Пятница, 03.05.2024, 13:33
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Економічні теми

Реферат на тему: Монополістична конкуренція
Реферат на тему: Монополістична конкуренція.

1 Характерні ознаки монополістичної конкуренції
Даний вид монополістичної діяльності характе-ризується випуском великої кількості взаємозамінних товарів. Еластичність кривої попиту окремої фірми за рахунок цього набагато вища. Чим більша кількість конкурентів буде в галузі і слабша диференціація продукту, тим більшою буде еластичність кривої, тобто, тим більше ситуація буде наближатись до чистої конкуренції. У короткостроковому періоді така фірма може мати як прибутки, так і збитки. Та найбільш характерною її рисою є беззбитковість у довготривалому періоді.
Диференціація продукту, яка характерна для ринку монополістичної конкуренції, дозволяє покупцю здійснити вибір з ряду різновидностей одного і того ж базового продукту. Це сприяє більш повному задоволенню смаків і уподобань покупців. Для фірми, яка діє на цьому ринку, існує альтернатива між випуском нових марок товарів і виробництвом попереднього продукту з мінімальними середніми витратами. Кожний новий продукт фірми більш чи менш помітно відрізняється від продукту її конкурентів, і кожен має резерви для подальшої зміни та розвитку. Крім того, наголос може бути зроблено не тільки на відмінних особливостях товару фірми по відношенню до аналогічних товарів конкурентів, але і на відмінностях у рекламі та стимулюванні збуту. Точніше кажучи, фірма, яка отримує прибуток, не збирається стояти і спостерігати за тим, як конкуренти зазіхають на її прибутки, дублюючи чи копіюючи її продукт, її рекламу і змагаючись з її послугами споживачам. Переважно фірма старається зберегти свої прибутки і не дає конкурентам себе догнати. Це відбувається завдяки удосконаленню товарів, розширенню обсягів виробництва і підвищенню якості реклами. Все це підвищує витрати фірми, та в той же час зростає попит на її продукцію.
Диференціація продукту означає, що в будь-який момент споживачеві буде запропоновано широкий ряд товарів, стилів та марок і ступенів якості будь-якого продукту. Це дає споживачеві значні переваги в порівнянні з ринком досконалої конкуренції. Проте, швидке збільшення асортименту продуктів може досягти такого рівня, коли споживач починає плутатись, розумний вибір стає складним і купівля займає багато часу.
Надзвичайно велике значення на ринку монополістичної конкуренції має реклама.
2 Визначення ціни і обсягів виробництва фірми в умовах монополістичної конкуренції
В умовах монополістичної конкуренції, як і у випадку чистої монополії крива попиту має нахил вниз. Разом з тим, фірми володіють певною монопольною владою. Це, однак, не означає, що за умов монополістичної конкуренції фірма отримує значні прибутки. Монополістична конкуренція в цьому плані аналогічна досконалій конкуренції. В умовах вільного доступу на ринок, потенційна можливість отримати прибуток приваблює нові фірми з конкуруючими марками товарів, знижуючи прибутки до нуля.
Для кращого розуміння суті процесу розглянемо рівноважну ціну і обсяг виробництва в умовах монополістичної конкуренції фірми на коротко- і довготривалому інтервалах. Рисунок 7.1-а ілюструє короткотермінову рівновагу. Оскільки товар фірми відрізняється від товарів конкурентів, її крива попиту DSR має нахил вниз. Це крива попиту для фірми, а не крива ринкового попиту, яка має крутіший нахил. Обсяг виробництва QSR , за якого максимізується прибуток, знаходиться на перетині кривих граничного доходу і граничних затрат. Так як відповідна ціна PSR перевищує середні затрати, фірма заробляє прибуток, який показано заштрихованим прямокутником на рис. 1-а.
а б
Рисунок 1 - Зміна пропозиції і попиту монополістично конкурентної фірми в коротко- і довготерміновому періодах
В довготривалому періоді можливість отримання прибутків стимулює проникнення на ринок нових фірм. По мірі випуску ними нових товарів, дана фірма буде втрачати свою долю реалізації на ринку. Її крива попиту зміститься вниз (рис.1-б). На довготривалому етапі криві середніх і граничних затрат можуть також зміститися.
Довготривала крива попиту DLR буде дотикатися до кривої середніх затрат фірми. Тепер максимізація прибутку досягається за обсягу виробництва QLR , ціни PLR і нульового економічного прибутку, оскільки ціна дорівнює середнім затратам. При цьому фірма ще буде володіти монопольною владою. Її довготривала крива попиту нахилена вниз, оскільки фірменна марка товару є унікальною. Але проникнення на ринок інших фірм і конкуренція звели прибуток до нуля.
В умовах монополістичної конкуренції фірми несуть різні затрати, що приводить до різноманіття фірменних знаків товару. В зв’язку з цим, фірми можуть призначати різні ціни на свою продукцію, і деякі будуть заробляти невеликі прибутки.
3. Економічна ефективність монополістичної конкуренції
Ринки досконалої конкуренції економічно ефективні. Сукупний надлишок споживачів і виробників досягає максимальної величини. Ринковий механізм в галузі з монополістичною конкуренцією є неефективним. Порівнюючи стан довготривалої рівноваги на ринку монополістичної конкуренції з ринком досконалої конкуренції, можна зрозуміти причини такої неефективності (рис.2).

Це відбувається з двох причин. По-перше, на відміну від цін на ринку досконалої конкуренції, ціна рівноваги ринку монополістичної конкуренції завжди перевищує граничні затрати. Це означає, що споживачі платять за ціною, яка перевищує затрати на виробництво. Якщо б обсяг виробництва збільшився до точки, де крива попиту перетинає криву граничних затрат, сукупний надлишок споживачів міг би бути збільшений на величину, яка дорівнює заштрихованій площі (рис.2-б).
а – досконала конкуренція б – монополістична конкуренція
Рисунок 2 - Порівняння конкурентної рівноваги на ринках досконалої і монополістичної конкуренції
По-друге, як слідує з рис.2, фірми на ринку монополістичної конкуренції мають резервні виробничі потужності, тобто не повністю використовують свої виробничі потужності. Фактичний обсяг виробництва фірми менший за той, який мінімізує середні затрати. Проникнення нових фірм на ринок знижує прибутки до нуля. На ринку досконалої конкуренції лінія попиту горизонтальна, і тому нульовий прибуток припадає на точку мінімуму кривої середніх затрат (рис.2-а). На ринку монополістичної конкуренції крива попиту має нахил вниз, і тому точка нульового прибутку опиняється лівіше за точку мінімуму середніх затрат. Ці резервні виробничі потужності є неефективними, оскільки середні затрати можуть бути скорочені за умови, що в галузі буде працювати менше число фірм.
Вказана неефективність зменшує добробут споживачів. Тим не менше, монополістична конкуренція в більшості випадків є бажаним явищем.
Це можна пояснити наступними причинами:
v
на більшості ринків моноплістичної конкуренції монопольна влада незначна, оскільки конкурує багато фірм. Тому і чисті збитки від монопольної влади незначні. А в силу суттєвої еластичності попиту фірм, резервні потужності також невеликі;
v
неефективність ринкового механізму компенсується такою перевагою, як широкий товарний асортимент, що цінується серед споживачів.
Категория: Економічні теми | Добавил: Aspirant (26.06.2014)
Просмотров: 518 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: