Воскресенье, 19.05.2024, 16:31
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Педагогіка

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
У статті наголошується на ролі та можливостях вищої технічної освіти у формуванні здорового способу життя студентської молоді.
У сучасних умовах урбанізації, комп'ютеризації, загострення демографічних проблем, погіршення екологічного стану України, зміни соціальних умов життя важливого значення набуває повноцінний розвиток підростаючого покоління, реалізація здоров'язберігаючої функції організму молодої особи. Розв'язання проблеми формування здоров'язберігаючої компетентності, здорового способу життя і міцного здоров'я можливо здійснювати різними засобами. На наш погляд, у цьому напрямку недостатньо реалізованими є використання можливостей фізичної культури і спорту.
Особистісно-орієнтована освіта і практичне втілення в галузі фізичного виховання і спорту створює стійку мотивацію до здоров'язбереження, самовизначення особистості в здоровому способі життя, озброює засобами і методами, що забезпечують фізичне й психічне благополуччя індивіда. Саме на це звертають увагу науковці Бурова О.Г., Волошин О.Р., Здравомислов А.Г., Савченко С .Я., Платонов В.М. [1-6].
Дослідники Віленський М.Л., Войтенко В.Н., Волошанська С., Петренко В.Н. та інші зазначають, що серед причин безвідповідального ставлення молоді до здоров'я можна виділити такі: незнання особливостей свого розвитку; відсутність систематичної, цілеспрямованої просвітницької роботи в цьому напрямку [7-9]. Тривогу викликає несформованість у студентів молодших курсів стійкої мотивації до тривалого, здорового життя, нездатність обмежити вплив руйнівних чинників, що призводять до втрати здоров'я [10-11].
Вищий навчальний заклад - це особливий соціальний інститут, що має потенційні можливості при незначній інтенсифікації навчального процесу та позааудиторних заходів, здійснювати роботу з формування здоров'язберігаючої компетентності студентів, не змінюючи програми за профілем навчання. Час навчання у вищій школі є сприятливим і достатнім за тривалістю періодом для формування елементів здорового способу життя. І що важливо - значні можливості в цьому мають кафедри фізичного виховання. Саме вони здатні на більш якісному рівні і навіть конкретно розв'язувати завдання збереження й зміцнення здоров'я студентів, виховувати дбайливе ставлення до нього як теоретично, так і практично (різними вправами, методами, прийомами, видами спорту).
Сучасні методики дозволяють встановити рівень здоров'я студентів. Один з них розроблений ВНІІЦ профілактичної медицини Мінохорони здоров'я РФ [12]. Вона заснована на вимірах резервів здоров'я організму і включає виміри таких показників: вік, зріст, маса, систологічний тиск (СТ), діастологічний тиск (ДТ), частота серцевих скорочень (ЧСС). Залежно від величини індексу здоров'я виділяють групи студентів з дуже низьким, низьким, середнім, високим і дуже високим показником здоров'я.
Результати наших досліджень за названою методикою і інформацією медпункту університету показують, що серед обстежених дуже високий показник здоров'я має 5% студентів, високий - 20%, середній - 15%, нижче середнього і низький рівень здоров'я виявлено у 60% обстежених студентів. Ці дані збігаються з аналогічними для інших ВНЗ [13].
Це можна пов'язати з такими чинниками:
- різке погіршення соціальних умов життя;
- проживання в умовах неповноцінного харчування (несвоєчасне харчування, обмежене харчування, некалорійне, незбалансоване харчування та ін.);
- екологічні умови;
- недостатня валеологічна освіта;
- куріння, уживання алкоголю і навіть наркотичних препаратів;
- перевантаженість навчального процесу, робота на комп'ютерах;
- відсутність елементів здорового способу життя;
- недостатня участь і активність студентів на заняттях фізичною культурою, у спортивних секціях і навіть ігнорування останніми.
Названі чинники призводять до того, що в студентів розвивається синдром хронічної втоми, депресивних станів (утрата життєвих цілей, конфліктність, агресивність, асоціальна поведінка). Цей період надзвичайно небезпечний появою схильності до зловживання алкоголю, уживання психотропних засобів і наркотичних речовин.
Саме фізична культура і спорт можуть бути засобом розширення й розвитку функціональних можливостей організму людей різного віку і студентів у тому числі.
Фізичні вправи впливають не лише безпосередньо на той чи інший орган, а й на весь організм у цілому через нервову систему як основний пусковий механізм життєдіяльності. Тому навіть при невеликих фізичних навантаженнях (ходіння, присідання тощо) об'єктивно помічається поліпшення функцій майже всіх органів і систем організму. При цьому поглиблюється й прискорюється дихання, підвищується частота серцевих скорочень, змінюється артеріальний тиск, поліпшується функція шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок та інших органів і систем людини.
Під впливом систематичних занять фізичними вправами виникають помітні зміни в обміні речовин, підвищується функція внутрішньої секреції. У людини поліпшується апетит і моторна, секреторна та хімічна функція шлунково-кишкового тракту, поліпшується психологічний настрій тощо.
Фізична культура і спорт є одним з діяльних чинників, що спонукає до збереження й зміцнення здоров'я студентів, розвитку їхніх фізичних і психічних якостей. Саме тому виникає потреба пошуку ефективних засобів впливу на процес формування та розвиток психомоторних функцій, які мають особливе значення в професійній діяльності і здоров'ї.
Слід зазначити, що систематичні заняття фізичною культурою та спортом з успіхом можуть бути використані також з метою вдосконалення процесів мислення.
У процесі занять фізичними вправами студенти виховують в собі стійкість, витримку, здатність керувати своїми діями й емоційним станом, що є характерним для здорової людини.
На наш погляд, з метою формування здорового способу життя в системі фізичної культури і спорту у технічному виші можуть бути такі види фізичних занять:
- свідома, осмислена участь у заняттях з фізичного виховання;
- підготовка (тренування) і здача нормативів з фізичного виховання;
- розробка і регулярне виконання індивідуальної фізичної підготовки, з елементами загартування;
- участь у спортивних іграх (футбол, волейбол, баскетбол, теніс та ін.).
- система загартування водою;
- плавання, з переходом до моржування;
- участь у роботі секцій з греблі, парусного спорту, риболовлі, плавання та ін.;
- участь у водному туризмі.
Таким чином, формування здорового способу життя засобами фізичного виховання у вищих навчальних закладах є невід'ємним елементом у навчально-виховному процесі, спрямованому на виховання всебічно розвиненої особистості.
Література:
1. Бурова О.Г. Культура здоров'я - складовий компонент загальної культури особистості // Матеріали Всеукр. наук.-метод. конф. "Здоров'я та освіта: проблеми та перспективи" / Гол. ред. Рибковський А.Г. - Донецьк.: ДонДУ, 2000. - С. 15 - 17.
2. Волошин О.В. Здоровий спосіб життя - основа здоров'я // Валеологічна освіта в навчальних закладах України: стан, напрямки і перспективи. - Кіровоград.: КДПУ ім. В. Винниченка, 2003. - С. 23- 28.
3. Давыденко Д.Н. Валеология как составная часть науки об индивидуальном здоровье // III Национальный конгресс по профилактической медицине и валеологии - СПб., - 1996. - С.60.
4. Здравомыслов А.Г. Потребности. Интересы. Ценности. - М.: Политиздат, 1986. - 222 с.
5. Савченко С.Я. Від людини освіченої - до людини культури. Ціннісні орієнтації загальноосвітньої підготовки учнів // Рад. шк. - 1996. - № 5.
6. Платонов В.Н., Булатова М.М. / Физическая подготовка спортсмена. - К.: Олимпийская лит., 1994. - 334 с.
7. Войтенко В.П. Здоровье здорових. - К.: Здоровье., 1991 - 248 с.
8. Волошинська С.К. Актуальні питання змісту валеологічної освіти в педагогічних вищих навчальних закладах // Валеологічна освіта в навчальних закладах України: стан, напрямки і перспективи. - Кіровоград.: КДПУ ім. В. Винниченка, 2003, - С. 19 - 23.
9. Петренко В.П. Интегративная медицина XXI века: Валеологические проблемы // III Национальный конгресс по профилактической медицине и валеологии. - СПб., 1996. - С. 9 - 12.
10. Показники здоров'я населення та використання ресурсів охорони здоров'я в Україні за 1999 - 2000 рр. / М-во охорони здоров'я України, Центр мед. статистики / Гол. ред. Москаленко та ін. - К., 2001 - 322 с.
11. Скумин В.А. Культура здоровья - фундаментальная наука о человеке. - Новочеркасск: ТЕРОС. - 192 с.
12. Казин Э.М., Блинова Н.Г., Литвинова Н.А. Основы индивидуального здоровья человека. - М.: Владос. - 2000. - 192 с.
Категория: Педагогіка | Добавил: DoceNt (27.01.2018)
Просмотров: 294 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: