Понедельник, 06.05.2024, 16:50
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Географія

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:Річковий транспорт
Річковий транспорт
Річковий транспорт України відіграє важливу роль у транспортному обслуговуванні економічних районів Дніпровського басейну, а також у здійсненні зовнішньоторговельних перевезень.
В Україні національним перевізником є акціонерна судноплавна компанія (АСК) “Укррічфлот”.
Експлуатаційна довжина річкових судноплавних шляхів загального користування в 2000р. складала 4071 км., а до 2003 року ця цифра скоротилась на 300 км. Протягом 2000-2003р. також скоротилася довжина річкових судноплавних шляхів зі знаками судноплавства; якщо в 2000р. довжина експлуатаційних водних шляхів з освітлювальними і світловідбиваючими знаками складала більш 90% загальної експлуатаційної довжини, то до 2003р. вона скоротилася до 59% або 2,1 тис. км.
Найважливішою судноплавною артерією України є Дніпро (1018км.), а також її притоки Десна і Прип’ять. До інших судноплавних річок відносяться Південний Буг, особливо на відрізку Миколаїв-Олександрівка; Дністер до м.Заліщики Тернопільської області; Сіверський Донець і Дунай на відрізку Рені-Вилково.
Загальна кількість одиниць транзитного флоту АСК “Укррічфлот” станом на 01.01.2001 складала 323 одиниці.
Головними річковими портами України є Київ, Херсон, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Миколаїв, Кременчук, Черкаси, Ізмаїл, Рені.
Річковий транспорт України здійснює зовнішньоторгові перевезення вантажів. Перш за все це перевезення експортно-імпортних вантажів між портами Дніпровського басейну і Придунайських країн – Румунії, Угорщини, Болгарії, Австрії, а також в морські порти Туреччини, Греції, Ізраїлю, Франції, Італії та інших країн Середземномор’я.
Характеристика річкових портів України
В сучасних умовах відправка і прибуття зовнішньоторгових вантажів здійснюється переважно через Запорізький, Дніпропетровський, Миколаївський, Херсонський річкові порти загального користування, а також через річковий порт Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у м.Комсомольськ-на-Дніпрі. У невеликих обсягах і епізодично здійснюється переробка зовнішньоторговельних вантажів у Київських, Черкаських, Кременчуцьких, Ново-Каховському річкових портах і на пристанях філії “Овод” спільного українсько-швейцарського підприємства “Демос”, розташованих на території Дніпропетровського комбінату в м.Дніпродзержинську.
Річкові порти являють собою транспортні вантажоперевалочні комплекси, що містять:
портові, козлові, плаваючі крани вантажопідйомністю від 5 до 30 т. екскаватори, автокрани, авто- і електронавантажувачі та інші засоби механізації вантажно-розвантажувальних робіт;
ьгідротехнічні споруди, включаючи пристані і захисні споруди;
ьпортові акваторії з підхідними фарватерами;
ьвідкриті складські території і закриті склади;
під'їзні автомобільні шляхи і залізничні колії.
Загальна довжина облаштованих пристаней складає 11,7 км., на вантажно-розвантажувальних роботах використовується 158 портових кранів загальною вантажопідйомністю 1379 т., 56 плавучих кранів, гідропісконавантажувачі й інша механізація. Загальна площа складських приміщень складає 474,2 тисячі м.кв., з них накритих — 15,2 тисячі м.кв. Довжина портових залізниць – 32 км., внутрішніх автомобільних доріг – 23км.
Загальна добова пропускна здатність річкових портів складає 20 тисяч тонн. Обсяги переробки експортно-імпортних вантажів складають 1,4-2,1 млн. тонн щорічно.
Поряд із пристанями загального користування вантажно-розвантажувальні роботи виконуються на пристанях міністерств, відомств, підприємств, яких нараховується до 190 одиниць. По своєму призначенню ці пристані використовуються: для навантаження і вивантаження зерна – 30 одиниць; нафтопродуктів – 13 одиниць; мінерально-будівельних вантажів – 120 одиниць; інших вантажів – 47 одиниць. Загальна довжина цих пристаней складає 16,7 км, з яких 9,2 км. – це обладнані пристані, а інші розташовуються на прикордонних берегах, де використовується механізація плаваючих портів.
Порт Київ
Здійснює переробку генеральних і навалочних вантажів, що перевозяться в прямому водному, змішаних залізнично-водних і водно-автомобільних сполученнях.
У границях порту функціонують три вантажних райони, спеціальний порт по прийманню вугілля у Трипіллі (пристань №2). Крім пристаней загального користування порт обслуговує більше 40 вантажних пристаней. Довжина обладнаних пристаней загального користування складає 1694 м., переробка генеральних вантажів здійснюється на пристанях №1-6 другого вантажного району. Обсяги переробки зовнішньоторговельних вантажів незначні і складають в останні роки від 20 до 40 тис. тонн у рік.
Порт Черкаси
Здійснює переробку генеральних і навалочних вантажів. Має під’їзні автомобільні і залізничні колії сполучення. У порту функціонує місцевий вантажний район і вантажні пристані у Чигирині, Адамовці для прийому будівельних вантажів. Довжина пристаней вантажного району – 519 м. На його пристанях переробляються генеральні і будівельні вантажі. Обсяги переробки зовнішньоторговельних вантажів складають 8-14 тис. тонн у рік.
Порт Кременчук
Здійснює переважно переробку мінерально-будівельних вантажів. Порт має під’їзні автомобільні і залізничні колії. Переробка вантажів здійснюється в порту, що має 5 пристаней загальною довжиною 415 м., і на пристанях, на яких здійснюється перевалка мінерально-будівельних вантажів. Переробка генеральних вантажів виконується на пристанях № 1 і 2 вантажного району. В останні роки порт відвантажує на експорт до 12 тис. тонн вантажів.
Розташований поблизу Кременчуцького порту місто Комсомольск-на-Днепрі має порт, що є портом Полтавського ГОК, спеціалізується на відправленні у середину країни щебеню й окатишів на експорт. Річна розрахункова пропускна здатність по відправленню окатишів складає 7,5 млн. тонн.
Порт Дніпродзержинськ. Основна номенклатура вантажообігу порту — це шлак, пісок, гранульована продукція, метал і контейнери. У порту функціонує вантажна ділянка, на якому є дві пристані загального користування, а також пристані біля кар'єрів. У зв'язку з незначною глибиною біля пристаней місцевої ділянки, що складає 2,8 м., обробку великовантажного флоту визначає потреба в довантаженні суден на рейді плавкранами. Обсяг металу на експорт складає від 10 до 30 тис. т. щорічно.
Порт Дніпропетровськ
Здійснює переробку вантажів, що перевозяться в прямому водному і змішаних водно-автомобільних, залізнично-водному сполученнях. У порту діють вантажні райони Амур-Гавань, Нові Кайдаки, міський район і пристань Новомосковськ, а також пристані не загального використання по відвантаженню щебеневої продукції, вивантаженню піску. Основна номенклатура вантажів, що переробляються в порту, складається з вугілля, піску, металів, щебеню, контейнерів.
Довжина пристаней загального призначення складає 1924 м., на яких встановлене 24 портових крани, загальною вантажопідйомністю 265 т. Незважаючи на високий рівень технічної оснащеності, порт має певні труднощі через незначні глибини біля пристаней, що вимагає використання понтонів при обробці великовантажних суден. Обсяги зовнішньоторговельних вантажів складають 200 - 400 тис. т. у рік.
Порт Запоріжжя
Здійснює переробку вантажів, що перевозяться в прямому водному, а також у змішаному залізнично-водному й автомобільно-водному сполученнях. Основу номенклатури вантажів, що переробляються, складають — пісок, руда, метал, будівельні матеріали, контейнери.
У порту функціонують два вантажних райони. Перший вантажний район знаходиться у верхньому б'єфі греблі Дніпровської ГЕС. Загальна довжина причального фронту – 1961 м. Район обладнаний 26 портовими кранами загальною вантажопідйомністю 279 т. Другий вантажний район розташовується в нижньому б'єфі греблі. Довжина причального фронту – 445 м. Район обладнаний 6-ма портовими кранами загальною вантажопідйомністю 40 т.
Запорізький порт переробляє щорічно близько 1 млн. т. експортно-імпортних вантажів. Обсяги експорту складають 1,5-1,6 млн. т., у структурі експорту переважають будівельні вантажі і метал, в імпорті до 95% припадає на руду, обсяги переробки якої складають 350 - 500 тис. т. у рік.
Порт Нікополь
Cпеціалізується на переробці генеральних вантажів і піску. Довжина причального фронту – 105 м. порт не має під'їзних залізничних колій.
Порт Нова Каховка
Cпеціалізується на переробці мінерально-будівельних вантажів і в малих обсягах – генеральних вантажів. Пристані порту розміщуються на Каховському водоймищі й у нижньому б'єфі греблі Каховської ГЕС.
Порт Херсон
Здійснює переробку вантажів у прямому водному і змішаних залізнично-водному й автомобільно-водних повідомленнях. Порт в основному переробляє пісок, щебінь, метал і інші генеральні вантажі. Центральний вантажний район має вертикальну бетонну стінку довжиною 558 м., на якій встановлено 8 портових кранів загальною вантажопідйомністю 80 т. У порту за допомогою плаваючих кранів на рейді завантажуються великотоннажні судна.
Обсяги переробки вантажів знаходяться в межах 170 - 400 тис. т. щорічно. У структурі експорту переважають метали, хімічні і мінеральні добрива.
Порт Миколаїв

Здійснює переробку вантажів, що слідують у прямому водному і змішаних залізнично-водному й автомобільно-водному сполученнях.
Порт переробляє мінерально-будівельні вантажі, руди, вугілля, метал, металобрухт. У межах порту розташовані відомчі вантажні пристані, елеватор, нафтобази, хлібоприймальні пункти.
Категория: Географія | Добавил: DoceNt (22.01.2015)
Просмотров: 993 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: