Четверг, 18.04.2024, 11:09
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Менеджмент

Реферат на тему:Процес стратегічного планування для ВАТ «Івано-Франківськцемент»
Реферат на тему:Процес стратегічного планування для ВАТ «Івано-Франківськцемент».

Аналіз внутрішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент"
Об’єктом дослідження є ВАТ «Івано-Франківськцемент», який знаходиться в селі Ямниця, Тлумацького району, Івано-Франківської області.
Місія ВАТ "Івано-Франківськцемент" створення екологічно чистих будівельних матеріалів з метою завоювання та збереження лідируючого становища в будівельній галузі.
Основні цілі*
Максимально забезпечувати будівельною продукцією заводу споживачів;*
Проводити систематичні зміни по зменшенню забрудненості навколишнього середовища через впровадження нових технологій по виготовленню продукції та очисні споруди;*
Отримання максимальних результатів прибутковості підприємства через зниження витрат на виготовлення продукції;*
Створення організаційної культури, а саме певну систему цінностей, що дадуть змогу спрямувати поведінку працівників для досягнення цілей організації;*
Забезпечення сільськогосподарською продукцією працівників товариства та населення Івано-Франківської області.
Організаційна структура ВАТ "Івано-Франківськцемент" представляє собою сукупність підрозділів і служб підприємства, їх співвідношення та взаємозв'язок між собою. Сама структура за типом являється лінійно-функціональною з трьома рівнями ієрархії.
На підприємстві виробнича структура представлена у відповідності з виконуваними функціями основного та допоміжного виробництва. Основне виробництво охоплює процеси безпосередньо пов'язані з виготовленням продукції, а допоміжне виробництво забезпечує нормальні умови роботи підрозділів основного виробництва. Основне виробництво представляють гірничий цех, цементний цех, гіпсовий цех, цех азбестоцементних виробів, залізобетонних виробів. Допоміжне - ремонтно-механічний цех, залізничний цех, цемремонт, цембуд, цемтранс, агроцех. В цілому виробнича структура підприємства відповідає вимогам виробництва.
Техніка і технологія ВАТ "Івано-Франківськцемент" - це промисловий комплекс, який включає в себе гірниче, цементне, гіпсове, азбестоцементне виробництво, та виробництво по виготовленню залізобетонних виробів. В цементному виробництві сировину доставляють залізничним транспортом.
Персонал. Безсумнівно найціннішим ресурсом будь-якої організації є її персонал, злагоджена ефективна та цілеспрямована діяльність якого виступає запорукою стабільної та успішної діяльності підприємства. Ефективність роботи персоналу, залежить від керівництва організації, стилю управління та системи цінностей, що при цьому переважають.
На підприємстві працюють як працівники старшого віку, так і молоді працівники. Це вказує на зацікавлення щодо залучених ідей, енергії новітніх підходів молодого покоління та про залучення знань та навиків одержаних під час багатолітньої практики людей старшого покоління. Говорячи про настрій та психологічний клімат колективу зауважимо, що дуже часто деякими працівниками робота виконується лише через те, що для цього він сьогодні прийшов на роботу. Адже працівник, який виконує роботу без будь якої мотивації, часом байдужий до її результатів. Він не намагається виконати її з меншими затратами ресурсів, а тільки відбуває свій робочий день.
Заробітна плата у працівників даного підприємсва є відносно високою і виплачується регулярно та вчасно, що є одночасно позитивним фактором позаяк окрім того що є безпосереднім доходом працівників, виступає також, гарантом стабільності та впевненості в завтрашньому дні.
Фінансовий стан ВАТ "Івано-Франківськцемент". Основним і найважливішим капіталом товариства є виробничі цехи. Усі вони у звітному періоді виконували поставлені перед ними завдання, хоча із різним ступенем завантаження з причин, незалежних від них.Суми усіх оплачених податків та відрахувань за минулий рік становили 3096,4 тис. грн. У розрахунку на 1 гривню товарної продукції податків припадає 10,3 копійок. Фонд оплати праці збільшено у 2003 році проти попереднього на 21%.
За аналізований період прибуток був досить нестабільним. Так у 2001 році ми бачимо різкий ріст показника на 2757 тис. грн. (211,8 %). Проте у 2002 році балансовий прибуток різко спав на 2580 тис.грн. (63,6%) порівняно з 2001 роком, хоча порівняно з 2000 роком - збільшився на 177 тис. грн. (13,6 %). У 2003 році знову спостерігався ріст балансового прибутку на 826 тис. грн. (55,8 %), та на 1003 тис. грн. (77 wacko порівняно з попереднім та базовими роками. Щодо 2004 року, то даний показник мав на 287 тис. грн. (12,5 wacko порівняно з 2003 роком, а порівняно з 2000 роком - зріс на 716 тис. грн. (55 %). Таке коливання даного показника пояснюється тим, що зменшення прибутку відбувається через наявність на підприємстві залишків готової продукції з попередніх років, що під час інфляційних процесів не встигли себе окупити, а також поганою роботою по збуту готової продукції, а ріст відбувся за рахунок налагодження випуску нової більш модернізованої продукції, яка користується попитом.
У ВАТ "Івано-Франківськцемент" при збільшенні обсягу виробництва зменшується чисельність працівників, що веде до збільшення виробітку на одного працюючого. А ріст фондовіддачі свідчить про підвищення ефективності основних фондів. Проте підвищення витрат на 1 грн. товарної продукції веде до зменшення прибутку. Тому підприємству необхідно знаходити все нові ринки збуту для своєї продукції, а також спрямовувати свої дії на зменшення собівартості продукції.
Будь-яке підприємство перебуває і функціонує в середовищі. Аналіз середовища передбачає вивчення і дослідження трьох складових:
- Макросередовища,
- Мікросередовища,
- Внутрішнього середовища.
Внутрішнє середовище - це сукупність факторів, що визначають процеси діяльності підприємства.
Розглянемо основні елементи внутрішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент":
Рисунок 1 - Внутрішнє середовище ВАТ "Івано-Франківськцемент"
Аналіз зовнішнього середовища ВАТ "Івано-Франківськцемент"
Маркетингове середовище фірми - це сукупність факторів, які впливають на процес управління маркетингом фірми, її маркетинговий розвиток та взаємовідносини зі споживачами.
Маркетингове середовище постійно змінюється: ринкові можливості і загрози виникають, змінюються і зникають, тому мета стратегічного маркетингу полягає в тому, щоб, розпізнавши ринкові можливості і загрози, розвивати можливості та знешкоджувати загрози.
Макросередовище - це ті фактори, якими фірма не може безпосередньо керувати, але які впливають на її маркетингову діяльність.
До макросередовища ВАТ "Івано-Франківськцемент" належать:*
економічне середовище;*
демографія;*
політичне середовище;*
науково-технічний прогрес (технологія);*
культура;*
природне середовище.
Розглянемо детальніше складові макросередовища ВАТ " Івано-франківськцемент ".
Економічне середовище утворюють ті фактори, які впливають на купівельну спроможність населення, рівень його доходів і витрат.
За умов зростання інвестицій, спрямованих у будівництво, у 2004 році будівельними підприємствами укладено контрактів на суму 14,0 млрд. грн., що на 24,3% більше, ніж у 2003 році. Пожвавленню будівельної діяльності сприяло також поліпшення ситуації з оплатою виконаних робіт. Так до кінця 2004 року найважливіший науково-технічного прогресу на маркетингову діяльність проявляється в аспекті інноваційної діяльності. Науково-технічний прогрес на всі елементи маркетингового комплексу: автоматизація технологічного процесу дає змогу знизити витрати виробництва й відповідно ціну, поява і розвиток автотранспорту підвищила швидкість збуту товарів, поява електронної пошти прискорила процес комунікацій тощо.
Демографічний фактор виявляє себе у високій міграції населення, низькій народжуваності, «старінні» населення, хоча завдяки новій соціальній програмі уряду передбачається зріст народжуваності і, відповідно, омолодження нації завдяки піклуванні держави за своїх громадян.
Політико-законодавчий фактор впливає на підприємство своєю законодавчою нестабільністю, частими змінами системи оподаткування, міжнародною орієнтацією та державним регулюванням міжнародних відносин, державне регулювання конкуренції.
Одним із найпріоритетніших векторів зовнішньо-економічної діяльності України – євроінтеграція.
Науково-технічний прогрес, технологічні зміни здійснюють великий вплив на спосіб життя, поведінку, потреби та переваги споживача.
Найважливіший вплив науково-технічного прогресу на маркетингову діяльність проявляється в аспекті інноваційної діяльності. Науково-технічний прогрес на всі елементи маркетингового комплексу: автоматизація технологічного процесу дає змогу знизити витрати виробництва й відповідно ціну, поява і розвиток автотранспорту підвищила швидкість збуту товарів, поява електронної пошти прискорила процес комунікацій тощо.
Природне середовище ВАТ "Івано-Франківськцемент". Дане підприємство наносить шкоди довкіллю викидаючи в атмосферу шкідливі речовини такі як бутилацетат, хром його сполуки, тверді речовини та води підприємства забруднені сульфатами, хлоридами. Основним викидом цементний пил.
Мікросередовище - частина середовища, в якому фірма безпосередньо функціонує у процесі діяльності.
До складових мікросередовища ВАТ "Івано-Франківськцемент" належать:*
безпосередньо ВАТ "Івано-Франківськцемент";*
постачальники;*
посередники;*
споживачі;*
конкуренти;*
громадськість.
Розглядаючи ВАТ "Івано-Франківськцемент" як фактор маркетингового середовища, необхідно передусім звернути увагу на ту роль, яку відіграє служба маркетингу в загальній структурі підприємства, на його організаційну структуру, зв'язки з іншими службами. Рівень професійної підготовки та набутого досвіду спеціалістів-маркетологів також відіграє значну роль як фактор мікросередовища.
Відділ маркетингу займається безпосередньо проведенням аналізу продажів і прогнозуванням ринків збуту; рекламою продукції і товарної марки; укладанням договорів на постачання продукції і контроль за їх виконання; підготовкою пропозицій. Проводить реалізацію укладених договорів і створює мережі дистриб'юторських товарів продукції підприємства. Здійснює оформлення митних документів, а також розширення зовнішньо - економічних зв'язків підприємства.
Постачальники визначаються тим що матеріально-технічні ресурси та комплектуючі вироби є вхідними елементами процесу виробництва товарів. Сировина для виробництва цементу - вапняк та мергель видобуваються на власному кар'єрі, який розташований на відстані 15 км. Вапняк та мергель доставляється на комбінат власним залізничним транспортом.
Для виготовлення своєї продукції комбінат використовує як власну сировину, так і сировину що поступає з Росії, Казахстану та Молдови. Так основний матеріал для виготовлення азбестового шиферу різного профілю використовують природний азбест, який видобувають на території Казахстану та Росії. Основним постачальниками азбесту є завод " Прогрес " м. Дніпропетровськ та ТзОВ "Азбком".
Відповідно до тенденцій зміни фактору впливу за групою "Постачальники" адекватними діями ВАТ "Івано-Франківськцемент" на підвищення цін на матеріали та сировину є пошук нових форм співробітництва.
Споживачі. Споживач являє собою не тільки фактор маркетингового середовища, який впливає на діяльність, не тільки суб'єкт, котрий бере участь у процесі маркетингу, а й об'єкт, на який спрямована вся маркетингова діяльність.
Посередники. Так як підприємство дуже потужне і воно не в змозі здійснювати посередницькі дії по поставленню товарів, тому є великі перспективи в створенні та розширенні фірм, яка б здійснювала посередницьку діяльність по забезпеченню товарів споживачам.
Стратегія ВАТ "Івано-Франківськцемент" полягає в його динамічному розвитку, який характеризується збільшенням обсягів реалізації, підвищенням конкурентних переваг, завойовування нових ринків, створення нових підрозділів, в тому числі географічно відокремлених. Таким чином, проаналізувавши дії підприємства можна прийти до висновку, що ВАТ "Івано-Франківськцемент" обирає стратегію зростання.
Термін «SWOT – аналіз» як основний фактор вибору стратегії ВАТ «Івано-Франківськцемент».
SWOT – аналіз являє собою групування факторів маркетингового середовища на зовнішні і внутрішні (відносно ВАТ) та їх аналіз позицій визначення позитивного чи негативного спливу на діяльність фірми.
Основними завданнями SWOT – аналізу є:
виявлення можливостей, які відповідають ресурсам фірми;
визначення загроз і розробка заходів щодо знешкодження їх впливу;
виявлення сильних сторін ВАТ «Івано-Франківськцемен» і співставлення їх з ринковими можливостями;
визначення слабких сторін ВАТ та розробка стратегічних напрямків їх подолання;
виявлення конкурентних переваг фірми та формування її стратегічних пріоритетів.
Узагальнюючим елементом, на якому базується формування стратегії фірми, є матриця сильних та слабких сторін, можливостей та загроз.
Сутність SWOT – аналізу полягає в тому, що він дозволяє, завдяки різноманітним комбінаціям сильних та слабких сторін, формувати оптимальну енергію фірми згідно з умовами ринкового середовища.
Відповідно до матриці SWOT можливі чотири основні різновиди стратегії:
стратегія, яка використовує сильні сторони фірми для реалізації можливостей, - найбажаніша і найперспективніша стратегія;
стратегія, яка використовує сильні сторони фірми для знешкодження загроз;
стратегія, спрямована на мінімізацію слабких сторін фірми на основі використання можливостей;
стратегія, спрямована на мінімізацію слабкостей фірми та потенційних загроз.
Можливості ВАТ «Івано-Франківськцемен» - це ті сприятливі зовнішні аспекти його дій, завдяки яким ВАТ може досягти значних переваг на ринку збуту. До основних можливостей відносимо:
можливість появи нових ринків збуту;
підвищення рівня законодавчої стабільності;
застосування новітньої технології та сучасне обладнання;
забезпеченість трудовими ресурсами;
використання екологічно чистої сировини.
До загроз відносимо:
несприятливі зміни в системі оподаткування;
загроза екологічних катастроф;
скорочення платоспроможного попиту населення;
несприятлива демографічна ситуація;
захоплення частки ринку конкурентами.
Сильні сторони (переваги) ВАТ «Івано-Франківськцемент» вирізняють і формують конкурентні переваги підприємства.
Слабкі сторони – це ті показники, які визначають конкурентну вразливість ВАТ «Івано-Франківськцемент».
Зокрема, якщо переваги та недоліки продиференціювати у п’ятибальному діапазоні, то отримаємо наступний варіант (таблиця).
Таблиця 1 – Переваги та слабкі сторони ВАТ «Івано-Франківськцемент»
Переваги та слабкі сторони | Оцінка | Ранг
Переваги ВАТ «Івано-Франківськцемент»
Економія на масштабах | 4 – сильна | 3 – найважли-віший
Високий рівень обслуговування | 3 – середня | 2 – важливий
Наявність каналів поширення в інших регіонах | 5 – найсильніша | 2 – важливий
Використання прогресивних технологій | 3 – середня | 3 – найважли-віший
Компетентність персоналу | 3 – середня | 2 – важливий
Сучасна система інформаційного забезпечення | 4 – сильна | 2 – важливий
Слабкі сторони ВАТ «Івано-Франківськцемент»
Ротація кадрів | 3 – середня | 2 – важливий
Неузгодженість у роботі підрозділів | 4 – сильна | 2 – важливий
Низькі показники рентабельності | 4 – сильна | 3 – найважли-віший
Недостатній рівень реклами | 3 – середня | 2 – важливий
Таблиця 2 – Стратегічні орієнтири щодо сильних та слабких сторін фірми
Важливість (ранг)
стратегічних напрямів | Сторони фірми
Слабка | Сильна
Висока | Концентрація зусиль, розвиток | Підтримування зусиль
Низька | Низькі пріоритети | Зниження інвестицій
Отже, спираючись на аналіз макро- та мікросередовища фірми окреслено деякі стратегічні напрямки для управління ВАТ «Івано-Франківськцемент». Для цього використано SWOT – аналіз. Результатом є перелік стратегій, які враховують як можливості і загрози підприємства, так і його сильні та слабкі сторони.
Аналіз стратегічних альтернатив
Найдоцільнішою стратегією росту для даного об’єкту дослідження є стратегія інтенсивного органічного росту – розвиток товару.
Стратегія розвитку товару для ВАТ «Івано-Франківськцемент» полягає в наступному:
Модифікація якісних параметрів існуючого асортименту азбестових листів, зокрема листи азбестоцементні плоскі ДСТУБ В. 2.7 - 52 - 96 (ТОСТ 18124 - 95) та листи азбестоцементні хвилясті ДСТУБ В. 2.7 - 53 - 96 (ГОСТ ЗО 340 - 96) для існуючого кола споживачів, тобто підприємство запропонує на існуючому ринку вдосконалений товар.
Модифікація якісних параметрів:
¦ Стиль — бітумізовані гофровані листи, пластики, неметалічні покрівельні матеріали, які у нас називають "єврошифером",
¦ Імідж - екологічно чисте покриття будівель та споруд,
¦ Широка гама кольорів, при цьому найбільшою і в Європі і в Україні користуються червоний, зелений, коричневий кольори та їх відтінки.
Таблиця 3 — Стратегічні рішення щодо стратегії розвитку товару, зокрема пошук альтернативних стратегічних варіантів
Стратегія | Стратегічні альтернативи
Розвиток товару | Створення нових моделей екологічно чистих без азбестових листів
Удосконалення азбестових плоских та хвилястих листів
Розширення функціональних властивостей азбестових листів
Розширення товарного асортименту азбестових листів
З приведених вище стратегічних альтернатив найдоречнішою є стратегічна альтернатива створення нових моделей екологічно чистих без азбестових листів.
Реалізація стратегії
Завдяки інвестиційним процесам, що відображають в Україні, будівельний ринок помітно активізувався. Це повною мірою відноситься до його покрівельного сектору, конкуренція в якому набуває все гостріших форм. Вже зараз можна стверджувати, що традиційні покрівельні матеріали витісняються з ринку новими, більш сучасними їх видами.
В контексті розширення Євросоюзу, перед українськими виробниками шифер, постає надзвичайно серйозна проблема: втрата окремих ринків збуту азбестоцементного шиферу. Найбільш болючим цей удар може бути для ВАТ «Івано-Франківськцемент», значна частина збуту яких припадає саме на експорт.
Зараз основними зарубіжними ринками збуту шиферу для ВАТ «Івано-Франківськцемент» є країни СНД та деякі країни з колишнього соцтабору.
У 2004 відбулося розширення Євросоюзу за рахунок включення до нього ще деяких країн. Із огляду на те, що кожен з претендентів безумовно, безапеляційно виконує абсолютно всі вимоги євроспільноти, однією з яких було обмеження використання азбесту в певних галузях народного господарства. Сьогодні в таких країнах, як Угорщина, Югославія, Румунія попит на азбестоцементні листи залишається досить високим, але якщо там введуть подібні обмеження, як у Польщі або Чехії, то зрозуміло ВАТ «Івано-Франківськцемент» доведеться непереливки.
Одним із основних матеріалів для спорудження похилих дахів все ще залишається азбестоцементні листи, які ще називають шифером. Потреби України в ньому задовольняють вісім заводів. Найбільш потужним серед них є ВАТ «Івано-Франківськцемент».
Слабким місцем азбестоцементних листів є їх токсичність, велика вага та недуже привабливий зовнішній вигляд, який є наслідком переважання в асортиментній структурі шиферу сірого кольору. Хоча треба надати належне виробникам: деякі з них випускають шифер, пофарбований у різноманітні кольори «Пальму». Першість тут на думку споживачів, тримає ВАТ «Івано-Франківськцемент».
Популярність азбестоцементних листів, пояснюється їх дешевизною. Однак ця дешевизна відносна і нестабільна, оскільки левову частку у собівартості шиферу складає вартість азбесту імпортованого з Росії.
Повертаючись до частки українського ринку кожного виду покрівлі не можна не врахувати однієї дуже важливої обставини. На відміну від економічно більш розвинених держав, в Україні з приходом "нової" економіки рівень життя у різних районах країни відрізняється. А це завжди відбувалося на будівництві. Тому частка ринку, наприклад, а/ц шиферу є неоднаковою. У бідніших регіонах в основному вкривають шифером, або ж іншою дешевою покрівлею.
Найбільші обсяги реалізації припадають на Київ. Саме тут, а також в інших крупних індустріально - розвинених центрах - Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, Одесі, Львові - найбільш відчутною є активізація ринку за останні роки.
Для створення нових моделей екологічно чистих без азбестових листів ВАТ «Івано-Франківськцемент» необхідно закупити нове обладнання для виробництва гофрованих листів без застосування азбесту - на базі інших армуючи волокон. Наразі в Україні аналогічного продукту не випускають, тому рівень конкуренції на ринку буде невисоким, що дасть змогу ВАТ "Івано-Франківськцемент" бути ринковим та ціновим лідером. Безумовно, розробка та впровадження даної стратегії росту вимагає великих капіталовкладень і впровадження довготермінового планування, але найближча перспектива розвитку цього ринку підказує якраз такі дії.
Прогнозований ринок збуту на перших порах для запропонованого товару планується в обсязі 15 % українського ринку а/ц шиферу, який складає приблизно 25...27 млн. м.кв. - тобто близько 4 млн. м.кв. в майбутньому планується повністю захоплення а/ц ринку з повним витісненням азбестовміщуючих покрівельних матеріалів.
Категория: Менеджмент | Добавил: Aspirant (13.06.2014)
Просмотров: 618 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: