Воскресенье, 19.05.2024, 18:34
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Медицина та здоров'я

Реферат на тему: Здоровий спосіб життя
Реферат на тему: Здоровий спосіб життя.

Алкоголь — лютий ворог здоров’я. Зловживання ним негативно позначається на здоров'ї та зовнішньому вигляді людини. Дехто вживає спиртне для того, щоб «заспокоїти» свої «розхитані» нерви. Люди, які прагнуть розслабитися в такий спосіб, часто потрапляють в ситуацію, коли вживання алкоголю стає для них шкідливою звичкою.

Досить поширеною є думка, що одна чарка — навіть корисна для здоров'я. Людям, які її поділяють, слід пам'ятати про те, що «100 грамів» вивільняють майже 700 калорій, які організм не в змозі використати.

Зловживання алкоголем негативно позначається на зовнішньому вигляді людини: обличчя набрякає, очі втрачають блиск, під ними з'являються мішки. У п'яниць часто синіє ніс, кровоносні судини обличчя постійно розширені у зв'язку з втратою еластичності стінками судин і постійною кисневою недостатністю.

Зловживання спиртним негативно впливає на роботу серця і нирок, сильно ушкоджує нервову систему. Воно призводить до розпаду вітаміну В1, що ще більшою мірою погіршує стан нервової системи у тих, хто п’є.

Боротьба з пияцтвом має велике соціально-економічне, морально-виховне, правохоронне, соціально-гігієнічне значення. За розрахунками вчених «витверезення» забезпечило б підвищення продуктивності праці на 10 % у сфері матеріального виробництва. Лише це могло б перекрити ті кошти, які нині виручаються від продажу алкогольних виробів.

Спиртне справляє різноманітну й різнобічну дію на людину і, зокрема, на її нервову систему. Ефект дії полягає насамперед у впливі алкоголю на нервову систему, а відтак і на весь організм.

Однак передусім слід пам'ятати, що алкоголь діє на нервові клітини кори головного мозку, тобто на ті елементи, які й «вивели мавпу в люди», а також на нервові клітини нервового стовбура мозку, які забезпечують саморегуляцію найважливіших життєвих функцій людського організму.

Той, хто вживає алкоголь, частіше страждає на захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, печінки, органів дихання. При цьому в таких людей, як правило, переважають хронічні форди захворювань з тимчасовою втратою працездатності.

Отже, поряд з негативними медичними і соціальними наслідками, для питущого (скорочення тривалості життя, соматоневрологічні захворювання, деградація особи, алкогольні психози, нещасні випадки, промисловий, побутовий і транспортний травматизм, асоціальність поведінки), значних втрат зазнає і суспільство в цілому.

Алкоголізм, на відміну від інших захворювань, опосередковано негативно впливає як на здоров'я людей, яким доводиться спілкуватися з особами, які зловживають спиртним, так і на соціальні психологічні установки членів суспільства.

Вважають, що алкоголізм, який розвинувся у одного члена суспільства, стосується не тільки хворого, а й не менше 7—10 чоловік з його найближчого оточення, які мають з ним сімейні, родині, побутові або професійні стосунки. Отже, кожний випадок зловживання алкоголем затримує, гальмує розвиток суспільства і завдає шкоди його членам.

У нашій країні протягом багатьох років здійснюється комплекс адміністративних, правових і медичних заходів, спрямованих на попередження пияцтва й алкоголізму. Однак за наказом вони не припиняться. Потрібна наполеглива, тривала робота, щоб повсюдно утвердити тверезість як норму, закон нашого життя. Необхідно виховувати в людині такі якості і створювати такі умови, за яких зловживання спиртним стало б неможливим.

Наркоманія і токсикоманія — катастрофа людства. В останні роки набула актуальності проблема наркоманій і токсикоманій— хвороб, які в себе штучно викликає людина. Переважна більшість хворих починають зловживати наркотиками в молодості, тому наркоманію слід розглядати у зв'язку з психологічними особливостями цього вікового періоду.

Схильність до зловживання наркотиків спостерігається у осіб морально нестійких, навіюваних, психічно незрілих, нездатних до спрямованих вольових зусиль, оцінки наслідків своїх дій, позбавлених усвідомлення відповідальності перед суспільством.

Найбільш схильні до наркотиків люди з слабкою волею, з дефектами виховання, позбавлені чітких ідейних і моральних переконань, ті, які живуть безтурботно та добре забезпечені матеріально.

Часто наркомани з'являються в сім'ях, де діти позбавлені ласки та уваги батьків. Опинившись у мікро-середовищі, де зловживають наркотиками, вони не здатні протистояти йому.

Незалежно від першопричин прийому наркотиків (цікавість, наслідування, необхідність і т. ін.), причиною наступних прийомів стає бажання повторно відчути стан ейфорії — не виправданого об'єктивними умовами піднесеного настрою.

Буває досить лише один раз прийняти препарат, щоб виникла потреба в повторних прийомах, непереборний потяг до наркотику. Дуже часто навіть після одноразового прийому спостерігаються явища, які називаються «психозом».

Наркомани — це тяжко хворі люди, які захворіли з власної вини. Немає такого органа чи системи в людському організмі, які б не руйнувалися від дії наркотиків.Особи, які вживають наркотики, ведуть паразитичний спосіб життя, стають баластом для суспільства. Своєчасне і цілеспрямоване формування у підростаючого покоління і молоді гігієнічно адекватних навичок і звичок, у тому числі вироблення у них стійкого і усвідомленого негативного ставлення до вживання наркопрепаратів — один із ефективних способів протинаркотичного виховання, основна мета якого — розвіяти атмосферу «романтики» і «таємничості», показати, що наркомани калічать себе, примушуючи ненормально функціонувати мозок.

Це нездорове захоплення особливо-негативно позначається на організмі в період фізичного та розумового розвитку. Тому прагнення до «ризику», «експерименту», що так притаманне молоді, Стосовно наркотиків не є виправданим, а навіть дуже небезпечним.

Майбутнє наркомана, якщо його вчасно не вилікують,— це психічне зубожіння, недоумство, деградація особи, різке погіршення фізичного здоров'я і скорочення тривалості життя. Враховуючи велику шкоду самостійного прийому наркотиків для здоров'я людини, негативні соціальні наслідки наркоманій, в нашій країні законодавчо передбачена кримінальна відповідальність за вживання, зберігання і поширення наркотиків. До неї притягаються особи, яким на момент скоєння злочину виповнилося 14 років і старші. Таким небезпечним явищам не повинно бути місця в нашому суспільстві, адже наркоманія — це катастрофа для людства.

Рух — це життя. Необхідно створювати такі умови для змістовного використання вільного часу, за яких кожна людина, відповідно до своїх нахилів, могла б мати можливість переключитися на інший вид діяльності після закінчення трудового дня.

На підприємствах, в навчальних закладах, за місцем проживання слід створювати для людей можливість зайнятися різними захоплюючими і корисними ремеслами, художньою самодіяльністю, вдосконалювати сімейні форми відпочинку.

Особливе значення у збереженні та зміцненні здоров'я має фізична активність людини, регулярна м'язова діяльність, яка лежить в основі життєдіяльності всього організму. Рух, фізичні навантаження — необхідна умова нормального розвитку і роботи людського організму, а м'язовий «голод» так само небезпечний, як і нестача кисню чи вітамінів.

У людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, поступово починають виникати передумови для розвитку різних захворювань. Не випадково гіподинамія у поєднанні з нервовим перевантаженням розглядається нині як один із факторів ризику, що сприяє розвитку таких захворювань і поширених недуг, як ішемічна хвороба серця та гіпертонія.

Люди, які в силу об'єктивних чи суб'єктивних причин значно обмежені в руховій активності на виробництві та в побуті, швидше втомлюються, відчувають слабість, роздратування, головний біль, страждають від порушення сну, часто скаржаться на серцебиття, задишку при фізичних навантаженнях, погану роботу кишечника, болі в суглобах.

М'язи, які слабо функціонують, стають кволими, втрачають еластичність, зменшуються. Це стає причиною різних змін в інших органах. Малорухливий спосіб життя сприяє ранньому старінню організму.

Сучасний прискорений темп життя супроводжується, з одного боку, виникненням гіподинамії, а з другого — великим нервово-психологічним навантаженням на людину. Остання обставина вимагає фізичної розрядки, без якої можуть виникати функціональні розлади, які є основою розвитку різних захворювань і зниження працездатності.

Кращим засобом знімання нервової напруженості є фізичне навантаження. При цьому мінімальний режим руху для здорової людини, яка займається розумовою працею,— це 8—10 годин різних фізичних занять на тиждень.

Рух будує наш організм, зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває мязи, робить фігуру стрункою і красивою. Стародавні лікарі та філософи вважали, що без руху і занять фізкультурою людина не може бути здоровою.

Так, в стародавній Елладі на величезній скелі були висічені слова: «Якщо хочеш бути сильним — бігай, хочеш бути красивим — бігай, хочеш бути розумним —бігай». Рух — це ознака повноцінного життя й діяльності людини в будь-якому віці.

Регулярні фізичні заняття поліпшують кровозабезпечення мозку, розширюють функціональні можливості нервової системи на всіх її рівнях, нормалізують процеси збудження і гальмування, становлять основу фізіологічної діяльності мозку.

Фізична активність благотворно впливає на психічну діяльність людини, сприяючи підвищенню тонусу, виникненню бадьорості та життєрадісності. У фізично тренованих людей зміцнюється імунітет, що сприяє опірності до переохолодження, перегрівання, інфекцій, коливань атмосферного тиску. *

Отже, боротьба з гіподинамією є необхідною умовою збереження здоров'я і працездатності. її має вести кожна людина, вести постійно, пам'ятаючи слова великого фізіолога І. П. Павлова про те, що тіло людини складається з багатьох м'язів. Не давати їм працювати — велика шкода, яка може призвести до різкої нерівноваги усієї нашої сутності.
Категория: Медицина та здоров'я | Добавил: Aspirant (23.05.2014)
Просмотров: 1119 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: