Суббота, 18.05.2024, 12:40
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Менеджмент

Реферат на тему:Традиційні концепції лідерства. Теорія лідерських якостей
Реферат на тему:Традиційні концепції лідерства. Теорія лідерських якостей.

Не дивлячись на те, що лідери і лідерство завжди значний вплив на курс розвитку світової історії, їх вивчення, як вже наголошувалося вище, почалося приблизно тому. Ранні дослідження припускали, що в будь-кому повинен володіти певними якостями. Дещо пізніше зсув у вивченні відбувся у бік виявлення зразків поведінки лідера.
Теорія лідерських якостей
Теорія лідерських якостей є найранішим підходом у вивченні і поясненні лідерства. Перші дослідження намагалися виявити ті якості, які відрізняють "великих людей" в історії від мас. Дослідники вірили, що лідери мали якийсь унікальний набір достатньо стійких і не змінних в часі якостей, що відрізняли їх від не лідерів. Виходячи з цього підходу, учені намагалися визначити лідерські якості, навчитися вимірювати їх і використати для виявлення лідерів. Цей підхід базувався на вірі в те, що лідерами народжуються, а не стають.
У цьому напрямі були проведені сотні досліджень, що породили гранично длинмый список виявлених лідерських якостей. Ральф Стогділл в 1948 р. і Річард Манн в 1959 р. спробували узагальнити і згрупувати все раніше виявлені лідерські якості.' Так, Стогділл дійшов висновку, що в основному п'ять якостей характеризують лідера [17]:*
розум або інтелектуальні здібності;*
панування або переважання над іншими;*
упевненість в собі;*
активність і енергійність;*
знання справи.
Проте ці п'ять якостей не пояснювали появу лідера. Багато людей з цими якостями так і залишалися послідовниками. Манна спіткало аналогічне розчарування [13]. Серед семи особових якостей лідера, які він виявив, розум був кращим провісником того, що його володар буде лідером. Проте практика цього не підтвердила. Не дивлячись на це, вивчення лідерських якостей було продовжено аж до середини 90-х років. Найцікавіший результат був одержаний відомим американським консультантом Уорреном Беннісом, що дослідив 90 успішних лідерів, і що визначив наступні чотири групи лідерських якостей:*
управління увагою або здатність так представити єство результату або результату, мети або напряму движения/действий, щоб це було привабливим для послідовників;*
управління значенням або здатність так передати значення створеного образу, ідеї або бачення, щоб вони зрозуміли і прийняті послідовниками;*
управління довір'ям або здатність побудувати свою діяльність з такою постійністю і послідовністю, щоб одержати повне довір'я підлеглих;*
управління собою або здатність настільки добре знати і вчасно визнавати свої сильні і слабкі сторони, щоб для посилення своїх слабких сторін уміло привертати інші ресурси, включаючи ресурси інших людей.Беннис пропонує лідерам ділитися владою в організації для створення середовища, а якої люди відчують значущість і можливість пізнання того, що вони роблять, а також те, що вони частина цієї загальної справи. Створюване таким чином організаційне середовище повинне вселяти в людей силу і енергію через якість роботи і посвященность роботі. Подальше вивчення привело до виділення чотирьох груп лідерських якостей: фізіологічні, психологічні або емоційні, розумові або інтелектуальні і пичностно-ділові (табл. 11.2).
До фізіологічних відносять такі якості людини, як зростання, вага, складання або фігура, зовнішній вигляд або показність, енергійність рухів і полягання здоров'я. Звичайно, якоюсь мірою може існувати зв'язок між наявністю цих якостей і лідерством. Проте бути фізично вище і крупніше, ніж середня людина в групі, ще не дає ніякого права бути в ній лідером. Приклади Наполеона, Леніна, Гітлера, Сталіна, Ганді підтверджують факт того, що індивіди з отлонениями в меншу сторону можуть вирости до розмірів дуже впливових фігур світової історії. Ті, хто ще вірить в пріоритет фізіологічних якостей, вважаються в своїй думці значною мірою на використовування сили в занятті лідерської позиції, що, як вже наголошувалося, не є характерним для ефективного лідерства.
Психологічні або емоційні якості виявляються на практиці головним чином через характер людини. Вони мають як спадкову, так і виховну основи. Вивчення їх взаємозв'язку з лідерством привело до появи дуже довгого списку цих якостей. Більшість з них так і не одержала підтвердження практикою свого зв'язку з лідерством. Це дозволяє зробити висновок, що справа йде не так просто і що не можна повною мірою і безпосереднім чином покладатися на приведені в табл. 11.2 риси вдачі особи при виявленні лідера в організації.
Вивчення розумових або інтелектуальних якостей і їх зв'язку з лідерством проводилося багатьма ученими, і загалом їх результати співпадають в тому, що рівень цих якостей у лідерів вище, ніж біля нелидеров. До цього, мабуть, привело те, що успіх лідера багато в чому залежить від його здібностей і уміння вирішувати проблеми і ухвалювати правильні рішення. Ефективне виконання цих функцій, як відомо, пов'язано з наявністю даних здібностей. Проте подальші дослідження показали, що кореляція між цими якостями і лідерством достатньо мала. Так, якщо середній інтелектуальний рівень послідовників невисокий, то бути для лідера дуже розумним, значить стикатися з безліччю проблем.
Особово-ділові якості носять більшою мірою характер придбаних і розвинених у лідера навиків і умінь у виконанні своїх функцій. Їх значущість для успіху зростає по рівнях організаційної ієрархії. Проте точне їх вимірювання утруднено. Ще не вдалося довести, що ці якості є визначаючими для ефективного лідерства. Так, наприклад, ділові якості, що зробили когось лідером в комерційному банку, навряд чи стануть в нагоді для лідерства в дослідницькій лабораторії або в театрі.
Теорія лідерських якостей страждає рядом недоліків. По-перше, перелік потенційно важливих лідерських якостей виявився практично нескінченним. З цієї причини стало неможливим створити "єдино вірний" образ лідера, а отже -заложить якісь основи теорії. По-друге, з різних причин, таким, наприклад, як невдача в пошуку шляхів вимірювання багатьох лідерських якостей, а також через невизнанню можливих відмінностей а залежності від організації або ситуації, не вдалося встановити тісний зв'язок між розглянутими якостями і лідерством, і допомогти практичному виявленню останнього.
Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок, що підхід, що вивчає лідерські якості, поза сумнівом цікавий, але, на жаль, дотепер не приніс користі практиці. Проте він послужив поштовхом до появи і розвитку інших концепцій лідерства і виявився надійним стримуючим засобом е переоцінці поведінкових і ситуативних основ лідерства.
Категория: Менеджмент | Добавил: Aspirant (13.06.2014)
Просмотров: 505 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: