Суббота, 20.04.2024, 08:39
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Екологія

Реферат на тему:Проблеми екології XXI століття і основні аспекти екологічних проблем
Реферат на тему:Проблеми екології XXI століття і основні аспекти екологічних проблем.

Проблеми екології XXI століття і основні аспекти екологічних проблем
По мірі розвитку цивілізації перед людством неодноразово виникали складні проблеми, часом і планетарного характеру. Але все ж таки це була далека передісторія, свого роду "інкубаційний період" сучасних глобальних проблем. Повною мірою ці проблеми виявилися вже в другій половині і, особливо, в останній чверті XX століття, тобто на рубежі двох століть і, навіть, тисячоліть. Вони були викликані до життя цілим комплексом причин, чітко проявилися саме в цей період.
Справді, ніколи раніше саме людство не зростала кількісно в 2,5 рази за життя лише одного покоління, нарощуючи тим самим силу " демографічного преса ". Ніколи до цього людство не вступало в період науково - технічної революції, не доходило до постіндустріальної стадії розвитку, не відкривало дороги в космос. Ніколи раніше для його життєзабезпечення не було потрібно такої кількості природних ресурсів і повертаються їм у навколишнього середовища відходами теж не були настільки великі. Ніколи до цього не виникало такої глобалізації світової економіки, такої єдиної світової інформаційної системи. Нарешті, ніколи раніше холодна війна не підводила все людство так близько до межі самознищення.
Все це привернуло увагу до глобальних проблем не тільки політики, а й науки. Сам термін глобалістика увійшов у науковий обіг на рубежі 60-70 років, коли вийшли в світ перші доповіді Римському клубу. У СРСР глобалістика почала розвиватися в 80-і роки і, особливо, з початком періоду перебудови і переходу до пріоритету загальнолюдських цінностей.
Тоді ж сформувалося і саме поняття про глобальні проблеми, які:по-перше, стосуються всього людства, зачіпаючи інтереси і долі всіхкраїн, народів і соціальних верств;по-друге, призводять до значних економічних і соціальних втрат, а ввипадках загострення можуть загрожувати самому існуванню людськоїцивілізації;по-третє, вимагають для свого рішення співпраці в загальнопланетарнім масштабі, спільних дій всіх країн і народів.
Це поняття навряд чи можна вважати досить чітким. І не випадково багатоавтори досить по-різному трактують істота глобалістики. Та й самекількість глобальних проблем варіює в дуже широких межах: від,приблизно, десяти до сорока і більше. Але якщо мати на увазі головні проблеми , то їх не більше десятка:
1) Проблема миру і роззброєння, запобігання нової світової війни;
2) Екологічна проблема;
3) Демографічна проблема;
4) Енергетична проблема;
5) Сировинна проблема;
6) Продовольча проблема;
7) Проблема використання Світового океану;
8) Проблема мирного освоєння космосу.
Екологічна проблема.
В останні роки слово "екологія" придбало винятковупопулярність.
Наукові досягнення XX століття створили ілюзію майже повноїкерованості, однак господарська діяльність людського суспільства,екстенсивне використання природних ресурсів, величезні масштаби відходів --все це входить в протиріччя з можливостями планети (її ресурснимпотенціалом, запасами прісних вод, здатністю самоочищення атмосфери,вод, річок, морів, океанів).
Виділяються два аспекти екологічної проблеми:
- екологічні кризи, що виникають як наслідок природних процесів
- кризи, спричинені антропогенним впливом і нераціональним природокористуванням .
Наступ льодовиків, виверження вулканів, урагани, повені та ін.- це природні фактори. Вони закономірні на нашій планеті. Рішеннятакого роду проблем криється в можливості їх прогнозування.
Але виникали і інші екологічні кризи. Протягом столітьлюдина безконтрольно брав все, що дає йому природа і вона "мстить" йому закожен невірний крок (Аральське море, Чорнобиль, БАМ, озеро Байкал).
Основною проблемою є неможливість планети справитися звідходами людської діяльності, з функцією самоочищення і ремонту.
Руйнується біосфера. Тому великий ризик самознищення людства врезультаті власної життєдіяльності.
Природа зазнає впливу суспільства за наступними напрямками:
- використання компонентів навколишнього середовища в якості ресурсної бази виробництва
- дія виробничої діяльності людей на навколишнє середовище
- демографічний тиск не природу (сільськогосподарське використання земель, зростання населення, зростання великих міст).
Тут переплітаються воєдино багато глобальні проблеми людства --ресурсна, продовольча, демографічна - всі вони мають вихід наекологічну проблематику. Але й вона має великий вплив на ціпроблеми людства.
Сучасна ситуація на планеті характеризується різким погіршеннямякості навколишнього середовища - забруднення повітря, річок, озер, морів,об'єднанням і навіть повним зникненням багатьох видів тваринного ірослинного світу, деградацією грунтів, опустелюванням і ін Несприятливий вплив людської діяльності поширилося на біосферу,атмосферу, гідросферу, літосферу. Цей конфлікт створює загрозу появинезворотних змін в природних системах, підриву природних умов іресурсів існування поколінь жителів планети. Зростання продуктивних силсуспільства, ріст населення, урбанізація, науково-технічний прогрес єкаталізаторами цих процесів.
Навіть тенденція потепління клімату на планеті пов'язана із забрудненняматмосфери.
Вуглекислий газ пропускає променисту енергію Сонця, але затримуєтеплове випромінювання Землі і тим самим створює «парниковий ефект».
Вміст діоксиду вуглецю в атмосфері зростає (в результаті вирубки,спалювання лісів, через її забруднення промисловими відходами і вихлопними газами. Викиди хлорфторовуглеводів теж сприяють потеплінню клімату.
Вплив людської цивілізації на клімат Землі - сумна реальність.
Парниковий ефект порушує клімат Планети, змінюючи такі важливі величинияк кількість опадів, напрямку вітрів, шар хмар, океанські течії розміри полярних льодовикових шапок. Може підвищитися рівень Світовогоокеану, виникнуть проблеми в острівних держав.
Існують прогнози з приводу впливу глобального процесупотепління клімату на окремі території Землі. Але ніхто точно не знаєякі можуть бути наслідки у світовому масштабі.
Необхідна оцінка наукових даних і можливого курсу дій длясвітової спільноти з цього питання.
Найважливішою складовою частину атмосфери, що впливає на клімат, що захищаєвсе живе на Землі від випромінювання Сонця, є озоновий шар. Озонатмосфери поглинає жорстке ультрафіолетове випромінювання. Активну роль упроцесах утворення і руйнування озону грають оксиди азоту, важкихметалів, фтор, хлор, бром.
Спостереження з штучних супутників показали скорочення рівня озону.
Зі зростанням інтенсивності ультрафіолетової радіації вчені пов'язуютьзбільшення захворювання очей і онкологічних захворювань, виникненнямутацій. Під ударом опинилася людина, світовий океан, клімат, тваринний ірослинний світ.
Не можна не відзначити вплив на екологію радіоактивного забрудненнянавколишнього середовища (атомна енергетика, випробування ядерної зброї). Післяаварії на Чорнобильській АЕС висловлюються прямо протилежні думки:одні - за подальший розвиток, інші - за ліквідацію всіх АЕС іприпинення будівництва нових. Але існування їх у найближчі роки --об'єктивна реальність. Термоядерний синтез, за заявою МАГАТЕ, єспособом отримання енергії, потенційно прийнятним з точки зоруекології, безпеки і економіки і може в майбутньому забезпечити весь світнеобхідною кількістю енергії.
Гострота соціально-екологічної ситуації в країнах, що розвиваютьсяпризвело до появи феномена «третього світу». Він характеризується:
. природним своєрідністю тропічного поясу
. традиційною орієнтацією розвитку, що об'єктивно веде до посилення тиску на біосферу (швидке зростання населення, традиційне сільське господарство та ін);
. взаємозв'язок і взаємозалежність різних регіонів світу (перенесення забруднень);
. слаборозвиненість цих країн, залежністю від колишніх метрополій.
Якщо для промислово розвинених країн екологічні проблеми мають
«Індустріальний характер», то для країн, що розвиваються - з пере використання природних ресурсів (лісів, грунтів та ін природних багатств). Іншимисловами, якщо розвинені країни страждають від свого «багатства», тощо розвиваються, - від «бідності».
Країни, що розвиваються звинувачують розвиненою світ у небажанні визнавативідповідальність за забруднення навколишнього середовища, розширення озонової дірки,парниковий ефект і т.д. Вони вважають, що економічно розвинені країниповинні взяти на себе провідну роль у глобальних діях із запобіганняекологічної катастрофи. Найімовірніше світова спільнота приймекомпромісне рішення. Але чи стануть вони виконуватимуться?
Дерева та грунту мають величезне значення для глобального кругообігукисню і вуглецю. Це особливо важливо у зв'язку з можливістюкліматичних змін через підвищення вмісту в атмосфері вуглекислогогазу.
Розширення потреб суспільства прискорило, починаючи з 16 століття, зведеннялісів в Західній Європі. Проте в даний час площа лісів помірнихширот не зменшується, а навіть збільшується в результатілісовідновлювальних робіт.
У країнах третього світу спостерігається інша картина. Небувалими темпамизнищуються вологі тропічні ліси, а саме ці ліси часто називають
«Легкими Планети». Серед основних причин відомості лісових масивів вкраїнах, що розвиваються можна виділити наступні: традиційно підсічнасистема землеробства, використання деревини як палива, вирубка наекспорт. Вологі тропічні ліси вирубуються в десять разів швидше, ніжвідбувається їх природне відновлення. Катастрофічний скороченнялісів в південно-східній Азії може привести до їх повного знищення через 15 - 20 років.
У зв'язку з дуже важливим значенням волого-тропічних лісів їх зведенняє важливим економічним лихом для всієї планети. Воно виразиться вскорочення надходження кисню та збільшення вмісту вуглекислого газу,знищення багатьох видів рослин і тварин.
За швидкістю процесів руйнування і територіальному поширеннюдуже важкі наслідки має вирубка лісів у гірських районах. Це веде довисокогірного опустелювання.
Зараз процес опустелювання, Зароджуючись локально, прийняв глобальнімасштабів.
За кліматичними даними, пустелі і напівпустелі займають більше третиниповерхні суші і на цій території проживає понад 15% населення світу.
Тільки в результаті господарської діяльності людей за останні 25 роківз'явилося понад 9 млн. квадратних кілометрів пустель.
До основних причин опустелювання можна віднести знищення убогоюрослинності через надмірне випасання худоби, розорювання пасовищнихмасивів, вирубка дерев і чагарників на паливо, промислове ідорожнє будівництво та ін. Додається до цих процесів вітрова ерозія,висушування верхніх горизонтів грунту, посухи.
Все це призводить до зменшення продуктивних земель в країнах «третьогосвіту », а саме в цих країнах спостерігається найбільший приріст населення,тобто збільшується потреба в продовольстві.
Незабаром на першому плані у всьому світі виявляться неідеологічні, а екологічні проблеми, домінувати будуть не відносиниміж націями, а відносини між націями і природою. Людині настійнонеобхідно змінити його ставлення до навколишнього середовища і його уявлення пробезпеки. Світові військові витрати складають близько одного трильйона врік. У той же час немає коштів для спостереження за глобальними кліматичнимизмінами, обстеження екосистем зникаючих вологих тропічних лісів ірозширюється пустель. Уряду продовжують розглядати безпекутільки з військової точки зору. І хоча до сих пір існує можливістьрозв'язання ядерної війни, все ж поняття безпека має включати ітурботу про середовище проживання.
Природний шлях виживання - максималізація стратегії ощадливості ввідношенні з навколишнім світом. У цьому процесі повинні брати участь всі членисвітової спільноти.
Екологічна революція переможе, коли люди зможуть зробитипереоцінку цінностей, поглянути на самих себе як не невід'ємну частинуприроди, від яких залежить їхнє майбутнє і майбутнє нащадків.

Висновок
Тисячоліттями чоловік жив, працював, розвивався, але він і не підозрював,що, можливо, настане день, коли стане важко, а може й неможливо,дихати чистим повітрям, пити чисту воду, вирощувати щось на землі,так як повітря забруднене, вода отруєна, грунт заражений радіацієюабо іншими хімічними речовинами. Але багато чого змінилося з тих пір. І в нашомустолітті це цілком реальна загроза, і не багато людей усвідомлюють це.
Власники великих заводів, нафтогазовидобувної промисловості, думаютьтільки про себе, про свій гаманець. Вони нехтують правилами безпеки,ігнорують вимоги екологічної поліції, GREANPEACE-а, прийом їм буває неохота або лінь купити нові фільтри для промислових стоків, газів,забруднюють атмосферу. А який може бути висновок? Ще один Чорнобиль,якщо не гірше. Так що, може, нам варто задуматися над цим?
Кожна людина повинна усвідомлювати, що Людство на межі загибелі, івиживемо ми чи ні заслуга кожного з нас.

Список використаних джерел:

1. Глобальна екологічна проблема. М.: Думка, 1988.
2. Земля і людство. Глобальні проблеми. Серія «Країни та народи».
М.: Думка, 1985.
Категория: Екологія | Добавил: Aspirant (26.04.2014)
Просмотров: 2630 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: