Пятница, 26.04.2024, 19:24
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Краєзнавство

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Образ Берегині в українському народному мистецтві
Образ Берегині в українському народному мистецтві

Міф – без гасовий, він долає рамки зовнішнього об’єктивного світу, відкриваючи ідеальний світ.
Хто знає, звідки і коли прийшла до нас Берегиня, яке значення цього слова?
До неї зверталися в найтяжчі години миттєвих негараздів, бо вона здавна оберігала наш народ, його традиції і культуру.
Минали віки, змінювались боги.. Але пам’ять про Берегиню непідвладна часові. Вона є невмирущою, як невмируща та божественна енергія, що несе її кожна жінка. У когось вона є сильнішою, у когось вона ледь жевріє, бо її пригасила буденність. Але, коли ми усвідомлюємо своє призначення на землі, то невмируща іскра стає світлом, яка наповняє життя жінки глибоким змістом
Жінка в Трипіллі опікувалась родиною, намагаючись полегшити і прикрасити своє життя, та життя своїх близьких. Про це свідчать різні речі тих часів: обереги-символи, які донедавна можна було бачити в кожній селянській хаті.
Серед трипільських поселень відомі знаходження жіночих статуеток. Більшість із них мають своє культове призначення.
Зображення чотирирукої, навіть шестирукої Берегині можна побачити на деяких археологічних знахідках із бронзи.
До речі, слово “берегиня” – теж дійшло до нас із найдавніших часів і означає воно: берег, земля, порятунок. Оскільки ранні землероби селилися на берегах річок, то вода – завжди не передбачувана стихія, а берег – порятунок, матінка – земля. Напевно, тому нарекли ніша предки з найдавніших богинь – Берегинею.
З різних джерел відомі її назви: Жива, Дана, Лада, Леля, Діва, Літня Баба, Ропсаниці, Рів ванна, Мокша. Після прийняття християнства культу Берегині перейняла Богоматір – Оранта, яка завжди була в пошані по всій Україні.
Отже, Оранта – це матір, що молиться за спасіння людей і наш народ уже 1000 років.
Мистецькі твори древньої, а подеколи новітньої України мають перш за все не зовнішню, а внутрішню мистецьку вартість – думку, закладену в них творцем: світогляд – (один із найбільших наших богів, що мав чотири обличчя) – дивиться воднораз вусібіч світу, в глибину і давнину; козак Мамай (символ етнопрородження нашого народу) – незворушню і зосереджено творить свою місію на Землі; у просторі і часі Богиня – Берегиня (Оранта, Покрова) – мислення як початок всесвіту.

ТВОРЧИЙ ПОШУК ТА ВИБІР ТЕМИ

Досліджуючи тематичні розписи Берегинь у вишивці, писанковому розписі, монументальному та станковому живописі – свій задум я вирішила втілити на полотні, в техніці олійного живопису.
Темою моєї дипломної роботи є триптих: “Минуле. Сучасне. Майбутнє...”. В сюжетах цих композицій лежать образи трьох Богинь-Берегинь, в різних періодах часу. Всі три частини дають можливість краще втілити задум та ідеї творів в реальність.
В першій боковій частині зображення Берегиня Трипілля. Як нам відомо, вся матеріальна культура відповідних суспільств просягнута жінкою символікою, що певною мірою стосується Трипілля. Образ жінки – родительки створював навколо себе широке асоціативне поле і був пов’язаний з уявленнями про відтворювання поколінь людей – родичів та взагалі усього живого – природи, рослин, священної худоби. Тому він стає першим в усій системі релігійно-міфологічних уявлень Трипілля. Жінка-прародителька представлена глиняними образами повнотілих зрілих жінок, що народжують. На животі Берегині був зображений ромб, розділений начетверо з крапками (зернами всередині) – символ засіяного поля. Також на багатьох трипільських статуетках зображені вертикальні, прямі, зигзагоподібні та хвилясті лінії, які пов’язуються із знаками дощових струменів та розпущеним волоссям жінок – виконавиць обрядових танків. Судячи за етнографічними даними та статуетками неоенелітичної доби, танці виконували здебільшого оголені простоволосі жінки. Тому жінка такого вигляду (чи просто з розпущеним волоссям) символізувала єднання сили землі та бога, який надсилає дощ, що повсюду виступав у вигляді Дракона-змія.
Трипільська релігійна культура поєднує сучасн і майбутнє нашого народу. Бо найдавніші міфи – це сукупність священних спогадів наших пращурів.
Головну увагу в центральній композиції привертає обличчя сучасної Берегині, яке випромінює ту силу жінки-богині, в міфологічних та християнських віруваннях.
Як уже писалося у вступі, серед слов’янських Берегинь нам відомі: Лада, Леля, Рожа ниці, Мокша, Де метра, славнозвісна Оранта і княгиня Ольга. Ці міфологічні богині залишаються для нас “тінями забутих предків”, які колись були в пошані, але залишилися в пам’яті історії, фольклористиці, міфології.
За 1000 років до прийняття християнства, наш народ виплекав дивогідну віру, де було місце найрізноманітнішим божествам. Зводячи у своєму пантеоні фігуру Мокші, князь Володимир мав на меті передати їй все своє духовне опікунство, яке належало досі Богиням-Берегиням.
Після прийняття християнства на Київській Русі, образ Берегині перейняла Богоматір Марія – Оранта. Її образ зустрічається в храмі св. Софії в Києві. Там же, знаходиться образ рівно апостольської княгині Ольги, яка під час правління верталася думками на землю, що кожен народ мав свого кумира, і в разі потреби міг скинути його та обрати собі нового. Княгині Ольга вела до того, щоб Київська Русь прийняла християнство і могла передбачити події в минулому.
Що стосується образу майбутньої Берегині, то в ньому міститься таємнича сила жінки, яка розкриється з часом. Перед нами стоїть жінка без імені, яка задумалась на своїм майбутнім життям та долею людей, які свторять новий стиль, новий загадковий час. Ці люди продовжать християнську віру, зберігаючи корені минулого і сучасного часу, в творчості українських художників. Цей факт говорить про те, що людство просувається вперед, не стоїть на місці, і, вдосконалюючись, створює нові образи. Любий рух – це життя, розвиток, шлях до досконалості.
В процесі роботи над композиціями дипломної роботи використовується стилізації фігур. Всі дві постаті гармонійно поєднуються між собою колірною гамою та центральною постаттю, яка на тон темніша.
Також графіка, орнаменти створюють своєрідний композиційний центр.
Для підкреслення динамічності фігур, застосовуються круговерті ліній різної товщини. Пластичність трипільських мотивів дає можливість надати більшого декору і краси композиції. Вони легко піддаються стилізації, особливо фактурою, надаючи автору якомога краще втілити задум.
Голівки трьох Богинь обрамлені ореолами – (німбами), як символічне трактування Берегинь. Вони ніби випромінюють дух міфології, ауру жінок-Берегинь, які колись і до сих пір надихають художників у мистецтві. Адже, художній твір приваблює нас своєю непередбачуваністю, вічно хвилюючого дихання, божественного трепету, що віє крізь нагромадження ліній... кольорових плям, об’єктів, ритмів...
Для роботи підібрана палітра від жовтих до охристо-коричневих кольорів. У графічних елементах домінує золотистий відтінок і білі нюанси. Білий – символ чистоти. Охра, жовтий – символи сонця і тепла. Коричневий – земля, яка асоціюється із плодючістю.
Отже, Берегині несуть в світи суть і створення, суть захисту, а через це – вічне оновлення і гармонію життя.

ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

Для виконання роботи в матеріалі, обрано техніку олійного живопису на полотні. Поетапне виконання відбувається так:
виконання підготовчих картонів;
натягування полотна на підрамники;
ґрунтування полотна і підготовка його до роботи;
перенесення ескізу з картону на підготовлену основу;
нанесення фарби на площину.
Для виконання роботи використані такі матеріали:
лляне полотно середньої зернистості;
олійні фарби;
акрил, желатин (ґрунтовка);
шпаклівка ALBA;
клей ПВА;
скипидар;
уайт-спіріт;
оліфа;
кртони;
підрамники;
рамки;
пензлики №22, №4, №122, №142, №15;
мастихін.
Перед початком роботи на полотні роблять підготовчі картони для переписання ескізів в такій послідовності:
а) беремо картони розміром 8084;
б) виконаємо графічний рисунок на заздалегідь приготовленій композиції. Після підготовчих картонів вирізаємо полотно значно більших розмірів і натягуємо на підрамник, забиваючи степлором. Перед роботою олійними фарбами, ґрунтуємо полотно густим желатином (бажано 3-4 рази). Далі, тонкий шар акрилу з тим же желатином. Після того, як полотно добре висохне, на нього кладуть картони, поставивши під кожну окремо чорну кальку і закріплюють.
На підготовленій до роботи основі, починають виконання графічного рисунку.
Коли рисунок переведений на полотно, і впевнившись з правильності його виконання, можна приступати до завершення в кольорах пензликами №22, №4, №122, №142, №15.
Після цього роботу покриваю повністю фарбою обраного відтінку з плавними переходами кольорів, пензликами №14, №15. для менших деталей – прописки, використовують пензлики менших розмірів.
Орнаменти, які розміщені на стилізованих фігурах, повинні лише підкреслити сутність образу, існування тієї чи іншої доби. Кольори і потрібні відтінки розкладено на палітрі.
Фігури та графічні елементи наносимо послідовно. Що стосується фактури, то вони заповнюють вільний простір, як доповнення техніки.
Готові роботи вставляють в рамочки та закріплюють цвяхами. Зворотну сторону закривають звичайним картоном і закріплюють всі щілини полосками паперу.
Дана дипломна робота може бути виставкового характеру або ж доповненням до інтер’єру будь-якої громадської споруди.

ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

Таблиця №1
Калькуляція собівартості
“Минуле. Сучасне. Майбутнє...”
назва виробу
№ | Статті витрат | Нарахування % | Сума (грн.)
1. | Сировина і матеріали | 333,15
2. | Електроенергія і паливо––
3. | Авторська винагорода (гонорар) | 1000
4. | Відрахування (в т.ч.) | 37 | 277,50–
пенсійний фонд | 32 | 240,00–
фонд зайнятості | 2,1 | 55–
соціальне страхування | 2,9 | 82
5. | Інші витрати–
цехові | 20 | 150–
загально-виробничі–
комерційні
6. | Повна собівартість | 2167,65

Таблиця №2
Розрахунок витрат матеріалу
№ | Назва матеріалу | Одиниці виміру | Ціна о.в. | Витрати матеріалу на виріб | Сума (грн.)
Полотно
Олійні фарби
Шпаклівка
Клей ПВА
Оліфа
Скипидар
Уайт-спіріт
Желатин
Акрил
Пензлики
Мастихін
Картон
Калька
Рамки
Підрамники
Позолота
Лак
Скобки до степлера
Всього

Таблиця №3
Розрахунок авторської винагороди
№ | Етапи створення твору | № | Сума (грн.)
1. | Фор ескіз і художня концепція
2. | Ескіз. Проект
3. | Картон. Малий картон, калька, шаблон, проект, робоче креслення
4. | Підбір палітри
5. | Виконання твору в матеріалі (хід виконання)––––
Всього
Примітка: розрахунок авторської винагороди зроблено відповідно до положень та рекомендацій, розроблено на підставі норм законодавства України з авторського права, положення про міністерство культури і мистецтв України, статуту Спілки художників України.
Категория: Краєзнавство | Добавил: Aspirant (30.06.2015)
Просмотров: 890 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: