Пятница, 19.04.2024, 10:42
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Історія України

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Економічне становище жінок: проблеми та шляхи розв'язання (90-ті роки ХХ століття)
Економічне становище жінок: проблеми та шляхи розв'язання (90-ті роки ХХ століття)
Стаття присвячена проблемам становища жінок на ринку праці в Україні в 90-х роках ХХ століття та пошукам шляхів подолання їхньої економічної дискримінації, підвищенню конкурентоспроможності жінок в умовах ринкової трансформації.
This article deals with the problems of the situation of women on the Ukrainian labor market in the 90s of the XXth century and search for the ways of overcoming their economical discrimination, increasing the level of competitiveness of women in conditions of market transformation.Місце жінки на ринку праці - одна з найболючіших проблем, з якими зіткнулися українські жінки в період розбудови українського суспільства.
І саме цій проблемі та шляхам її вирішення була присвячена Національна тристороння конференція (1998) [1]. У матеріали, опубліковані за підсумками обговорень, були включені статті українських урядовців, вчених, фахівців і міжнародних експертів, присвячені сучасним проблемам розвитку ринку праці в Україні, відмінностям становища на ньому жінок, пошукам шляхів подолання окремих форм їхньої економічної дискримінації та підвищенню конкурентоспроможності жінок в умовах ринкової трансформації. Економічні проблеми, з якими зіткнулися українські жінки в 90-х роках, досліджували К.В.Шкребтан, Н.В.Гончар [2], розподіл жінок за професійними групами та за статусом зайнятості досліджували Ю.М.Невмержинський, Н.П.П'яткіна [3]. Автор цієї статті ставить своєю метою з власної точки зору проаналізувати державну політику України щодо використання жіночої праці в сучасну епоху.
Рівність чоловіків і жінок на ринку праці є одним з найважливіших проявів рівноправності, що передбачає рівні права та умови праці, рівну її оплату, однакові можливості кар'єрного просування тощо.
У 1999 р. Україна підписала Європейську соціальну хартію, прийняту 18 жовтня 1961 року у Турині. Даний документ створювався як аналог Конвенції з прав людини у соціальній сфері. Його метою було забезпечення ефективного здійснення основних соціальних прав. У 1996 р. Комітет Міністрів Ради Європи прийняв нову редакцію Європейської соціальної хартії [4]. Вимог її дотримується і Україна. Серед багатьох положень вагоме місце займає стаття 20 (частина ІІ), в якій зазначається, що "з метою забезпечення ефективного здійснення права на рівні можливості та рівне ставлення при вирішенні питань щодо працевлаштування та професії без дискримінації за ознакою статі Сторони зобов'язуються визнати це право і вживати відповідних заходів для забезпечення його застосування або для сприяння його застосуванню у таких галузях:
а) працевлаштування, захист від звільнення;
б) професійна орієнтація, підготовка, перепідготовка, перекваліфікація;
в) умови працевлаштування і праці, включаючи винагороду;
г) професійний ріст, включаючи просування по службі" [5].
Співзвучним Європейській соціальній хартії є Кодекс законів про працю України, який включає окремий розділ (глава ХІІ) про працю жінок [6]. Статті цієї глави розглядають такі положення: роботи, на яких забороняється застосування праці жінок; обмеження праці жінок на роботах у нічний час; обслуговування матері на підприємствах, в організаціях; заборона залучення вагітних жінок та жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, понаднормових робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження та ін.
Поряд з Кодексом законів про працю продовжує зберігати чинність Постанова Ради Міністрів СРСР "Про додаткові заходи з покращення умов праці жінок, зайнятих у народному господарстві" від 25 квітня 1978 р. [7]. Існують Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок [8], та Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками [9].
У 1994 р. було видано розпорядження Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо поліпшення умов праці жінок" [10], а в 1996 році Уряд України прийняв Постанову "Про програму вивільнення жінок з виробництв, пов'язаних з важкою працею та шкідливими умовами, а також обмеження використання їх праці у нічний час на 1996-1998 рр." [11]. У 1999 році Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Міжнародної організації праці про рівне ставлення і рівні можливості для трудящих чоловіків і жінок [12].
Але трудове законодавство досить часто допускає лише формальний прояв рівних прав, демонструючи на практиці нижчу заробітну плату жінок (головна причина - робота в низькооп- лачуваній сфері), хоч вони і складають більше 50% на ринку праці.
Взагалі, будь-яка державна політика у відношенні жінок може складатися з таких компонентів:
компенсація їх об'єктивно складного становища на ринку праці (з урахуванням величезної важливості для суспільства інших функцій, виконуваних жінкою за межами цього ринку, насамперед турботу про дітей і забезпечення нормальної ситуації в родині, що дозволятиме чоловікові трудитися з повною віддачею);
боротьба з дискримінацією жінок;
заходи для підвищення їхньої об' єктивної конкурентоспроможності на ринку праці.
Внесок українських жіночих організацій у вирішення проблем стосовно зайнятості жінок досить вагомий. Зокрема, організація "Жінки України" отримала грант від Всесвітнього банку для створення робочих місць для жінок. Також багато жіночих організацій у своїх програмних документах декларують надання жінкам соціально-психологічної і матеріальної підтримки. Активістки організацій надають інформаційну підтримку жінкам щодо обізнаності з власними юридичними правами, вони проводять інформаційні заходи правового характеру (прикладом є робота Асоціації сприяння жіночому підприємництву у Вінницькій області). На Першому Всеукраїнському Конгресі жінок на виступі у секції "Жінка і економіка. Права працюючих жінок" було наведено такі цифри: серед вивільнених з галузі економіки - 55% жінок; серед випускників навчальних закладів, які не отримали направлення на роботу, - 70% становлять жінки [13].
Велике значення має утворення різноманітних жіночих клубів, організацій, які б реально допомагали жінкам пристосовуватися до нових умов, вчили жінок шукати роботу, а спеціальні консультанти допомагали жінкам переорієнтовуватися в сучасних умовах, надавали їм психологічну впевненість у собі. Потрібні, мабуть, спеціалізовані програми, які враховували б не тільки загальні особливості жіночої психології та поведінки на ринку праці, але й конкретний соціально-психологічний тип жінок та їх установку відносно праці.
На початку 2000 р. в Україні вступила в дію нова програма "Сприяння розвитку жіночого підприємництва", яка втілюється Українським соціолого-освітнім жіночим центром, Шведською консалтинговою компанією "Sprangbradan", а також Міжнародним Інститутом "Жінка й управління" (Росія) за фінансової підтримки
Фонду TACIS, Шведської Агенції з Міжнародного Розвитку (SIDA) та програми "Гендер у розвитку" ПРООН.
Головною метою проекту є посилення ролі жінок на українському ринку праці, особливо в сфері приватного підприємництва; привернення уваги суспільства до вкладу жінок в його розвиток; підтримка жінок-підприємниць, зокрема, жінок-власників малого бізнесу, жінок, які працюють у великих компаніях; допомога українським жінкам в набутті якомога більше контактів в європейських країнах.
В рамках програми планується створення в Києві центру, де безробітні жінки змогли б знайти підтримку своїм ідеям щодо розвитку майбутнього бізнесу, а жінки - діючі підприємниці - отримували б постійні консультації фахівців, а також могли б створити свої мережі для спілкування й обліку досвідом.
Планується проведення низки семінарів- практикумів для жінок-підприємниць фахівцями зі Швеції та Росії за темами: "Жіночі ідеї та торговий ярмарок", "Психологія власника бізнесу", "Бізнес АБВ" - керування компанією крок за
Література
Сучасні проблеми жінок на ринку праці та шляхи їх вирішення: Збірник наукових статей. - К.: АТ "Видавництво "Столиця", 1998. - 307 с.
Шкребтан К.В., Гончар Н.В. Праця жінок двадцять першого століття: Політичні, економічні і соціальні проблеми // Жінка в Україні: Міжвідомчий науковий збірник / За ред. А.І.Комарової, І.Є.Голубєвої,
П.Пустовойтенка, С.Р.Станік, Н.І.Карпачової та ін. - Т. 23. - К., 2001. - С. 353-358.
Невмержинський Ю.М., П'яткіна Н.П. Місце жінки в суспільному та економічному житті // Там само. -
296-321.
Права людини: міжнародні договори Організації Об'єднаних Націй та Ради Європи / Упоряд.
Павлик, В.Тесленко. - К.: Факт, 2001. - 152 с.
Там само. - С. 114-115.
Стичинський Б.С., Зуб І.В., Ротань В.Г. Науково- практичний коментар до законодавства України про працю. - К.: А.С.К., 2001. - С. 736-757.
Там само. - С. 737.
Наказ Міністерства охорони здоров'я України "Про затвердження Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок" від 29 грудня 1993 року № 256 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 1999. - № 12. -
327-347.
кроком", "Керуй своєю фірмою", "Техніка біз- нес-переговорів", "База рішень - як приймати "правильні" бізнес-рішення", "Практичний маркетинг".
Програма втілюється експертами та консультантами зі Швеції, Росії та України і передбачає поїздки груп жінок, які продемонструють найкращі результати протягом семінарів, до Швеції.
Отже, важливими етапами роботи по покращенню становища жінок в галузі праці можна назвати наступні: створення нових та покращення роботи діючих курсів підвищення кваліфікації, шкіл жіночого лідерства, юридичних консультацій, кредитних спілок, центрів "Жінка для жінки" та по роботі з жінками.
Тому державна політика щодо жінок буде більш ефективною, якщо вона сприятиме ефективнішому використанню жінками правової системи для захисту власних прав, зокрема в економічній сфері: підвищенню конкурентоспроможності жінок на ринку праці, успішній адаптації жінок до нових економічних умов; розширенню участі жінок у прийнятті економічних рішень на всіх рівнях владних структур.
Наказ Міністерства охорони здоров'я України "Про затвердження граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками" від 10 грудня 1993 року № 241 // Там само. - 1997. - № 5. - С. 252-253.
Розпорядження Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо поліпшення мов праці жінок" від 14 квітня 1994 року № 250-р // Урядовий кур'єр. - 1994. - 23 квітня.
Постанова Кабінету Міністрів України "Про програму вивільнення жінок з виробництв, пов'язаних з важкою працею та шкідливими умовами, а також обмеження використання їх праці у нічний час на 1996-1998 рр. від 27 березня 1996 року № 381 // Збірник постанов Уряду України. - 1996. - № 10. - С. 4-5.
Закон України "Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 156 про рівне ставлення і рівні можливості для трудящих чоловіків і жінок" від 22 жовтня 1999 року № 1196-ХІУ // Вісник Верховної Ради України. - 1999. - № 51.
Жінка на порозі ХХІ століття: становище, проблеми, шляхи соціального розвитку // Збірник матеріалів Всеукраїнського Конгресу жінок, Київ, 21-23 травня 1998 року. - К.: НВФ "Студцентр", 1998. - C. 120.
Категория: Історія України | Добавил: DoceNt (12.09.2016)
Просмотров: 481 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: