Пятница, 17.05.2024, 08:52
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Соціологія

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ: Соціальні норми і поведінка з відхиленням від них
Соціальні норми і поведінка з відхиленням від них
План
1. Соціальні норми
2. Соціальний контроль
3. Поведінка, що відхиляється від норм
4. Злочинність
5. Алкоголізм і наркоманія

Чи слушно, що діяльність кожної людини контролюється суспільством? Добре це чи погано? Чи існують правила поведінки для всіх? Яка людина може стати злочинцем? Чим небезпечний алкоголь і наркотики?
У далекій давнині складалися уявлення про норми життя, про схвалювану і погану поведінку. Міфологія давала членам племені загальні уявлення про належне і заборонене (наприклад, заборонялося убивство членів даного клану, людожерство тощо). Порушники піддавалися суворим карам (побиттю, вигнанню з клану, страті).
Надалі виникли уявлення про божественне походження правил людської поведінки. Дотримання цих правил підтримував страх перед покаранням - при житті або неминуче після смерті - за їхнє порушення, за ті чи інші вчинки.
В античних державах (Греція, Рим) позначалася чітка межа між схвалюваною поведінкою, що відповідала справедливим нормам, і поведінкою, що відхилялася від цих норм. У наш час діяльність людей, їхня поведінка і відносини регулюються безліччю існуючих у суспільстві норм.
СОЦІАЛЬНІ НОРМИ
Слово "норма" латинського походження й означає буквально: керівний початок, правило, зразок. Норми виробляє суспільство, соціальні групи, що входять у нього. За допомогою норм до людей пред'являються вимоги, якими потрібно задовольняти їхню поведінку. Соціальні норми направляють поведінку, дозволяють її контролювати, регулювати й оцінювати. Вони орієнтують людину в питаннях: що варто робити? Що можна робити? Чого робити не можна? Як потрібно поводитися? Як поводитися не слід? Що в діяльності людей прийнятно? Що небажано? За допомогою норм функціонування людей, груп, усього суспільства набуває упорядкованого характеру. У цих нормах люди бачать еталони, моделі, стандарти належної поведінки. Сприймаючи їх і дотримуючись їх, людина включається в систему суспільних відносин, одержує можливість нормально взаємодіяти з іншими людьми, з різними організаціями, із суспільством у цілому.
Можна виділити кілька різновидів існуючих норм. Це насамперед звичаї і традиції, у яких закріплюються звичні зразки поведінки (наприклад, весільні чи похоронні обряди, побутові свята тощо). Вони стають органічною частиною способу життя людей і підтримуються силою суспільного авторитету.
Далі правові норми. Вони закріплюються в законах, що видаються державою, які чітко описують межі поведінки і покарання за їхнє порушення. Дотримання правових норм забезпечується силою держави.
Потім моральні норми. На відміну від права, мораль несе в основному оцінювальне навантаження (добре - погано, благородно - підло, справедливо — несправедливо). Дотримання моральних правил забезпечується авторитетом колективної свідомості, їхнє порушення зустрічає суспільний осуд.
Існують ще і естетичні норми. Вони закріплюють уявлення про прекрасне і потворне не тільки в художній творчості, але й у поведінці людей, у виробництві і побуті. Вони виявляються в судженнях про те, наприклад, що людина " прожила життя гарно", що така, наприклад, "поводиться погано". Негативні оцінки в цьому випадку сполучаються з моральним осудом.
Політичні норми регулюють політичну діяльність, відносини між особистістю і владою, між соціальними групами, державами. Вони знаходять висвітлення в законах, міжнародних договорах, політичних принципах, моральних нормах.
Нарешті, релігійні норми. За змістом багато з них виступають як норми моралі, збігаються з нормами права, закріплюють традиції і звичаї. Дотримання релігійних норм підтримується моральною свідомістю віруючих і релігійною вірою в неминучість кари за гріхи - відступ від цих норм. Існують і інші види норм, наприклад правила етикету тощо. Соціальні норми відрізняються від норм біологічних, медичних, технічних, що встановлюють правила поведінки з природними і штучними (технічними) об'єктами. Наприклад, правило, яке забороняє стояти під стрілою піднімального крана, спрямоване на безпеку людини в її відносинах з технічним пристроєм. Л медичне правило, яке вимагає дотримання встановленої лікарем дози лік, оберігає здоров'я людини від небезпечних наслідків передозування, тобто закріплює порядок поведінки з хімічними речовинами. Що ж стосується соціальних норм, то усі вони регулюють відносини в самому суспільстві: між людьми, групами людей, створеними ними організаціями. Вплив соціальних норм на поведінку особистості припускає, по-перше, знання соціальної норми і її усвідомлення, по-друге, мотив (бажання дотримуватись цієї норми) і, по-третє, саму дію (реальну поведінку).
СОЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ
Соціальні норми складають один з елементів механізму регуляції відносин індивіда і суспільства, що називається соціальним контролем. Вище вже говорилося про те, що суспільство є складною системою, яка включає в себе безліч різних елементів. Цілеспрямований вплив цієї системи на поведінку людей з метою зміцнення порядку і стабільності забезпечується соціальним контролем. Як працює механізм соціального контролю?
Будь-яка діяльність містить у собі різноманітні дії, і кожна людина робить безліч таких дій, вступаючи в активну взаємодію із соціальним середовищем (із суспільством, соціальними спільнотами, суспільними інститутами й організаціями, державою й іншими індивідами). Усі ці дії, окремі вчинки, поведінка людини знаходяться під контролем оточуючих її людей, груп, суспільства. Поки ці дії не порушують суспільного порядку, існуючих соціальних норм, цей контроль непомітний, його начебто немає. Однак варто порушити встановлені звичаї, правила, відступити від зразків поведінки, що прийняті в суспільстві, соціальний контроль виявляє себе. Одна людина перебігла вулицю перед транспортом, що рухається, інша закурила у кінозалі, третя здійснила крадіжку, четверта спізнилася на роботу... В усіх цих випадках може настати реакція інших людей: зауваження, інші прояви невдоволення з боку оточуючих, відповідні дії адміністрації, міліції, суду. Ця реакція оточуючих обумовлена порушенням відповідних соціальних норм, правил, традицій. Люди, які зреагували на наведені ситуації, відображають установки суспільної свідомості (або суспільної думки), що підтримує порядок, який охороняється нормами. Саме тому з їх боку пішла реакція осуду названих дій.
Вираження невдоволення, оголошення догани, накладення штрафу, покарання, що виноситься судом, - усе це санкції; поряд із соціальними нормами вони є найважливішим елементом механізму соціального контролю. Санкції означають або схвалення і заохочення, або несхвалення і покарання, націлені на підтримку соціальних норм. Іншими словами, санкції бувають або позитивні, спрямовані на заохочення, або негативні, спрямовані на припинення небажаної поведінки. І в тому, і в іншому випадку їх відносять до формальних, якщо вони застосовуються відповідно до певних правил (наприклад, нагородження орденом чи покарання за вироком суду), або неформальних, якщо вони виявляються в емоційно забарвленій реакції безпосереднього оточення (друзів, родичів, сусідів, товаришів по службі).
Суспільство (великі і малі групи, держава) оцінює індивіда, але й індивід оцінює суспільство, державу, самого себе. Сприймаючи оцінки, адресовані йому з боку оточуючих людей, груп, державних інститутів, людина приймає їх не механічно, а вибірково, переосмислює через власний досвід, звички, засвоєні нею раніше соціальні норми. І ставлення до оцінок інших людей виявляється в людини індивідуально: воно може бути позитивним і різко негативним. Згадаємо сказане вище: людина постійно сама себе оцінює, при цьому самооцінка може мінятися залежно від зрілості особистості і суспільних умов, у яких вона діє. Людина співвідносить свої дії зі схвалюваними нею соціальними зразками поведінки при виконанні тих соціальних ролей, з якими вона себе ототожнює.
Таким чином, поряд з вищим контролем з боку суспільства, групи, держави, інших людей найважливіше значення має внутрішній контроль або самоконтроль, в основі якого лежать Норми, звичаї, рольові очікування, засвоєні індивідом.
У процесі самоконтролю велику роль відіграє совість, Тобто почуття і знання того, що Добре, а що погано, що справедливо, а що несправедливо; суб'єктивна свідомість відповідності або невідповідності власної поведінки Моральним нормам. У людини, яка здійснила в стані збудження, помилково або піддавшись спокусі поганий учинок, совість викликає почуття провини, моральні переживання, бажання виправити помилку чи відпокутувати провину.
Здатність здійснювати самоконтроль - найцінніша риса особистості, яка самостійно регулює свою поведінку згідно з загальноприйнятими нормами. Самоконтроль - одна з найважливіших умов самореалізації особистості, її успішної взаємодії з іншими людьми.
Отже, найважливішими елементами механізму самоконтролю є соціальні норми, суспільна думка, санкції, індивідуальна свідомість, самоконтроль. Взаємодіючи, вони забезпечують підтримку соціально прийнятних зразків поведінки і функціонування соціальної системи в цілому.
ПОВЕДІНКА, ЩО ВІДХИЛЯЄТЬСЯ ВІД НОРМ
Далеко не завжди поведінка людей відповідає соціальним нормам. Навпаки, в багатьох випадках відбувається їхнє недотримання, порушення. Поведінка, яка не узгоджується з нормами, не відповідає тому, чого чекає від людини суспільство, називається поведінкою, що відхиляється. Соціологи дають і інше визначення: поведінка, що відхиляється - це форма дезорганізації поведінки індивіда в групі або категорії осіб у суспільстві, що виявляє невідповідність сформованим очікуванням, моральним і правовим вимогам суспільства. Негативні відхилення від соціальних норм на рівні особистості виявляються насамперед у злочинах і інших правопорушеннях, в аморальних учинках. На рівні малих соціальних груп ці відхилення виявляються в деформаціях, порушеннях нормальних взаємин людей (розбрати, скандали тощо). У діяльності державних і громадських організацій такі відхилення виявляються в бюрократизмі, тяганині, корупції й інших явищах.
Відхилення від норм можуть носити і позитивний характер, тобто мати корисні для суспільства наслідки (наприклад, прояви ініціативи, новаторські пропозиції, спрямовані на поліпшення суспільних відносин). Бувають і індивідуальні, що не приносять ніякої шкоди особливості поведінки окремої людини: дивацтво, ексцентричність.
Прояви поведінки, що відхиляється, настільки ж різноманітні, як різноманітні соціальні норми. Не менш різноманітні наслідки цих відхилень, їхня загальна риса - шкода, збиток, що наносяться суспільству, соціальній групі, іншим людям, а також особистості, яка допускає негативні відхилення.
Особливо небезпечні соціальні відхилення як масове явище. Злочини й інші правопорушення, алкоголізм, наркоманія, релігійний фанатизм, расова нетерпимість, тероризм - ці и інші подібні негативні процеси в розвитку суспільства приносять надзвичайну втрату людству.
Які причини поведінки, що відхиляється? Дослідники мають різні точки зору з цього питання. Наприкінці XIX ст. було висунуто біологічне пояснення причини відхилень: наявність у деяких людей природженої схильності до порушень соціальних норм, яка пов'язана з фізичними особливостями індивіда, злочинним темпераментом тощо. Ці теорії згодом були піддані переконливій критиці.
Інші вчені шукали психологічне пояснення причини відхилень. Вони прийшли до висновку, що велику роль відіграють ціннісно-нормативні уявлення особистості: розуміння навколишнього світу, ставлення до соціальних норм, а головне - загальна спрямованість інтересів особистості. Дослідники прийшли до висновку, що в основі поведінки, яка порушує встановлені норми, лежить інша система цінностей і правил, ніж та, котра закріплена в праві. Наприклад, психологічне дослідження таких мотивів протиправних дій, як жорстокість, жадібність і облудність, показало, що в злочинців названі якості найбільш виражені, причому їхня допустимість або необхідність виправдується ними ("Завжди краще показати свою силу", "Бери від життя усе, що можеш!").
Учені прийшли до висновку, що названі деформації особистості є наслідком її неправильного розвитку. Наприклад, жорстокість може бути наслідком холодного, байдужного ставлення до дитини з боку батьків, а нерідко і жорстокості дорослих.
Дослідження показали, що низька самоповага, самоприниження в підлітковому віці компенсується надалі поведінкою, що відхиляється, за допомогою якої вдається привернути увагу до себе, домогтися схвалення з боку тих, хто оцінить порушення норм як ознаки "сильної" особистості.
Широке визнання одержало соціологічне пояснення причин відхилень від соціальних норм. Відомий соціолог Е. Дюркгейм показав залежність поведінки, що відхиляється, від кризових явищ у суспільному розвитку. Під час криз, радикальних соціальних змін, в умовах дезорганізації соціального життя (несподівані економічні спади і підйоми, падіння ділової активності, інфляція) життєвий досвід людини перестає відповідати ідеалам, втіленим у соціальних нормах. Соціальні норми руйнуються, люди втрачають орієнтацію, і це сприяє виникненню поведінки, що відхиляється.
Деякі вчені пов'язували поведінку, що відхиляється, з конфліктом між пануючою культурою і культурою якої-небудь групи (субкультурою), яка заперечує загальноприйняті норми. У цьому випадку злочинна поведінка, наприклад, може бути результатом переважного спілкування індивіда з носіями злочинних норм. Злочинне середовище створює свою субкультуру, свої норми, що протистоять нормам, визнаним у суспільстві. Частота контактів із представниками злочинного співтовариства впливає на засвоєння людиною (особливо молодою) норм антигромадської поведінки.
Існують і інші пояснення поведінки, що відхиляється. Подумайте над викладеними точками зору і спробуйте самі пояснити причини відхилення поведінки від соціальних норм.
Стосовно осіб, що допускають негативне відхилення від норм, суспільство застосовує соціальні санкції, тобто покарання за несхвалювані, небажані дії. Слабкі форми поведінки, що відхиляється (помилка, обман, брутальність, недбалість тощо), коректуються іншими людьми - учасниками взаємодії (зауваження, гумор, осудження тощо). Більш значні форми соціальних відхилень (правопорушення тощо) залежно від їхніх наслідків спричиняють осуд і покарання, що виходять не тільки від громадськості, але і державних органів.
З багатьох проявів поведінки, що відхиляється, докладніше розглянемо злочинність, алкоголізмі наркоманію.
ЗЛОЧИННІСТЬ
Злочинність - найнебезпечніший прояв поведінки, що відхиляється, яка наносить найбільший збиток суспільству. Слово "злочинність" похідне від слова "злочин", що в українській мові завжди означало "беззаконня", "злодіяння". Злочин - це зазіхаюче на правопорядок суспільно небезпечне діяння, передбачене кримінальним кодексом.
Сукупність злочинів, здійснюваних у даному суспільстві й у даний період часу, позначається поняттям "злочинність". Злочинність - це не просто сума злочинів, але масове явище, що має закономірності свого існування і розвитку, причини, умови, сприятливі їм. Це явище соціальне, тому що корениться в надрах суспільних відносин, відбиває особливості соціального життя, виступає як крайнє вираження протиріч і недоліків розвитку суспільства. Воно викликає важкі наслідки для суспільства і його членів як ні одне з інших негативних явищ суспільного розвитку.
Злочинність не тільки соціальне, але і правове явище, тому що злочинне лише те, що закріплено в карному законі. Злочинність містить у собі дії, що зазіхають на особистість, на власність, права і свободи громадян, на суспільні відносини. Ці дії заподіюють об'єкту зазіхання реальну і дуже істотну шкоду.
Особливість злочинності: наявність певного контингенту осіб -злочинців, для яких злочинна діяльність стала професійною.
Види злочинів, що передбачаються кримінальними кодексами різних країн, дуже різноманітні. Переважають дві групи, що є у всіх країнах: корисливі злочини (розкрадання, крадіжки, шахрайство, хабарі тощо), насильницькі, агресивні злочини (убивства, тілесні ушкодження, зґвалтування тощо).
Ці види злочинів складають від 75 до 90% усіх навмисних злочинів. Усе більше поширення у світі одержують економічні злочини, що зазіхають на інтереси споживачів і завдають шкоди навколишньому середовищу, місцевий і міжнародний тероризм, що включає захоплення заручників і знищення державної власності. Існують прояви расової дискримінації, катування, викрадення людей і масових убивств.
Кримінальний кодекс України подає наступні види злочинів: проти особистості, у сфері економіки, проти суспільної безпеки і суспільного порядку, проти державної влади, проти військової служби, проти миру і безпеки.
Особливу небезпеку представляє організована злочинність. У широкому розумінні слова вона має на увазі будь-яку групу осіб, організованих на постійній основі для витягу засобів незаконним способом. Американські вчені-кримінологи ("кримінал" - слово латинського походження, означає "карний злочин") виділяють організовану групу за наступними ознаками:
1) це дві або більше людини, які об'єдналися для здійснення злочинів матеріально-корисливої спрямованості;
2) група побудована за принципом ієрархії, у ній діють певні норми поведінки;
3) в організованій кримінальній структурі є, як правило, своя матеріально-технічна база, куди входять гроші, автотранспорт, засоби зв'язку й озброєння;
4) група має канали для "відмивання" грошей;
5) наявність корупції, тобто зв'язку з представниками органів влади і управління, які або діють, або не діють в інтересах даного угруповання;
6) розподіл сфер впливу між окремими групами або за територіальною, або за галузевою ознакою. Організована злочинність характеризується особливою небезпекою для особистості, суспільства, держави.
Небезпека для особистості полягає в придушенні її прав і свобод актами насильства й іншими засобами. Це виявляється в знищенні дрібних підприємців, які відмовляються виплачувати гроші для одержання захисту з боку злочинців (рекет); примусі жінок і підлітків займатися проституцією; поширенні впливу і контролю, наприклад, над профспілками; рості вартості товарів і послуг; можливості повного придушення конституційних прав і свобод громадян шляхом фізичного, морального і матеріального терору.
Небезпека для суспільства складається в перехопленні прав володіння і розпорядження матеріальними цінностями всього суспільства організованими злочинними співтовариствами і корумпованими групами чиновників (особливо в сферах торгівлі, видобутку і розподілу стратегічної сировини, дорогоцінних металів, виробництва й обороту зброї); можливості маніпулювати значним Капіталом, проникати в сферу законного підприємництва і розоряти своїх конкурентів за допомогою контролю над цінами; насадженні ідеології злочинного світу, його романтизації, культивуванні мафіозних і корумпованих відносин, насильства, жорстокості, агресивності, що створює умови для "соціального зараження" злочинними звичаями і традиціями.
Небезпека організованої злочинності для держави виявляється в створенні на рівні регіонів рівнобіжних нелегальних владних структур, незаконних збройних формувань; підготовці, фінансуванні й організації прямих антиконституційних дій у вигляді розпалення національної ворожнечі; організації масових безладь, змов з метою захоплення влади; стимулюванні таких державних злочинів, як бандитизм і контрабанда; проникненні в політичні партії і державний апарат; корупції політичних діячів і державних посадових осіб.
Соціологи і кримінологи, що вивчають причини злочинності, звертають увагу насамперед на реальні життєві умови, суперечливий розвиток економіки, соціальної сфери., духовної культури. У 90-х рр. XX ст. проявилися негативні наслідки ринкових реформ, зубожіння широких верств населення в результаті глибокої економічної кризи, ламання свідомості людей в умовах демократичних перетворень, необхідності відмови від звичних життєвих установок, ігнорування законодавчих норм центральними і місцевими органами влади, ускладнення роботи правоохоронних органів, низький рівень їхньої технічної оснащеності.
Але в таких непростих умовах далеко не кожний стає злочинцем. Велике значення має й особистість людини. Кримінологи виділяють найбільш характерні риси людини, психологічно готової порушити закон:
- обмеженість потреб і інтересів;
- порушення рівноваги між різними їхніми видами;
- перекручене уявлення про те, "що таке добро і що таке зло";
- визнання можливості використання антигромадських способів задоволення своїх потреб і інтересів;
- відсутність почуття соціальної відповідальності, звичка до некритичної оцінки своєї поведінки.
Що стосується злочинців-рецидивістів (тобто здійснюючих повторні злочини), то фахівці в цієї категорії осіб відзначають наступні риси: негативне ставлення до основних соціальних норм, глибоко укорінене негативне уявлення про соціальні відносини і цінності, негативні риси особистого досвіду, підвищена агресивність і збудливість, примітивні потяги і нестриманість у їхньому задоволенні. Такий комплекс властивостей особистості налаштовує до вибору протиправного шляху досягнення своїх цілей.
У сучасних умовах велике значення має боротьба зі злочинністю. Це соціально регулююча діяльність, яка здійснюється для того, щоб громадяни не робили вчинків, заборонених карним законом. Вона містить у собі, по-перше, заходи політичного, економічного, соціального, соціально-психологічного, управлінського, культурного характеру, що дозволяють усувати умови, що сприяють злочинності, по-друге, розвиток правосвідомості громадян; по-третє, спеціальну профілактичну діяльність, спрямовану на виявлення й усунення безпосередніх причин злочинності; по-четверте, застосування карного законодавства стосовно осіб, що здійснили злочин.
АЛКОГОЛІЗМ І НАРКОМАНІЯ
Алкоголізм і наркоманія - види поведінки, що відхиляється, певною мірою пов'язані зі злочинністю. Чимала частина злочинних діянь (злочини проти особистості, хуліганство тощо) відбувається в стані алкогольного сп'яніння. Наркомани в пошуках засобів для покупки наркотиків часто стають на шлях злочинів. З наркоманією пов'язаний злочинний наркобізнес: виробництво, збереження, поширення і збут наркотиків. Разом з тим, алкоголізм і наркоманія самі по собі завдають шкоди насамперед їхнім суб'єктам, тобто самим алкоголікам і наркоманам, тоді як злочинність наносить шкоду, в першу чергу, іншим людям або іншим об'єктам злочинів.
Алкоголізм це хронічне захворювання, що розвивається в результаті систематичного вживання спиртних напоїв. Воно виявляється у фізичній і психічній залежності від алкоголю, що веде до соціальної і психологічної деградації особистості.
Використовуючи класифікацію Всесвітньої організації охорони здоров'я, звернемо увагу на три види наслідків пияцтва й алкоголізму:
ь для питущого: утрата самоконтролю; агресивність; нещасливі випадки; настання адміністративної відповідальності за перебування в нетверезому вигляді в громадських місцях; отруєння алкоголем; важкі захворювання внутрішніх органів; утрата працездатності, надалі - рання смерть або самогубство;
ь для сім'ї: конфлікти в сім'ї; невиконання подружніх, батьківських і материнських обов'язків; утрата поваги; матеріальні труднощі; внутрішньоутробна поразка плоду; неправильне виховання дітей; нанесення шкоди їх фізичному і психічному здоров'ю;
ь для суспільства: порушення суспільного порядку; дорожньо-транспортні випадки; нещасні випадки; зниження продуктивності праці і прогули; економічний збиток, пов'язаний з випуском бракованої продукції, аваріями, витратами на лікування, охороною правопорядку.
Пияцтво й алкоголізм як масові явища - серйозна соціальна проблема.
Наркоманія є могутнім чинником соціальної дезорганізації, руйнівним соціальним злом, винятково серйозною загрозою функціонуванню суспільного організму. Під наркоманією розуміється споживання наркотиків без рекомендації лікаря. Медицина розглядає наркоманію як хворобу, що характеризується нескореним потягом до наркотичних засобів, потребою в збільшенні прийнятих доз, болісним станом у випадку позбавлення наркотиків. Наслідком наркоманії є руйнування фізичного і психічного здоров'я, деградація особистості.
Соціологія розглядає наркоманію як у вигляді поведінки, що відхиляється, яка провокується патологічною пристрастю до наркотиків і виражається в аморальних і кримінальних діях. Наркоманія руйнує накопичені людською культурою навички діяльності і спілкування, виводить з ладу механізми взаємодії між людьми. її наслідками є руйнування міжособистісних взаємин, розпад сім'ї, утрата професійних якостей, незайнятість, паразитизм, випадання за рамки загальноприйнятих норм. Небезпека наркоманії визнається в усьому світі, швидкими темпами зростає вона і в Україні. Перебороти негативні процеси в суспільстві, пов'язані з пияцтвом, алкоголізмом, наркоманією, можна, лише вивчаючи їхні причини.
Пияцтво, наркоманія поширені насамперед серед людей, життя яких характеризується трудовою, побутовою і сімейною невпорядкованістю, відсутністю соціальних перспектив. Це пов'язано з кризовими явищами в економіці, безробіттям, порушеннями соціальної справедливості, відчуженням людей від державних і суспільних справ, відсутністю можливостей для проведення дозвілля в культурній обстановці. Велике значення мають традиції вживання спиртних напоїв. Найчастіше "естафета" пияцтва передається дітям у сім'ї. Певну роль відіграє бажання відключитися від труднощів повсякденного життя, розслабитися, випробувати приємні відчуття.
У поширенні наркоманії відіграють роль пошук можливостей самоствердження, тиск групи, соціально-психологічне зараження. Фахівці вважають, що більшою мірою наркоманії піддаються особи з нестійкою психікою, низьким рівнем розвитку інтелекту, що важко пристосовуються до соціальних умов.
Боротьба з наркоманією містить у собі медичну допомогу хворим, роз'яснення наслідків наркоманії, правові міри, спрямовані на припинення наркобізнесу. А у питанні про те, як боротися з пияцтвом і алкоголізмом, уже багато років зіштовхуються дві протилежні точки зору: одна - за введення "сухого закону", повна заборона спиртних напоїв; інша - за виховання "культурного вживання спиртних напоїв", що виключає його розвиток у пияцтво.
Категория: Соціологія | Добавил: DoceNt (08.09.2016)
Просмотров: 1502 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: