Воскресенье, 19.05.2024, 04:03
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Історія України

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:Коломия – історія міста
Коломия – одне з найдавніших, найпривабливіших міст Західної України, яке змогло зберегти і пронести крізь віки свою самобутню культуру, увібрати в себе найкращі риси культур інших народів, які, в силу різних історичних обставин, проживали на його території.
Археологічні дослідження, які проводились на території міста і його околиць, засвідчили проживання тут людей ще в ІV-ІІІ тисячолітті до нашої ери. З історичних джерел відомо, що в цьому регіоні проживало слов’янське плем’я – білі хорвати, які в 922 році князем Володимиром Святославовичем були приєднані до Київської русі. В період ранньозалізного віку на території Коломиї виникло слов’янське поселення – городище.

Коломийське слов'янське городище розташовувалося на лівому березі Прута. Bono було обнесене з півночі і сходу дерев'яним часто-колом, а із заходу його захищала ріка Прут. Городище могло бути одним із 148 городищ-градів, які, на думку географа Баварського, містилися на прикарпатській території. Саме про такі слов'янські міста-гради писав ще в 1848 р. відомий чеський вчений І. Шафарик у своїй праці "Слов'янські древності".7 Можливо, тут, на первісному коломийському городищі, владарював один із племінних вождів, з середовища яких могли вийти відомі галицькі бояри типу Доброслава часів Данила Галицького.
Із старовинного городища виріс град-місто Коломия. Цьому, на-самперед, сприяли певні економічні умови. По-перше, городище знаходилося на зручному торговельному шляху, який з’єднував цей край з північними провінціями Римської імперії — Дакією на півночі і на сході з племінними союзами уличів, білих хорватів, тиверців. По-друге, коломийське городище знаходилося в центрі солеварного виробництва. Поступово, завдяки розвитку ремесла, торгівлі, а особ-ливо перевозу із Гуцульщини солі на Поділля і Наддніпрянщину, це поселення-городище ранніх слов'ян дало початок ембріону, з якого виріс в IX —XII століттях град, що отримав назву Коломия.
Як невідомо, коли виник Коломийський замок, так і невідомо, коли він занепав, втратив своє оборонне значення. А тому його поча-ток, основні віхи історії стали таємницею для нашого часу..
Лише Деякі фрагментарні історичні звістки дають можливість уявити, хоч приблизно, загальний вигляд Коломийського середньовічного замку. Можливо, його початок — у XII —XIII ст.
Як розбудовувався Коломийський замок з початку його виник-нення, важко визначити через брак джерел. Правдоподібно, він був на той час дерев'яним, як більшість замків на Прикарпатті. Також, невідомо, чи існував замок в час найбільших нападів татарських орд в кінці XV ст., коли вони спалили і знищили багато населених пунктів на Коломийщині.
Внаслідок постійних татарських нападів на Покуття та ЇЇ столи-цю Коломию па початку XVII століття місцевий замок було значно фортифіковано, більш потужними стали захисні вали, поновлено частоколи, зміцнено башти і брами.
Вперше більш детальний опис Коломийського замку був даний в люстрації Коломийського староства за 1627 рік. Тут іде мова про всю фортифікаційну споруду, оборонні вали, частокіл і башти, роз-ташування кімнат тощо. Подаємо цей опис повністю за даними люстрації: "Замок Коломийський із трьох сторін окопаний валом, на якому із трьох сторін є частокіл, а з четвертої від костьола також — частокіл. В замку малих дві башти і брама засувна. В одній брамі є замкова фіртка до води. Також є кімнатка з кімнатними сінями, в яких двоє вікон з оболонками. Це помешкання з ніччю для підстарости".
Такий стан Коломийського замку зберігався до 60-х років XVII ст. В 1664 р. старостою в Коломиї став Андрій Потоцький. Він провів реконструкцію замку, перебудував його з дерев'яного на му-рований. ІЗ такому вигляді він знаходився до 70-х років XVIII століття.
Після захоплення Галичини Австрією 1772 р. замок остаточно втратив своє оборонне значення, і уряд зніс його в 1778 р. Мури і башти були розібрані, каміння було використано для будови міських будинків, залишилися тільки сліди валів. Руїни колишнього Коло-мийського замку стояли до кінця 60-х років XIX ст. В 1871 р. на фундаментах замку збудовано будинок колишньої гімназії
Згадка про цей замок збереглася" в місцевій топоніміці — цю вулицю здавна називали Замковою. Про середньовічну фор-тифікацію міста нагадує і назва вулиці "Валова", де колись проходи-ли середньовічні оборонні вали.
Коломия славилася своєю торгівлею з найдавніших часів. Знахідки римських монет па території міста свідчать про товарно-грошовий обмін місцевих жителів з провінціями Римської імперії на Балканах. В часи племінних союзів, княжої доби солеторгівці переїжджали через град і торгували, обмінювались товарами. Це був один із найбільших торгових центрів не лише на Покутті, але по всій, тогочасній території України-Руси.
Місто Коломия здавна було важливим торговельним центром. Таким воно залишалося і в XIX — на початку XX століття. На внутрішньому ринку торги відбувалися кожного понеділка і п'ятниці. ^Торгували як коломияни, так і жителі довколишніх сіл.
Як відомо, основні прибутки гуцули одержували від виробниц-тва вовняних товарів, бринзи, дрібного дерев'яного начиння. Особливо розвивалася експортна торгівля.
У Коломиї основні торги промисловими товарами відбувалися на міському ринку, а худобою — на торговиці, яка знаходилася над Прутом. На ринку налічувалося 237 крамниць. Крім того тут була І книгарня, 4 антикварні, 1 цукерня. Торгували тут також бакалійними і мануфактурними товарами.
Значно сприяло піднесенню промислового виробництва та торгівлі будівництво залізниці Львів —Чернівці зі станцією в Коло-миї. 1 вересня 1866 року через місто пройшов перший поїзд. Цю подію урочисто вітали всі коломияни.

Друга половина XIX, початок ХХ ст. стали періодом формування теперішнього архітектурного обличчя міста. Саме в цей час були збудовані найкращі архітектурні споруди. Серед них: Ратуша та магістрат (1877), староство (1860) - тепер медоб'єднання, український Народний дім (1902)- тепер музей ім. Й.Кобринського, щаднича каса (1892) - тепер Народний дім, повітова рада (1890) - тепер музей історії м. Коломиї, окружна фінансова дирекція (1897) - тепер ЗОШ № 9, гімназія (1875) - тепер ЗОШ № 1 ім. В.Стефаника, школа сестер - урсулянок (1899) - тепер гімназія ім. М.Грушевського, костел отців-єзуїтів (1897) - тепер римо-католицький парафіяльний костел, церква святого архістратига Михаїла (1897-1898), Залізничний двірець (1866) - тепер залізничний вокзал, кав'ярня "Центральна" (1896) - тепер ресторан "Карпати", готель "Галіція" (1870) - тепер ТзОВ гастроном "Коломиянка" та багато інших споруд.
Категория: Історія України | Добавил: DoceNt (11.09.2016)
Просмотров: 393 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: