Четверг, 02.05.2024, 03:10
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Культура

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:Народні композиційні прийоми ство-рення комплексів одягу; способи поєд-нання та носіння комплексів убрання. Особливості оздо
Народні композиційні прийоми ство-рення комплексів одягу; способи поєд-нання та носіння комплексів убрання. Особливості оздоблення одягу різних регіонів України

Для традиційного костюма характерна наявність усіх життєво важливих склад-ників, котрі об'єднувалися у функціо-нально та художньо довершений ан-самбль, який побутував тільки в даній місцевості. При цьому народні майстри використовували всі можливі матеріали залежно від призначення одягу. Крім того, важливим засобом, що узгоджував усі елементи композиції, була орнамен-тація. Орнамент органічно з'єднувався з тим чи іншим елементом убрання, який він прикрашав, розвивав якийсь худож-ній образ на різних деталях костюма, вносив загальну композиційну рівно-вагу.
Оздоблення кептарів. Закарпаття
Особливу роль у композиційній ціліс-ності класичних форм українських комп-лексів одягу, їхніх локальних варіантів відігравали головні убори, прикраси, поя-си, взуття. Крім того, етнографічні комп-лекси будувалися на характерних для да-ної території художньо-композиційних принципах, певній естетичній системі. Це проявлялося у виборі виду одягу, його матеріалу, крою, пропорцій, оздоб-лення, способів носіння тощо. Народні майстри виконували свої вироби творчо, не копіюючи одне одного, створюючи розлогу палітру костюма кожного ре-гіону.
Базуючись на антропологічних особ-ливостях місцевого населення, компози-ція костюма узгоджувалася не тільки з зовнішніми ознаками (будовою облич-чя, кольором очей, волосся, зачіскою, статурою), а й із постановкою фігури, манерою рухатись тощо. Органічне злит-тя найтиповіших антропологічних особ-ливостей із костюмом, цілісність цього образу й створили етнографічні типи українців: подолян, наддніпрянців, гуцу-лів, слобожан і т. д.
Особливості оздоблення одягу різних регіонів України. Наостанок доцільно коротко підсумувати вищесказане в ре-гіональному аспекті, що слугуватиме повторенню та закріпленню матеріалу.
Почнемо з Полісся. За характером декорування одягу воно ділиться на дві частини: правобережну (Центральне й Волинське Полісся) та лівобережну (Східне Полісся).
На Центральному й Волинському По-ліссі пануючим видом декорування було ткання, на Східному — вишивка і ткан-ня. Колорит тканих і вишитих прикрас стриманий, переважала монохромність (червоний колір — на Центральному і Волинському Поліссі, білий — на Схід-ному). Побутувала також і двоколірність (червоний із чорним, білий із червоним), яка на початку XX ст. витіснила моно-хромність.
Основною технікою вишивання на Східному Поліссі було настилування, а на Центральному і Волинському — зани-зування, котре імітувало ткацтво. Вишив-ка визначалася графічною чіткістю узо-ру, високою майстерністю виконання. Переважав геометричний орнамент: восьмипелюсткові розетки, ромби, три-кутники, а також сильно геометризовані рослинні мотиви.
Щодо верхнього суконного одягу, то він прикрашався досить скромно — за допомогою шнурів та нашивок із сукна.
В оздобленні одягу Середньої Над-дніпрянщини головне місце належало вишивці. Вбрання правобережної і ліво-бережної частин цього регіону також мало певні відмінності.
Оздоблення традиційного одягу. Наддніпрянщина
На Лівобережжі переважала моно-хромія — вишивка білими, сірими чи під-синеними нитками. Найпоширенішою вишивальною технікою було настилуван-ня, поєднане з ажурним вирізуванням, яке підкреслювало і відтіняло білу ви-шивку. Орнаментальні мотиви — геомет-ризовані, рослинні, рідше зооморфні. На Правобережжі побутували двоколір-ність — червоного і синього — та ба-гатоколірність (із початком XX ст.). Техніки вишивки — набирування, ме-режка, траплялося вирізування.
З кінця XIX ст. набула поширення вишивка хрестиком, виконувана червони-ми і чорними бавовняними нитками. Змінилися й орнаментальні мотиви: міс-це геометричного та геометризованого рослинного орнаменту заступило натура-лістичне зображення троянди.
В оздобленні безрукавного і верхньо-го плечового одягу значну роль відігра-вала аплікація бавовняним оксамитом — плисом. Кожухи оздоблювали вишивкою чи шкіряною аплікацією.
У декоруванні одягу Поділля прева-лювала вишивка низинкою, яку викону-вали одним або двома кольорами (черво-ним і чорним). Були поширені також настилування та вирізування. Орна-мент — переважно геометричний.
Великою кількістю оздоблень (ви-шивкою і шнуркуванням) визначався кожушаний та суконний одяг. У півден-но-західній частині Поділля, крім того, широко застосовувалися аплікація та вовняні китиці.
На Півдні України, заселеному вихід-цями із Середньої Наддніпрянщини та Поділля, зберігалися способи оздоблен-ня одягу, характерні для цих регіонів. У зв'язку з бурхливим розвитком про-мисловості тут швидше, ніж будь-де в Україні, поширювались у селянському побуті фабричні тканини, змінювалися крій та декорування одягу. На популяр-ній у цій місцевості сорочці «до талійки» традиційне розміщення орнаменту від-сутнє. Часто трудомістку ручну мережку заміняли покупним мереживом.
На Півдні України раніше, ніж в ін-ших регіонах, набула поширення полі-хромія у вишивці чоловічих та жіночих сорочок. Верхній одяг майже не декору-вали.
Багатством і різноманітністю оздоб-лення одягу вирізнялися Карпати. Вели-ку роль тут відігравала вишивка, поши-реними були ткання та аплікація. Ко-лорит — монохромний, двоколірний і поліхромний з перевагою червоного та чорного кольорів.
На Буковині одяг вишивали, крім вовни, кольоровим бісером, срібною або золотою ниткою та металевими пластин-ками — лелітками. Завдяки цьому дося-галася особлива привабливість одягу.
В регіоні панувала вишивка низин-кою, побутували також хрестик і вишив-ка по брижах. Орнаментальні мотиви — переважно геометричного характеру: ромби (часто з відрогами), трикутники, ламані криві, похилі хрести та ін. Засто-совувалися і локальні вишивальні тех-ніки — городоцький, кручений шви тощо.
Надзвичайно мальовничо прикрашав-ся суконний і хутряний одяг. При цьому вживалися різноманітні способи: вишив-ка, шнуркування, аплікація шкірою і сукном та ін.
Художні особливості традиційного одягу Слобожанщини виразно відбива-ють давньослов'янське коріння місцевого населення, а також тривалі українсько-російські етнокультурні взаємозв'язки. За наявності спільної загальноукраїн-ської основи тут простежуються й ви-разні локальні варіанти: у ткацтві, ви-шивці, формоутворенні, опорядженні тощо.
Поряд із тканим орнаментом і ви-шивкою одяг густо прикрашався нашив-ками з тканини, мережива, тасьми, пря-дива. Колорит оздоблення соковитий, яскравий, із переважанням червоного кольору. В жіночих сорочках зберігався давньослов'янський крій — з видовже-ними вузькими рукавами, з акцентом декору на вузькій частині рукава. Виши-вали їх різнокольоровою вовною, гару-сом — технікою дрібного хрестика, дво-бічним швом і гладдю, доповнюючи нашивками зі стрічок, позументу, срібної бахроми.
Яскраво декорувався й поясний одяг, особливо поньови, різноманітні сара-фани, які побутували поруч із запасками, плахтами тощо. їх прикрашали апліка-цією з парчі, плису, кумачу. Нагрудний одяг — нагрудники, душогрійки, коф-ти — рясно декорували швами, оборка-ми, мереживом.
Взаємопроникнення культур відби-лося й на головних уборах. Тут були відомі майже всі варіанти східнослов'ян-ських жіночих головних уборів: хустка, повойник, кокошник, ковпак тощо, які по-різному об'єднувалися, завершуючи локальну своєрідність комплексів. Те ж стосується й зйомних прикрас.: буршти-ну, коралів, фанатів, дукатів та ін.
На закінчення слід додати, що межі побутування регіональних комплексів українського одягу, так само як і межі історико-етнографічного районування, є певною мірою умовними. Виходячи з цього реконструювати той чи інший комплекс убрання у «чистому» вигляді можна хіба що теоретично. І це цілком природно, поскільки в реальному житті діяло багато чинників, котрі сприяли взаємопереплетенню традицій виготов-лення, оформлення та носіння одягу — як на територіях, перехідних від одного регіону до іншого, так і в районах етніч-но мішаного порубіжжя. А головне є те, що все багатобарв'я локальних комп-лексів репрезентує різні грані одного визначного феномена — українського народного вбрання, невідривного від на-ції, котра його породила.
Використана література.
Матейко К. І. Головні убори українських се-лян до початку XX ст. // Там же. 1973. № 3.
Воропай О. Звичаї нашого народу: Етнографіч-ний нарис. Київ, 1991.
Матейко К. І., Сидорович С. Й. Використання в сучасному одязі елементів традиційного вбран-ня // Нар. творчість та етнографія. 1963.
Нариси історії українського декоративно-при-кладного мистецтва. Львів, 1969.
Білецька В. Українські сорочки, їх типи, ево-люція і орнаментація // Матеріали до етнології та антропології. Львів, 1929. Т. 21—22, ч. 1.
Бойко В. М. Українські народні традиції в су-часному одязі. Київ, 1970.
Будзан А. Художні вироби з бісеру // Нар. творчість та етнографія. 1976.
Дудар О. Художнє ткацтво Полісся // Народ-ні художні промисли України. Київ, 1979.
Жолтовський П. М. Український живопис XVII—XVIII ст. Київ, 1978.
Кара-Васильева Т. В. Українська вишивка: Альбом. Київ, 1993.
Стельмащук Г. Г. Традиційні головні убори українців. Київ, 1993.
Категория: Культура | Добавил: DoceNt (02.12.2015)
Просмотров: 446 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: