Пятница, 17.05.2024, 04:45
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гость
Меню сайта
Категории раздела
Архітектура [235]
Астрономія, авіація, космонавтика [257]
Аудит [344]
Банківська справа [462]
БЖД [955]
Біографії, автобіографії, особистості [497]
Біологія [548]
Бухгалтерській облік [548]
Військова кафедра [371]
Географія [210]
Геологія [676]
Гроші і кредит [455]
Державне регулювання [154]
Дисертації та автореферати [0]
Діловодство [434]
Екологія [1309]
Економіка підприємств [733]
Економічна теорія, Політекономіка [762]
Економічні теми [1190]
Журналістика [185]
Іноземні мови [0]
Інформатика, програмування [0]
Інше [1350]
Історія [142]
Історія всесвітня [1014]
Історія економічна [278]
Історія України [56]
Краєзнавство [438]
Кулінарія [40]
Культура [2275]
Література [1585]
Література українська [0]
Логіка [187]
Макроекономіка [747]
Маркетинг [404]
Математика [0]
Медицина та здоров'я [992]
Менеджмент [695]
Міжнародна економіка [306]
Мікроекономіка [883]
Мовознавство [0]
Музика [0]
Наукознавство [103]
Педагогіка [145]
Підприємництво [0]
Політологія [299]
Право [990]
Психологія [381]
Реклама [90]
Релігієзнавство [0]
Риторика [124]
Розміщення продуктивних сил [287]
Образотворче мистецтво [0]
Сільське господарство [0]
Соціологія [1151]
Статистика [0]
Страхування [0]
Сценарії виховних заходів, свят, уроків [0]
Теорія держави та права [606]
Технічні науки [358]
Технологія виробництва [1045]
Логістика, товарознавство [660]
Туризм [387]
Українознавство [164]
Фізика [332]
Фізична культура [461]
Філософія [913]
Фінанси [1453]
Хімія [515]
Цінні папери [192]
Твори [272]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » Статьи » Реферати » Менеджмент

Реферат на тему:Основні ресурси інформаційних систем менеджменту
Реферат на тему:Основні ресурси інформаційних систем менеджменту.

ЗМІСТ
ВСТУП
Інформаційний менеджмент з'явився як визнання факту, що інформація є абсолютно необхідним ресурсом для того, щоб менеджмент був систематичний. Сучасний суспільний розвиток нерозривно пов'язаний з розвитком інформаційних технологій та систем управління. Використання інформаційних систем менеджменту впливає на ефективність управління організацією.
Актуальність роботи. В роботі розглядається нова сучасна інформаційна концепція менеджменту як триєдиного нового інструменту роботи - комп'ютера, нової методології керування, що базується на системному підході, теорії і методах прийняття рішень, математичному моделюванні, і впровадження цього ефективного сплаву в практику менеджменту. Методологія управління, що розглядається, спирається на інформаційні технології, охоплює всі основні етапи прийняття управлінських рішень: від виявлення проблем, пошуку ідей їхнього рішення - до побудови математичних моделей і одержання оптимального результату.
Метою роботи є всебічний аналіз основних ресурсів інформаційних систем менеджменту.
Предметом досліджень курсової роботи є: інформація як ресурс; інформаційні системи в менеджменті, використання Internet в бізнесі.
У даній роботі визначається саме поняття інформації як ресурсу управління, проводиться розгляд основних ресурсів інформаційних систем менеджменту, також розглядається Internet-технології управління. Вивчення таких питань корисне з практичної точки зору для сучасного менеджера у будь-якій сфері, а також познавальне з економічної точки зору.
Завдання керівників компаній з використанням інформаційних технологій спробувати виразити стратегічні цілі, які сприяють свободі від стратегічних обмежень та появі нових можливостей та вимірювання їх досягнення в кількісному виразі.
ІНФОРМАЦІЯ ТА ЇЇ ВЛАСТИВОСТІ
Інформація, за визначенням, є "отримане або придбане знання про конкретний факт або подію". Таким чином, інформація не є по суті простий набір фактів, цифр, графіків або діаграм. Інформація - це знання, отримане з метою його використання надалі.
Інформацію можна визначити як цілеспрямовану оброблену сукупність данних. Знання мають дві складові, тобто вербальні знання теорій, та невербальні - це вміння та навички зокрема в нашому випадку це вміння керувати та коордінувати діяльність і приймати відповідні рішення. Спостережна модальність знання вторинна щодо успішно досягнутих цілей. Мудрість керівництва компанії в практиці прийнято називати компетентністю, тобто людина знає чому і коли потрібні вибирати ти чи інші приорітети а не деякі інші. Здібність поширення знань у відповідній галузі на суспільство є важливим аспектом управління знань.
Менеджери в сфері інформаційного менеджменту займаються розробкою і контролем систем, що обробляють і розподіляють інформацію. Інформація має всі ознаки ресурсу. Вона безумовно необхідна для будь-якої фірми чи організації. Для її збору, збереження, передачі і відображення потрібні кошти. Вона, як і інші ресурси, має визначені якості - своєчасність, точність та достовірність, методи представлення, доступність. Системи обробки інформації можуть доставляти її з різною швидкістю, з великою або меншою якістю, у формі тексту, цифрових даних або зображень. Розглянемо деякі з властивостей інформації, що необхідні для прийняття на її основі рішень:
- Точність. Інформація повинна бути безпомилковою й об'єктивною. Для досягнення цього можуть знадобитися багаторазові і незалежні одна від одної перевірки.
- Своєчасність. Інформація повинна бути доступна тоді, коли вона необхідна, не пізніше. Спізніла інформація може привести до неприпустимих помилок і затримок.
- Доречність. Інформація повинна відповідати на визначені питання, відповідь на які необхідна у даний момент. Інформація може бути точною і своєчасною, але зовсім не мати стосунку до справи.
- Форма представлення. Інформація повинна бути представлена в тій формі, у якій її обробка найбільш зручна в даний момент. Часто інформація, що представлена в незручному або незнайомому форматі попросту ігнорується.
- Доступність. Інформація повинна бути легко доступна для того, кому вона в першу чергу необхідна.
ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ
Знаменитий дослідник в області менеджменту, Генрі Мінцберг, зробив у середині 80-х років ХХ століття дослідження рутинної роботи менеджера. Те, що він побачив, справило на нього разючий результат. Замість довгострокового планування і визначення важливих задач, що стоять перед організацією, менеджери в основному зайняті виконанням великої кількості дрібних, найчастіше не пов'язаних між собою дій. Замість використання комп'ютера як джерела всієї необхідної інформації, менеджери використовували п'ять різних методів її одержання: документи, телефонні дзвінки, заплановані збори, незаплановані збори й інспекції. Найбільш популярними при цьому в минулому були телефонні дзвінки і збори. Робота менеджера при загальному її огляді виявилася хаотичною, фрагментированою і досить трудомісткою. Мінцберг відзначив, що якщо комп'ютер не замінить усі ці п'ять джерел інформації хоча б частково, робота менеджера в майбутньому ускладниться ще більше.
Для більш ефективної організації і використання інформації багатьма західними фірмами були розроблені інформаційні системи менеджменту (ІСМ). Інформаційна система менеджменту - це система збору інформації, що обробляє і представляє її у формі, найбільш зручній для прийняття на її основі рішень, а також розповсюджує її між кінцевими користувачами. Як було вказано, добра інформація повинна бути точною, своєчасною, доречною, доступною та представленою в необхідному форматі.
Потужність інформаційних систем менеджменту використовується багатьма західн компаніями. Наприклад, корпорація XEROX використовує свої ІСМ для розсилки й одержання електронної пошти, оглядових звітів, фінансових документів, для вивчення інформації, що надходить від споживачів і ринків збуту, а також для одержання самих останніх новин. У компанії 3М інформаційні системи менеджменту використовуються для капіталізації зекономлених на витратах засобів і впровадження інноваційних технологій. ІСМ дозволяють 3М користуватися децентралізованою системою управління, що забезпечує найбільшу гнучкість у прийнятті рішень. Це досягається за рахунок ув'язування ІСМ у регіональних представництвах компанії в одну велику мережу, що регулює критичні аспекти діяльності фірми в цілому. Дані по фінансам, управлінню персоналом і інженерними проектами можуть бути легко надіслані з одного представництва в інші, а також консолідовані в штаб-квартирі компанії з метою одержання загальної картини діяльності фірми. Подібна інтеграція децентралізованих зусиль дозволяє значно заощаджувати час і засоби.
Для розробки конкретної ІСМ необхідно насамперед встановити мету її створення, визначити можливі обмеження, визначити джерела одержання інформації і канали її редистрибуції, і тільки потім приступати до конкретного планування. У процесі розробки необхідно забезпечити тісні контакти між розробниками і власне кінцевими користувачами. Варто пам'ятати, що метою створення інформаційних систем є забезпечення інформаційної підтримки менеджерів при прийнятті ними рішень. Ця підтримка полягає в наступному:
- Своєчасне попередження менеджерів про можливі проблеми в майбутньому;
- Одержання інформації, що використовується при прийнятті рішень;
- Автоматичне прийняття системою дрібних рішень, що не потребують втручання менеджера;
- Автоматизація одноманітних операцій.
Обмеження при розробці інформаційних систем менеджменту можуть бути обумовлені як зовнішніми, так і внутрішніми причинами. Зовнішні обмеження містять у собі правові питання, запити споживачів і потреби постачальників. До внутрішніх обмежень відносяться витрати по розробці ІМС, присутність робочої сили, яка спроможна використовувати відповідний ресурс, напрямок політики фірми і технічні характеристики комп'ютерної техніки, на основі якого розробляється ІМС.
Наступним кроком після визначення мети створення інформаційної системи є ясне визначення цілей використання інформації. Конкретні цілі залежать від менеджера, який буде користуватися цією інформацією. Деяким потрібна складна комп'ютеризована система, для інших ІМС повинна бути як можна більше простою. Одним потрібні тільки факти, іншим - інформація, яка конкретно необхідна в поточній ситуації. При визначенні цілей використання інформації можна визначити і джерела її одержання.
Потім необхідно власне "зібрати" систему. Для цього треба спочатку позначити всі потоки інформації, такі, як наприклад, звіти по маркетинговій діяльності і продажу, визначити спосіб збереження інформації, метод її введення в систему, а також устаткування, що для цього буде використовуватися. Тому що для вирішення однієї задачі можна теоретично розробити безліч різних систем, але необхідно також враховувати кінцеву вартість інформаційної системи, її технічні характеристики і прийнятність для конкретного користувача.
При введенні системи в дію потрібно навчити всіх потенційних користувачів роботі з нею, пояснити принцип її дії, а також показати, які саме вигоди несе використання системи. Надалі для поліпшення роботи ІМС корисно також робити опитування про її роботу серед співробітників організації.
РЕСУРСИ ТА РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ
Компонент інформаційні системи менеджменту (ІСМ) є інтегруючим елементом, який поєднує новий інструментарій роботи - комп'ютера, нової методології керування та прийняття рішень, освітню та освітньо-консультативну діяльність, координацію наукових досліджень і є важливим фактором розвитку приватного та корпоративного господарювання на Україні. Методологія управління, що розглядається, спирається на інформаційні технології, охоплює всі основні етапи прийняття управлінських рішень: від виявлення проблем, пошуку ідей їхнього рішення - до побудови математичних моделей і одержання оптимального результату. Система інформаційної підтримки (СІП) пов’язує керівників, консультантів та виконавців на локальному і глобальному рівнях. В рамках теоретичного проекту СІП може включати:
1. Розробку, встановлення та обслуговування програмного забезпечення для надання необхідної інформації керівникам, консультантам та безпосереднім виконавцям.
2. Розробку та обслуговування програмного забезпечення на базі локальної мережі та Інтернет.
3. Збір інформації, що стосується відповідного завдання та роботи підприємства, та її розповсюдження серед керівників, працівників та клієнтів проекту через відповідні інформаційні ресурси.
4. Здійснення управління та надання клієнтам послуг через Інтернет з: бухобліку, ділової та комерційної інформації, консультацій з технологічних питань тощо.
Інформаційний комплекс системи менеджменту реалізується на базі інтеграції банків даних, елементів інформаційно-довідкових систем, геоінформаційних систем та систем підтримки прийняття рішень, які можуть працювати як в локальному режимі (регіональний офіс проекту), так і через Інтернет. Інформаційний комплекс реалізує ланцюг ІНФОРМАЦІЯ – КОНСУЛЬТАЦІЯ - ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.
Еволюція інформаційних систем управління проходила від використання простих офісних систем та програм з обліку, бухгалтерії та звітності і обробки електронної пошти до автоматизованих систем управління адаптованих для конкретного підприємства з врахуванням вимог до ресурсу та діючого законодавства. Найсучасніші системи автоматизованого прийняття рішень орієнтуються на такі вимоги: здійснення операцій через корпоративну мережу, Internet; безпровідний доступ та зв’язок (WLAN та WI-FI); віртуальні Call-центри, які приймають потрібну інформацію, мати аналітичне програмне забезпечення для прийняття рішень та автоматично відповідають на запити, що не потребують втручання керівника; містити великі автоматизовані бази даних з швидким доступом до необхідної інформації, мати уніфіковану платформу для встановлення програмного забезпечення на комп’ютерну техніку різних поколінь та під управлінням різних операційних систем; створення та управляння власними Web-сервісами (на стадії впровадження в країнах Заходу). Зокрема використання власних Web-сервісів у сфері державного управління принесе велику користь. Можна представити собі, наприклад, бухгалтерські системи, які використовують єдину державну довідкову законодавчу базу та єдині затверджені алгоритми розрахунків, що представлені у вигляді Web-сервісів. Це дозволить уникнути непорозумінь між підприємствами та контролюючими державними органами.
Такі інформаційні системи менеджменту можуть мати централізовану та децентралізовану побудову.
Якщо поглянути на практику західних компаній, то вони досить щільно співпрацюють з бізнес-школами, інститутами менеджменту щодо розробки та впровадження корпоративних навчальних программ з ділового адміністрування та спеціалістів відповідної галузі. В центрі ядра цих програм знаходится концепція корпоративного управління на базі делегування повноважень і відповідальності щодо стратегії розвитку та особистого самовдосконалення всіх учасників цього процессу. Серед низки важливих дісціплин цих программ можна виділити наступні:стратегічний менеджмент, управління змінами, управління персоналом, маркетинг, бізнес-планування, фінанси та облік, імідж і діловий етикет, корпоративна культура. Ми бачемо що крім певного фахівця тієї чи іншої індустрії, бізнес-школи намагаються формувати нови типи мислення, а саме лідерів бізнесу які не тільки володіють необхідним багажем знань, але його постійно поповнюють новими надходженнями, та найголовніше мають відповідні навички та вміння ефективного його застосування.
ВИКОРИСТАННЯ МЕРЕЖІ INTERNET В УПРАВЛІННІ
Зараз комп'ютерна мережа є такою ж звичайною справою як копіювальний апарат, факс, телефон чи комп'ютер. Провадження бізнесу без використання мережі Internet в розвинутих країнах буде виглядати дивним. Сьогодні Інтернет охоплює мільйони з'єднаних між собою комп'ютерів по всьому світу. Бізнесмени йдуть в Інтернет швидше, ніж яка-небудь інша група користувачів. Усі вони знаходять, що Інтернет може реально послужити їм у проведенні маркетингових досліджень, підтримці постачальників і клієнтів, обміні комерційною інформацією і створенні спільних підприємств, а також у прийнятті відповідальних рішень. За допомогою Інтернет фірми також можуть розробляти нову продукцію, приймати замовлення, одержувати необхідну кореспонденцію й офіційні документи, вести спеціалізований інформаційний пошук у відповідних установах, наприклад, наприклад, таких як DІALOG Іnformatіon Servіces Іnc., Data Star, Dun & Bradstreet, Lexіs-Nexіs і навіть безпосередньо збувати свою продукцію. Також використання мережі дозволяє приймати участь в управлінні організацією, яка розташована на великій відстані від менеджера. Які ж конкретні можливі шляхи використання Інтернет у сфері бізнесу? Великі компанії, такі як General Electrіc Co. або Addіson-Wesley Publіshіng Co. широко використовують Інтернет для глобального зв'язку при здійсненні широкомасштабних проектів, що вимагають об'єднання зусиль декількох підрозділів і філій, а також надані мережею унікальні можливості інформаційного доступу. Також топ-менеджери на основі отриманих результатів можуть приймати відповідні управлінські рішення.
ВИСНОВОК
Отже, основну мету роботи по всебічному аналізу ресурсів інформаційних систем менеджменту та впливу інформаційних технологій на успішне здійснення управління досягнуто. Можна зробити висновки, що у сучасному менеджменті інформаційні технології починають відігравати вирішальну роль при прийнятті управлінських рішень. Усе це визначає виняткову актуальність питань інформатизації та автоматизації управління підприємствами та організаціями.
В умовах ринкової економіки інформація виступає як один з основних товарів. Успіх комерційної і підприємницької діяльності пов'язаний з муніципальними, банківськими, біржовими інформаційними системами, інформатизації про оптову і роздрібну торгівлю, торгових домів, служб управління працею і зайнятістю, створенням банку даних ринку товарів і послуг, розвитком центрів довідкової й аналітико-прогнозової котирувальної інформації, електронної пошти, електронного обміну даними й ін.
Управлінська діяльність виступає в сучасних умовах як один з найважливіших факторів функціонування і розвитку фірм. Ця діяльність постійно удосконалюється відповідно до об'єктивних вимог виробництва і реалізації товарів, ускладненням господарських зв'язків, підвищенням ролі споживача у формуванні техніко-економічних і інших параметрів продукції. Велику роль грають також, зміни в організаційних формах і характері діяльності фірм, підвищення значення транснаціональних корпорацій у міжнародних господарських зв'язках.
Зміни умов виробничої діяльності, необхідність адекватного пристосування до неї системи керування, позначаються не тільки на удосконалюванні організації, але і на перерозподілі функцій керування по рівнях відповідальності, формам їхньої взаємодії і т.д. Усе це жадає від фірм адаптації до нових умов, подолання виникаючих протиріч в економічному і науково-технічному процесах.
Новітні досягнення в області мікроелектроніки привели до нових концепцій в організації інформаційних служб. Завдяки високопродуктивним і економічним мікропроцесорам інформаційно-обчислювальні ресурси наближаються до робочих місць менеджерів, бухгалтерів, плановиків, адміністраторів, інженерів і інших категорій працівників. Удосконалюються персональні системи обробки даних, спрощується документообіг, впроваджуються автоматизовані робочі місця на базі персональних комп'ютерів. На цій основі в 80-х роках намітилася тенденція розвитку інформаційно-обчислювальної техніки.
Підходячи до сучасних вимог, пропонованих до якості роботи управлінської ланки комерційної компанії, не можна не відзначити, що ефективна робота його цілком залежить від рівня оснащення офісу компанії електронним устаткуванням, таким, як комп'ютери, засоби зв'язку, копіювальні пристрої.
У цьому ряді особливе місце займають комп'ютери й інше електронне устаткування, зв'язане з їх використанням як інструмент для діловодства і раціоналізації управлінської праці. Їхнє використання як інформаційні машини, що, хоча і не відповідає їх назві, але останнім часом стає основним видом їхнього застосування, дозволяє скоротити час, необхідний на підготовку конкретних маркетингових і виробничих проектів, а також полегшує процес керування і виробництва.
Східний древньоіндійський погляд на вирішеня проблем управління нагадує нам що для цього необхідно з одного боку використання нашого здорового глузду тобто досвіду та інтуіції, а з іншого боку це знання коли і як приділити увагу та енергію щодо знаходження, ідентификації та вирішення проблеми. Урешті решт, узагальнення та формалізація способів управління на основі інформаційних технологій організацією, підприємством чи фірмою може призвести до появи свого унікального методу ведення бізнесу.
ЛІТЕРАТУРА
Вступ до інформаційної культури та інформаційного права: Монографія / Брижко В.М., Гавловський В.Д., Калюжний Р.А. та ін. – Ужгород, 2003;
Бажин И.И. Информационные системы менеджмента, М.: ГУ-ВШЭ, 2000;
Желены М. Информационные технологии в бизнесе,- С-Пб., 2002;
Інформаційна технологія символьно-числового аналізу виробничо- економічних процесів для підтримки прийняття управлінських рішень: Автореф. дис. канд. техн. наук / Федоренко М.М.- Х., 2003;
Інформаційні системи і технології в маркетингу: Навч. посібник / Пінчук Н.С., Галузинський Г.П.- К.: КНЕУ, 2003;
Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики та освіти: Зб. наук. праць. У 2-х ч. – К., 2003.- Ч.1;
Інформаційно-пошукові системи мережі Інтернет: Навч. посібник / Месюра В.І., Арсенюк І.Р., Роік О.М.- Вінниця, 2003;
Календжян С.О. Аутсорсинг и делегирование полномочий в деятельности компаний, - М.: Дело, 2003;
Колесник А.П. Компьютерные системы в управлении финансами. - М.: “Финансы и статистика”, 1994;
Комп'ютерна інженерія та інформаційні технології / Вісник / Нац. ун-т «Львівська політехніка», №481 – Л., 2003;
Метод синтезу цифрових пристроїв за умовами надійності на основі альтернативних форм представлення інформації: Автореф. дис. канд. техн. наук / Пантєлєєва Н.М.- К., 2003;
Моделювання системи інтелектуального аналізу на основі реляційних баз даних: Автореф. дис. канд. техн. наук / Кравець Р.Б.- Л., 2003;
Основи інформатики систем управління базою даних ACCESS: Конспект лекцій / Фабричев В.А.- К., 2003;
Принципи паралелізму при побудові багаторівневих розподілених комп'ютерних мереж / Круцкевич Н. // Радіоелектроніка та телекомунікації: Вісник нац. ун-ту «Львівська політехніка». – Л., 2003;
Технология МIMO – новая ставка в беспроводных сетях / Бараш Л. // Компьютерное обозрение. – 2003.
Категория: Менеджмент | Добавил: Aspirant (13.06.2014)
Просмотров: 1346 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: