Вторник, 07.05.2024, 09:34
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Економічні теми

Реферат на тему:Загальна характеристика бухгалтерського балансу
Реферат на тему:Загальна характеристика бухгалтерського балансу.

План.

Вступ.

Розділ І. Баланс як основне джерело для аналізу фінансового стану.

1.1. Призначення балансу та його структура.

1.2. Зміни в балансі, зумовлені господарськими операціями.

1.3. Форма, структура і зміст балансу.

Розділ.ІІ Характеристика розділів бухгалтерського балансу

2.1. Актив балансу.

2.2. Пасив балансу

Розділ ІІІ Порядок складання бухгалтерського балансу на матеріалах

підприємства " Кожтекс"

Висновки

Використана література

Додаток

ВСТУП

На сьогоднішній день в Україні утворилась нова економічна система, що побудована на ринкових відносинах. Якісні зміни торкнулися всіх ділянок управління, в тому числі і бухгалтерський облік.

Перехід до ринкової економіки жадає від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і керування виробництвом, активізації підприємництва і мобілізації невикористаних резервів. Важлива роль у реалізації цієї задачі приділяється аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, виробляються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників.

У зв'язку з переходом до ринкових відносин незмірно зростає кількість користувачів бухгалтерської інформації (фінансової звітності). Якщо вона раніш, при нашої "відкритості", призначалася досить вузькому колу користувачів (вищестоящій організації, фінансовому органу, установі, банку і територіальному органу статистики), то в ринковій економіці її користувачами стають практично всі учасники ринкових відносин: ті хто, безпосередньо зв'язані з підприємництвом (бізнесом), тобто менеджери і всі інші, хто зв’язаний з керуванням, включаючи, природно, бухгалтерів, яких у західній практиці називають бухгалтерами-аудиторами і бухгалтерами-аналітиками; ті хто, безпосередньо не працюють на підприємствах (фірмах), але мають прямий фінансовий інтерес - акціонери, інвестори, різні кредитори, покупці і продавці продукції (послуг) і так далі; третю групу представляють користувачі, що мають непрямий фінансовий інтерес - різні фінансові інститути (біржі, асоціації тощо ), податкові служби, органи статистики, профспілки й інші. Така ситуація, розвиток ринкових відносин, значне залучення кредиторів і інвесторів підвищує відповідальність керівництва підприємств у керуванні капіталом і фінансовим станом шляхом прийняття обґрунтованих управлінських рішень по забезпеченню фінансової стійкості, маневреності капіталу й ефективності його використання. Ефективність керування господарською діяльністю виміряється системою показників, що знаходяться у взаємозв'язку і взаємозалежності. Вимір показників, факторів їхньої зміни і виявлення результатів підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності є першочерговими задачами її аналізу.

Неодмінною умовою повного якісного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства є уміння читати фінансову звітність, і, зокрема , основну її форму - бухгалтерський баланс. Важливо розуміти економічний зміст кожної балансової статті, способів її оцінки, ролі в діяльності підприємства, характеру змін сум по тій чи іншій статті і значення цих змін для оцінки економіки підприємства. Уміння читати бухгалтерський баланс дає можливість тільки на підставі вивчення балансових статей одержати значний обсяг інформації про підприємство.

Актуальним є оволодіння методикою аналізу балансу. Вона дозволить об'єктивно оцінити ефективність господарської діяльності і виробити обґрунтовані управлінські рішення з метою виявлення і використання резервів поліпшення функціонування усіх виробничих ресурсів підприємства. Уміти читати баланс повинні керівник підприємства, працівники економічних і інших служб для рішення найрізноманітніших питань.

У курсовій роботі дана загальна характеристика бухгалтерського балансу, як основного джерела інформації для аналізу фінансового стану. Розглянуто порядок складання балансу на підприємстві.

І. Баланс як основне джерело для аналізу фінансового стану.

1.1. Призначення балансу та його структура.

Основним (а в ряді випадків і єдиним) джерелом інформації про економічну і фінансову діяльність підприємства є бухгалтерська звітність. Звітність підприємства в ринковій економіці базується на узагальненні даних фінансового обліку і є інформаційною ланкою, що зв'язує підприємство із суспільством і діловими партнерами - користувачами інформації про діяльність підприємства.Кожен суб'єкт аналізу вивчає інформацію виходячи зі своїх інтересів. Так, власникам необхідно визначити що відбулося - збільшення чи зменшення частки власного капіталу й оцінити ефективність використання ресурсів підприємства; кредиторам і постачальникам - доцільність продовження кредиту, умови кредитування, гарантії повернення кредиту; потенційним власникам і кредиторам - вигідність вміщення в підприємство своїх капіталів. Слід зазначити, що тільки керівництво підприємства може поглибити аналіз звітності, використовуючи дані виробничого обліку в рамках управлінського аналізу. Таким чином, стає очевидної верховна роль бухгалтерського балансу для оцінки економічної і фінансової діяльності підприємства в умовах ринкової економіки.

І все-таки, перш ніж говорити про бухгалтерський баланс, варто розібрати поняття "баланс" узагалі.

Термін "баланс" походить від латинських слів bіs - двічі і lanx - чаша ваг, буквально означає двучашіе і вживається як символ рівноваги, рівності. Цей термін прийнятий в економічній науці, як правило, для позначення системи інтервальних показників, що характеризують джерела утворення яких-небудь ресурсів і напрямок їхнього використання за визначений період (інтервал). Наприклад, баланс виробництва і розподілу валового внутрішнього продукту, матеріальні баланси (вугілля, металу й ін.), баланс грошових доходів і витрат держави (державний бюджет), населення, організації тощо.

Балансовий метод як спосіб представлення даних у виді двосторонніх таблиць з рівними підсумками широко використовується в плануванні, обліку й економічному аналізі.

У систему планових балансів входять матеріальні, грошові і трудові. За допомогою цих балансів плануються утворення і розподіл окремих видів матеріалів, продукції, коштів і трудових ресурсів. Баланси використовуються для проведення факторного аналізу при вивченні жорстко детермінованих залежностей. Так, при порівняльному вивченні планового і звітного товарних балансів виявляється вплив на зміну реалізації товарів таких факторів, як запаси на початок і кінець аналізованого періоду, обсяг надходження товарів, величина недокументуємих витрат. У подібних балансах може і не бути рівності підсумків. Наприклад, можуть бути баланси активні (перевищення вивозу товарів над увозом) і пасивні (з перевагою ввозу над вивозом).

У бухгалтерському обліку слово "баланс" має двояке значення.

1. Рівність підсумків, коли рівні підсумки записів по дебету і кредиті рахунків, підсумки записів по аналітичних рахунках і відповідному синтетичному рахунку, підсумки активу і пасиву бухгалтерського балансу і так далі

2. Бухгалтерський баланс підприємства як найбільш важлива форма бухгалтерської звітності, що узагальнено показує стан засобів організації в грошовій оцінці на визначену дату. За своєю формою він являє собою таблицю, розділену на дві частини, у якій, з однієї сторони (в активі), відбиваються засоби підприємства, а з іншої (у пасиві) - джерела їхнього утворення (горизонтальний баланс).

Рівні підсумки форми по активу і пасиву розташовуються, по більшій частині, на одному рівні, займаючи строго горизонтальне положення, подібно коромислу ваг, що знаходяться в стані рівноваги. На відміну від балансів, використовуваних при плануванні й аналізі, бухгалтерський баланс являє собою систему моментних показників, що характеризують фінансове положення підприємства на визначену дату (момент), відбиваючи наявне в підприємства майно, власний капітал і зобов'язання.

Засоби в балансі класифікуються по складу, джерелам формування, розміщенню, юридичній приналежності і так далі Найбільш важливі класифікаційні ознаки господарських засобів: 1) склад (вид); 2) джерела формування.

Господарські засоби по складу підрозділяються на необоротні й оборотні, а по джерелах формування - на власні і запозичені. Що таке власні засоби, ясно з назви. Запозичені засоби не власність організації, і використовують їх тимчасово протягом визначеного терміну, по закінченні якого вони повертаються власникам.

Форма балансу не має розходжень по галузях і формам власності. Він побудований відповідно до класифікації господарських засобів, тобто складається з двох рівновеликих частин: в одній відбиваються засоби по їхньому складі (основні засоби, виробничі запаси, готова продукція, розрахункові рахунки і так далі), а в іншій - по джерелах формування (статутний капітал, позички банку і так далі).

Перша частина балансу називається активом, а друга пасивом. Актив від латинського actіvus - діяльний, діючий; пасив від латинського passіvus - пасивний, недіяльний. Стосовно до балансу дані терміни втратили первісний зміст і мають умовне значення.

Найважливішою особливістю бухгалтерського балансу є рівність підсумків активу і пасиву, оскільки й в активі, і в пасиві відбиваються те саме - господарські засоби організації, але з різних сторін: в активі показується склад засобів, а в пасиві - джерела, за рахунок яких вони сформовані.Крім розподілу на актив і пасив, баланс має розділи, групи, статті (кожен елемент активу і пасиву) відповідно до економічного змісту окремих видів засобів, їх значимістю і роллю у відтворенні. Це розмежування обумовлене розходженням у джерелах фінансування, також воно важливо для контролю за напрямком і використанням власних і позикових засобів підприємства.

Статті активу і пасиву, подібні по економічному змісті, у балансі поєднуються в розділи, а усередині них - у групи таким чином, що визначеним видам засобів активу в пасиві протистоять відповідні їм джерела.

У балансі для порівняння приводяться показники на початок і кінець звітного періоду. Для спрощення техніки його складання і зручності користування кожен рядок має свій порядковий номер, по кожній статті вказується код синтетичного рахунка, використовуваного для її заповнення.

1.2. Зміни в балансі, зумовлені господарськими операціями.

Кожний господарський факт як явище має два аспекти: продуктивний (активний, функціональний) та правовий (пасивний) власний або запозичений. На цьому будується балансова структура господарства. Водночас кожний господарський факт як процес теж має два аспекти, бо торкається двох об’єктів господарювання як явища або процесу.

Приклад. Із складу передані матеріали для виробництва.

Цей господарський факт пов’язує такі об’єкти господарювання: склад матеріалів, де внаслідок господарського факту (як процесу) цінностей стало менше, та виробництво ( як діяльності), де цінностей стало більше.

Господарські факти як процеси бухгалтерського обліку називаються господарськими операціями. Оскільки засоби господарювання активи й джерела їх утворення пасиви відображаються в балансі, то кожна господарська операція певним чином впливає на нього. За характером таких змін усі господарські операції можна віднести до чотирьох типів (Рис.1).

Господарські операції першого типу відображають залучення до господарської діяльності нових засобів господарювання за рахунок нових власних або позичених джерел. Вони призводять до змін в активі й пасиві балансу, одночасно дозволяють розширити склад наявних засобів або збільшити вартісну характеристику засобів та їх джерел.

Приклад. У господарство залучено нові матеріальні цінності на суму 2 тис. грн., які оприбутковано на склад але гроші за них не сплачено.

Суть цієї господарської операції полягає в тому, що на складі господарства стане більше засобів (матеріалів), тобто актив балансу збільшиться. Оскільки за матеріали ще не сплачено, то виникає заборгованість перед їх постачальниками. Тобто до господарського обороту залучені чужі кошти (для господарювання позичені джерела), пасив балансу збільшується на 2 тис. грн. Унаслідок цього водночас змінюються суми активу й пасиву балансу.

Господарські операції другого типу відображають вилучення із господарської діяльності існуючих засобів і джерел їх утворення. Такі операції призводять до зменшення сум в активі й пасиві балансу одночасно, а також зменшення оцінки вартісної характеристики.

Приклад. Постачальникам із розрахункового рахунку господарства для погашення заборгованості перераховано 1 тис. грн.

Ця господарська операція спричиняє зміни в активі й пасиві балансу одночасно. Суть її полягає в тому, що на розрахунковому рахунку господарства залишиться менше коштів, тобто засобів господарювання. Оскільки кошти перераховуються на сплату боргу постачальникові, то заборгованість погашається. Це означає, що з господарського обороту вилучаються чужі джерела на суму 1 тис. грн. Унаслідок цієї господарської операції зумовлюють збільшення одних засобів за функціональною ознакою за рахунок зменшення інших. При цьому загальна сума засобів господарювання залишається незмінною.

Приклад. Із складу у виробництво видані (передані) матеріали вартістю 3 тис.грн.

Ця господарська операція спричиняє зміни тільки в активі балансу. Суть її полягає в тому, що на складі господарства зменшується кількість матеріалів. Разом з тим збільшується їх кількість у виробництві. тобто у виробничому процесі. Отже, господарські операції третього типу спричиняють зміни складу й структури засобів господарювання. Це найпоширеніший тип господарських операцій.

Господарські операції четвертого типу показують зміни в джерелах формування господарських засобів. Оскільки усі джерела формування господарських засобів відображаються у пасиві балансу, то й зміни, пов’язані з їх станом, не призводять до збільшення або зменшення загальної суми, а тільки до змін у складі й структурі джерел формування засобів.

Таблиця 1

Зміни в балансі внаслідок виконання різних господарських операцій.

Актив Сума Пасив Сума

1. Початковий стан

10 1. Початковий стан 10

+

2

+

2

2. Новий стан 12 2. Новий стан

-

1

-

1

3. Новий стан

3. Новий стан 11

-

+

3

3

4. Новий стан 11 4. Новий стан 11

-

+

5. Новий стан 11 5. Новий станПриклад. Через відсутність коштів на розрахунковому рахунку заборгованість постачальнику (кредитору) сплачується за рахунок кредиту банку, що становить 4 тис. грн.

Ця господарська операція викликає зміни тільки в пасиві балансу. Одержаний у банку кредит являє собою нові джерела утворення господарських засобів, збільшується борг перед банком, що викликає нове залучення позичених (чужих) коштів. У зв’язку з перерахуванням цих грошей постачальнику зменшуються раніше залучені до господарської діяльності чужі джерела, що теж відображені в пасиві балансу. Отже, господарські операції четвертого типу спричиняють зміни у балансі складу й структури джерел формування засобів господарювання. Це найменш поширений тип господарських операцій.

Схематично зміни в балансі внаслідок виконання різних господарських операцій наведені в Табл.1.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі - бухгалтер) [1]:

• забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

• організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

• бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

• забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

1.3. Форма, структура і зміст балансу.

Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень; [1]

Бухгалтерський баланс - спосіб узагальнення й угруповання майна господарства і джерел його утворення на визначену дату в грошовій оцінці.

Схематично бухгалтерський баланс являє собою таблицю, складену з двох вертикально розташованих частин: верхня-актив-відбиває майно підприємства, а нижня – пасиви - джерела його утворення.

Бухгалтерський баланс

№ Найменування розділу Група статей Сума

1 2 3 4

I АКТИВ

Необоротні активи

Нематеріальні активи

Основні засоби

Фінансові інвестиції

Разом по розділу I

II Оборотні активи Запаси

Дебіторська заборгованість

Фінансові інвестиції

Грошові кошти

Разом по розділу II

III Витрати майбутніх періодів

БАЛАНС

I ПАСИВ

Власний капітал Статутний капітал

Пайовий капітал

Резервний капітал

Неоплачений капітал

Вилучений капітал

Нерозподілений прибуток

Разом по розділу I

ІІ Забезпечення наступних витрат і платежів Забезпечення виплат

Страхові резерви

Разом по розділу ІІ

ІІІ

Довгострокові зобов’язання Довгострокові фінансові зобов’язання

ІV Поточні зобов’язання Запозичені кошти

Короткострокова заборгованість

Разом по розділу ІV

V Доходи майбутніх періодів

БАЛАНС

У балансі завжди повинне бути присутнім рівність підсумків активу і пасиву (майно господарства дорівнює джерелам його утворення). Підсумки по активу і пасиву балансу називаються валютою балансу.

Кожний з розділів активу і пасиву балансу включає економічно однорідні види засобів і джерел, що називаються статтями балансу.

У залежності від призначення, змісту і порядку складання розрізняють кілька видів балансів.

Сальдовий баланс характеризує в грошовій оцінці майно господарюючого суб'єкта і джерела утворення майна за станом на визначену дату.

Сальдовий баланс

Актив Пасив На початок звітного періоду На кінець звітного періоду

БАЛАНС

Баланс складається бухгалтерією підприємства шляхом підрахунку залишків (сальдо) по рахунках.

Оборотний баланс крім залишків засобів і джерел утворення майна на початок і кінець періоду містить дані про їхній рух (дебетові і кредитові обороти) за звітний період. По своїй будові він буде відрізнятися від сальдового балансу.

Оборотний баланс

Актив

Пасив На початок звітного періоду Вартісні зміни (джерел) На кінець звітного періоду

збільшення зменшення

БАЛАНС

Оборотний баланс має велике значення в якості проміжного робочого документа, використовуваного в процесі складання вступного, заключного і ліквідаційного балансу.

Вступний баланс (початковий) - перший баланс, що складається на початку діяльності підприємства. У його активі відбивається склад майна підприємства, отриманого при його організації, а в пасиві - джерела його виникнення. Вступний баланс містить менше статей, чим наступні баланси, що відбивають результати господарської діяльності за визначений період часу. Перед складанням вступного балансу, як правило, проводиться інвентаризація й оцінка наявного в підприємства майна.Остаточний баланс - звітний документ про виробничо-фінансову діяльність підприємства за визначений період часу. Він складається на основі перевірених бухгалтерських записів (вивірка оборотів і залишків по рахунках, перевірка інвентаризацією засобів і розрахунків).

Ліквідаційний баланс складається для характеристики майнового стану підприємства на дату припинення його діяльності як юридичної особи.

Попередній (провізорний) баланс - бухгалтерський баланс, складається заздалегідь на кінець звітного періоду з обліком очікуваних змін у складі майна підприємства. Основою такого балансу служать фактичні бухгалтерські дані про стан активних і пасивних статей до моменту його складання й очікувані дані по господарських операціях, що будуть зроблені до закінчення звітного періоду. Складання попереднього балансу має на меті заздалегідь установити фінансове положення підприємства, у якому воно виявиться наприкінці звітного періоду.

Баланс-брутто (грубий) містить у собі регулюючі статті, що використовуються для наукових досліджень, удосконалювання інформаційних функцій балансу й ін.

Баланс-нетто (чистий) - баланс, з якого виключені регулюючі статті: ''Знос основних засобів'', ''Знос нематеріальних активів'' і ін. У сучасних умовах зросло значення балансу-нетто, тому що він дозволяє визначити реальну вартість майна підприємства.

Розділ ІІ Характеристика розділів бухгалтерського балансу

На основі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов'язані складати фінансову звітність. Фінансову звітність підписують керівник та бухгалтер підприємства.

Фінансова звітність підприємства (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності та суб'єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів. Форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлюються Міністерством фінансів України за погодженням з Державним комітетом статистики України. [1]

2.1. Актив балансу.

У ринковій економіці під активами балансу розуміється майнова маса, що повинна активно працювати і приносити прибуток. Статті активу розташовуються по визначеній системі. В Україні актив балансу будується в порядку зростаючої ліквідності і поділяється на три розділи: необоротні активи, оборотні активи й витрати майбутніх періодів.

Розділ 1 "Необоротні активи" поєднує різні по своєму економічному значенню статті балансу і містить зведення про засоби, вкладені в основні фонди і на інші цілі. Об'єднання їх в одному розділі обумовлено приналежністю до найменш ліквідних активів. Ці активи не призначені для продажу, а використовуються для виробництва продукції, її транспортування і збереження. Виробничі і фінансові вкладення тривалого користування характеризують діяльність підприємства. Тут зосереджені наступні статті.

Стаття "Основні засоби" включає вартість основних засобів як діючих, так і тих, що знаходяться в запасі.

У статті "Нематеріальні активи" показуються активи, що не мають матеріальної форми, але мають значну вартість: права користування землею й ін. природними ресурсами; патенти, ліцензії, товарні знаки і т.п.

Стаття "Незавершене будівництво" призначена для відображення фактичних витрат підприємства на капітальне будівництво, по монтажу устаткування.

По статті "Довгострокові фінансові інвестиції" відбиваються фінансові вкладення з розшифровкою по видах вкладень: інвестиції в дочірні підприємства, позики на термін більш 12 місяців.

У статті „Довгострокова дебіторська заборгованість” показується заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

У статті „Відстрочені податкові активи” відображається сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

По статті „Інші необоротні активи” наводяться суми необоротних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу „Необоротні активи”.

Загальним для статей активів першого розділу є те, що вони не змінюють свою економічну і фізичну форму протягом декількох років і вимагають тривалих джерел покриття, якими є власні засоби і довгострокові кредити і позики, що у сумі складають перманентний капітал.

Розділ 2 "Оборотні активи" включає оборотні активи підприємства, що приймають участь у виробничо-технологічному процесі, боргові права підприємства, а також короткострокові фінансові зобов'язання і кошти . Основні статті розділу наступні.

У групі "Запаси" показуються запаси сировини, матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, тара; наявність на складі закінчених виробництвом виробів й ін.В другому розділі враховується також дебіторська заборгованість, що утворюється з розрахункових взаємин підприємства з господарськими організаціями. Дебіторська заборгованість є важливою частиною оборотних коштів. При наявності конкуренції і складностей збуту продукції підприємства можуть продавати її.

По статті "Поточні фінансові інвестиції" показуються короткострокові (на термін не більш одного року) вкладення підприємства які можуть бути реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентом грошових коштів).

У статті „Грошові кошти та їх еквіваленти” відображаються кошти в касі, на поточних рахунках та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валютах. Кошти, які не можна використати для операцій протягом одного року, починаючи з дати балансу або протягом операційного циклу внаслідок обмежень, слід виключати зі складу оборотних активів та відображати як необоротні активи. Збільшення в динаміці по цій статті, як правило, свідчить про поліпшення фінансового стану підприємства.

У статті „Інші оборотні активи” відображаються суми оборотних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу „Оборотні активи”.

У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

2.2. Пасив балансу

У ринковій економіці пасив балансу показує, яка величина засобів (капіталу) вкладена в господарську діяльність підприємства, хто і якою мірою брав участь у створенні майнової маси підприємства. Він визначається як зобов'язання за отримані цінності чи як вимоги на отримані підприємством ресурсів. Зобов'язання розрізняються по суб'єктах: одні з них є зобов'язаннями перед власниками підприємства, інші - перед кредиторами, банками. Такий розподіл зобов'язань у балансі має важливе значення при визначенні терміновості їхнього погашення.

Статті пасиву групуються по ступені терміновості повернення зобов'язань. У бухгалтерському балансі власний капітал підприємства відбивається в першому розділі пасиву "Власний капітал". Основна стаття цього розділу "Статутний капітал" показує суму засобів, інвестовану власниками для забезпечення статутної діяльності підприємства.

У цьому ж розділі відбиті залишки резервних фондів, утворених на підприємстві відповідно до законодавства й установчих документів, нерозподілений прибуток.

У статті „Пайовий капітал” наводиться сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.

У статті „Додатковий вкладений капітал” акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість.

У статті „Інший додатковий капітал” відображаються сума до оцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

У статті „ Резервний капітал” наводиться сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

У статті „Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)” відображається або сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку. Сума непокритого збитку наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті „Неоплачений капітал” відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Ця сума наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

У статті „Вилучений капітал” господарські товариства відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників. Сума вилученого капіталу наводиться в дужках і підлягає вирахуванню при визначенні підсумку власного капіталу.

Другий розділ пасиву „Забезпечення наступних витрат і платежів” відображає нараховані у звітному періоді майбутні витрати на платежі (витрати на оплату майбутніх відпусток, гарантійні зобов’язання тощо), величина яких на дату складання балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок, а також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, які отримані з бюджету та інших джерел.

У третьому розділі пасиву „Довгострокові зобов’язання” показується сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками, яка не є поточною. Наводиться заборгованість підприємства щодо зобов’язань із залучення позикових коштів (у інших суб’єктів господарювання), на які нараховуються відсотки. Показується сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою ставкою та податковою базами оцінки.Четвертий розділ "Поточні зобов'язання" включає короткострокові (до 1 року) кредити банків і позики, а також притягнуті в ході розрахунків засоби кредиторів. Вони погашаються протягом року за рахунок поточних активів. Сюди входить заборгованість за внесками до позабюджетних фондів передбачених чинним законодавством, також відображається сума заборгованості за відрахуваннями до пенсійного фонду, на соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його працівників.

Загальним для 3 і 4 розділів є те, що тут відбиваються зовнішні джерела. Вони не належать підприємству, але протягом визначеного часу використовуються їм у господарській діяльності.

Розділ ІІІ Порядок складання бухгалтерського балансу

на матеріалах підприємства " Кожтекс"

Баланс підприємства складається на основі відомостей про стан, склад і структуру засобів господарства та джерел їх формування. Для визначення початкового стану засобів і відносин на підприємстві проводиться інвентаризація. На підставі її даних складається початковий або вступний баланс господарства.

Всі господарські факти (операції) повинні мати доказовість, тобто бути оформлені документально. Бухгалтерські документи є основою бухгалтерських записів, в них наводяться кількісні та якісні характеристики об’єктів. Їх перевіряють, обробляють та реєструють.

Рахунки відкривають на підставі бухгалтерського балансу. Після завершення всіх записів у рахунках їх замикають (визначають обороти за дебетом і кредитом, а також новий стан, сальдо, об’єкти обліку). Замкнуті рахунки використовують для складання заключного (остаточного) балансу.

Загальна схема взаємозв’язку елементів методу бухгалтерського обліку ВАТ „Кожтекс” показано на Рис.2

Для прикладу проілюструємо процедурні питання поточного обліку господарських операцій. Дані початкового балансу ВАТ „Кожтекс” наведено в Табл.2

Таблиця 2

Початковий баланс ВАТ „Кожтекс” на _____р.

Актив Пасив

№ п/п Стаття активу Сума, грн. № п/п Стаття пасиву Сума, грн.

1 Основні засоби 66000 1 Статутний капітал 80000

2 Матеріали 30000 2 Пайовий капітал 50000

3 Паливо 5000 3 Кредитори 10000

4 Незавершене виробництво

19000 4 Позички банку 15000

5 Розрахунковий рахунок

30000 5 Прибуток 5000

БАЛАНС 150000 БАЛАНС 150000

На підставі вступного балансу залишки окремих статей заносяться до рахунків.

Розчленування балансу на рахунки і відображення на них початкових залишків.

Рахунок „Розрахунковий рахунок”

Д К

Залишок 30000

на 01.03

Рахунок „Основні засоби”

Д К

Залишок 66000

на 01.03

Рахунок „Матеріали”

Д К

Залишок 30000

на 01.03

Рахунок „Паливо”

Д К

Залишок 5000

на 01.03

Рахунок „Незавершене виробництво”

Д К

Залишок 19000

на 01.03

Рахунок „Пайовий капітал”

Д К

Залишок 50000 Залишок 66000

на 01.03

на 01.03

Рахунок „Кредитори”

Д К

Залишок 10000

на 01.03

Рахунок „Прибутки”

Д К

Залишок 5000

на 01.03

Рахунок „Позички банку”

Д К

Залишок 15000

на 01.03

Рахунок „Статутний капітал”

Д К

Залишок 80000

на 01.03

Для того щоб записати господарську операцію в бухгалтерському обліку, необхідно визначити їх кореспонденцію і скласти бухгалтерське проведення. Процес визначення взаємопов’язаних рахунків на підставі господарської операції називається контировкою.

Приклад. На склад оприбутковано матеріали на суму 2 тис. грн., за які постачальнику ще не сплачено. За змістом господарської операції взаємопов’язаними є рахунки „Матеріали” й „Кредитори”. Рахунок „Матеріали” – активний, „Кредитори” – пасивний. На активному рахунку збільшення є дебетом, на пасивному – кредитом. Контировка має вигляд:

дебет рахунку „Матеріали” – 2 тис. грн.

кредит рахунку „Кредитори – 2 тис. грн.

Для того. щоб відобразити на рахунку бухгалтерське проведення необхідно скласти меморіальний ордер.

Меморіальний ордер №1 за _________р.

Підстава (посилання на документ) Дебет рахунка Кредит рахунка Сума, грн

На склад оприбутковано матеріали, за які постачальнику ще не сплачено

„Матеріали”

„Кредитори”

2000

Додаток ______1________

(аркушах)

Головний бухгалтер _________________

(підпис)

Кожне проконтоване господарське явище і процес реєструється у спеціальному журналі. Процес реєстрації супроводжується присвоєнням кожній контировці певного номера.

Журнал реєстрації господарських фактів (явищ або процесів) за ___________р.

Дата № п/п Зміст запису Сума, грн. Кореспондуючі рахунки

Дебет Кредит

1 На склад оприбутковано матеріали, за які постачальнику ще не сплачено

2000

Матеріали

Кредитори

2 Перераховано з розрахункового рахунку підприємства заборгованості і т.д.

25000

Позички банку

Розрахунковий рахунок

РАЗОМ х хНа великому підприємстві типу ВАТ журнал реєстрації господарських явищ складається із сотень операцій (також ця інформація є комерційною таємницею підприємства) і тому навести повністю всі факти реєстрації господарських явищ за звітний період немає можливості.

Як приклад більш детального розпису господарських процесів наводимо частину інформації з журналу реєстрації господарських явищ пов’язану з операціями по отриманню товарів в міру їх оплати платником.

Бухгалтерський облік на ВАТ „Кожтекс” операцій з отримання товарів в міру їх оплати платником

№ операції Зміст операції Дата Кореспонд. рах. Сума, грн

Д-т К-т

1. Попередня оплата за передбачену до поставки партію №1 товару з ПДВ 17.10.2000 371 311 2400,00

2. Відображений податковий кредит з ПДВ за оплаченими товарами 17.10.2000 641 644 400,00

3. Попередня оплата за передбачену до поставки партію №2 товару з ПДВ 24.10.2000 371 311 3300,00

4. Відображений податковий кредит з ПДВ за оплаченими товарами 24.10.2000 641 644 550,00

5 Оприбуткований отриманий товар повністю партії №1 і частково партії №2 без ПДВ 26.10.2000 281 631 3500.00

6. Відображений податковий кредит з ПДВ за фактично отриманим цього дня товаром 26.10.2000 644 631 700,00

7. Переказ покупцем перерахованих заздалегідь грошових коштів на погашення заборгованості постачальника після оприбуткування отриманих товарів (3500,00 + 700,00 = 4200,00 грн), див. проведення 5 і 6 таблиці 3 26.10.2000 631 371 4200,00

8. Попередня оплата за передбачену до постачання партію №3 товару з ПДВ 31.10.2000 371 311 9000,00

9. Відображений податковий кредит з ПДВ за оплаченим товаром 31.10.2000 641 644 1500,00

10. Оприбуткований отриманий товар без ПДВ 3.11.2000 281 631 8750.00

11. Відображена сума податкового кредиту з ПДВ за оприбуткованим цього дня товаром 3.11.2000 644 631 1750,00

12. Переказ покупцем перерахованих заздалегідь грошових коштів на погашення заборгованості постачальника після отримання й оприбуткування останньої частини вартості товарів 3.11.2000 631 371 10500,00

Виникнення і погашення кредиторської заборгованості покупця (дебіторської заборгованості продавця)

13. Попередня оплата за передбачену до поставки партію товару з ПДВ 2.12.2000 371 311 1230,00

14. Відображений податковий кредит з ПДВ за оплаченим товаром 2.12.2000 641 644 205,00

15. Оприбуткований товар, що надійшов від продавця, без ПДВ 4.12.2000 281 631 1200,00

16. Відображений податковий кредит з ПДВ за оплаченим товаром 4.12.2000 644 631 205,00

17. Відображена сума податкового кредиту з ПДВ за оприбуткованим цього дня товаром, не оплаченим постачальником 4.12.2000 641 631 35,00

18. Переказ покупцем перерахованих заздалегідь грошових коштів на погашення заборгованості постачальника після отримання й оприбуткування останньої частини вартості товарів 4.12.2000 631 371 1230,00

19. Погашення заборгованості покупцем перерахуванням грошових коштів 15.12.2000 371 311 210,00

Господарські операції на рахунках відображають на підставі бухгалтерських проведень. Наприклад, перша операція:

дебет рахунка „Матеріали” – 2000 грн.

кредит рахунка „Постачальники” – 2000 грн.

Друга операція:

дебет рахунка „Позички банку” – 25000 грн.

кредит рахунка „Розрахунковий рахунок” – 25000 грн.

Відповідно до розглянутого порядку відкривають рахунки, на яких відображають наведені господарські операції. Балансова інтерпретація наведених бухгалтерських проведень дає змогу з’ясувати економіко-матеріальний характер господарських процесів.

В кінці місяця по кожному рахунку підраховуються обороти, визначаються кінцеві залишки (сальдо), після чого дані за місяць відповідних рахунків узагальнюються в оборотних відомостях.

В першу чергу складають оборотну відомість за синтетичними рахунками головної книги.

У цій відомості відображають рівності підсумків залишків на початок місяця за дебетом та кредитом, оборотів дебету та кредиту, залишків на кінець місяця за дебетом та кредитом.

Аналогічно складаються оборотні відомості за аналітичними рахунками.

Оборотна відомість рахунків синтетичного обліку за травень __________р.

Синтетичні рахунки Залишки на 1 травня Оборот за травень Залишки на 1 червня

Актив Пасив Дебет Кредит Актив Пасив

Основні засоби 24000 - - - 240000 -

Матеріали 60600 - 30500 4850 86250 -

Виробництво - - 4850 - 4850 -

Розрахунковий рахунок 21400 - - 14500 6900 -

Статутний капітал - 300000 - - - 300000

Позички банку - 18000 12000 4500 - 21000

Кредитори - 4000 2500 15500 - 17000

БАЛАНС 322000 322000 49850 49850 338000 338000

Залишки та обороти по аналітичних рахунках повинні відповідати даним відповідного синтетичного рахунку. Остаточне узагальнення даних поточного обліку синтетичних рахунків здійснюється в головній книзі – основному обов’язковому реєстрі.Узагальнення даних рахунків у балансі відбувається наступним чином. Для цього активні рахунки, що мають дебетові залишки, записують в активі балансу, а пасивні рахунки, що мають кредитові залишки, - у пасиві. Як приклад наведено оборотну відомість рахунків аналітичного обліку до синтетичного рахунка „Матеріали” (за даними ВАТ „Кожтекс) та баланс на 01.08.

Оборотна відомість рахунків аналітичного обліку до синтетичного рахунка „Матеріали” за травень _______________р.

№ п/п Аналітичний рахунок Од. виміру Залишок на 01.05 Оборот за травень Залишок на 01.06

к-ть сума, грн. Дебет Кредит к-ть сума, грн.

к-ть сума, грн. к-ть сума, грн.

1

2 Субрахунок „основні матеріали”

Шкіра (гов.)

Поліпропирол

м3

м3

450

150

27000

15000

150

75

9000

7500

375

14

2250

1400

562.5

211

33750

21100

Разом - - 42000 - 16500 - 3650 - 54850

1

2 Субрахунок „Допоміжні фарби”

Фарба чорна

Фарба коричнева

кг

кг

9000

8000

9000

9600

8000

5000

8000

6000

1200

-

1200

-

15800

13000

15800

15600

Разом - - 18600 - 14000 - 1200 - 31400

Всього за синтетичними рахунками

-

-

60600

-

30500

-

4850

-

86250

Баланс ВАТ „Кожтекс” на 1 серпня ______р

Актив Пасив

Стаття Сума, грн. Стаття Сума, грн.

Основні засоби 240000 Статутний капітал 300000

Матеріали 86250 Позички банку 21000

Незавершене виробництво

4850 Кредитори 17000

Розрахунковий рахунок 6900

БАЛАНС 338000 Баланс 338000

Отже, з місяця в місяць облік господарських операцій починається і закінчується балансом. Баланс, складається на кінець звітного періоду, у наступному періоді розкладається на рахунки, за ними протягом червня обліковуються господарські операції, а в кінці місяця рахунки з їх залишками узагальнюються в балансі.

Показники (обороти і залишки) рахунків бухгалтерського обліку використовуються для складання звітності, контролю за станом засобів і результатами виконання плану. Обробка даних рахунків (групування, середні величини тощо) дає можливість розробити відповідні рекомендації для оперативного управління.

За своїм змістом кінцевий баланс відрізняється від початкового, в ньому враховуються всі ті зміни, які відбулися в господарстві за звітний період. За формою вони однакові.

Бухгалтерські баланси мають дані, які характеризують засоби з різних боків. Наприклад, основні засоби характеризуються показниками початкової вартості та зносом (амортизацією).

Висновок

Дослідивши питання складання бухгалтерського балансу на підприємстві можна зробити наступні висновки.

Необхідно відзначити, що статті українського балансу розташовані не хаотично і довільно, а у визначеній послідовності. Принцип побудови статей активу балансу по ліквідності полягає в тім, що всі статті ранжуються, починаючи від найменш ліквідних (Основні засоби), до більш ліквідного (Запаси), і закінчуючи абсолютно ліквідною статтею (Кошти ). Статті ж пасиву балансу групуються по ступені терміновості повернення, і розташовуються по зростаючій терміновості.

Між активом і пасивом балансу існує тісний взаємозв'язок. В аналітичному плані значний інтерес представляють взаємозв'язку балансових статей.

Як уже відзначалося, бухгалтерський баланс як звітна форма характеризує господарські засоби підприємства в двох аспектах - по складу і джерелам виникнення. Тому статті активу і пасиву балансу взаємозалежні. Кореспонденція балансових статей за схемою "вид активу - відповідне джерело покриття в пасиві" особливо наочно виявлялася в звітності минулих років. Досить тверда регламентація формування і використання різних джерел засобів, а також значна деталізація балансу дозволяли встановлювати і контролювати багато аналітичних взаємозв'язків на рівні розділів, груп статей і окремих статей балансу. Зміни, зв'язані, зокрема , з посиленням економічної самостійності суб'єктів, що хазяюють, а також зі зміною порядку підготовки звітності, привели до того, що встановлення аналітичних взаємозв'язків на рівні балансових статей зараз утруднено.

Проілюструємо відзначене вище. В умовах централізованої планованої економіки підприємства торгівлі кредитувалися банком на умовах пайової участі по укрупненому об'єкті (сукупності товарно-матеріальних цінностей і виробничих витрат), а підприємства суспільного харчування такі запаси і витрати цілком покривали власними оборотними коштами; кредити надавалися банком лише у виняткових випадках. Таким чином, ті самі активи на підприємствах торгівлі і суспільного харчування мали в той час різні джерела покриття. В даний час таких єдиних обмежень по кредитуванню не існує, тому виявлення взаємозв'язків між активними і пасивними статтями балансу дуже обмежено.Склад статей балансу постійно міняється. Зміни йдуть по двох напрямках. Перший напрямок зв'язаний з агрегуванням ряду статей, істотним зменшенням кількості показників у балансі. Багато статей (виробничі запаси, товари й ін.) раніше приводилися в балансах у розгорнутому виді. Другий напрямок зв'язаний із введенням у баланс нових видів активів і джерел покриття. Це обумовлено введенням окремих елементів ринкової економіки, виходом усе більшого числа підприємства на міжнародний ринок.

Список використаної літератури

1. Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. №996-XIV.

2. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну №291 від 30.11.99 р.

3. Аналіз господарської діяльності в промисловості / Під ред. В. И. Стражева. - К., 1999.

4. Бернстайн Л. А. Анализ финансовой отчётности. – М., 1996.

5. Бухгалтерский учет / Под ред. И. Е. Тишкова. – Мн., 1999.

6. Ворст И., Ревентлоу П. Економіка фірми. - К., 1993.

7. Ковалёв В. В., Патров В. В. Как читать баланс. – М., 1998.

8. Сопко В.В Бухгалтерський облік у підприємництві, К., КНЕУ, 2000

9. Райс Э. Бухгалтерский учёт и отчётность без проблем: Как читать отчётность компаний и пользоваться ею. – М., 1997.

Додаток

Баланс ВАТ „Кожтекс” станом на 31 грудня 2000р.

АКТИВ Код На початок року На кінець року

1.Необоротні активи

Нематеріальні активи:

залишкова вартість 010 100 150

первісна вартість 011 100 150

знос 012

Незавершене будівництво 020 1000 700

Основні засоби :

залишкова вартість 030 2400 2900

первісна вартість 031 2600 3300

знос 032 200 400

Довгострокові фінансові інвестиції:

- які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств 040

- інші фінансові інвестиції 045 500 600

Довгострокова дебіторська заборгованість 050

Відстрочені податкові активи 060 40

Інші необоротні активи 070

Усього за розділом 1 080 4000 4390

2.Оборотні активи

Запаси:

- виробничі запаси 100 900 710

- тварини на вирощуванні та відгодівлі 110

- незавершене виробництво 120 1000 1220

- готова продукція 130 1200 370

- товари 140

Векселі одержані 150

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

чиста реалізаційна вартість 160 2000 850

первісна вартість 161 200 850

резерв сумнівних боргів 162

Дебіторська заборгованість за розрахунками:

- з бюджетом 170

- за виданими авансами 180

- з нарахованих доходів 190

- із внутрішніх розрахунків 200

Інша поточна дебіторська заборгованість 210

Поточні фінансові інвестиції 220 250 1050

Грошові кошти та їх еквіваленти:

- в національній валюті 230 400 90

- в іноземній валюті 240

Інші оборотні активи 250

Усього за розділом 2 260 3950 4290

3.Витрати майбутніх періодів 270 50 50

БАЛАНС 280 8000 8730

продовження

Баланс ВАТ „Кожтекс” станом на 31 грудня 2000р.

ПАСИВ Код На початок року На кінець року

1.Власний капітал

Статутний капітал 300 3500 4000

Пайовий капітал 310

Додатковий капітал 320

Інший додатковий капітал 330

Резервний капітал 340

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 350 1000 1600

Неоплачений капітал 360

Вилучений капітал 370

Усього за розділом 1 380 4500 5600

2.Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення виплат персоналу 400 50 30

Інші забезпечення 410

Страхові резерви 415

Частка пере страховиків у страхових резервах 416

Цільове фінансування 420 100 120

Усього за розділом 2 430 150 150

3.Довгострокові зобов’язання

Довгострокові кредити банків 440 950 550

Інші довгострокові зобов’язання 470 400 400

Усього за розділом 3 480 1350 950

4.Поточні зобов’язання

Короткострокові кредити банків 500 700 900

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями 510

Векселі видані 520

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 530 950 800

Поточні зобов’язання за розрахунками:

- з одержаних авансів 540

- з бюджетом 550 130 130

- з позабюджетних платежів 560

- зі страхування 570

- з оплати праці 580 180 160

- з учасниками 590

- із внутрішніх розрахунків 600

Інші поточні зобов’язання 610

Усього за розділом 4 620 1960 1990

4.Доходи майбутніх періодів 630 40 40

БАЛАНС 640 8000 8730

продовження

Звіт про фінансові результати ВАТ „Кожтекс” за 2000 рік

Стаття Код рядка За звітний період За попередній період

1 2 3 4

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 010 12000 11000

Податок на додану вартість 015 2000 1833

Акцизний збір 020

025

Інші вирахування з доходу 030

Чистий (дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 035 10000 9167

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 040 8500 8000

Валовий:

- прибуток 050 1500 1167

- збиток 055

Інші операційні доходи 060 150 120Адміністративні витрати 070 350 270

Витрати на збут 080 150 120

Інші операційні витрати 090

Фінансові результати від операційної діяльності:

- прибуток 100 1150 897

- збиток 105

Дохід від участі в капіталі 110 30 40

Інші фінансові доходи 120 20 30

Інші доходи 130

Фінансові витрати 140

Втрати від участі в капіталі 150

Інші витрати 160

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

- прибуток 170 1200 967

- збиток 175

Податок на прибуток від звичайної діяльності 180 360 290

Фінансові результати від звичайної діяльності:

- прибуток 190 840 677

- збиток 195

Надзвичайні:

- доходи 200

- витрати 205

Податок з надзвичайного прибутку 210

Чистий:

- прибуток 220 840 677

- збиток 225
Категория: Економічні теми | Добавил: Aspirant (13.06.2014)
Просмотров: 1552 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: