Пятница, 03.05.2024, 01:35
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Інше

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Підготовка та проведення конкурсів професійної майстерності перукарів
Підготовка та проведення конкурсів професійної майстерності перукарів

Конкурсний рух, атмосфера змагання у будь-якій галузі від-криває прекрасну можливість визнання унікальності творчої осо-бистості, майстерності та професіоналізму учасників. Конкурси необхідні для самоствердження, вдосконалення, визначення фахо-вого рівня і напрямів професійного зростання.
Повною мірою це стосується і сфери перукарського мистецтва. Зусиллями фахівців-ентузіастів, громадських організацій, насам-перед Спілки перукарів України, за підтримки державних органів, керівників підприємств у всіх регіонах України відроджено конкурси та чемпіонати професійної майстерності.
Конкурси різних рівнів передбачають участь у них перукарів-початківців, учнів навчальних закладів, досвідчених майстрів і професіоналів міжнародного класу. Рівень проведення конкурсів визначається організаційними заходами, чіткістю роботи всіх підрозділів, задіяних у їх виконанні, змістом основних етапів зма-гання.
Положення про умови проведення конкурсів містять вимоги до учасників, склад журі та показники оцінювання конкурсних робіт. Встановлюються девізи та номінації, в яких змагаються конкурсан-ти: повсякденна, ділова, вечірня, фантазійна зачіски та ін. Можуть обумовлюватись довжина волосся, відсоток застосування постижерних елементів, кольорова гама тощо.
Зачіска, представлена на конкурсі, має бути не тільки неорди-нарною, відрізнятись від усіх інших і тих, що колись створювались, а й відображати авторський стиль перукаря, його бачення розвитку моди (рис. 14.1).
Успішність виступу на конкурсах залежить від професійності і психологічної підготовки учасників, насамперед від:—
рівня індивідуальної підготовки конкурсанта;—
взаємодії майстра-перукаря і демонстратора зачіски;—
стосунків на рівні «учасник — команда»;—
підтримки учасника оточуючими.
Головною вимогою до конкурсанта є високий рівень профе-сійної підготовки. Кожний учасник конкурсу має усвідомлювати,
Рис 14.1 Конкурсні зачіски
Рис 14.2
що підготовчий період вимагає цілеспрямованості, працьовитості, терпіння Це час вивчення досвіду колег, напрямів розвитку моди, матеріалів, майстер-класи провідних фірм — виробників косметич-ної продукції і, звичайно, наполегливих тренувань
Готуючись до конкурсу, потрібно відпрацювати ідею, продумати композиційне сполучення зачіски з одягом, аксесуарами (рис 14.2)
Рис 14.2 Композиційне рішення образів.
Враховуючи те, що конкурс — це змагання і робота майстра оцінюється високопрофесійним журі, необхідно продемонструвати майстерне виконання технологічних прийомів і володіння інстру-ментом, чітку організацію робочого місця, акуратність, етичну по-ведінку.
Важливим фактором є зміцнення впевненості в своїх силах як у професійному, так і в загальнолюдському розумінні.
Кожна людина, а особливо новачок конкурсного руху, відчу-ває природне почуття тривоги перед невідомим. Непокоїть страх поразки, помилок, невдачі. Подолати хвилювання перед змаган-нями, звести до мінімуму небажані емоції його учасникам допо-магає свідоме формування внутрішнього ставлення до ситуації як до позитивної події. Ця робота проводиться винятково з урахуванням особистісних якостей, типу темпераменту, персональ-ної філософії конкретного учасника конкурсу. Навчитися пра-цювати скоординовано, зібрано, чітко незалежно від того, що ді-ється навколо, дозволяють техніки управління своїм емоційним станом, прийоми контролю дихання, розслаблення певних груп м'язів тощо.
Іноді конкурсанти можуть зіткнутися з проблемою індивідуаль-ної енергетичної кризи, відчути енергетичний спад. Для виходу з такого стану, поновлення енергоресурсу психологи рекомендують спеціальні методики.
Як відомо, на подіум змагань з перукарського мистецтва ви-ходять двоє — майстер і модель. Особистість демонстратора зачіски, витримка, впевненість, артистизм, а також зовнішній ви-гляд багато в чому визначають успіх участі в конкурсі. Надзви-чайно важливо досягти органічної єдності думок і почуттів, спрямованості дуету «майстер — модель» на спільну тему, сенс роботи.
Значний вплив на хід конкурсу має стиль взаємодії в системі «учасник — команда». Якщо взаємини в команді будуються за принципом суперництва, неважко спрогнозувати виникнення взаємних претензій, конфліктів, неприязні й образ. В атмосфері підозр, суперечок і неприязні неможливо досягти легкості, невиму-шеності, витонченості конкурсних робіт, а тим більше наблизитись до ідеалу краси. Якщо ж для команди характерні співробітництво, дружня підтримка та взаємодопомога, поєднаність спільним за-вданням, бажання втілити концепцію культури і краси, можна стверджувати, що кожний учасник реалізує свій задум і матиме значний шанс на успіх.
Своєрідним захистом, емоційною підтримкою стають для кож-ного конкурсанта друзі, близькі люди, його сім'я. Доброзичливе ставлення з їх боку до прийняття рішення про участь у конкурсі, вболівання і допомога надають упевненості під час підготовки та виступу.
Участь у конкурсі дає унікальний досвід і є тим рубежем, про-йшовши через котрий людина самостверджується, визнає власну внутрішню силу і могутність майстерності. Випробування конкур-сом вносить зміни у сприйняття особистістю навколишнього світу і свого місця в ньому, надає впевненості, спокою, мудрості.
Спілкування з колегами в дні конкурсу теж залишає глибокий відбиток, слугує матеріалом для підвищення кваліфікації, розши-рення контактів, кар'єрного зростання.
Свідоцтва про участь у змаганні - диплом учасника, призера конкурсу працюють на формування іміджу фахівця, викликають повагу клієнтів, надають перевагу при прийомі на роботу і взагалі позитивно впливають на роботодавця. Тому фахівцям наполегливо радять не бути осторонь конкурсного руху
Наводимо, як приклад, умови конкурсів, які проводились Спілкою перукарів України в рамках фестивалю «Світ краси».
Основні вимоги і зауваження до всіх учасників конкурсу. Зма-гання на фестивалі проходять у двох категоріях. У категорії юніорів мають право брати участь особи, не старші 22-х років. У другій віковій категорії — особи, старші 22-х років.
Учасники, які зайняли призові місця, нагороджуються кубками і призами. Для оцінки журі застосовує 30-бальну оцінку з усіх видів робіт: max 30 балів, min 16 балів.
Рада старійшин контролює відповідність робіт правилам участі у чемпіонаті.
1. Учасники виконують зачіски, які відповідають передбаченим видам робіт і передовим тенденціям моди.
2. Учасники повинні показати професіоналізм, художній смак, творчу фантазію і бачення перспективи у моді нового тисячоліття.
3. У роботах, які виконуються, важливо підкреслити єдність стилю й цілісності образу, який створюється (індивідуальність + зачіска + макіяж + костюм + аксесуари).
4. У роботі важливо враховувати доцільність операцій, які вико-ристовуються, застосовувати нові технологічні процеси стрижки, укладання, фарбування, а також сучасні парфумерно-косметичні препарати будь-яких фірм-виробників, якщо інші не надаються оргкомітетом, але не можна прямо або побічно рекламувати ці фірми і торговельні марки. Також забороняється реклама на одязі учасників і моделей.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Ветров А. Парикмахер - стилист. — Ростов-на-Дону: Феникс, 2003.
2. Вольфрам К. Идеальные ногти: Способы моделирования // Nand & nails. - 2003. - №4. - С. 32-33.
3. Гутиря Л. Г. Сучасна перукарська справа. — Харків: Фоліо, 1997.
4. Дрибноход Ю. Маникюр, педикюр.: Профессиональный курс. (Сер. «cosmetical&professional»). — СПб.: Весь, 2002. — 256 с.
5. Константинов А. В. Парикмахерское дело. — М.: Высшая школа, 1987.
6. Корпев В. Д. Мы причесываем женщин. — М.: Стройиздат, 1991.
7. Кулешкова О. Н. Технология и оборудование парикмахерских работ. — М.: Академия, 2002.
8. Куприянова И. Н. Современные прически: женские, мужские, дет-ские. — М.: Эксмапресс, 2002.
9. Луканова О. В., Федорова Л. В. Технология парикмахерских услуг. — Ростов-на-Дону: Март, 2002.
10. ЛяпичА.Д. Парикмахерское мастерство. — К.: Будівельник, 1982.
11. Маникюр. Ростов-на-Дону: Владне, 2001. — 256 с.
12. Марек Збшнев. Парикмахерское дело. — Минск: Высшая школа, 1996.
13. Моделирование причесок: Иллюстрированное методическое посо-бие. - К.: 1990.
14. Панченко О. А. Прическа. Укладка. Завивка. — СПб.: Папирус, 1999.
15. Панченко О. А. Мелирование и прическа. — СПб.: Корона-принт, 2000.
16. Пономарчук А. Ростковые зоны и рост ногтя // Ногтевая эстетика. — 2004. - №5.- С. 38-39.
17. Смирнова Л. В. Уроки парикмахерского искусства. — СПб.: Парителы, 2002.
18. Сокол Е. Дезинфекция как наука // Ногтевая эстетика. — 2004. — №1.- С. 48-50.
19. Энциклопедия парикмахерского искусства. — М.: Веге, 1999.
20. «Зеркало моды». - К.: - 1999-2004.
Категория: Інше | Добавил: DoceNt (17.03.2016)
Просмотров: 483 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: