Среда, 29.05.2024, 09:26
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Географія

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Шешори
Шешори

Шешори — велике гуцульське село, знаходиться на висоті близько 600 м над рівнем моря і розтяглося на 9 км уздовж гірської річки Пістиньки, яка відома своїми водоспадами. Шешорський Гук - один з найкрасивіших у Карпатах водоспадів з висотою падіння 5 м та площею 0.5 га. Поруч з водоспадом є мінеральне джерело.
Перша письмова згадка про Шешори належить до 1445 року, хоча поселення існувало й раніше, в епоху кам'яного віку. У 1993 році археологи виявили тут кам'яні знаряддя, вік яких - 10 тис. років.
Шешори - традиційний осередок художнього ткацтва. Кожну хату прикрашають рушники, подушки, скатерки, верети, виконані місцевими народними майстрами. У селі живе славетна авторка тканих рушників, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка Ганна Василащук, яка створила серію рушників на мотиви поезій Кобзаря.
Саме у Шешорах у 1932 році народилася популярна пісня "Гуцулка Ксеня". Написав її студент Роман Савицький, присвятивши доньці лісничого Оксані Бурачинській.
Починаючи з 2003 року у Шешорах 12-14 липня проводився Завдяки тому, що Шешори одержали статус курортного села, тисячі людей відвідують його, лікуються та милуються гірською красою, чистотою повітря та води.
. Його учасники - з України, Австрії, Болгарії, Молдови, Польщі, Росії, Словаччини, Франції, Чехії та інших країн світу. Місцем проведення свята став сільський стадіон біля річки Пістеньки.
В Шешорах діє бугельний витяг довжиною 800 м.
Варто відвідати:
· Урочище Лебедин з однойменним озером на висоті 650 м, площа заповідної території 45 га; тут росте багато лікарських рослин.
· Один з найстаріших гуцульських храмів - Горішня церква.
· Церква св. Параскеви 1874 р.
· Замчище, де в ХVІІ-ХVIII ст. існувала укріплена фортеця.
· Пам'ятник Т. Шевченку (бюст роботи І. Гончара, встановлений у 1965 р. всупереч перешкодам ідеологічних інстанцій на місці пам'ятника 1940 р., зруйнованого під час війни).
· Символічна могила січових стрільців, насипана в 1942 р., згодом зруйнована і заново освячена в 1990 р.
Пам’ятки історії і культури: церква св. Параскеви 1874 р.; замчище, де в ХVІІ-ХVШ ст. була сильно укріплена фортеця; пам’ятник Т. Шевченку (бюст роботи І. Гончара, встановлений у 1965 р. всупереч перешкодам ідеологічних інстанцій на місці пам’ятника 1940 р., зруйнованого під час війни); пам’ятник невідомому солдатові (1968 р.); символічна могила січових стрільців, насипана в 1942 р., згодом зруйнована і заново освячена в 1990 р.; хрести в урочищах Млаки, Петричила і Велике Заріччя, де загинули повстанці УПА. 13 серпня 1995 р. відкрито пам’ятник І. Франкові.
Перевал Німчич
Наш маршрут починається з розташованого на правому березі річки Черемош містечка Вижниця, районного центру Чернівецької області. Черемош тут уже не Чорний і не Білий — обидві ріки зливаються тридцятьма кілометрами вище,
Дорога веде через село Виженка між мальовничих схилів, місцями звивається серпантином... Тут же встановлено гірськолижний бугельний підйомник.
Через Німчич Виженка сполучається з Розтоками, селом в долині Черемошу. На перевалі основна дорога повертає праворуч, на захід. А до Протятих Каменів треба підніматися вздовж витягу в південному напрямку. Найвідоміший і найвеличніший з Протятих Каменів — Соколине Око.
Це скельне утворення з пісковику має кілька захоплюючих принад. По-перше, з північного боку, практично біля підніжжя, є невелика трикамерна печера... До печери можна потрапити щонайменше через два отвори, а два інші, вужчі, виходять крізь скелю через якийсь десяток метрів зі стрімкого східного боку. До речі, назву «Протяті» (чи, за місцевим діалектом, «протєті») ці камені отримали якраз через численні наскрізні щілини — пісковики м’якшої породи тисячоліттями вимивало зі скель, а тому виникає враження, ніби якимсь велетенським інструментом протнули діри. По-друге, наверху Соколиного Ока є такий собі природний резервуар діаметром приблизно 70 сантиметрів і десь такої ж глибини, схили помережані водостоками, а на найвищому місці видовбаний уже рукотворний вказівник сторін світу.
Третє диво, мабуть, найбільш вражаюче — верхня плита каменя утворює гігантську аркаду, з-під якої схил у градусів 45 веде на дно каньйона.
Від Соколиного Ока треба трохи піднятися вгору на схід, можна принагідно обстежити інші скелі, що височать обабіч. Далі ґрунтова дорога веде крізь пару кам’яних «воріт» на південь, до присілка Бедіїв. А звідси, як у казці, лише без страшилок: наліво підеш — до «залізного» джерела попадеш; прямо підеш — на гору Черешнів зайдеш; а направо підеш — у Розтоки повз водограї зійдеш.
Від вокзалу у Вижниці до перевалу Німчич (586 м) приблизно вісім з половиною кілометрів. Дорога веде через село Виженка між мальовничих схилів, місцями звивається серпантином... Тут же встановлено гірськолижний бугельний підйомник, схил підготовлений під трасу.
Через Німчич Виженка сполучається з Розтоками, селом в долині Черемошу. На перевалі основна дорога повертає праворуч, на захід. А до Протятих Каменів треба підніматися вздовж витягу в південному напрямку... Вийшовши на невеликий хребет над перевалом, повертаємо стежкою праворуч — ґрунтова дорога, що веде до одного з присілків Виженки, лишається нижче зліва. Проходимо повз капличку... Ліворуч перед нами відкривається гора Просічка (913 м). А на заході бачимо розлогу долину Черемоша, мереживо хребтів та вершин Покутських Карпат: Ігрець, Писаний, Сокільський. За Просічкою через кількасот метрів на півдні починається буковий ліс. Місцевість прорізана глибокими ярами. Ще трохи лісом, і крізь безлисте гілля дерев попереду справа починають проглядатися контури скель. Ми підходимо до найвідомішого і найвеличнішого з Протятих Каменів — Соколиного Ока.
Соколине Око — місце *
Це скельне утворення з пісковику має кілька захоплюючих принад. По-перше, з північного боку, практично біля підніжжя, є невелика трикамерна печера... До печери можна потрапити щонайменше через два отвори, а два інші, вужчі, виходять крізь скелю через якийсь десяток метрів зі стрімкого східного боку. До речі, назву «Протяті» (чи, за місцевим діалектом, «протєті») ці камені отримали якраз через численні наскрізні щілини — пісковики м’якшої породи тисячоліттями вимивало зі скель, а тому виникає враження, ніби якимсь велетенським інструментом протнули діри.
По-друге, наверху Соколиного Ока є такий собі природний резервуар діаметром приблизно 70 сантиметрів і десь такої ж глибини, схили помережані водостоками, а на найвищому місці видовбаний уже рукотворний вказівник сторін світу. Третє диво, мабуть, найбільш вражаюче — верхня плита каменя утворює гігантську аркаду, з-під якої схил у градусів 45 веде на дно каньйона. У цьому каньйоні раз на рік у вересні й відбувається дійство, яке можна назвати ініціацією — посвячення в студенти першокурсників географічного факультету Чернівецького університету. Кульмінація дійства проходить вночі. В арці раптово з’являється бог Гео з палаючим смолоскипом та на шаленій швидкості злітає (на альпіністському канаті) до ошелешеного натовпу...
Українські Карпати мають багато цікавих місць, які не тільки цікаві тим, що представляють собою вершину понад 2000 метрів. Є такі місця де можна побачити гряди величезних камінь, які є не менш цікавими місцями для активного відпочинку.
Отож, хотілсь розповісти Вам про мандрівку в край Протятого Каміння та Соколиного Ока, які знаходяться в Чернівецькій області на межі Путильського та Вижницького районів.
Так вітер руйнує пісковикові скелі..
Початок подорожі розпочинається з мальовничого буковинського містечка Вижниця. Перших вісім кілометрів ми вирішили пройти пішки, хоча була можливсіть проїхати автотранспортом. Проміжним пунктом переходу є перевал Німчич 586 м. над рівнем моря. Саме на перевалі проходить кордон між двома районами Буковини. До уваги туристів на перевалі розташований сучасний готельний комплекс, в якому можна скуштувати смачної національної кухні Буковини, залишитися на ніч, арендувати квадроцикли або зимове спорядження і просто відпочити.
Та наша стежка тут не закінчується і ми перепочивши хвильку , рушаємо далі. Відстань від перевалу Німчич до урочища Протяті Каміння приблизно 4-5 км траверсом одного із хребтиків алювіальної долини річки Черемош.
Вже через 30 хвилин перед нами відкрився й справді захоплюючий вид на алювіальну долину річки Черемош, з його бурхливими брудними водами.
Алювіальна долина річки Черемош
По ту сторону річки видніється село Розтоки Івано-Франківської області.
Панорама просто таки чудова! Але згадуючи повінь 2008 року здавалось нам що цим людям в цьому котловані було дійсно непереливки.
Дорога до "протятих" легка стежиною веде нас лівим боком хребтика. Через 15 хв я помітив ендеміка Українських Карпат - любку двулисту, дуже рідкісну рослину роду орхідейних занесену в Червну книгу не лише України а й інших країн світу. Прохання до всіх кому траплятимуться такі екземпляри - просто залиште декілька знімків на память, а не губіть надзвичайну красу Карпат.
Нічна фіалка або Любка двулиста
І ось за півтора години переходу від перевалу Німчич ми дісталися Протятих. Видовще й справді колосальне . Величезні брили камені , обвітрені і прогризені сонцем і водою неповторні.
Гряда Протятих знаходиться в лісистій місцевості, тому з нічлігом та дровами проблем не було. Облазивши всю місцевсть вирішуєм розкладати намет.
Після метушні в таборі ласуємо чорницею та суницями яких в лісі було досить багато.
Нічліг під скалою..
До відома відвідувачів , на Протятих каміннях доступні декілька трас для альпінізму, на яких навіть влаштовуються змагання. Але на той час ми не мали спорядження тому задовільнялись легкими вилазками по скалах.
Втомлені переходом вечеряєм і насолоджуємось зоряним небом заснаєм..
Грандіозним видовищем було Соколине Око, розташоване метрів з 300 від урочища Протяті Каміння. Для цього необхідно повернутись на стежку входу і лісом звернути ліворуч біля маленької полонинки на хребтику, лісовою стежиною відшукуєм спуск попри стіну каміння. Одразу оцінити велич 40-метрової скелі Соколиного Ока неможливо, це можна зробити лише з підніжжя скелі.
Є стежина яка веде на верхівку Соколиного Ока, раджу Всім хто захоче відвідати верхівку - одягати зручне взуття , або ще карще використовувати спец спорядження, адже там й справді небезпечно.
Задоволені , що ще одні вихідні використали на славу повертаємось додому.
Хай щастить друзі! Лекгих рюкзаків Вам, панове!
Соколине око і я такий мізерний в поряівнняні з ним..
Наче пемза для велетня - ця 25 метрова скеля..
Категория: Географія | Добавил: DoceNt (11.02.2015)
Просмотров: 373 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: