Пятница, 19.04.2024, 14:20
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Історія

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:Незалежність України
Компартійно-радянський центр виніс у березні 1991 року на Всенародний референдум питання про доцільність дальшого існування СРСР. Голова ж Верховної Ради УРСР Л.Кравчук у цій ситуації запропонував одночасно із загальнодержавним референдумом провести в Україні опитування населення з таким формулюванням: "Чи згодні ви з тим, що Україна має бути у складі Союзу радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет України?". 70 відсотків тих, хто узяв участь в референдумі, відповіли «так» на питання союзного бюлетеня, 90 відсотків відповіли «так» на сформульоване Л.Кравчуком питання. Так, не вступаючи у пряму конфронтацію з союзним центром, парламентарі! України заручилися підтримкою народу для прийнятої ними Декларації про державний суверенітет.

Крах путчу 19 серпня мав далекосяжні політичні наслідки. 24 серпня позачергова сесія Верховної Ради проголосила Акт незалежності України. На підтвердження Акта мав відбутися 1 грудня референдум, суміщений а виборами першого Президента України.

24 серпня Верховна Рада стала діяти як повноправний орган незалежної держави. Було визнано необхідним створити Збройні сили України, прискорити формування Конституційного Суду. Урядові доручалося організувати перехід у власність України підприємств союзного підпорядкування, запровадити в обіг власну грошову одиницю і забезпечити її конвертування. 30 серпня Л.Кравчук підписав Указ президії Верховної Ради про заборону Комуністичної партії на території України. 1 грудня 1991 року відбулися референдум і вибори Президента України. У бюлетень було включено текст Акта, прийнятого Верховною Радою 24 серпня, і питання: «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?». У голосуванні взяли участь 31 мільйон 892 тисячі громадян. Позитивну відповідь дали понад 90 відсотків тих, хто голосував. Президентом України було обрано Леоніда Кравчука, його кандидатуру підтримали 62 відсотки громадян, які взяли участь у голосуванні.

Схвалення Акта проголошення незалежності України величезною більшістю населення республіки створило якісно нову ситуацію в Радянському Союзі.

8 грудня в Біловезькій Пущі було підписано знамениту угоду про створення Співдружності незалежних держав.

1992

Реакція світового співтовариства на результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року була несподівано дружною: протягом грудня незалежність України визнали 68 держав. А в 1992 році до них приєдналося ще 64 держави!

США визнали незалежність України пізніше, ніж найближчі сусіди в Європі. 23 січня 1992 року в МЗС України відбувся обмін нотами про встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.

З 1 січня в Україні були запроваджені купони багаторазового використання. Вони розглядалися як попередники повноцінної національної валюти — гривні. Півроку купони і рублі використовувалися одночасно, потім Україна вийшла з рубльової зони.

Україна виконала зобов'язання, проголошене у Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. На початку травня 1992 року Україну залишив останній військовий ешелон з тактичною ядерною зброєю.

15 січня Президія Верховної Ради видала Указ «Про Державний гімн України». Приймалася музична редакція гімну «Ще не вмерла Україна», автором якої був композитор М.Вербицький. А 28 січня синьо-жовтий прапор був затверджений як Державний прапор України. У лютому парламент затвердив тризуб як малий герб України.

У лютому було засновано Державну думу України як консультативний орган. Однак опозиція парламенту виступила проти, і через дев'ять місяців б ліквідували.

У жовтні Рух організував кампанію протестів проти уряду В.Фокіна і добився його відставки. Після цього Л.Кравчук представив Верховній Раді як Прем'єр-міністра Л.Кучму.

У грудні Завершилося перетворення Народного руху з громадсько-політичного об'єднання на політичну партію.

Надто тісно пов'язане з російською економікою, пародія господарство України змушене було плентатися у фарватері курсу, який прокладався за її межами. Ціни на газ зросли за 1992 рік в 100, а на нафту — в 300 разів!

24 серпня відбулося відродження заснованого в 1615 році, але потім закритого царизмом, першого в Україні вищого навчального закладу — Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА).

1993Рік був надзвичайно складним для нашого народу. Не було вироблено чіткої економічної, фінансової, податкової і цінової політики, яка б стимулювала виробництво. Під гаслами приватизації, комерціалізації йшов процес відвертої спекуляції, розбазарювання національних багатств, збагачення окремих осіб за рахунок пограбування народу. Мало що допомагало, навіть суворі постанови Кабміну про державний контроль за дотриманням всіма суб'єктами підприємницької діяльності граничних розмірів підвищення цін і тарифів, чи, скажімо, часткові грошові компенсації за продукти харчування. Президент Л.Кравчук створив Надзвичайну комісію з питань оперативного управління економікою, яку очолив Л.Кучма. Україна все частіше стала виходити яв ' світові обрії. Було організовано виставку «Україна-Америка-93», відбувся візит Голови Верховної Ради І.Плюща до Ізраїлю, представники уряду виїздили в Ашхабад за газом. Незалежність її визнали 139 країн світу

Суперечки у країні викликала постанова парламенту про продовження експлуатації ЧАЕС, бо протягом року на ній сталося сім аварій. Президент Л. Кравчук оглянув нову форму військовослужбовців, виготовлену за європейськими зразками.

Верховна рада Росії прийняла рішення про визнання Севастополя об'єктом РФ. У зв'язку з цим наш парламент прийняв свою постанову, де цей акт кваліфікувався як агресивний, спрямований на, порушення територіальної цілісності і суверенітету України.

Відбувся з'їзд громадсько-політичного об'єднання «Нова Україна», який висловився за підтримку політики реформ, яку проводить уряд Леоніда Кучми.

1994

Цей рік залишив по собі недобру пам'ять. Дійшли апогею економічні труднощі, поглиблені боротьбою на політичному Олімпі Проте Національний банк майже подолав інфляцію — у липні й рівень став найнижчим за останні три роки. Однак це було результатом не комплексних реформ, а маніпуляцій з фінансами, від яких постраждали передусім ті, хто одержував заробітну плату.

У березні-квітні відбулися вибори до Верховної Ради України. Уперше вони проводилися на багатопартійній основі, але за мажоритарним принципом, який виключав активну роль політичних партій.

Переважна більшість народних депутатів, які балотувалися на новий строк (138 з 188), не були обрані. Багато виборців залишилися вдома, демонструючи недовіру до будь-якої влади. Тому було обрано тільки 338 депутатів з 450. Ще 56 депутатів було дообрано після нових турів виборів, у липні-серпні.

26 червня відбулися вибори Президента України. Два перші місця серед претендентів зайняли у першому турі Л Кравчук і Л.Кучма. Другий тур — 10 липня — дав перевагу Л.Кучмі.

Новий Президент 11 жовтня виступив на сесії Верховної Ради з доповіддю про основні засади економічної та соціальної політики. Проголошена ним стратегія економічних перетворень була в принципі схвалена парламентом Не змінюючи радикально складу Кабінету Міністрів, Л.Кучма залучив нових людей, здатних здійснювати реформи Реформи були розпочаті з основного — лібералізації цін та валютного курсу.

Під час візиту Л. Кучми до Вашингтона були укладені угоди про надання американської допомоги Україні у здійсненні економічних реформ.

У листопаді Л.Кучма видав Указ «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва», де йшлося про приватизацію, оцінку і ринок землі.

1995

Півроку Л.Кучма працював з Віталієм Масолом, якого Верховна Рада затвердила на посаді Прем'єр-міністра за поданням попереднього Президента. Величезний досвід практичної роботи цього господарника знецінювався принципово іншими умовами економічної діяльності. В.Масол мало підходив для здійснення курсу ринкових реформ, і на початку березня його замінив Є.Марчук.

У лютому розпочався другий (після 1992 року) етап лібералізації цінової політики, що призвело до зростання цін. За 1990-1995 роки ціни на промислові товари, які споживалися на селі, зросли в 200 тисяч разів, а ціни на сільськогосподарську продукцію — в 34 тисячі разів. Це призвело до цілковитого фінансового знекровлення сільськогосподарських підприємств.

У лютому відбулись українсько-російські переговори, які не завершилися укладенням Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між двома державами Російська сторона затягувала переговори, прагнучи прив'язати Україну до Москви за допомогою пільгових цін на поставки енергоносіїв.

Щоб протистояти «дружньому» тиску російського керівництва, Україна активізувала відносини з країнами Заходу. На початку травня відбулися плідні переговори в Італії 11 травня до Києва прилетів Б.Клінтон — цей візит виявився надзвичайно результативним.У грудні Л.Кучма вніс у парламент проект «Конституційного закону про державну владу й місцеве самоврядування в Україні». У ньому містилися конкретні пропозиції про розмежування влади по лінії законодавчій і управлінсько-розпорядчій 18 травня парламент ухвалив Закон «Про державну владу й місцеве самоврядування». Згідно з ним Президент одержував Істотні повноваження Україна перетворювалася з парламентської на парламентсько-президентську республіку.

А 8 червня між Президентом Л Кучмою і головою парламенту О.Морозом був укладений конституційний договір терміном на один рік. Розумний компроміс забезпечив цілісність державної політики на основі принципу розподілу влади.

1996

Конституційна угода між Президентом України і Верховною Радою діяла тільки до червня За першу половину року обидві сторони повинні були опрацювати і схвалити Конституцію — основу основ державотворчого процесу.

У лютому Конституційна комісія передала проект Основного» закону на розгляд парламенту разом із зауваженнями своїх членів, часом протилежними за змістом За три місяці відбулося три офіційних читання, але без жодного руху вперед. Ліві на чолі з О.Морозом рішуче заперечували форсування процесів роздержавлення і приватизації, відстоювали радянську символіку як державну, вимагали визнання російської мови державною. Вкотре конституційний процес зайшов у глухий кут.

В цій ситуації Рада національної безпеки та оборони і Рада регіонів рекомендували Президенту оголосити референдум про затвердження Основного закону в редакції, винесеній Конституційною комісією на розгляд Верховної Ради. 26 червня Л.Кучма підписав відповідний указ, після чого протистояння з парламентом набуло найгострішого характеру.

Проте 27 червня депутати Верховної Ради вирішили не переривати засідання, поки не буде відпрацьований весь текст Конституції. Парламент працював усю ніч. Вранці 28 червня виявилося, що всі статті Конституції прийняті необхідною більшістю голосів (дві третини). Відтоді день ухвалення Конституції України було оголошено державним святом

Рік ознаменувався ще однією історичною подією завершенням виведення з території України ядерної зброї.

У 1996р. було зроблено початковий крок до закриття ЧАЕС — припинив дію перший енергоблок.

Безсумнівним успіхом року в економічній сфері стала грошова реформа: 2 вересня в обіг була введена гривня.

Цього року (з 19 липня по 4 серпня) в Атланті (США) відбувалися XXVI літні Олімпійські ігри. За кількістю завойованих медалей олімпійська збірна команда України увійшла в десятку найсильніших спортивних держав світу.

1997

Почалися пошуки конкретних форм політичного і військового співробітництва між Україною і НАТО в рамках проголошеної блоком програми «Партнерство заради миру». Через це правлячі кола Росії вирішили не загострювати стосунки з Україною, і 28 травня в Київ з візитом прибув голова уряду РФ В.Черномирдін. Було підписано три угоди: про статус та умови дислокації російської частини Чорноморського флоту; про параметри поділу ЧФ; про взаємні розрахунки, пов'язані з поділом флоту та перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України.

Після цього в Київ приїхав Б.Єльцин, 1 31 травня 1997 року сталася знаменна подія: підписання Договору про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною 1 Росією.

А от румунські політики вже з 1991 року майже відверто висували до України територіальні претензії. Проте це питання було знято" 2 червня на курорті «Нептун» поблизу Констанци Л.Кучма і президент Румунії Е.Константинеску підписали Договір про дружбу, співпрацю та добросусідство. Відносини з Румунією, нарешті, нормалізувалися.

9 липня в Мадриді глави 16 держав і урядів країн, що входили до Північноатлантичного блоку, та генеральний секретар НАТО Хав'єр Солана, з одного боку, і Президент України Л. Кучма, з другого, підписали «Хартію про особливе партнерство між Україною і НАТО».

Зовнішньополітичні досягнення України різко контрастували з внутрішньополітичними провалами, особливо в економічній сфері. Продовжувалося падіння промислового виробництва. Загострилася фінансова криза, збільшився дефіцит державного бюджету, росла заборгованість по зарплаті. Понад 40 відсотків товарообороту відбувалося на бартерній основі.

Використовуючи хаос у країні і великі можливості своєї посади, тодішній прем'єр-міністр П.Лазаренко почав таємно створювати власну фінансову імперію.

19 листопада 1997 року відбулася знаменна подія — у складі міжнародного екіпажу на борту американського космічного корабля «Колумбія» на навколоземну орбіту вперше вийшов громадянин незалежної України Леонід Каденюк.

1998

Осінь 1997-го — весна 1998 років минули під знаком виборів до Верховної Ради. Враховуючи, що виборчий закон вперше висував політичні партії на авансцену громадсько-політичного життя, нові партії виникали одна за одною. Центральна виборча комісія вимушена була допустити до участі у виборах 29 березня тридцять політичних партій і партійних блоків.Компартія України завоювала майже 25 відсотків голосів 1 отримала 84 мандати, Народний рух — 32 мандати, блок соціалістів і селян — 29, Партія зелених — 19...

Довго тривали вибори керівництва Верховної Ради. І лише 7 липня після 69 пленарних засідань спікером обрали одного з лідерів Селянської партії О.Ткаченка. Першим заступником став комуніст О.Мартинюк, заступником — представник СДПУ(о) В.Медведчук. Парламент опинився під владою лівих. Проте економічний спад 1998 зупинити не вдалося.

Особливо несприятливо на господарство України вплинув російський дефолт — фактичне банкрутство державних фінансів великої сусідки. Купівельна спроможність гривні одразу скоротилася удвічі.

У квітні відбулося офіційне відкриття Монетного двору Національного банку. Це була дійсно історична подія, оскільки останнього разу монети в Києві чеканилися ще в епоху Древньої Русі.

Цього року Президент Л. Кучма неодноразово підкреслював, що історичні корені незалежної України походять від УНР У січні було видано указ про створення ради з питань вивчення наукової спадщини і політичної діяльності М.Грушевського. Відбулося урочисте засідання, присвячене 80-річчю проголошення незалежності УНР. І грудня у Києві відкрили пам'ятник М.Грушевському.

26 листопада було підписано Указ Президента про встановлення Дня пам'яті Жертв голодомору — цей день відзначається кожної четвертої суботи листопада.

1999

Кризовий стан економіки і соціальної сфери перетворював президентські вибори, що мали відбутися цього року, на небезпечний під кутом зору національних інтересів країни референдум Йшлося про те, чи продовжити курс ринкових реформ, започаткований діючим Президентом, чи відмовитися від реформ на користь чогось непевного й невизначеного.

Найбільші шанси на перемогу у виборах мав Л Кучма Претендував на президентський пост і П.Лазаренко, однак в руках його політичних противників опинилися документи про привласнення екс-прем'єр-міністром величезних державних коштів. Лазаренко після цього втік за кордон

Почав розколюватися Народний рух України Трагічна загибель 25 березня в автомобільній катастрофі В'ячеслава Чорновола не припинила внутрішньопартійної боротьби. Рух поділився на дві ворогуючі між собою партії, очолювані Ю.Костенком і Г.Удовенком.

5 березня Верховна Рада ухвалила Закон «Про вибори Президента України», який передбачав реєстрацію претендентів після подання мільйона підписів громадян на їх підтримку. Вибори відбулися 31 жовтня і пройшли, на відміну від передвиборної кампанії, у спокійній атмосфері. Найбільше голосів набрав діючий Президент — 9 мли 599 тисяч Друге місце посів лідер комуністів П.Симоненко, якого підтримали 5 млн. 849 тисяч виборців.

Вирішальна проба сил другого виборчого туру відбулась 14 листопада: за Леоніда Кучму проголосувало 15 млн. 871 тисяча чоловік, тобто 56,2 відсотка.

30 листопада Л.Кучма виступив в Національному палаці «Україна» з інавгураційною промовою. В ній підкреслювалося, що день 14 листопада став фактично другим всеукраїнським референдумом і суспільство вже не зійде з курсу, який обрало для себе 1 грудня 1991 року. 22 грудня Верховна Рада погодилася з .представленою президентом кандидатурою Віктора Ющенка на посаду Прем'єр-міністра.

Цього року промислове виробництво вперше за десять років зросло на 5,3 відсотка. Порівняно з минулим роком збільшився випуск продукції в усіх галузях, за винятком паливної.

2000

Після перемоги Л.Кучма підписав указ, згідно з яким передбачалося провести 16 квітня Всеукраїнський референдум, де головними питаннями були недовіра Верховній Раді і право Президента на розпуск парламенту, якщо впродовж місяця в ньому не буде сформована постійно діюча більшість.

Після появи указу парламентську більшість у складі 237 депутатів було створено. Було усунено представників лівих партій від керівництва парламентом.

У перший день роботи п'ятої сесії відбулися вибори нового керівництва парламенту. За обрання головою Верховної Ради І.Плюща, першим заступником — В.Медведчука і заступником — С.Гавриша проголосували 255 депутатів

Цього року було ухвалено постанову про зміну радянської символіки на фасаді будинку Верховної Ради державною символікою незалежної України.

У квітні відбувся Всеукраїнський референдум, що дав позитивні відповіді на всі поставлені Президентом питання Однак реалізація його наслідків загальмувалася.

15 грудня назавжди припинилася діяльність Чорнобильської АЕС. Президент Л.Кучма прийняв нелегке рішення про зупинку й останнього енергоблоку в умовах великого дефіциту електроенергетичних потужностей. Міжнародне співтовариство, яке давно і наполегливо ставило перед Україною питання про закриття ЧАЕС, обіцяє виділити кошти на добудову компенсуючих потужностей на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Проте це станеться тільки в майбутньому.

2001Новий, десятий рік існування незалежної України розпочався в складній політичній обстановці. Опозиція, яку можна назвати «право-лівою», оскільки в спробі повалити діючого Президента об'єдналися різношерсті політичні партії О.Мороза, Ю Тимошенко, Ю.Костенка, Г.Удовенка, зробила спробу «підняти маси». Проте їй не допомогли ані вуличні маніфестації, ані намети на столичному майдані Незалежності, ані істеричні заклики контрольованих нею газет. Народні маси не піднялися.

Проте протистояння призвело до відставки Прем'єр-міністра В.Ющенка. Президент висунув на цю посаду Анатолія Кінаха, і 239 голосами її було схвалено Верховною Радою. З обранням А.Кінаха прем'єром та формуванням нового уряду суспільно-політичне становище в кращі помітно стабілізується. Щоправда, дедалі відчутніше наближення чергових парламентських виборів, які відбудуться навесні наступного року. Але це — нормальна для молодої демократії передвиборна боротьба, до якої ми вже звикаємо

Нелегким шляхом іде Україна. Але, хоч і на десятому році, зримі досягнення є, і є реальні підстави сподіватися, що вони рік у рік множитимуться. Отже, з'явилися обнадійливі перспективи зароджується впевненість у завтрашньому дні, без чого так важко жити простій людині. А це на очах зміцнює довіру до молодої української держави, яка поступово утверджується в колі цивілізованих країн як рівноправний партнер.
Категория: Історія | Добавил: DoceNt (05.04.2017)
Просмотров: 559 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: