Воскресенье, 19.05.2024, 12:25
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Педагогіка

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:Закономірності та умови формування мовленнєвої готовності до навчання дітей старшого дошкільного віку із дизартрією
Закономірності та умови формування мовленнєвої готовності до навчання дітей старшого дошкільного віку із дизартрією

Проблема мовленнєвої підго-товки дітей старшого до-шкільного віку залишаєть-ся однією з найактуальніших не лише у психології, лінгвістиці, педагогіці, а й в логопедії. Кон-кретні вимоги до мовленнєвого розвитку особистості (мовлен-нєвої готовності) як кінцевого результату цього вікового етапу ми знаходимо у змісті базового компонента дошкільної освіти, що передбачає вміння адекват-но й доречно, практично корис-туватися мовою в конкретних ситуаціях, використовувати для цього як мовні, так і допоміж-ні (міміка, жести, рухи) та інто-наційні засоби виразності мов-лення.
Під мовленнєвою готовністю дітей до навчання у школі вчені (А.Богуш, М.Вашуленко, В.Гер-бова, Л.Дейниченко, А.Іванен-ко, Н.Орланова) розуміють сформованість навичок усного мов-лення, навичок використання одиниць мови для мислення, спіл-кування; усвідомлення знакової системи мови, спеціальні вміння в галузі читання, письма, вміння аналізувати мовні явища. В кон-тексті проблем спеціальної дидактики дослідники (Є.Собото-вич, Р.Левіна, Л.Спірова, В.Та-расун, Г.Чіркіна, Н.Нікашина, М. Шеремет) зазначають, що під-готовка до навчання дітей з ТВМ у спеціальних загальноосвітніх закладах охоплює корекцію та розвиток фонетико-фонематич-ної системи; збагачення словни-ка; удосконалення граматичної будови мовлення; розвиток ко-мунікативних навичок.
На нашу думку, необхідно визначити закономірності та умови формування мовленнєвої го-товності у дітей з дизартрією в період дошкільного віку, а саме специфіку організації корекцій-но-попереджувального навчан-ня дітей з тяжкими вадами мов-лення в цілісному процесі під-готовки до школи.
В дослідженнях Л.Федоренко виділяються закономірності засвоєння дитиною дошкільно-го та шкільного віку рідної мови: вміння артикулювати звуки, ко-ординувати мовленнєво-рухові та слухові відчуття; розуміння лек-сичного та граматичного значен-ня різного ступеня узагальнення; відчуття виразності інтонаційних засобів мовлення; чуття мови, від якого залежить засвоєння норми літературної мови; достатній роз-виток координації між усним і писемним мовленням, достатні мовленнєві навички.
Узагальнюючи визначені на-укові дані, ми вважаємо доціль-ним трансформувати їх, як за-кономірність формування мов-леннєвої готовності дітей із диз-артрією до навчання.
Перша закономірність поля-гає в тому, що мовлення фор-мується при здатності чітко ар-тикулювати звуки, вимовляти звуки, склади, слова, розуміти і сприймати слухові відчуття. Оскільки при дизартрії розлад розбірливого мовлення зумов-лено недостатністю іннервації мовленнєвого апарату, то пер-шим етапом мовленнєвої підго-товки є робота над мовно-рухо-вими здібностями. Для цього потрібна постійна мовленнєва практика, завдяки якій трену-ються органи мовлення. На ос-нові набутих навичок, дитина має навчитися розрізняти зву-ки рідної мови на слух, диферен-ціювати їх, вимовляти відповід-но до норм сучасної української літературної мови, артикулюва-ти кожний звук мови.
Друга закономірність полягає у засвоєнні мовних одиниць, пе-редусім лексичних і граматич-них. Діти з дизартрією потребу-ють особливої уваги при засво-єнні лексичної сторони мовлення. Засвоєння дітьми з дизартрією лексичного значення слів відбу-вається від прямого, конкретно-го, основного до узагальненого та переносного значення, яке во-ни часто не можуть зрозуміти («срібні промені», «золотий ра-нок», «золота усмішка», «лагідні слова», «золоті руки»). Дитина з дизартрією має засвоювати і гра-матичне значення, зв'язки між словами в реченні («в сумці», «під столом», «з-під землі» і т.д.). Ро-зуміння лексичних і граматич-них значень ґрунтується на то-му, що мова є кодом реальної дійсності, і кожна лексема, гра-матична словоформа, одиниця синтаксису має свій відповідник.
Отже, формування мовлен-нєвої готовності до навчання ді-тей із дизартрією залежить від здатності розуміти лексичні й граматично-семантичні значен-ня мовних одиниць, що забез-печується в умовах спеціально організованого, насиченого мовленнєвого середовища.
Третя закономірність — оці-нювання виразності мовлення — залежить від розвитку в дитини чутливості та сприйнятливості до засобів виразності мовлення ото-чуючих. Дитина ефективно за-своює мовлення, коли відчуває виразні відтінки лек-сичних, граматичних, фонетич-них мовних значень, а також зна-чень у зв'язному мовленні. Це закономірність вираження експресії та емоцій. Мова має всі засоби відображення емоцій. У фонетиці — це інтонація, в лек-сиці — синонімія, перенос зна-чень; у граматиці — особливі пре-фікси та суфікси; в синтаксисі — стилістичні фігури. Фонетичних засобів для вираження будь-яко-го експресивного почуття дуже багато — сила і тембр голосу, ви-сота тону, паузи, алітерація, асо-нанси, звукові фігури та ін. У лек-сиці функціонально-стилістичні синоніми розрізнюються за вжи-ванням у різних стилях мовлен-ня. У морфології для вираження експресивно-емоційних відтінків мовних одиниць є спеціаль-на частина мови — частка. Син-таксис має багато різноманітних стилістичних фігур, що виража-ють експресії, почуття, оцінки, відношення, прикрашають вис-ловлену інформацію досконалою синтаксичною конструкцією. За-своюючи лексичні та граматич-ні значення, діти розуміють, як моделюється (відображається) за допомогою мови зовнішній світ. А засвоюючи засоби виразності мовлення, вони відчувають, як за допомогою мови розкриваєть-ся внутрішній світ людини — її почуття, настрій, прагнення.
Отже, для розвитку у дітей з дизартрією сприйнятливості й чутливості до експресивно-сти-лістичного забарвлення слів, емоційно-експресивного аспек-ту говоріння-мовлення необхід-но спеціально організовувати ранню корекцію мовлення у процесі ігрової діяльності.
Четверта закономірність по-в'язана з формуванням у дитини «чуття мови». Мова функціонує як засіб комунікації у формі мов-лення. Мовна система має певні орфоепічні, фонетико-фоноло-гічні, словозмінні, словотвірні, морфологічні, орфографічно-пунктуаційні, експресивно-сти-лістичні, граматично-синтак-сичні та інші норми. Саме тому, мовленнєва підготовка буде ефективною, якщо дитина набу-де здатності запам'ятовувати традицію сполучення мовних оди-ниць у єдиному мовленнєвому по-тоці, в дискурсі, в тексті. Це оз-начає засвоєння норми цілісно-го мовлення, розвиток «мовного чуття» індивіда, набуття мовлен-нєвої компетенції. Ця тенденція тримається на власному практич-ному досвіді навчання мовлення. Вона має таку послідовність: здат-ність розуміти, здібність до вираз-ності та інтонування. Це основні вимоги до сформованого мов-лення, які характеризуються нас-тупними показниками: правиль-ність, чистота мовлення, точність, виразність, логічність, дореч-ність, розмаїтість використання синонімічних засобів мови, інте-лектуальних і виразних, стиліс-тичних і жанрових можливостей. Таким чином, «чуття мови» — сукупність відчуттів, які безпо-середньо відображають зв'язки, характерні для мови як системи засобів спілкування людей; це вміння користуватися мовними засобами відповідно до мовлен-нєвої ситуації без звернення до теоретичних знань про мову.
П'ята закономірність полягає в зумовленості писемного мовлен-ня дитини успішним розвитком усного. Писемне мовлення у фі-логенезі й онтогенезі з'являєть-ся пізніше ніж усне. І якщо усне мовлення як система знаків кодує дійсність, то писемне — є кодом усного мовлення. Сутність засво-єння писемного мовлення поля-гає в тому, що дитина у процесі написання порівнює написане з тим, що вимовляє, артикулює, зі-ставляє орфографію з орфоепі-єю. Якщо вона опанувала орфо-епію, то при оволодінні письмом, ознайомленні з правилами ор-фографії дитина інтуїтивно, під-свідомо порівнює написання з раніше засвоєним вимовлянням. Орфографічна грамотність мов-лення залежить від сформованос-ті й закріплення навичок порів-няння орфоепії з орфографією.
Отже, взаємозв'язки і взає-мозалежність розвитку усного і писемного мовлення та його ме-ханізми в онтогенезі й філоге-незі зумовлюють дотримання визначеної послідовності у фор-муванні мовленнєвої готовнос-ті дітей з дизартрією.
Сутність шостої закономір-ності полягає в тому, що темп збагачення мовлення зростає з удосконаленням мовленнєво-творчої системи дитини.
Оскільки, розглянуті законо-мірності формування мовлення є обов'язковими у цілісному про-цесі розвитку мовлення дітей з нормальним розвитком, то вони є доцільними і під час мовленнє-вої підготовки до школи дітей з дизартрією. Проте, функціону-вання цих закономірностей упро-довж мовленнєвої підготовки ді-тей з дизартрією до навчання пот-ребує спеціально організованих педагогічних умов, а саме: пос-тійної мовленнєвої практики тре-нування органів артикуляційно-го апарату; стимулювання вико-ристання лексичних і граматичних конструкцій; створення емоцій-ної позитивно насиченої атмос-фери для розвитку «чуття мови»; організації доцільного комуніка-тивно-мовленнєвого середови-ща, логопедичного впливу та ко-рекційної підтримки педагогів. Створюючи такі умови можна пе-редбачити позитивний результат у мовленнєвій підготовці до шко-ли дітей зазначеної категорії. Якіс-ним проявом цього є набуття мов-леннєвої компетентності всіх сторін мовлення (фонетичної, лексико-граматичної, семантич-ної), що забезпечує, як успішне оволодіння писемним мовлен-ням, так і особистісно орієнто-ване формування особистості.

ЛІТЕРАТУРА
Базовий компонент дошкільної освіти в Україні //Дошкільне вихован-ня. — 1999. — № 1. — С. 6—38.
Методика развития речи детей дошкольного возраста / Л. П. Федоренко, Г. А. Фомичева, В. К. Лотарев, А. П. Николаичева. — М.: Просвещение, 1984. — 240 с.
Федоренко Л. П. Закономерности усвоения родной речи. — М.: Просвещение, 1984. — 120 с.
Категория: Педагогіка | Добавил: DoceNt (10.12.2017)
Просмотров: 237 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: