Пятница, 17.05.2024, 07:10
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Культура

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Колекція модельного одягу «Дівчина-весна»
«Дівчина-весна»

Зміст
ВСТУП
РОЗДІЛ І Актуальність теми. Джерело натхнення Білокур
РОЗДІЛ ІІ Методика композиції в костюмі
2.1. Ескізування
2.2. Художня характеристика колекції
2.3. Вибір матеріалу
РОЗДІЛ ІІІ Конструкторський
3.1. Конструкторська характеристика моделей
3.2. Основні виміри прибавки
3.3. Послідовність креслення конструкції
3.4. Первинне креслення
3.5. Моделювання
3.6. Розкладка лекал
РОЗДІЛ ІV Технологічний
4.1 Технологічна послідовність виконання роботи у матеріалі
4.2.Обладнання та пристрої
РОЗДІЛ V Економічний розділ
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ
Вступ
Модні тенденції весни 2006-го року - захоплюючий комплімент справжній жіночності. Неймовірний холод, сніг чи безперервний дощ позбавляють нас усіх життєвих сил, і ми з нетерпінням з нетерпінням чекаємо на перші промені сонця, Весняно-літньої жіночі колекції цього року теж сповнені сонця. Головне їхнє гасло - елегантність, чуттєвість і дещо фантазії.
Справжнім фаворитом весняно-літнього сезону обіцяють стати сукні всіх форм і варіацій. Жінкам пропонується одяг у романтичному стилі, сукні з мереживом, етнічні мотиви, зокрема африканські, сукні-туніки, дуже багато льону - влітку все це набуде гострої актуальності.
Головним кольором сезону обіцяє стати білий з усіма своїми відтінками - від пінно-білого до чуттєвих - бежевого та кольору топленого молока. Сьогодні є три фаворити. Це так звані фарби землі - від теракоти до коричневого, потім -яскраві: червоний, блакитний, зелений, жовтий в комбінації з білим і темно-синім, звичайно білий, а поруч з ним і золотий.
Буває і так: модельєри пропонують одне, а вулична мода - це щось зовсім інше. Сучасна молодь керується гаслом «сам собі кутюр'є» і вдягається, орієнтуючись переважно на власний смак.
Мода - це швидкоплинне панування у певному суспільному середовищі тих або інших звичок, манерів, смаків, що поширюються на всі форми побуту і в тому числі на одяг.
В одязі, моду найбільш характеризує використання тих або інших силуетних форм, покроїв, кольорів, тканин, модних деталей. Відмінною рисою сьогоднішньої моди є її різноманітність, і це не тільки багатство фасонів - це різноманітність речей і можливість їх застосування, загально відомо, що одяг виконує лише захисно-гігієнічні функції, але він має ще й прикрашати зовнішність людини.
В своїй колекції я переважно використовувала симетричний принцип композиції. Моделі не перенапружені деталями, проте в них є дещо незвичайні поєднання, які можна носити як в парі, так і поєднувати з іншими предметами одягу.
Елементи форми можуть співіснувати між собою за принципом контраст, нюанс і рівновага. Контраст - протиставлення, боротьба різних начал в формі. Це протиставлення може здійснюватися за формою, кольором, ступенем об'єму. Контрастність краще використовувати в вирішенні святкових і спортивних моделей.
Нюанс є перехідним станом від контрасту до рівноваги, він створює додаткові, живописні зразки між елементами, створюючи гармонійне вирішення. Нюансні проробки елементів форми, легкий декор при чіткому контрастному вирішені форми тільки підкреслює ідею композиції, заставляючи її звучати виразніше і образніше.
Композиційно - організована об'ємна форма взуття, сумочок, одягу сприймається як система підлеглих частин, в якій головні і другорядні частини взаємно підсилюють одна одну, створюючи єдине ціле. При членуванні форми на три нерівних частини головне місце займає більша із них.
Форму, активно односторонню направисну ніби вриваючись в простір, прийнято називати динамічною. Динамічність форми пов'язана перш за все з співвідношенням елементів, членуванням її на частини. Рівновага чи нюанс відносин величини характеризує відносну статичність форми. Контраст в відносинах створює динаміку як "зоровий рух" в напрямку переважаючої величини.
Композиційно - організована форма (одягу, взуття, сумки чи в цілому і костюму) обов'язково має свою головну частину, чи композиційний центр, якому підпорядковуються інші залежні частини. Головна частина — це місце зібрання головних, найважливіших зв'язків між всіма елементами, акцент, домінант в цілісній композиції. Композиційним центром може бути будь-який елемент, частина форми.
В складних видах композиції можлива наявність декількох композиційних центрів, взаємозв'язаних між собою.
РОЗДІЛ І Актуальність теми. Джерело натхнення Білокур
Джерело натхнення Білокур
Особисто для мене джерелом натхнення стали твори Катерина Білокур. Її картини несуть енергію високої ідеї. Назви композицій відповідають обрано-колористичному ладові полотна і відносять його програмне спрямування до того сприйняття коли кожен має самодостатнє звучання, набуває символічних ознак, метафоричних рис. Картини створюють враження невгамовно-щедрого, буйного цвітіння, і його маєві закладено сутність сущого, яке неможна роз’єднати і одірвати один від одного.
Найважливішим у її творчості є квіти «очі Землі, душа Землі», найкраще що можна зростити у рідному обійсті. Художниця через квіти пізнавала натура, світ, всесвіт. Вона оспівувала квіти у картинах та в листах. В її картинах існує порядок симетрії ритми і форми і об’єми, ліній вертикальний і горизонтальних, свідчення про сувору формальну дисципліну, при цьому з ладом спів звучання.
Співголос’я барв на палітрі нагадує соковитий рослинний килим, на якому виділяються гілки квітів яскравими місточками, що росли на благодатній українській землі.
У вишуканій композиції «Пшениця, квіти, виноград» 1950-1952 рр. Безліч різноманітних образів постають у всій своїй красі, постають у прозорому повітрі, сповнені пахощів і сили зростання, глибини соковитого тону. Панує у цьому едемі гармонійний лад, де є місце кожній квітці, усій травинці, кожному найменшому листочку і де усе загалом виповнюється терпеливим буянням природи, вивершується уявлення про земну довершеність.
РОЗДІЛ ІІ Методика композиції в костюмі
2.1. Ескізування
Перед розробкою ескізів нових моделей виконується попередній їх рисунок. Попередній рисунок - це зображення початкових ідей ї задумів художника» пошук форм, окремих деталей, пластики ліній, кольору, фактури тощо; це - перші штрихи, які часто зрозумілі лише автору.
Ескіз - це плоскіше зображення, втілення на папері або іншому матеріалі початкових ідей, задумів художника. Ескіз нагадує математичну формулу і містить в своїй виразності дійсність художнього образу.
Ескіз художника - це емоційне рішення початкового задуму. В ньому художник вирішує характер, пластику ліній, загальний кольоровий стан, намічає конструкцію, призначення моделей одягу, взуття, аксесуарів, «Все, що я знаю, бачу чи чую, все в моєму існуванні перетворюється в костюм» (Крістіан Діор). Мистецтво створення костюму має за ціль змінити людину, прикрасити її.
Аналізуючи практичну діяльність художника-модельєра, можна виділити
три найбільш чітко виражених типи образного вирішення костюму,
символічне рішення костюмів при якому образність досягає особливого значення. Такі костюми перетворюються в символ Батьківщини,
образ - картинка, де образність виступає в дещо бутафорсько- театралізованому плані, ніби воскрешаючи картинки сільського побуту.
асоціативний образ, де образність в рішенні настільки делікатна, що він сприймається життєвим і сучасним.
В пошуку нового типу костюму визначальним є пошук форми. Він може походити:
по шляху асоціативного її вирішення з яким-небудь творчим джерелом.
2.2. Художня характеристика колекції
Художник, володіючи талантом створювати ідеальний предметний світ, який несе радість людям і одночасно виховує їх душевно і естетично, керується об'єктивними законами і принципами, витікаючи ми із закономірностей розвитку природи і суспільства.
Говорячи про створення костюму як дизайнерського продукту, доречно – згадати слова відомого давньоримського архітектора Вітрувія про те, що ні обдарованість .- без науки, ні наука без обдарованості ні в змозі створити ідеального, художника. Наука про композицію вивчає загальні внутрішні закономірності побудови форм в мистецтві, а також конкретні засоби осягнення їх цілісності, єдності з цілим. Ціль композиції в дизайні - і створення утилітарно виправданої форми речі, яка повинна мати функціональну, конструктивну і естетичну цінність.
Композиція - співставлення, поєднання всіх елементів форм художнього витвору в органічне єдине ціле, що виражає образний, ідейно художній зміст. В композиції костюму категоріями є тектоніка і об'ємно-просторова структура. Тектоніка відповідає на питання, яким чином матеріально - технічна природа предмету виражена в його художній формі. Оскільки річ іде про речі, пов’язані з будовою тіла людини, обов'язковою умовою взаємодія форми з фігурою людини і простором. Характер цієї взаємодії визначається перш за все симетрією чи асиметрією. Симетрія - це одне із найбільш яскравих властивостей композиції, це і засіб з допомогою якого створюється форма і це найбільш активна закономірність композиції. Високоорганізованою може; бути і асиметрична форма, якщо в її основі лежать певні закономірності, які в єдності виявляють композиційну рівновагу асиметричної форми. Асиметрична композиція застосовується, звичайно, для підкреслення динамічності рішення. Головною умовою цілісності асиметричної форми - це її композиційна рівновага.
Поєднання композиційного центру та інших частин композиції досягається засобами єдності і зв'язку всіх елементів костюму на основі виконання ряду умов; гармонійного співвідношення частин між собою, пропорцій масштабності, пластичності, ритмічних зв'язків, кольорового і фактурного вирішення, органічного введення декору. З допомогою цих засобів композиції досягається гармонія і виразність виробу. Виконуючи свої моделі, я враховувала всі ці засоби композиції, Надіюсь я досягла своєї мети і одяг відповідає назві колекції, і є гармонійним.
Художній опис. Жакет жіночий
Романтичного стилю. Жакет виготовлено з костюмної тканими, брудно-синього кольору.
Силует прилягаючий. Лінія низу, не є прямою, а вигнута, чим надає виробу більш оригінального вигляду. Застібається на два ґудзики та окремим поясом, який підкреслює лінію талії.
Художній опис спідниці
Спідниця жіноча, силует прилягаючий, костюмної тканини, брудно-синього кольору.
Низ спідниці повторює форму лінії низі жакета.
На низу спідниці накладені великі декоративні три квітки. Виготовлення з різних кольорів, та органзи.
Це оздоблення спідниці надає більш пишного і вишуканого вигляду.

РОЗДІЛ ІІІ Конструкторський
3.1. Конструкторська характеристика костюма
Конструкторська характеристика жакету
Назва виробу – жакет.
Стиль: романтичний, силует – приталений, тканина : костюмна – шкільна.
Вікову група, повнота: молодого віку, 1,2 повноти.
Покрой рукава: рукав вшивний
Комір: ліхтарик короткий підчіпний з гострими кеглями.
Застібка гудзиків
Деталі рельєфні на переді і спині, пояс.
Низ у вигляді фігурної лінії. Довжина 60 см.
Конструкторська характеристика спідниці
Назва виробу – спідниця
Спідниця прямого силуету, романтичний стиль. Тканина костюма ….
Оформленні ліній талії: обшивка по лінії талії.
Застібка: замок у боковому шві.
Деталі: рельєфні.
3.2. Основні виміри і прибавки
№ п/п | Умовне позначення | Назва виміру | Знач. силі, см. | Приб.
см | Сума, см
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
1. | 1 Ом | Обхвати шиї | 36,0
6г1 | Обхвати грудей І | 86,0
Ог2 | Обхвати грудей II | 92,0 | 6,0 | 98,0
От | Обхвати талії | 70,0 | 6,0 | 76,0
Ост | Обхвати стегон | 98,0 | 2,0 | 100,0
Дт-ст | Довжина талії стегна | 18,0
дст | Довжина спинки | 41,5
Вг | Довж. до л. грудей | 26,0
Дпт | Довж переду до талії | 43,0
Сер.с. | Д. середини спинки | 37,0
Шс | 34,0
Сер.п. | Д. середини переду | 35,0
Шп | Ширина переду | 36,0
Ц2 | Відстань між Ц2 | .18,0
Впл ксс | Висота плеча коса | 42,5
Впл. Ц2 | Висота плеча до Ц2 | 26,0
Дпл | Довжина плеча | 12,0
Вб | Висота бочка | 16,0
Опл | Обхват плеча | 26,0 | 6,0 | 32,0
Д рук | Довжина руки | 61,0
Окап. | Обхват зап'ястка | 20,0 | 2,0 | 22,0
Д. вир. | Довжина виробу тал. | 65,0
№ п/п | Умовне позначення | Назва виміру | Знач. силі, см. | Приб.
см | Сума, см
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
В сид. | Висота сидіння | 24,0
0 ноги | Обхват ноги вгорі | 52,0 | 2,0 | 54,0
Д кол. | Довжина до коліна | 50,0
3.3. Послідовність креслення конструкції
№ п/п | Послідовність побудови конструкції відрізка | Розрахункова формула | Числове значення
1 | 2 | 3 | 4
Спинка
Л. стегна СС1 | СС1=Ост+Пс=98+2
2 2 | 50,0
Л. талії ТТ1 | СТ=18-16,0 | 16,0
Л. грудей ТГ, ГГ1 | ТГ= Вб
Горловина спинки АТ, АР, ТР | ТА= сер.сп.; АР=1/6 Ом
ТР = ДСТ | 37,0 6,5;
Л. плеча РП | РП = Дпл
ТП = Дпл кос = П | 41,5
12,0 42,5
Ширина спинки ГГ4 | ГГ4 = ј (ОГ2+ПГ) | 24,5
Пройма спинки | Па 1б1Г4; Г2б1=2,5 | 2,5
Талієва виточка | Середина виточка Ц2/2 | 9,0
Л. стегна СС3 | СС3 = (Ост + Пс)*1/4 | 25,0
Перед
Середина переда Т1Я | Т1Я= сер. пер. | 35,0
Л. горловини ЯР1 | ЯР1 = 1/6 Ом +0,5
ТР1=Дпт | 6,5
43
Центр грудей Ц2 | Ц2:2 Р1Ц2=3Г | 9,0 26,0
№ п/п | Послідовність побудови конструкції відрізка | Розрахункова формула | Числове значення
1 | 2 | 3 | 4
Л. плеча РП11 | Р1П1=4,0 см | 4,0
Нагрудна ПІЦ2П2 | П1 Ц2 = Ц2П2 дуга Ѕ (ОГ2-ОГ1) | 3,0
Л. плеча РПП+П2П3 | Д пл. | 12,0
Нахил плеча | Д пл.
Д пл. Ц2 | Дуга =П3 | 12,0
26,0
Ширина переду | Ш пер:2=а2 | 18,0
Л. пройми | П3а2б2Г5; Г3б | 1,5
Талієва виточка | Глибина 1,0+1,0
Середина виточки Ц2:2 | 2,0
9,0
Л. стегна С4С1 | С4С1=1/4 (О ст. +П ст.) | 25,0
Л. талії Т1Т3 | ТТ2+Т3Т1=1/2 (О ст. +П ст.) | 38,0
Л. бокового зрізу | Г4Т2С3, Г5Т3С4
Рукав
Середина рукава ОН | ОН=Д рук | 61,0
Висота окату ОР2 | ОР2=Впр-К, К=2,5 | 16,0
Ширина рук | Р3Р4=Опл+Ппл | 32,0
Окат Р3ОР4 | А1=п1О1/2;
А2=п3О2/2+1,0
Низ рукава | НН2=Окап+Пзап | 22,0
Послідовність креслення конструкції поясного виробу
№ п/п | Послідовність побудови конструкції відрізка | Розрахункова формула | Числове значення
Довжина спідниці | ТН=Дспід. | 65,0
Ширина спідниці | ТТ1=НН1=Ост:2 | 49,0
Л. бокового шва | ТТ1:2=ТТ1 | 24,6
Л. стегна | ТС-Дт-с | 18,0
Виточки:
Передня, задня
Глибина виточки | 1/2Ц2;дов. 6-8
Ѕ Ц2-0,5; дов. 10-12
Е=Ост-От; Ѕ Е
2 пер 0,2 Е
зад. 0,3 Е |
3,0-5,0
2,0-2,0
2,5-3,0
Бокові зрізи | С2Н2
3.4. Первинне креслення
3.4. Первинне креслення
3.5. Моделювання
3.5. Моделювання
Специфіка деталей плечового виробу: |
Кількість деталей | Кількість
лекал
Середня пілочка | 2 | 1
Бокова частина | 2 | 1
Середня частина спинки | 2 | 1
Бокова частина спинки | 2 | 1
Рукав | 2 | 1
Комір | 2 | 1
Підборт | 2 | 1
Специфіка деталей поясного виробу: |
Кількість деталей | Кількість
лекал
Середня деталь переду | 2 | 1
Бокова частина переду | 2 | 1
Кокетка переду | 2 | 1
Кокетка заду | 2 | 1
Обшивка | 2 | 1
3.6. Розкладка лекал
3.6. Розкладка лекал
РОЗДІЛ ІV
Технологічний
Технічна послідовність виконання роботи у матеріалі
Жакет
Розкладка на тканині деталей конструкції.
Розкрій.
Зметування основних деталей.
Примірка і корегування після примірки.
Виготовлення дрібних деталей.
Монтаж основних деталей та обробка зрізів.
Обробка горловини
Вигладжування рукавів, приметування, вшивання.
Обробка застібки.
Обробка низу.
Оздоблення роботи.
Кінцева ВТО.
Спідниця
Розкладка на тканині деталей конструкції.
Розкрій.
Зметування основних деталей.
Примірка і корегування після примірки.
Виготовлення дрібних деталей.
Монтаж основних деталей та обробка зрізів.
Вигладжування рукавів, приметування, вшивання.
Обробка задньої частини спідниці
Обробка передньої частини спідниці
Обробка застібки.
Обробка низу.
Оздоблення роботи.
Кінцева ВТО.
4.2.Обладнання та пристрої:
- універсальна швейна машинка SINGER
- спеціальна машинка : петельна SANDEEP
- пристрій для набивання кнопок
2.3 Вибір матеріалу
Назва матеріалу | Кількість шин., м | Зразок | Ціна, грн.
Тканина костюмна (шкільна) | 2,0 (шир. 1,5 м) | 48,00
Нитки | 400 | 4,80
Ґудзики | 3 шт. | 3,00
Замок | 1 шт. 25 см. | 0,75
Органза червона | 60 см | 8,40
Органза | 40 см | 5,60
Креп сатин | 40 см | 4,40
Муліне | 3 шт. | 2,00
Загальна вартість матеріалу: | 73,95
РОЗДІЛ V
Економічний розділ
№ моделі
Назва швейного виробу | Собівартість | Оцінюван-ня | Орієнтов-на ціна
Вартість матеріалу і фурнітури | Вартість затрат по пошиттю | Прибуток
Жакети | 31,20+2,00+2,40=35,60 | 50 грн. | 30,00 | 115,60
Спідниця | 16,80+2,40+19,15=38,35 | 55 грн. | 30,00 | 123,35
Вартість костюма становить | 238,95
Висновки
Моделювання костюма - це мистецтво. Цей висновок став переконливим ще в першій половині XX століття, коли провідні європейські Доми моди представили на розсуд вибагливої публіки колекції, позначені насамперед художньо-естетичною думкою. Це був знаменитий початок тріумфального шляху моди як унікальної творчої царини, яка невдовзі впевнено поєднала, підкорила власним завдання здобутки і можливості багатьох мистецтв і технологічних галузей. Отже, велику роль в розвитку і формуванні різних видів одягу, взуття, аксесуарів відіграє мода. Що таке мода? Як вона утворюється?
Слово „мода" походить від французького mode, що в свою чергу походить від латинського modus, що означає міра, образ, спосіб. Є різні визначення поняття „мода". За В. Далем, мода - це тимчасовий мінливий каприз в життєвому побуті і суспільстві, в покрої одягу.
Можна зустріти і таке визначення: мода - це те, що має певний час найбільше розповсюдження, користується найбільшою популярністю і визнанням більшості.
Костюм змінювався, розвивався, правда, інколи дуже повільно. Зміни в костюмі співзвучні з загальним розвитком суспільства, появою нових тканин, покращенням виробництва. З розвитком міжнародних відносин, посиленням і торгового обміну люди почали обмінюватись і манерою одягатися.
Історики культури дотримуються думки, що мода народилась все таки лише в XII - XII ст., коли в костюмі почали появлятись елементи, використання яких неможливо пояснити необхідністю чи розвитком естетичного смаку: наприклад капелюхи висотою в метр, шлейфи довжиною в сажень, надзвичайно вузькі чоловічі панталони, в яких не можливо було сісти, чи загнуті носки туфель, які приходилося підв'язувати до ноги шнурками.
Деякі спеціалісти вважають, що народження моди важко пов'язати з яким не будь визначеним періодом чи подією. Можливо, воно так же невизначене, як і її кінець.
ДОДАТКИ
Категория: Культура | Добавил: DoceNt (02.12.2015)
Просмотров: 430 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: