Суббота, 04.05.2024, 03:11
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Економічні теми

Реферат на тему:Бюджетування у встановленні оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємства
Реферат на тему:Бюджетування у встановленні оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємства.

Викладено найбільш вдалий і об'єктивний варіант методологічно-інформаційного інструментарію бюджетування в інформаційному забезпеченні інноваційної діяльності підприємств (визначено об'єкти фінансового планування та наведено їх систематичний перелік під час встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції; встановлено можливий перелік початкової інформації про об'єкти бюджетування у процесі визначення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції; наведені джерела початкової інформації бюджетування під час встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції).
бюджетування, встановлення, конкурентоспроможність, оптимальний, підприємство, продукція, рівень
Сучасні світові інтеграційні процеси поставили перед працівниками планово- економічних відділів непросте завдання підвищення конкурентоспроможності продукції та позицій самих підприємств на міжнародному ринку. Для визначення ефективності ринку збуту продукції підприємства потрібна інформація про конкурентоспроможність. Однак, не вся інформація про конкурентоспроможність продукції підприємства може бути сформована в сучасної системі управління підприємством. Ціла низка складових сегментів (внутрішнього і зовнішнього) конкурентоспроможності продукції у цьому зв'язку виступають об'єктами бю джетув ання.
Не дивлячись на те, що проблема організації, постановки та ведення системи фінансового планування досить детально висвітлена в наукових роботах авторів [1-10] та інших, до цього часу в Україні ще не визначено в практичному аспекті його проблематику, особливо це стосується його інноваційної спрямованості, орієнтованої на встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції та й самих суб'єктів господарської діяльності за умов поглиблення та трансформації ринкових відносин в економіці України.
Тому, метою публікації виступає формування концептуальних основ методологічно-інформаційного інструментарію системи бюджетування в інформаційному забезпеченні ефективного управління інноваційною діяльністю підприємств.
Для досягнення поставленої мети потрібно вирішити такі завдання: визначити об'єкти бюджетування у встановленні оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємств; навести можливий перелік початкової інформації бюджетування у разі встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємств; встановити головні джерела надходження початкової інформації бюджетування під час встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємств.
Для встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємств - одного із найважливіших елементів дослідження ринка збуту, інформації, яка формується в сучасній системі управління підприємством, виявляється явно недосить. Потрібна інформація про цілу низку складових сегментів (внутрішнього і зовнішнього) конкурентоспроможності продукції за такими об'єктами бюджетування: про зовнішнє середовище: по конкурентам (номенклатура та значення технічних і економічних параметрів якісних характеристик продукції, ціни на продукцію, економічні показники конкурентоспроможності фірм і їх продукції), місткість ринків по видам продукції, мінімальний рівень якості продукції на ринку тощо; про внутрішнє середовище: номенклатура та значення технічних і економічних параметрів якісних характеристик продукції підприємства, ціни на продукцію підприємства, витрати на забезпечення конкурентоспроможного рівня якості продукції підприємства, економічні показники конкурентоспроможності підприємства і його продукції.
В якості початкової інформації бюджетування про зовнішнє і внутрішнє середовище при плануванні оптимального рівня конкурентоспроможності продукції можуть бути використані: діючі світові, регіональні, національні і фірмові стандарти, які регламентують відповідні техніко-економічні показники продукції, а також перспективні норми і стандарти, введення яких заплановано або очікується; матеріали фірм-споживачів, що містять вимоги, які висуваються до продукції, яка закупається, методом її випробувань, зберігання і інше; урядові постанови, законодавство, нормативні акти і технічні регламенти, які діють на ринках країн, в які плануються поставки продукції, і які визначають вимоги до неї; результати досліджень кон'юнктури ринків, а також довгострокові тенденції їх розвитку; підсумки порівняльних випробувань продукції, яка аналізується і конкуруючих виробів; опитування споживачів, результати оцінок продукції, які проводяться споживчими спілками, фірмами-консультантами, університетами і інше, та їх рекомендації; результати сертифікації продукції, оцінок її на світових, регіональних, національних виставках, конкурсах, ярмарках; відзиви про продукцію з боку споживачів; дані про напрямки діяльності фірм-конкурентів, дані про винаходи, патенти, продажі і використання ліцензій; дані системи синтетичного і аналітичного бухгалтерського обліку та фінансової звітності; дані фірмових довідників, публікацій фірм (річних звітів, каталогів, проспектів, рекламних видань), матеріали спеціалізованих інформаційних компаній і організацій, довідки банків, а також матеріали періодичної преси.
А головними джерелами початкової інформації бюджетування про зовнішнє і внутрішнє середовище при плануванні оптимального рівня конкурентоспроможності продукції, можуть слугувати: публікації міжнародних, регіональних і національних організацій по стандартизації; публікації економічних, науково-технічних, зовнішньоторговельних і інших міжурядових, неурядових світових, регіональних, національних і фірмових організацій; результати сертифікатних і інших випробувань, які проводяться реєстрами, дослідницькими організаціями, університетами, фірмами; проспекти, каталоги, фірмові видання, пропозиції фірм; результати спільних випробувань техніки; галузева періодична і спеціальна література; дані, публікації і звіти органів стандартизації; патентна інформація; звіти фахівців про відвідання фірм, виставок, ярмарок, демонстраційних показів і інше; прогнозні оцінки зміни технічних і економічних параметрів продукції; повідомлення про нові зразки продукції, які розроблені за кордоном; синтетичний і аналітичний бухгалтерський облік; фінансова звітність підприємств тощо.
Узагальнюючи вище сказане, візьмемо на себе відповідальність у висловленні наступної думки. Усвідомлення цих моментів допоможе працівникам планово- економічного відділу: безпомилково визначати цілу низку об'єктів фінансового планування під час встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємства; мати уяву про початкову інформацію бюджетування, встановлюючи оптимальний рівень конкурентоспроможність продукції підприємства; визначити головні джерела надходження початкової інформації фінансового планування у разі встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємства.
Як результат, можливо відзначити, що працівники планово-економічних відділів підприємств, використовуючи методологічно-інформаційний інструментарій системи бюджетування, будуть мати можливість безпомилково отримувати початкову інформацію про зовнішнє і внутрішнє середовище під час встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції. Серед перспектив подальших розробок з цієї теми особливою актуальністю відрізняється питання пов'язане з визначенням показників встановлення оптимального рівня конкурентоспроможності продукції підприємств в системі бюджетування і інше.
Список літератури
1. Ковтун С. Бюджетування на сучасному підприємстві, або як ефективно управляти фінансами. - X.: Фактор, 2005. - 340с. - ISBN 966-312-304-4.
2. Федосов В.М., Бабич Т.С. Сутність і проблематика бюджетування: українські реалії // Фінанси України. - 2008. - № 1. - С. З-23.
3. Хоуп Джереми. За гранью бюджетирования. Как руководителям вырваться из ловушки ежегодных планов / Джереми Хоуп, Робин Фрейзер; пер. с англ. Р.В. Кащеева. - Москва: Вершина, 2007. - 272с.: ил., табл. - ISBN 5-9626-0293-5. - ISBN 1-57851-866-0 (англ.).
4. Хруцкий В.Е., Гамаюнов В.В. Внутрифирменное бюджетирование: Настольная книга по постановке финансового планирования. - 2-е узд., перераб. и доп. - М.: Финансы и статистика, 2008. - 464с.: ил. - ISBN 978-5-279-02681-4.
5. Шмідт М.П., Кудря Я.В. Впровадження і використання бюджетування в управлінні корпораціями машинобудування України // Фінанси України. - 2008. - № 4. - С.76-87.
6. Шнипко Олександр. Політика підвищення конкурентоспроможності: досвід розвинених країн та Україна // Економіст. - 2006. - № 8(238). - С.44-49.
7. Marshall Loeb, «Jack Welch Lets Fly On Budgets, Bonuses, and Buddy Boards», Fortune, 29 May 1995, 73.
8. Дука Борис. Бюджетирование: где «спотыкаются» Ваши финансы. hllp:/Av\v\v. iulalcv.ua/indcx.php?id=23426.
9. Кляшторная Ольга. Бюджетирование: старое понятие в новых формах. http://www.intalev.ru/index.php?id=809.
10. Russ Banham, «Revolution in Planning», CFO, August 1999, <http://www.cf0.c0m/article/l,5309Д237|M|303,00.htm (accessed 11 March 2001).
С. Ткаченко
Бюджетирование в установлении оптимального уровня конкурентоспособности продукции предприятия
Изложен наиболее удачный и объективный вариант методологически-информационного инструментария бюджетирования в информационном обеспечении инновационной деятельности предприятий (определены объекты финансового планирования и приведён их систематический перечень во время установки оптимального уровня конкурентоспособности продукции; установлен возможный перечень начальной информации об объектах бюджетирования в процессе определения оптимального уровня конкурентоспособности продукции; приведены источники начальной информации бюджетирования во время установки оптимального уровня конкурентоспособности продукции).
S. Tkachenko
Budgeting in an establishment of an optimum level of competitiveness of production of the enterprise
The most successful and objective variant of methodologically-information toolkit of budgeting in a supply with information of innovative activity of the enterprises is stated (objects of financial planning are defined and their regular list in an installation time of an optimum level of competitiveness of production is resulted; the possible list of the initial information on objects of budgeting in the course of definition of an
optimum level of competitiveness of production is established; sources of the initial information of budgeting in an installation time of an optimum level of competitiveness of production) are resulted.
Категория: Економічні теми | Добавил: Aspirant (26.06.2014)
Просмотров: 464 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: