Суббота, 18.05.2024, 08:25
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Медицина та здоров'я

Реферат на тему: Радіаційне забруднення
Реферат на тему: Радіаційне забруднення.

Хочемо ми цього чи ні, але радіаційне випроміню-вання стало невід'ємною частиною нашого життя. До природно-го радіаційного фону, який існував завжди, останнім часом до-далося і радіоактивне випромінювання як продукт життєдіяль-ності людини.
Природний радіаційний фон — це іонізуюче випромінюван-ня, що складається з космічного випромінювання, випроміню-вання природних радіоактивних речовин, які заховані в земних надрах, воді, повітрі, і випромінювання природних радіоактив-них елементів, що містяться в рослинному, тваринному світі й в організмі людини.
Природна радіоактивність середовища обумовлена наявні-стю радіоактивних ізотопів, що виникають в атмосфері в резуль-таті впливу космічного випромінювання, радіоактивних газів, що надходять з верхніх шарів земної кори, і їхніх дочірніх продуктів, радіоактивних ізотопів, що з'являються в результаті життєдіяль-ності людини і т. д.
Проблема радіоактивного забруднення гостро виникла в 1945 р. після вибуху атомних бомб, скинутих на японські міста Хіросіму і Нагасакі. Випробовування ядерної зброї, здійснені до 1962 р. в атмосфері, викликали глобальне радіоактивне забруд-нення. Після вибуху атомних бомб виникає дуже сильне іонізую-че випромінювання, радіоактивні частки розвіюються на великі відстані, заражаючи ґрунт, водойми, живі організми. Багато радіоактивних ізотопів мають тривалий період напіврозпаду, залишаючись небезпечними протягом усього часу свого існу-вання. Усі ці ізотопи включаються в кругообіг речовин, потрап-ляють у живі організми і мають згубну дію на клітини. Така здатність радіоактивних ізотопів називається радіотоксичністю. Основні шляхи, через які радіоактивні речовини попадають в організм, —дихання і травлення, а також шкіра.
За характером розташування в організмі людини радіоактивні речовини поділяють на три групи: радіонукліди, що відклада-ються в кістках (кальцій, стронцій, барій, радій); радіонукліди, що концентруються в печінці (цезій, нітрат плутонію); радіонукліди, що рівномірно розподіляються по всьому організму (ки-сень, водень, залізо, полоній).
Після того, як радіоактивні речовини осіли в організмі, важли-вими моментами стають величина енергії і вид випромінювання, форма і маса органа, фізичний і біологічний період напіврозпаду ізотопу. Період напіврозпаду являє собою тривалість часу, після закінчення якого речовина втрачає половину своєї радіоактивності. Біологічний період напіврозпаду—це той час, який потрібен для розпаду і виведення з організму радіоактивної речовини (виве-дення відбувається з потом, слиною, випорожненнями, що ще раз підтверджує важливість особистої гігієни і здорового способу життя). Деякі радіоізотопи виводяться з організму досить швид-ко і тому не встигають нанести хворобливої шкоди, у той час як інші зберігаються в організмі протягом значного часу.
Іонізуюче випромінювання має високу біологічну активність і залежно від дози і виду опромінення викликає захворювання: соматичні (гостра променева, хронічна променева хвороби); сомато-стохастичні (злоякісні утворення, порушення розвитку пло-ду, скорочення тривалості життя); генетичні (генні чи хромо-сомні мутації), а також ряд інших змін в організмі людини.
Закономірності та механізми виникнення спадкоємних змін (мутацій) під дією іонізуючого випромінювання вивчає радіацій-на генетика.
Нейтралізація наслідків радіаційного впливу
Рекомендується фітотерапія — виведення з органі-зму радіонуклідів за допомогою спеціальних зборів трав, їхніх настоїв і відварів.
При лікуванні променевої хвороби вважається, що весняний цвіт каштана кінського (біла квітка) — ідеальний засіб. Для цьо-го беруть три квітки у свіжому вигляді на 0,5 л окропу, настою-ють у термосі 3 години. Суха сировина — 2 столові ложки на 1 склянку окропу, настоювати в термосі 3—6 годин. Пити по ков-тку за прийом. Добова норма —1—1,5 літра.
Чудовим засобом при опроміненні є вино «Кагор». Його на-грівають до 70—80 °С. Вживають по 35—50 грамів 8—10 разів на добу. Дозування індивідуальне.
Вино «Каберне» вживають по 50 грамів 10 разів на добу.
Пшеничні висівки, кропива, мед стимулюють роботу крово-творних органів (висівки треба запарювати).
Чорна ікра, гранат, кропива (будь-який з вид) є чудовими засобами для підвищення гемоглобіну в крові.
Трава материнки відновлює формулу крові. 2 чайні ложки су-хої сировини на 1 склянку окропу, настоювати 6—8 годин у тер-мосі, пити як воду (чи замість води) протягом дня.
Лавандова олія з якісним вазеліном у співвідношенні 1:1 за-стосовується для лікування опіків будь-якого ступеня (включаю-чи радіоактивні).
Для профілактики променевої хвороби та пухлинних захво-рювань у раціон додають більше моркви, часнику, цибулі, хро-ну, редьки, червоного перцю, кольорової капусти, петрушки, бу-ряка, селери.
При легкому радіоактивному опроміненні, а також для профі-лактики крововиливів і нормалізації кровотворення корисна: зе-лена маса гречки, квітки нагідків, незрілі волоські горіхи, черво-ний перець, салат, капуста, помідори, плоди шипшини, обліпи-хи, чорної смородини, винограду, вишні, сливи, малини, чор-ноплідної горобини, лимона, яблука, апельсина, зелений чай.
При опроміненні рекомендується розробити дієтичне харчу-вання. Рекомендовані продукти служать для профілактики онко-логічних захворювань, лікування організму при променевих хво-робах, допомагають виводити з організму радіонукліди й важкі метали.
Буряк столовий червоний — вважається ідеальним засобом при інтоксикації. Пектинові речовини, що містяться в корене-плодах, захищають організм від впливу радіоактивних і важких металів (свинцю, стронцію й ін.). Для очищення організму мож-на використовувати такий рецепт: вичавити сік буряка, моркви, чорної редьки та змішати в рівних пропорціях. Злити цю суміш у темну пляшку і поставити години на три в теплу духовку. Потім цей сік можна вживати по столовій ложці три рази на день перед їжею. Чистий буряковий сік, печений і варений буряк також виводять з організму важкі метали.
Чорна смородина, за останніми даними вчених багатьох країн, є профілактичним засобом при променевих хворобах. Ця ягода також виводить з організму радіонукліди, які вже туди потрапили. Смородина сприяє підвищенню опірності орга-нізму до проникнення інфекції, е протизапальним засобом і найціннішим полівітамінним продуктом. Ягоди їдять свіжими, переробляють на варення, сік, пюре, джеми, перетирають з цукром, консервують.
Суміш меду з квітковим пилком. Дозування по максимуму: 8— 10 чайних ложок на день, ретельно пережовувати, запивати теп-лим молоком.
Дуже важливо вживати якнайбільше рослин, багатих на пек-тини, вітамін С, флавоїд і дубильні речовини. Усі ці речовини підтримують імунну систему, захищають мембрану клітин від опромінення, виводять радіонукліди з організму.
Найбільш доступним з подібних рослин протягом літа є кріп городній (мова йде про екологічно чисті продукти). Його потрібно вживати щодня, хоча б один раз. Дуже корисний і фенхель, або солодкий кріп.
Слід виділити і морську капусту. Як показали попередні ре-зультати досліджень на тваринах, морська капуста може знижу-вати всмоктування і накопичення в організмі радіонуклідів строн-цію і цезію. Цезій подібний за хімічними властивостями до ка-лію, що бере участь у біологічних процесах організму. Засвою-ються вони людським організмом абсолютно однаково, через що організм не здатний відрізнити корисний калій від шкідли-вого цезію. Тому здатність морської капусти виводити цезій особ-ливо цінна.
Профілактична і лікувальна доза морської капусти невелика. Щодня досить з'їдати по дві чайні ложки ламінарії у будь-якому вигляді — суху, консервовану, мариновану тощо. Причому суху можна додавати в перші й другі-страви.
Відомий американський лікар Роберт Гейл, що брав участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи, дає рекомендації з харчування в умовах підвищеної радіації.
Необхідно:
1. Добре харчування.
2. Щоденне випорожнення.
3. Відвари насіння льону, чорносливу, кропиви, проносних трав.
4. Багато пити, частіше впрівати.
5. Соки з барвними пігментами (виноградний, томатний).
6. Чорноплідна горобина, гранати, ізюм.
7. Вітаміни Р, С, В, сік буряку, моркви, червоне вино (3 сто-лові ложки щодня).
8. Редька терта (зранку натерти, увечері з'їсти, й навпаки). 9.4—5 волоських горіхів щодня.
10. Хрін, часник.
11. Крупа гречана, вівсяна.
12. Хлібний квас.
13. Аскорбінова кислота з глюкозою (3 рази на день).
14. Активоване вугілля (1—2 таблетки перед їжею).
15. Вітамін А — не більше 2 тижнів.
16. Квадеміт (по 1 таблетці 3 рази надень).
З молочних продуктів вживати краще сир, вершки, сметану, олію. Цибуля і часник мають підвищену здатність до поглинання з організму радіоактивних елементів.
Із м'ясних продуктів краще їсти свинину і м'ясо птиці. М'ясні бульйони слід виключити з раціону. М'ясо рекомендується готу-вати так: 1 -й відвар злити, залити водою і варити до готовності.
Продукти з антирадіоактивною дією:
Морква, олія, сир, таблетки кальцію.
Не слід вживати:
Каву, холодець, кістки, кістковий відвар, жир.
Фахівці вважають, що для профілактики накопичення радіо-нуклідів бажано їсти більше сиру. Він забезпечує організм кальцієм, при відсутності якого накопичується радіоактивний стронцій.
Уживати каву небажано з тієї причини, що цей продукт за-тримує радіонукліди в тканинах організму. Краще пити зелений чай, що сприяє їх виведенню.
Рекомендується проводити загартовування холодною водою, що підвищує імунітет і загальну опірність організму, зокрема, до радіації. Позитивний ефект загартовування був підтверджений експериментально НД1 еволюційної морфології АН колишнього СРСР.
Загальні рекомендації:
1. Харчування (тут підходять усі рекомендації щодо харчу-вання).
2. Періодично проведене голодування (щотижня—одноден-не, раз на місяць—триденне, раз на півроку—тривале).
3. Фізична активність і загартовування (холодною водою).
4. Регулярне відвідування лазні, сауни.
5. Використання лікарських трав.
6. Особливу увагу приділяти особистій гігієні.
7. Проведення за необхідністю очисних процедур.
Категория: Медицина та здоров'я | Добавил: Aspirant (03.06.2014)
Просмотров: 582 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: