Суббота, 18.05.2024, 16:18
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Менеджмент

Реферат на тему: Звітність бюджетних установ
Реферат на тему: Звітність бюджетних установ.

Звітність бюджетних установ
Призначення фінансової звітності бюджетних установ
Формування показників місячної фінансової звітності розпорядниками коштів бюджетів
Порядок складання і подання квартальної звітності бюджетними установами
Особливості складання річної фінансової звітності бюджетними установами
1. Призначення фінансової звітності бюджетних установ
У попередніх темах даного посібника розглянуто основні принципи та порядок ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Узагальнення показників цього процесу для оцінки результатів відбувається за допомогою складання звітності.
Звітність є завершальним етапом бухгалтерського обліку, на якому відбувається узагальнення інформації про стан майна учасника відносин у сфері господарювання, результати його діяльності.
Користувачами інформації, яку містить звітність бюджетних установ, е, здебільшого, органи державної та місцевої влади. Для них звітність є можливістю спостереження та контролю за діяльністю установи, основою для прийняття рішень щодо напрямів використання ресурсів бюджету відповідного рівня з метою забезпечення їх раціонального розподілу та використання.
Як і інші юридичні особи, установи, що отримують фінансування з бюджету для забезпечення своєї діяльності, складають різні види звітності. Так, бюджетні установи подають фінансову звітність - звітність про виконання кошторису, заборгованість бюджетних установ - до органів Державного казначейства, статистичну звітність - звіти про чисельність і склад персоналу, заробітну плату працюючих тощо - до органів статистики. Крім того, бюджетні установи звітуються перед податковими органами, фондами соціального страхування. Вимоги щодо складання та подання статистичної, податкової звітності та звітності до фондів пенсійного та соціального страхування аналогічні вимогам, що висуваються до суб'єктів підприємницької діяльності. У зв'язку з цим, детальніше зупинимося на особливостях складання фінансової звітності бюджетних установ.
Основним завданням фінансової звітності бюджетних установ є відображення стану їх майна та результатів діяльності у процесі виконання кошторису доходів і видатків. Іншими словами, фінансова звітність бюджетних установ відображає результати розпорядження коштами та майном держави уповноваженими на це суб'єктами відносин у сфері господарювання.
Фінансова звітність складається на основі даних бухгалтерського обліку й повинна включати інформацію, яка є суттєвою та своєчасною для її користувачів. Зазначені вимоги забезпечуються дотриманням бюджетними установами принципів і якісних характеристик звітності, передбачених Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". Інформація, наведена у фінансовій звітності та пояснювальних записках до неї, повинна бути зрозумілою, доречною, достовірною і порівняльною (наприклад, для аналізу звітності різних установ, за різні звітні періоди).
Регулювання питань щодо переліку форм фінансової звітності бюджетних установ та порядку складання покладено на Державне казначейство України (ДКУ). Цей орган державної влади уповноважений встановлювати номенклатуру форм звітності для установ, які отримують фінансування з бюджету відповідного рівня; розробляти та встановлювати зміст показників форм звітності; передбачати необхідність (чи її відсутність) надання пояснення до звітності за відповідний звітний період. Разом з тим, ДКУ не має повноважень визначати період, за який повинна складатися звітність розпорядниками чи одержувачами коштів бюджетів, строки її подання, цей обов'язок покладено на Кабінет Міністрів України.
Відповідна Постанова КМУ визначає періодичність і порядок подання фінансової звітності бюджетними установами.
Звітним періодом для складання фінансової звітності в Україні є календарний рік, що передбачено Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
Постановою КМУ "Про затвердження Порядку подання фінансової звітності" передбачено, що фінансова звітність щодо використання бюджетних асигнувань, одержаних з бюджету, подається органам Державного казначейства України (ДКУ). Крім того, установи, діяльність яких здійснюється за рахунок фінансувань з бюджету та які перебувають на казначейському обслуговуванні кошторисів, подають погоджену з органами Державного казначейства фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать. Зазначеною Постановою КМУ встановлено, що бюджетними установами складається та подається до органів ДКУ місячна (не пізніше 5-го числа місяця, наступного за звітним), квартальна (не пізніше 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом) і річна звітність (не пізніше 22 січня наступного за звітним роком) про використання асигнувань, одержаних з бюджету.
Тобто проміжною фінансовою звітністю для бюджетних установ є місячна та квартальна.
Слід звернути увагу, що склад звітності, ступінь деталізації її показників визначається періодом, за який складається звітність. Місячна звітність менш деталізована, ніж квартальна та річна, але її показники теж важливі. Вони дозволяють отримати інформацію, необхідну для поточного контролю за станом виконання кошторису бюджетної установи за доходами та видатками, оперативного управління ресурсами бюджету.
Зміни рівня економічного розвитку нашої країни протягом останніх років, впровадження заходів щодо цільового та економною витрачання бюджетних ресурсів призводять до певних змін у веденні бухгалтерського обліку та, відповідно, формах складання фінансової звітності бюджетними установами. Останнє, у свою чергу, зумовлює щорічне затвердження Державним казначейством України інструкцій про порядок складання місячної, квартальної і річної звітності установами та організаціями, що отримують кошти з державного та/ або місцевих бюджетів. При цьому передбачена можливість внесення змін до цих нормативних актів за існування такої необхідності.
Оскільки фінансова звітність бюджетних установ повинна надавати інформацію про виконання кошторису доходів і видатків, то її показники побудовані таким чином, щоб повністю виконати це завдання. Слід відмітити, що основними показниками фінансової звітності бюджетних установ є дані про кошторисні призначення, касові та фактичні видатки бюджетної установи, її дебіторську та кредиторську заборгованість.
Розглянемо детальніше порядок складання форм фінансової звітності бюджетними установами та зміст основних показників її форм.
2. Порядок складання місячної фінансової звітності
розпорядниками коштів бюджетів
Порядок складання місячної звітності, затверджений ДКУ, поширюється на центральні органи виконавчої влади, головних розпорядників бюджетних коштів, установи та організації, що отримують кошти з державного та/ або місцевих бюджетів без винятку. Установи силових і правоохоронних органів складають місячну звітність за тими ж формами та правилами, які встановлені для цивільних установ.
Основним фінансовим документом, який визначає напрями діяльності бюджетних установ у цілому, є кошторис доходів і видатків. Саме на підставі нього кожна установа отримує асигнування з бюджету на своє утримання, виконання певних програм; вирішує питання щодо додаткових джерел надходження ресурсів (доходів спеціального фонду кошторису) за існування дефіцитного фінансування. При цьому важливими показниками є кошторисні призначення, суми отриманих асигнувань, проведених касових видатків та заборгованості. Оскільки система казначейського обслуговування побудована таким чином, що відомості про кошторис, одержані доходи та проведені касові видатки зафіксовані у момент здійснення господарських операцій, то місячну звітність про кошторис, асигнування та касові видатки подавати непотрібно. Установи зобов'язані щомісячно надавати звіти про заборгованість:
ф. № 7 (м/д) "звіт про заборгованість бюджетних установ"
ф. № 7 (м/д) "звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами"
Установи, які отримують кошти з місцевих бюджетів, місячну звітність про виконання кошторисів подають у такому ж складі, як і установи, що фінансуються з державного бюджету, проте, у цьому випадку слід підкреслити слово "щомісячна."
Звітність про заборгованість бюджетних установ В умовах дефіциту бюджетів різних рівнів нашої країни особливим показником Ефективності діяльності бюджетної установи є заборгованість - причому як кредиторська, так і дебіторська. В останні роки уповноваженими органами державної влади затверджується велика кількість нормативних документів з питань регулювання розмірів кредиторської і дебіторської заборгованості бюджетних установ. Адже наявність кредиторської заборгованості може свідчити про нецільове використання коштів бюджету відповідного рівня, до якого призвело перевищення фактичних видатків над кошторисними призначеннями. Дебіторська заборгованість, у свою чергу, означає відволікання коштів бюджету, що також може бути визнане нецільовим використанням.
Інформація про боргові зобов'язання бюджетних установ і одержувачів коштів відповідного бюджету узагальнюється в спеціально призначеній для цього формі №7 (д/м) "Звіт про заборгованість бюджетних установ". Даний звіт складається як установами, що отримують кошти з державного бюджету, так і установами, що фінансуються з місцевого бюджету. Джерелом інформації для складання зазначеної форми звітності є дані бухгалтерського обліку про фактичну дебіторську та кредиторську заборгованість установи. При заповненні звіту враховується заборгованість, що виникла у зв'язку з виконанням кошторису за поточний та минулі бюджетні роки. Звіти за даною формою складаються окремо за загальним і спеціальним фондами у розрізі кодів програмної (функціональної) та економічної класифікації видатків. При цьому слід обов'язково підкреслити номер форми, за якою складають звіт.
Особливістю форми 7 (д/м), що складається за заборгованістю за спеціальним фондом кошторису є відображення в ній інформації про заборгованість бюджетних установ як за видатками, так і за нарахованими доходами. Дебіторська заборгованість за доходами виникає тоді, коли установою нараховано доходи за надані послуги, виконані роботи тощо, але ще не отримано грошові кошти (або матеріальні цінності) від покупців (споживачів). Причиною виникнення кредиторської заборгованості за доходами с отримання доходів за ще не виконані (не надані) установою роботи (послуги) (прикладом може бути отримання навчальним закладом плати студента за всі 5 років навчання вже в році вступу до ВНЗ. Тобто плата за 4,5 років є кредиторською заборгованістю бюджетної установи за доходами - заборгованістю університету перед студентом). Що ж до дебіторської заборгованості за видатками, то виникає вона у зв'язку з переплатою бюджетною установою грошових коштів (матеріальних цінностей) певному постачальнику або проведенням попередньої оплати за матеріальні цінності, послуги, роботи. Ці показники, на відміну від дебіторської та кредиторської заборгованості за доходами, відображаються у розрізі КЕКВ, як і кредиторська заборгованость за видатками. Причиною виникнення останньої є відсутність у бюджетної установи коштів для розрахунку за отримані матеріальні цінності, послуги, роботи.
Інші особливості, які необхідно враховувати при складанні цієї форми звітності, наведено в табл. 1.
Таблиця 1.
Порядок заповнення звітності про заборгованість бюджетних установ
Рядок/ графа | Назва рядка/ графи | Порядок заповнення
Рядок | "Доходи " | Відображається загальна сума дебіторської та загальна сума кредиторської заборгованості установи на звітну дату, що
"Видатки — всього " | Наводиться сума загальної заборгованості установи на звітну
"Поточні видатки " | Розшифровують рядок "Видатки - всього". Відображається заборгованість за видатками в розрізі кодів економічної
"Всього "
Графа | "Дебіторська заборгованість -на початок року" | Сума дебіторської заборгованості установи станом на початок року, за який складається форма. Ця сума повинна відповідати даним бухгалтерського обліку та даним форм № 1"Баланс" і ф.№ 7"Звіт про заборгованість бюджетних установ" річного фінансового звіту за попередній звітний рік
"Дебіторська за боргова-ність - на звітну дату " | Відображається сума дебіторської заборгованості установи, що виникла при виконанні кошторису доходів і видатків за поточний і минулі роки та перебуває на бухгалтерському
|
„Дебіторська заборгованість списана " | Вказується заборгованість, яка списана у звітному періоді.
"Кредиторська заборгованість-на початок року" | Відображається сума кредиторської заборгованості установи станом на перше число наступного за звітним року, що відповідає даним бухгалтерського обліку та даним форм № 1 "Баланс" і ф. № 7 "Звіт про заборгованість бюджетних установ" річного фінансового звіту за попередній перед звітним рік
"Кредиторська заборгованість -на звітну дату" | Відображається сума кредиторської заборгованості установи, що виникла при виконанні кошторису доходів і видатків за поточний і минулі роки та перебуває на бухгалтерському обліку станом на дату складання звіту
Зареєстровані фінансові зобов 'язання на кінець звітного періоду | Вказується сума фінансових зобов'язань бюджетних установ, що знаходяться на обліку казначейства
Зних кредиторська заборгованість | Суми невиплачених бюджетного установою фінансових зобов'язань на кінець звітного періоду
Кредиторська заборгованість за видатками у ф. № 7 (д/м) обов'язково деталізується. На сьогодні передбачено виділення із загальної суми кредиторської заборгованості (на початок року та на звітну дату) бюджетної (що утворилася через недотримання асигнувань при виконанні кошторису, тобто через недофінансування установи за відповідний звітний період), небюджетної (причиною виникнення якої стало взяття зобов'язань розпорядниками бюджетних коштів понад кошторисні призначення) та іншої (що виникла до 01.01.2001 р. і залишилася несплаченою на звітну дату) - за загальним фондом кошторису бюджетної установи. Крім того, за строками утворення кредиторську та дебіторську заборгованість на звітну дату поділяють на списану (заборгованість, яка була списана в установленому порядку протягом звітного періоду (як така, що мала прострочений строк позовної давності)), а кредиторську на прострочену (кредиторську заборгованість установи, що виникла при виконанні кошторису за поточний і минулі роки та перебуває на бухгалтерському обліку за станом на дату складання звіту, з простроченим терміном оплати), й таку, термін оплати якої не настав.
До форми № 7 (д/м) також включається заборгованість установ за сумами недостач і крадіжок коштів й матеріальних цінностей, збитків від псування матеріальних цінностей, віднесених на рахунок винних осіб, та заборгованість за іншими сумами, що підлягають утриманню з працівників за встановленим порядком. Такі борги відображаються за тим КЕКВ, за яким було проведено касові видатки при виконанні кошторису. Наприклад, заборгованість матеріально відповідальної особи за недостачу палива буде відображена як дебіторська заборгованість за видатками за КЕКВ 1135, за яким було відображено касові видатки на придбання палива.
Усі операції установи (у т.ч. заборгованість), що виникли в зв'язку з проведенням видатків, не передбаченими кошторисом доходів і видатків (у зв'язку з існуванням окремих бюджетних програм, наприклад, заборгованість на виплату допомоги та компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), у звіті форми № 7 (д/м), як і у звіті форми № 4 (д/м), не відображаються.
Зведені місячні звіти за формами № 7 (д/м) "Звіт про заборгованість бюджетних установ" головними розпорядниками коштів до Державного казначейства України не подаються, крім головних розпорядників, установи яких мають право не обслуговуватися в органах Державного казначейства України.
Отже, місячна звітність є проміжною, проте, у бюджетних установах охоплює значний обсяг інформації, що дозволяє здійснити оперативний аналіз результатів використання бюджетних коштів розпорядниками та одержувачами коштів бюджету, вжити певних заходів щодо покращення ситуації тощо.
3. Порядок складання квартальної звітності бюджетними установами
Бюджетні установи, окрім місячної, складають ще один вид проміжної фінансової звітності - квартальну. При її підготовці, як і при підготовці місячної звітності, потрібно дотримуватися певних правил, які встановлюються органами ДКУ. Вимоги щодо змісту та форм квартальної фінансової звітності, що складається установами, які отримують кошти бюджету, закріплюються у затвердженій наказом ДКУ Інструкції про порядок складання у відповідному році квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного та / або місцевих бюджетів.
Оскільки квартальна фінансова звітність складається за більший період, ніж місячна, то закономірною є більша кількість звітних форм, які складаються бюджетними установами за квартал (табл. 2.).
Таблиця 2.
Склад квартальної звітності бюджетних установ

з/п | Вид і назва форми
Звітність про стан майна та результати діяльності
1 | ф. № 1 "Баланс"
Звітність про виконання загального фонду кошторису
2 | ф. № 2 (д/м) "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи"
3 | ф. № 2-валюта "Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України"
Звітність про надходження і використання коштів спеціального фонду бюджетних установ
3 | ф. № 4-1 (д/м) "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами"
4 | ф. № 4-2 (д/м) "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ"
5 | ф. № 4-3 (д/м) "Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду"
6 | ф. № 4-3. 1 (д/м) "Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)"
7 | ф. № 4-4 (д/м) "Звіт про надходження та використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів"
Звітність бюджетних установ про заборгованість і зобов'язання
8 | ф. № 7к (д/м) "Звіт про заборгованість бюджетних установ"
9 | ф. № 7к (д/м) 1 "Звіт про заборгованість бюджетних установ за довгостроковими розрахунками"
10 | пояснювальна записка до квартального звіту
У такому ж обсязі складаються й зведені квартальні фінансові звіти про виконання кошторисів головними розпорядниками бюджетних коштів та бюджетними установами, які мають підвідомчі установи.
Проте не зважаючи на значну кількість, показники квартальної звітності розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, характеризуються взаємопов'язаністю. У цій ознаці звітності, власне, знаходить відображення сутність бухгалтерського обліку. Зазначена ув'язка форм, у свою чергу, є додатковою можливістю перевірити правильність заповнення звітних форм.
Квартальна звітність бюджетних установ є досить об'ємною, що зумовлено необхідністю відображення стану майна бюджетних установ, результатів їх діяльності за квартал. У цій звітності відображаються фактичні видатки установ, нараховані доходи за спеціальним фондом кошторису.
Іншими словами, показники форм квартальної звітності у своїй сукупності є опосередкованим вираженням подій, які впливали на роботу бюджетних установ у звітному періоді. У зв'язку з цим, до квартальної звітності бюджетних установ і організацій-одержувачів бюджетних коштів необхідно додавати пояснювальну записку, що містить опис тих чи інших подій, які певним чином вплинули на результат виконання кошторису бюджетної установи чи організації-одержувача бюджетних коштів.
Квартальна фінансова звітність бюджетних установ складається у декількох примірниках (їх кількість залежить від того, яким органам зазначена звітність подається: установа вищого рівня; орган ДКУ - при отриманні коштів Державного бюджету України; орган ДКУ та фінансовий орган - при утриманні за рахунок коштів місцевого бюджету; Рахункова палата, якій таким чином звітуються центральні органи виконавчої влади та інші головні розпорядники бюджетних коштів). Всі примірники квартальної фінансової звітності мають однакову юридичну силу.
При складанні звітності бухгалтеру потрібно також враховувати, що форми квартальної фінансової звітності розпорядників бюджетних коштів і зведені фінансові звіти головних розпорядників бюджетних коштів складаються у гривнях (у тому числі за операціями, проведеними в іноземній валюті) й повинні заповнюватися за всіма передбаченими статтями (Ірафами, рядками). За відсутності даних незаповнені статті необхідно прокреслювати або заповнювати нулями, а додаткові статті та показники у форми фінансової звітності вводити забороняється.
Розглянемо особливості заповнення форм квартальної фінансової звітності.
Порядок складання ф. № 1 "Баланс" "Баланс" (ф. № 1) складається розпорядниками коштів на підставі даних аналітичного та синтетичного бухгалтерського обліку станом на кінець кварталу. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій с первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Дані статей Балансу повинні бути тотожні даним графи 5 "На кінець року (у гривнях)" Балансу за попередній рік. Кожна установа заповнює в Балансі тільки ті рядки, які стосуються її діяльності, керуючись при цьому такими вказівками.
Установи складають єдиний Баланс (ф. № 1) за всіма рахунками, про всі господарські операції за всіма коштами загального та спеціального фондів і всіма видами бюджетів. Структура ф. № 1 "Баланс", яку складають розпорядники бюджетних коштів, наведена на рис.1.
Рис 1. Структура ф. № 1 "Баланс"
Показники форми №1 "Баланс" безпосередньо пов'язані із рахунками Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ (табл. 3).
Таблиця 3.
Взаємозв'язок рядків ф. № 1 "Баланс" з рахунками бухгалтерського обліку
Актив | Код
ряд. | На початок року | На кінець року
1 | 2 | 3 | 4
І. Необоротні активи
Нематеріальні активи:
- залишкова вартість | 110 | р. 112- р. 111
- знос | 111 | СК субрах. 133
- первісна вартість | 112 | СД рах. 12
Основні засоби:
- залишкова вартість | 120 | р. 122-121
- знос | 121 | СК субрах. 131
- первісна вартість | 122 | СД pax. 10
Інші необоротні матеріальні активи
- залишкова вартість | 130 | р. 132 -р. 131
- знос | 131 | СК субрах. 132
- первісна вартість | 132 | СД pax. 1 1
Незавершене капітальне будівництво | 140
ІІ. Оборотні активи
Матеріали і продукти харчування | 150 | СД pax. 23 |
Малоцінні та швидкозношувані предмети | 160 | СД pax. 22
Інші запаси | 170 | СДрах. 20, 21,24, 25
Дебіторська заборгованість | 180 | р 181 + р. 182 + р. 183 + р. 184 + р. 185 +р. 186 + р. 187
розрахунки з постачальниками, підрядниками та замовниками за виконані роботи і надані послуги | 181 | СД pax. 35
- розрахунки з податків та платежів | 182 | СД субрах. 64
- розрахунки із страхування | 183 | СД pax. 65
- розрахунки з відшкодування завданих збитків | 184 | СД субрах. 363
- розрахунки за спеціальними видами платежів | 185 | СД субрах. 674
- розрахунки з підзвітними особами | 186 | СД субрах. 361, 362,364
- розрахунки за іншими операціями | 187 | СД субрах. 364
Розрахунки за операціями з централізованого постачання матеріальних цінностей | 190 | СД субрах. 683, 684
Розрахунки за окремими програмами | 200 | СД рахунків з обліку розрахунків
Короткострокові векселі одержані | 210 | СД субрах. 34
Інші кошти | 220 | СД субрах. 331,332
Грошові кошти в дорозі | 230 | СД субрах. 333, 334
Рахунки в банках | 240 | СД субрах. 31
- рахунки загального фонду | 241 | СД субрах. 311,312,317
- рахунки спеціального фонду | 242 | СД субрах. 313-316
- рахунки в іноземній валюті | 243 | СД субрах. 318
- інші поточні рахунки | 244 | СД субрах. 319
Рахунки в казначействі загального фонду | 250 | СД субрах. 320,371,322
Рахунки в казначействі спеціального фонду | 260 | р. 261 +р. 262 + р. 263
- спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги | 261 | СД субрах. 323
- спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень | 262 | СД субрах. 324
- спеціальні реєстраційні рахунки для обліку нших надходжень спеціального фонду | 263 | СД субрах. 326, 327
Інші рахунки в казначействі | 270 | СДсубрах. 325, 328
Каса | 280 | СД субрах. 301, 302
Видатки загального фонду | 290 РОО. 291 +р. 292
- видатки державного бюджету | 291 | СД субрах. 801
- видатки місцевого бюджету | 292 | СД субрах. 802, 803
Видатки спеціального фонду | 300 | р. 301 + р. 302 + р. 303
- видатки за коштами, отриманими як плата за послуги | 301 | СД субрах, 811
- видатки зі Іншими джерелами власних надходжень | 302 | СД субрах. 812
- видатки за іншими надходженнями спеціального фонду | 303 | СД субрах. 813 відповідно до аналітичного рахунку
- видатки за коштами, отриманими за виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів | 304 | СД субрах. 813 відповідно до аналітичного рахунку
1 | 2 | 3 | 4
Виробничі витрати | 310 | СД pax. 82
Баланс | 320
Пасив | Код ряд. | На початок року | Ha кінець року
І. Власний капітал
Фонд у необоротних активах | 330
ЗЗОІ | СК pax. 40
Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах | 340 | СКрах. 41
Результат виконання кошторису за загальним фондом | 350 | СК субрах. 431 (СД субрах. 431)
Результат виконання кошторису за спеціальним фондом | 360 | СК субрах. 432 (СД субрах. 432)
Результати переоцінок | 370 | СК пах. 44 |
ІІ. Зобов’язання
Довгострокові зобов'язання | 380 | СК pax. 50-52
Короткострокові позики | 390 | СК pax. 60
Поточна заборгованість за довгостроковими . зобов'язаннями | 400 | СКрах. 61
Короткострокові векселі видані | 410 | СК pax. 62
Кредиторська заборгованість | 420 | P. 421 + p. 422 + p. 423 + p. 424 + p. 425 + p. 426 + p. 427 + p. 428 +p. 429
- розрахунки з постачальниками, підрядниками та замовниками за роботи й надані послуги | 421 | CK pax. 63
- розрахунки за спеціальними видами платежів | 422 | СК субрах. 674
- розрахунки із податків та платежів | 423 | CK pax. 64
- розрахунки із страхування | 424 | CK pax. 65
- розрахунки із заробітної плати | 425 | CK субрах. 661
- розрахунки із стипендіатами | 426 | CK субрах. 662
- розрахунки з працівниками за безготівковими перерахуваннями | 427 | СК субрах. 663, 664, 665, 668
- розрахунки за депозитними сумами | 428 | СК субрах. 672
- розрахунки за іншими операціями | 429 | СК субрах. 666, 667, 669,671,673,675 і pax. 68
Розрахунки за операціями з централізованого постачання матеріальних цінностей | 430 | СК субрах. 683, 684
Розрахунки за окремими програмами | 440 | СК субрах. 675
ІІІ. Доходи
Доходи загального фонду | 450 | р. 421 + р. 422
Доходи державного бюджету | 451 | СК субрах. 701
Доходи місцевого бюджету | 452 | СК субрах. 731,702
Доходи спеціального фонду | 460 | р. 461 + р. 462 + р. 463 + р. 464 +р. 465
Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги | 461 | СК субрах. 711,714. 741
Доходи за іншими джерелами власних надходжень | 462 | СК субрах. 712
Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду | 463 | СК субрах. 713,731
Доходи за коштами, отриманим на виконання програм на вико-нання соціально-економічного та культурного розвитку регіонів | 464 | СК субрах. 713 відповідно до аналітичного розрахунку
Доходи за витратами майбутніх періодів | 465 | СК субрах. 716
Доходи від реалізації продукції, виробів та викопаних робіт | 470 | СК pax. 72
Баланс | 480
Довідки про доходи за загальним і спеціальним фондами кошторису установи, що додаються до балансу, заповнюються на підставі даних аналітичного обліку.
Таким чином, особливістю квартальної ф. № 1 "Баланс" бюджетних установ е зазначення здійснених установою видатків і отриманих доходів у звітному періоді. Слід звернути увагу на існуючу ув'язку показників у межах цієї форми звітності, крім того, показники ф. № 1 "Баланс" пов'язані із показниками інших форм квартальної звітності. Зупинимося на особливостях їх заповнення при складанні квартальної фінансової звітності розпорядниками бюджетних коштів із зазначенням зв'язку показників.
Порядок складання квартальної звітності про виконання кошториси "Звіт про викона-ння загального фонду кошторису установи" (ф. № 2) призначений для узагальнення та відображення результатів виконання кошторису бюджетною установою. За допомогою аналізу його показників можна визначити повноту фінансування установ, що отримують фінансування з бюджету відповідного рівня на певну дату, використання одержаних коштів юридичною особою відповідно до затвердженого кошторису.
Звіт ф. № 2 (д/м) Оскільки вимоги до заповнення форм звітності для установ державного та місцевого бюджету однакові, то надалі форми звітності позначатимемо д/м. складається із використанням даних про кошторис, фінансування, проведені касові та фактичні видатки за загальним фондом кошторису бюджетної установи. Звернемо увагу: звіт за ф. № 2 складається за усіма програмами, за якими фінансується розпорядник (одержувач) коштів державного бюджету, в розрізі кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ) за кожною програмою. Звіт за формою № 2м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" складається за кожним кодом тимчасової функціональної класифікації видатків місцевих бюджетів у розрізі КЕКВ.
Порядок заповнення окремих граф звіту ф. № 2 (д/м) "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" наведено в табл. 4.
Таблиця 4.
Порядок заповнення звіту ф. № 2м (д/м) "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи"

з/п | Назва графи | Зміст показників графи
1 | 2 | 3
1 | Затверджено кошторисом на рік | Вказується річна сума запланованих доходів і видатків загального фонду, затверджена кошторисом бюджетної установи, або сума уточненого планового призначення, якщо протягом звітного періоду до кошторису були внесені зміни. Дані цієї графи повинні відповідати даним Книги обліку асигнувань та прийнятих зобов'язань
2 | План асигнувань на звітний період | Вказується сума кошторисних призначень на місяць наростаючим підсумком з початку року за узагальнюючими КЕКВ: 1110 "Оплата праці працівників бюджетних установ", 1120 "Нарахування на заробітну плату", 1132 "Медикаменти та перев'язувальні матеріали", 1133 "Продукти харчування", 1160 "Оплата комунальних послуг та енергоносіїв", 1340 "Поточні трансферти населенню", 5000 "Інші видатки" Для оперативного та точного отримання таких даних бухгалтеру варю завести книгу аналітичного обліку, в якій будуть фіксуватися не тільки затверджений план асигнувань, але й внесені до нього зміни.
3 | Ліміти асигнувань звітного періоду | Наводяться планові показники асигнувань з урахуванням скорочення асигнувань загального фонду, якщо таке рішення буде прийняте відповідно до чинного законодавства України
4 | Залишок коштів на початок звітного року | Вказується сума грошових коштів, що залишилися па реєстраційному рахунку установи на початок звітного року, в розрізі кодів економічної класифікації видатків. При цьому загальна сума рядка "Всього по установі" повинна відповідати залишкам коштів на початок року за виписками з відповідних реєстраційних рахунків. Відповідно до Інструкції про порядок складання місячної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного та/ або місцевого бюджетів, такого залишку бути не повинно.
5 | Надійшло коштів за звітний період | Наводиться сума коштів загального фонду бюджету, яка фактично надійшла на реєстраційні рахунки установи (тобто сума отриманого фінансування) в розрізі КЕКВ. При цьому не враховується сума отриманих коштів, які були повернуті установі, що надала фінансування, або перераховані до бюджету у зв'язку з їх невикористанням. У бухгалтерському обліку надходження коштів як фінансування відображаються за Дт 32 "Рахунки в казначействі" та Кт 701 "Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи", 702 "Асигнування з місцевого бюджету на видатки установи та інші заходи", 681 "Внутрішні розрахунки за загальним фондом"
6 | Касові видатки за звітний період | Наводяться суми видатків, які проведені шляхом перерахування коштів з реєстраційних рахунків, відкритих в органах Державного казначейства (установах банків) за будь-якими видами операцій. Видатки зменшуються на суми, що надійшли на реєстраційні рахунки на відновлення касових видатків. Показники цієї графи вказуються у розрізі КЕКВ. Інформацію для заповнення цієї графи можна отримати, підрахувавши суми за бухгалтерськими проводками: Дт ЗО "Каса" і 67 "Розрахунки за іншими операціями і кредиторами" Кт 32 "Рахунки в казначействі"
1 | Залишок коштів на кінець звітного періоду | Відображається залишок коштів, що залишилися на кінець звітного періоду на реєстраційних рахунках установи в органах ДКУ (установах банків) у розрізі КЕКВ
Показники звіту за ф. № 2 (д/м) дають змогу провести оперативний аналіз виконання кошторису бюджетної установи за доходами та видатками. Так, можна визначити відсоток повноти фінансування кошторису установи (підприємства) відносно річних кошторисних призначень шляхом порівняння суми отриманих асигнувань та суми затвердженого кошторису. Крім того, можна визначити повноту фінансування відповідно до затвердженого плану асигнувань на кінець звітного періоду. За даними цієї форми визначають також здатність керівництва оперативно та відповідно до цільового призначення використовувати отримане фінансування з відповідного бюджету.
Отже, звіт форми №2 (д/м) "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" складається установами за даними про затверджений кошторис і план асигнувань, отримане фінансування та проведені касові видатки за загальним фондом кошторису.
"Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України" форми №2-валюта складається установами, що отримують кошти з загального фонду бюджету в іноземній валюті. Звіт складається за кожною програмою у розрізі КЕКВ.
Порядок складання цієї форми звітності не відрізняється від порядку складання звіту за ф. № 2 (д/м), однак, слід звернути особливу увагу на правильність відображення залишку коштів на початок звітного періоду, суми надходжень за звітний період, касових видатків, залишку коштів на кінець звітного періоду, які наводяться у цій формі як в іноземній, так і в національній валюті за курсом Національного банку України. Перерахунок здійснюється відповідно до затвердженого ДКУ порядку відображення в обліку операцій в іноземній валюті.
Суми курсової різниці, що утворилася при оцінці однакової кількості одиниць іноземної валюти в національній при різних валютних курсах, вказується у гривнях. Графи, де вказуються фактичні видатки, в місячній формі звіту № 2-валюта "Звіт про використання коштів загального фонду бюджету з міжнародної діяльності України" не заповнюються. Кошти загального фонду бюджету з міжнародної діяльності, що отримують бюджетні установи в національній валюті України, у формі № 2-валюта також не відображаються.
Складання форми № 2-валюта установами, які отримують кошти місцевих бюджетів не передбачено.
Звітність про надходження і використання коштів спеціального фонду. Для забезпе-чення своїх потреб у повній мірі бюджетні установи мають право надавати різні послуги, використовуючи при цьому матеріальну базу держави, отримувати благодійну допомогу тощо. Усі ресурси, отримані в результаті такої діяльності, видатки, здійснені для їх отримання, є, від-повідно, доходами та видатками спеціального фонду бюджету. У зв'язку з цим бюджетним уста-новам необхідно звітуватися про виконання спеціального фонду кошторису доходів і видатків.
Звітність про надходження і використання коштів спеціального фонду кошторису позначається ф. № 4-*, де цифра 4 означає, що звітність містить інформацію щодо надходження і використання коштів спеціального фонду, а * - може мати значення від 1 до 4, які позначають вид надходжень до спеціального фонду, за якими складається звіт.
Вимоги до складання звітів за ф. №4-* (д/м) є однаковими як для установ державного, так і місцевого бюджетів. Звіти форми № 4-* (д/м) про надходження і використання коштів спеціального фонду складаються за
усіма кодами програмної (тимчасової - для місцевих бюджетів) класифікації видатків із зазначенням кошторисних призначень, доходів і видатків установ за кожним із кодів програмної класифікації.
Кошти спеціального фонду розпорядників бюджетних коштів можуть бути отримані з різних джерел, що є причиною існування різних видів надходжень спеціального фонду. Відповідно до цього передбачено складання місячних звітів за кожним із існуючих в бюджетній установі видів надходжень спеціального фонду.
Характеристику форм звітності про надходження і використання коштів спеціального фонду кошторису бюджетної установи наведено в табл. 5.
Таблиця 5.
Характеристика звітності про надходження і використання коштів
спеціального фонду

з/п | Номер і назва форми звіту | Призначення звіту
1 |
2 | 3
4
1 | ф. №4-1 (д/м) "Звіт про надходження і використан-ня коштів, отриманих як плата за послуги, до надаються бюджетними установами" | Складається установами, що отримують доходи від надання платних послуг, які надаються бюджетними установами відповідно до чинного законодавства України. Вони мають постійний характер і обов'язково плануються у кошторисі. Форми №4- Ід та №4- їм містять дані про грошові кошти та матеріальні цінності:
отримані як плата за послуги, надання яких пов'язане з виконанням основних функцій та завдань бюджетної установи;
що отримуються бюджетними установами від господарської та / або виробничої діяльності ;
отримані в рахунок сплати за оренду майна бюджетних установ;
що отримуються бюджетними установами від реалізації майна
2 | ф. № 4-2 (д/м) "Звіт про надходження і використан-ня коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ" | Складаються установами, що отримують гранти та дарунки (благодійні внески), а також кошти на виконання окремих доручень. У цій формі відображаються також дані про інвестиції, які отримують бюджетні установи відповідно до чинного законодавства, в тому числі на будівництво житла. Надходження цих коштів не мають постійного характеру та плануються лише у випадках, що попередньо обумовлені рішеннями Уряду або за вже укладеними угодами, або за календарними планами проведення централізованих заходів. За цією формою також відображаються кошти державного бюджету, отримані установою не від свого головного розпорядника коштів, а від іншого міністерства (іншого центрального органу виконавчої влади) для виконання окремого доручення
3 | ф. № 4-3 (д/м) "Звіт про надходження і використан-ня інших надходжень спеціального фонду" | Складаються установами, які за розподілами головних розпорядників коштів отримують кошти, що належать до інших надходжень спеціального фонду бюджету. У випадку безпосереднього зарахування коштів на спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників коштів, відкритих в органах Державного казначейства України (ЗО % збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства тощо), складаються окремі форми № 4-3 (д/м). У графі "Надійшло коштів" відображається загальна сума надходжень без розподілу за КЕКВ
4 | № 4-4 д, № 4-4 м "Звіт про надходження та використа-ння коштів, отриманих на виконання програм соціаль-но-економічного розвитку регіонів" | Подають бюджетні установи, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету та отримують субвенцію з місцевого бюджету на виконання програм соціального та культурного розвитку регіонів
Порядок заповнення граф вказаних форм не відрізняється, лише існують певні відмінності у порядку заповнення рядків ф. № 4-Зм. У зв'язку з цим, узагальнимо пояснення щодо особливостей заповнення певних зазначених граф форм звітності у табл. 6.

Таблиця 6.
Порядок заповнення показників звітності про надходження і
використання коштів спеціального фонду
Номер форми | Назва графи | Зміст показників графи
1 | 2 | 3
№4-1 (д/м)
№4-2 (д/м)
№4-3 (д/м)
№ 4-4 (д/м) | Затверджено кошторисом нарік | Відображається передбачена кошторисом річна сума планового призначення доходів і видатків за відповідним джерелом надходжень спеціального фонду. Якщо протягом звітного періоду до кошторису були внесені зміни, то вказується сума уточненого кошторисного призначення
№4-1 (д/м) № 4-2 (д/м) | Залишок на початок року | Відображають загальні суми залишків грошових коштів, отриманих як надходження за спеціальним фондом, які залишилися на кінець періоду на поточних або спеціальних реєстраційних рахунках, без розподілу суми залишків за КЕКВ. Залишки коштів повинні відповідати даним виписок зі спеціальних реєстраційних рахунків органів ДКУ (установ банків) на кінець попереднього звітного року
№ 4-3 (д/м) | Залишок на початок року | Залишки грошових коштів проставляються із розподілом за КЕКВ. Загальна сума повинна відповідати залишкам за даними виписок зі спеціальних реєстраційних рахунків органу Державного казначейства (установ банків) на останній день попереднього року
№4-1 (д/м) № 4-2 (д/м) № 4-3 (д/м) № 4-4 (д/м) | Перераховано залишок | Наводиться сума надходжень даного виду коштів спеціального фонду минулого звітного періоду, що була згідно з чинним законодавством перерахована за призначенням у звітному періоді (перерахована до бюджету або повернена установі, що надала ці кошти тощо)
№4-1 (д/м) № 4-2 (д/м) № 4-3 (д/м) № 4-4 (д/м) | Надійшло доходів | Відображається сума надходжень спеціального фонду за даним видом, що надійшла на спеціальний реєстраційний рахунок у звітному періоді (без розподілу за КЕКВ). Сума зменшуегься на кошти, що повернені фізичним і юридичним особам та (або) перераховані підвідомчому органу або органу вищого рівня
№4-1 (д/м) № 4-2 (д/м) № 4-3 (д/м) № 4-4 (д/м) | Касові видатки | Відображається сума касових видатків спеціального фонду за відповідним джерелом надходжень у розрізі КЕКВ. Тобто наводиться сума видатків, що проведені у формі перерахування коштів зі спеціальних реєстраційних рахунків, відкритих в органах Державного казначейства (установах банків) за будь-якими видами операцій. Видатки зменшуються на суми, внесені на спеціальні реєстраційні рахунки на відновлення касових видатків
Отже, при складанні форм № 4-1 (д/м), № 4-2 (д/м) показники у розрізі КЕКВ відображаються лише у графах "Затверджено кошторисом на рік", "Касові видатки" та "Фактичні видатки", а в звіті ф. № 4-3 (д/м), ф. № 4-4 (д/м) - за КЕКВ наводяться ще й дані про залишки грошових коштів і надходження.
У цілому ж, складання та подання звітності про надходження та використання коштів спеціального фонду дає змогу визначити частку фінансування потреб бюджетної установи безпосередньо нею. Крім того, даний вид звітності надає можливість встановити ступінь виконання плану надходжень за спеціальним фондом бюджетної установи відповідно до кошторису. Звітність про виконання загального фонду кошторису установи та про надходження і використання коштів спеціального фонду комбінована: відображає як інтервальні показники діяльності бюджетної установи (суми надходжень, касових видатків), так і моментні - показники на певну дату - залишок коштів, кошторисні призначення.
Крім того, у формах квартальної фінансової звітності про надходження і використання коштів спеціального фонду наводиться інформація про нараховані доходи бюджетної установи за звітний період, їх суми повинні відповідати сумі доходів у розрізі видів спеціального фонду, наведеним у ф. № 1 "Баланс". Таким чином, у зазначених формах квартальної фінансової звітності про надходження і використання коштів спеціального фонду передбачено відображення сум нарахованих і отриманих доходів Ці показники відрізняються. Так, у бухгалтерському обліку сума нарахованих доходів відображається бухгалтер-ською проводкою: Дт 35, 36 Кт 711, 741. Сума отриманих доходів (надходжень), у свою чергу, наводиться як Дт 32 Кт 35, 36 або ж Дт 32 Кт 711. у розрізі видів надходжень за певним видом коштів спеціального фонду. Наприклад, у ф. №4-1 (д/м) "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами" відображається сума нарахованих і отриманих доходів від:
послуг наданих згідно з функціональними повноваженнями;
реалізації майна бюджетних установ;
оренди майна бюджетних установ;
від виробничої діяльності.
У формах №4-1 (д/м) "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги, що надаються бюджетними установами", № 4-2 (д/м) "Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ" інформація про кошторисні призначення, касові та фактичні видатки наводиться у розрізі КЕКВ. Усі інші графи вказаних звітних форм заповнюються без розподілу за КЕКВ.
Додатковою формою квартальної фінансової звітності є форма №4-3. 1(д/м) "Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій)", яка складається установами, які отримують кошти міжнародних фінансових організацій для підготовки та реалізації проектів економічного та соціального розвитку України. Показники даної форми звітності наводяться як у національній валюті України - гривні, так і в іноземній валюті, в якій надходили та використовувалися грошові кошти розпорядником (одержувачем) бюджетних коштів. Причому в гривнях відображаються суми надходжень коштів, касових і фактичних видатків, проведених в іноземній валюті, перерахованій в національну валюту за курсом
Національного банку України на дату здійснення операції. Сума залишку коштів на кінець звітного періоду в іноземній валюті перераховується в національну валюту України за курсом Національного банку України на звітну дату.
Дані про фактичні видатки у формах № 2 (д/м), №4-і (д/м), № 4-2 (д/м), № 4-3 (д/м), № 4-4 (д/м) (дійсні витрати, що оформлені та підтверджуються відповідними первинними документа-ми, у тому числі видатків за несплаченими рахунками кредиторів, за нарахованою та невиплат-ченою заробітною платою, стипендією, які зменшені на суму поновлених касових видатків) наводяться у розрізі КЕКВ. Цей показник повинен відповідати сумі фактичних видатків відпо-відного фонду кошторису, відображеній у ф. № 1 "Баланс". Крім того, у звітних формах про надходження і використання коштів спеціального фонду міститься інформація про фактичні видатки спеціального фонду кошторису бюджетної установи, проведені за видатками загально-го фонду (у формах №4-1(д/м)відображається сума фактичних видатків спеціального фонду, що були спрямовані на погашення заборгованості за зобов'язаннями загального фонду бюджету).
У звітності про виконання загального фонду кошторису бюджетної установи суми відновлених видатків за анульованими взаємозаліками чи вексельними розрахунками або іншими негрошовими операціями минулих років (у випадку прийняття відповідного рішення) відображаються у графі "Фактичні видатки" за окремими формами № 2 д чи № 2 м. Дані цих форм враховуються у зведеному звіті форми № 2 (д/м) "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи".
Одержувачі бюджетних коштів (підприємства та госпрозрахункові організації, громадські й інші організації, які одержують кошти з бюджету як фінансову підтримку або на виконання загальнодержавних програм) у формі № 2 д "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" у графі "Фактичні видатки" проставляють суму фактичних видатків на звітну дату, але не більшу, ніж затверджена в кошторисі на звітний рік.
Головні розпорядники кооїтів, що мають у своєму підпорядкуванні одержувачів бюджетних коштів, до зведеного квартального фінансового звіту додають два окремих зведених звіти форми № 2 д за всіма кодами програмної класифікації видатків державного бюджету або № 2 м за всіма кодами тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів.
Важливо, що кошти бюджетних установ обліковуються за різними кодами програмної класифікації, крім того, зазначені установи можуть проводити операції у негрошовій формі (отримувати доходи, погашати заборгованість). У зв'язку з цим при складанні квартальної звітності бюджетні установи повинні складати не тільки окремі форми за кожною програмою, проведеними негрошовими операціями, але і зведені форми для можливості узагальнення операцій, проведених установою, у грошовому еквіваленті.
Звітність про заборгованість і зобов'язання бюджетних, установ. Квартальна звітність бюджетних установ, як і місячна, містить дані про дебіторську та кредиторську заборгованість бюджетних установ на відповідну звітну дату. Вимоги щодо складання даного виду звітності розпорядниками бюджетних коштів не відрізняються від вимог щодо заповнення місячної звітності про заборгованість бюджетних установ.
При складанні бюджетній установі квартальної звітності необхідно заповнювати ф. № 7 (д/м). 1 "Звіт про заборгованість бюджетних установ за окремими програмами" за сумами заборгованості установи за звітний період, що виникла при виконанні кошторису за поточний та минулі роки за окремими програмами, кодами тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів, передбаченими у Державному бюджеті України (за придбані та відпущені матеріальні цінності, за надані пільгові довготермінові кредити тощо). Ця заборгованість не пов'язана з видатками установи на її утримання.
Пояснювальна записка до квартальної звітності. Невід'ємною частиною фінансової звітності бюджетних установ є пояснювальна записка. Цей документ призначений надати пояснення щодо змісту показників звіту, пояснити вплив факторів на діяльність бюджетної установи за звітний період. Пояснювальна записка повинна відобразити наступну інформацію (див. рис. 2).
Рис. 2. Зміст пояснювальної записки до квартальної звітності
Крім того, у пояснювальній записці обов'язково повинні бути викладені роз'яснення щодо розбіжностей між плановими бюджетними асигнуваннями та фактичним надходженням коштів, між даними різних форм звітності, а також між показниками звітності на кінець попереднього звітного року та на початок поточного. Ще однією особливістю квартальної звітності бюджетних установ є надання різноманітних довідок встановленої ДКУ форми до пояснювальної записки для узагальнення числової інформації про деякі види проведених установами операцій за звітний період.
Операції з надходження і використання спеціального фонду за звітний період, проведені в натуральній формі або в іноземній валюті (крім тих, для яких передбачена форма № 2-валюта), відображаються за окремими формами квартальної фінансової звітності, складеними за певним видом надходжень. Такі форми подаються до органів ДКУ для врахування даних у зведених звітах за територією і візуються органами Державного казначейства України. Відповідальність за законність і правильність відображення у звітах зазначених операцій несуть розпорядники бюджетних коштів.
Показники форм квартальної фінансової звітності про операції, здійснені в іноземній валюті, повинні бути перераховані в національну валюту за порядком, визначеним наказом ДКУ.
Форми квартальної фінансової звітності про операції у натуральній формі повинні бути складені в національній валюті за загальним порядком. Форми квартальної фінансової звітності про такі операції повинні містити дані про надходження і касові видатки в рівному обсязі. З метою врахування операцій, проведених у натуральній формі, у консолідованому звіті про виконання державного бюджету вони умовно прирівнюються до надходжень і касових видатків. За операціями у натуральній формі вносяться зміни до спеціального фонду кошторису на підставі довідок установленої форми, які подаються до органів Державного казначейства до закінчення звітного періоду.
Квартальні фінансові звіти розпорядників бюджетних коштів та зведені фінансові звіти головних розпорядників бюджетних коштів складаються в гривнях, у тому числі й про операції, проведені в іноземній валюті. Крім того, форми квартальної фінансової звітності та пояснювальні записки підписуються керівниками установ та організацій і головними бухгалтерами.
Розпорядники коштів бюджетів вищого рівня мають право встановлювати для підвідомчих установ додаткові довідки до пояснювальної записки.
4. Особливості складання річної фінансової звітності бюджетними установами
Провести аналіз стану майна та результатів діяльності бюджетної установи й, відповідно, зробити певні висновки, вжити заходів щодо виправлення ситуації частково дозволяє місячна, а також квартальна фінансова звітність бюджетних установ. Проте найгрунтовніше узагальнення щодо фінансового становища бюджетної установи та ефективності використання виділених їй бюджетних коштів, дозволяє здійснити річна фінансова звітність розпорядників бюджетних коштів. Це обумовлено кількістю форм річної фінансової звітності - найбільшою з-поміж усіх звітів, які складаються бюджетною установою, значною деталізацією інформації як у формах звітності, так і різноманітних додатках до форм річної фінансової звітності бюджетних установ. Зміст і форма останніх щорічно уточнюються ДКУ з метою отримання інформації, необхідність якої зумовлює економічне становище у країні в певному звітному періоді.
При складанні річної звітності виводяться результати виконання кошторисів і бюджетів як за загальним, так і спеціальним фондами кошторису. Розраховані показники результатів залишаються, як правило, незмінними протягом усього року, наступного за звітним. Такі розрахунки зумовлюють першу особливість заповнення форм річної звітності бюджетних установ: у активі та пасиві ф. № 1 "Баланс", яка складається за рік, не відображаються суми доходів (крім доходів майбутніх періодів) та видатків (виробничих витрат) установи за звітний рік. Відповідно до існуючого порядку саме за допомогою "закриття" рахунків доходів і видатків виводяться результати виконання кошторису (бюджету).
Не зважаючи на те, що більша частина форм річної фінансової звітності бюджетних установ за змістом показників, формою і вимогами до складання відповідає формам квартальної звітності, при формуванні річної звітності передбачено складання певних форм, які заповнюються лише при складанні річної фінансової звітності бюджетної установи. У табл. 10.8 наведено коротку характеристику зазначених форм.

Таблиця 7.
Порядок складання окремих форм річної фінансової звітності

з/п | Номер і назва форми | Призначення звітної форми
1 | ф. № 5 "Звіт про рух необоротних активів" | Відображає вартість необоротних активів (у розрізі видів) бюджетної установи на початок і кінець року, їх рух протягом звітного року: дані про вартість необоротних активів, які надійшли бюджетній установі в звітному періоді, у розрізі джерел їх надходження. Зазначається також вартість необоротних активів, які вибули з балансу відповідного розпорядника коштів бюджету, із визначенням шляхів їх вибуття з балансу бюджетної установи. Наводиться інформація про результати щорічної індексації та переоцінки необоротних активів
2 | ф. № 6 "Звіт про рух матеріалів і продуктів харчування" | Містить дані про рух протягом року матеріалів і продуктів харчування (у розрізі найменувань) та їх залишки на початок і кінець року. Розкривається інформація про рух оборотних матеріальних цінностей установ за звітний рік із визначенням їх надходження внаслідок придбання за грошові кошти, безоплатного надходження, результати проведеної переоцінки запасів
Зазначені форми допомагають оцінити стан і зміни матеріальних активів бюджетних установ у цілому в державі, а також на рівні місцевих бюджетів. Іншими словами показники цих форм дозволяють оцінити все майно нашої країни, що залишається у власності держави, а забезпечується це шляхом зведення показників звітності органами ДКУ
3 | ф. № 9 "Звіт про результати фінан-сової діяльності" | Складається бюджетними установами для відображення результату їх фінансової діяльності - результату виконання кошторису - за звітний рік. Результат фінансової діяльності бюджетної установи визначається шляхом списання підсумковими оборотами доходів та видатків. У звіті відображаються суми надходжень і видатків бюджетної установи за їх видами, операції, наслідками яких с збільшення або зменшення доходів та/або видатків бюджетної установи. Враховуються операції, проведені установою як у грошовій, так і у негрошовій формі
4 | ф.№ 15 "Звіт про недо-стачі та кра-діжки гро-шових коштів та мате-ріальних ціннос-тей в бюджетних установах" | Відображає інформацію про суми недостач і крадіжок грошових коштів і матеріальних цінностей у розрізі заходів, що були проведені для їх усунення. Міститься також інформація про наслідки розгляду результатів інвентаризації: щодо віднесення недостач на винних осіб чи списання на видатки бюджетної установи
Обов'язковим елементом річного звіту бюджетної установи є пояснювальна записка із відповідними додатками до неї, форми та зміст яких, як правило, щорічно змінюються. Разом з тим частина інформації залишається незмінною.
Категория: Менеджмент | Добавил: Aspirant (13.06.2014)
Просмотров: 1186 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: