "Пиво без горілки - гроші на вітер!". Значна кількість алкоголіків - пацієнтів наркологічних диспансерів, починала власне з пива. Надмірна любов до пива призводить не лише до алкогольної залежності, а й провокує проблеми з печінкою, нирками, серцево-судинною системами.
Поголовне захоплення пивом призвело до того, що проблеми з алкоголем виникають вже в 14-15 річному віці. Сьогодні в Україні 1% дітей 12-13 років щодня вживають алкогольні напої. Заручниками "малих градусів" сьогодні стало 25% мешканців великих та й малих міст. Причому це далеко не представники "соціального дна" - в числі залежних від пива немало благополучних та цілком успішних молодих людей.
Такий великий стрибок у споживанні пива не випадковий, якщо враховувати нав`язувану, різноманітну пивну рекламу, барвисто оформлені величезні щити в містах і на транспортних магістралях, що рекламують надзвичайну "корисність" пива, і щоденна настирлива реклама пива на телебаченні.
Доходить до абсурду, окремі ЗМІ рекомендують його вживати вагітним жінкам і матерям, які годують грудьми для кращої лактації, а дітям - для солодшого і глибшого сну!!!
Але в жодному разі не повідомляється, що за шкідливістю пиво може зрівнятися тільки з самогоном, адже в процесі бродіння і в пиві, і в самогоні повністю зберігаються супутні алкоголю, але значно отруйніші сполуки. Це альдегіди, сивушні масла, метанол, ефіри, вміст яких в пиві в десятки і сотні разів перевищує рівень їх допустимої концентрації в горілці, одержаній із спирту вищого очищення. Тим часом, вчені також доводять, що 4 літри випитого пива здатні замінити статевого партнера. І вони ж здатні повністю позбавити лібідо!
Чим же пояснити нерозуміння перспективи деградації суспільства, нації через пивний алкоголізм з боку наших законодавців? Може тим, що виробництво пива та торгівля ним поповнює бюджет держави? Виходить, що споживач пива - це "справжній патріот", який допомагає вітчизняному виробникові?
Активісти протиалкогольного руху звинувачують в цьому саме рекламу і наполягають на її забороні. Виробники реклами стверджують, що корінь зла - в убогості дозвілля більшої частини населення і у відсутності соціальної культури.
Як же запобігти поширенню пивного алкоголізму в нашій державі?
Фахівці вважають, що потрібно на державному рівні визнати пиво спиртним напоєм і тоді для торгівлі ним буде необхідна ліцензія і його не продаватимуть неповнолітнім. Нині ж масовий продаж пива школярам ніяк не карається.
Потрібно заборонити і рекламу пива, як це вже зробили в деяких європейських країнах.
Не подумайте, що я агітую за заборону пива!
Але зробити його менш доступним для школярів та студентів потрібно негайно!
Якщо ж близька вам людина стає ревним прихильником пива, пора бити на сполох (за даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров`я нормою вважається вживання не більше 0,33 л пива в день)!!!
Пивні ріки необхідно зупинити, поки в них не захлиснулось наше майбутнє!
Категория: Соціологія | Добавил: DoceNt (10.06.2016)
Просмотров: 678 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: